Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 739 - Week 4 : van 21 tot 27 januari 2018 Archief…

PAULA DE LANGE VIERDE 100STE VERJAARDAG IN AVONDZEGEN

PAULA DE LANGE VIERDE 100STE VERJAARDAG IN AVONDZEGEN
Samen met haar familie vierde Paula De Lange afgelopen donderdag haar 100ste verjaardag in het WZC Avondzegen in Eeklo.

Hoewel ze nu van haar welverdiende rust in het WZC Avondzegen in Eeklo geniet heeft Paula De Lange, die op 18 januari haar 100ste verjaardag vierde, de grootste tijd van haar leven (tot december 2016) in Adegem gewoond.

Paula werd op 18 januari 1918 in Adegem geboren. Zij huwde op 31 augustus 1944 met Albert De Schepper (+30 juli 1992). Paula studeerde voor vroedvrouw, een beroep dat zijn vooral tijdens WO II uitvoerde. Ook daarna deed zij nog vooral thuisbevallingen.

In het dorp in Adegem groeiden hun 6 kinderen op. Paula is ondertussen ook al de trotse oma van 10 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen.

Paula fietste graag, maar nadat zij bij een val haar beide polsen gebroken had moest ze de fiets laten staan. Paula is in Adegem graag gezien. Ze kookte graag en lekker.

Ondanks haar hoge leeftijd volgt ze nog altijd sport op tv en is zij een vaste kijker van "Thuis" en van Duitse showprogramma's. Ze geniet ook van de bezoeken van de familie.

In de nacht van dinsdag op woensdag werden de hulpdiensten opgeroepen voor een brand in een alleenstaande woning in de Canadezenlaan. De brand was volgens de eerste bevindingen ontstaan in de keuken.

De bewoonster werd niet wakker door de brand en door de rook die in haar slaapkamer binnenkwam, het was een familielid die door het alarmsysteem in de woning gealarmeerd werd.

Toen de politie als eerste van de hulpdiensten ter plaatse kwam zagen zij rook uit de zijgevel van de woning komen. Toen zij van het familielid hoorden dat de alleenwonende vrouw nog in de woning was hebben zij het rolluik van haar slaapkamer naar boven geduwd en zich toegang verschaft tot de slaapkamer waar de vrouw ondanks de rook nog altijd lag te slagen. Zij werd gewekt en naar buiten gebracht.

Nadat de MUG haar de eerste zorgen had toegediend werd ze overgebracht naar het AZ Alma. Zij was niet in levensgevaar.

De brand kon snel geblust worden. De keuken en leefruimte werden door de brand vernield. De andere verfrekken liepen rookschade op.

De woning werd tijdelijk onbewoonbaar verklaard. De beide agenten die bij hun interventie rook hadden ingeademd mochten na een controle verder werken.

EMIEL VERSTRYNGE OVERTUIGDE TIJDENS BK CYCLOCROSS

EMIEL VERSTRYNGE OVERTUIGDE TIJDENS BK CYCLOCROSS
In zijn eerste BK-cyclocross zette Emiel Verstrynge een knappe prestatie neer. Hij werd achtste. (Foto: Diego De Buck)

Nadat hij het als junior op de weg al goed deed ontpopt Emiel Verstrynge zich nu ook als een degelijk cyclocrosser. Hij is aan zijn eerste seizoen bezig en mocht afgelopen zaterdag in Koksijde deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap voor Junioren.

Emiel was voor de start duidelijk onder de indruk van de ruime publieke belangstelling en van de andere cyclocrossers, die allemaal al een paar jaar ervaring in het veldrijden hebben. Ondanks dat gebrek aan ervaring liet Emiel zich bij de start niet verrassen. Hij was mee met de groep der favorieten.

Hij kon het tempo vlot volgen maar kende pech in de 2de ronde: toen liep zijn ketting af. Hij verloor seconden en was de kopgroep kwijt. Hij heeft dan de rest van de wedstrijd alleen achtervolgd en de schade bepekt. In de laatste ronde werd hij nog bijgehaald door een renner die hem de 7de plaats afsnoepte.

Onmiddellijk na de wedstrijd was Emiel ontgoocheld omdat hij er van overtuigd was dat er zonder mechanisch defect meer in zat. Later, nadat hij met zijn begeleider en zijn vele meegereisde supporters had gesproken, veranderde zijn stemming naar tevredenheid. Als eerstejaars had hij toch een prachtige achtste plaats behaald.

HOND EN MEESTER KLONK OP DE TOEKOMST

HOND EN MEESTER KLONK OP DE TOEKOMST

Vorige week zaterdag hadden de leden van Hond en Meester afspraak in hun lokaal op de Zandakkers. Bij hapjes en drankjes werden nieuwjaarswensen uitgewisseld en voorzitter Norbert Deuninck blikte tevreden terug op het voorbije jaar.

Op vraag van de gemeente werd hun terrein aangepast. De wedstrijden die door Hond en Meester werden ingericht konden op ruime belangstelling rekenen en kenden een vlot verloop en de leden zorgden in 2017 opnieuw voor goede resultaten in de interclubwedstrijden.

Voorzitter Deuninck hoopt dat 2018 minstens even goed zal zijn als 2017.

FEEST IN DE DR HERREBAUTLAAN

FEEST IN DE DR HERREBAUTLAAN
Vrijdagavond verzamelden de inwoners van de Dr. Herrebautlaan bij nummer 6, om rond de feesttafel nieuwjaarswensen uit te wisselen. De avond begon in en rond de zetels.

In de Dr. Herrebautlaan weten zij hoe zij een buurtfeest moeten organiseren: zij hebben er een wijkcomité dat de feesten voorbereidt en dat altijd op veel medewerking van de bewoners kan rekenen. Zowel in juli als in januari maken zij er een groot familiefeest van.

FEEST IN DE DR HERREBAUTLAAN
Het ging er ook dit jaar gezellig aan toe rond de feesttafel.

Ook vrijdagavond was iedereen die zich kon vrijmaken aanwezig op het nieuwjaarsfeest van de wijk. Er werd voor gezorgd dat de kinderen zich niet verveelden terwijl de ouderen gezellig tot laat in de avond zaten bij te praten...

KOMT OOK BURGEMEESTER VAN DEN BUSSCHE OP MET EEN NIEUWE LIJST?

KOMT OOK BURGEMEESTER VAN DEN BUSSCHE OP MET EEN NIEUWE LIJST?
Burgemeester Marleen Van den Bussche is blijkbaar nog niet van plan om de politiek vaarwel te zeggen.

Eind vorig jaar raakte bekend dat Burgemeester Marleen Van den Bussche en de schepenen Geert de Roo en Frank Sierens geen kandidaat meer zouden zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Afhankelijk van de bron verschilt de uitleg over het voor velen onverwacht afscheid van de politiek van de burgemeester en de beide schepenen.

De afgelopen weken doen de geruchten steeds luider de ronde dat burgemeester Van den Bussche en schepen De Roo met een nieuwe lijst aan de gemeenteraadsverkiezingen zullen deelnemen. Wij vroegen het de burgemeester zelf:

"Toen duidelijk was dat er voor ons geen plaats meer was op de CD&V lijst hadden wij besloten om een punt achter onze politieke loopbaan te zetten. Wij hebben de laatste weken echter zoveel positieve reacties en vragen gekregen om de gemeentepolitiek geen vaarwel te zeggen dat wij er steeds meer van overtuigd geraakten dat wij Maldegem politiek nog veel te bieden hebben.

Het stond voor ons wel vast dat, als wij toch nog aan de gemeenteraadsverkiezingen zouden deelnemen, dat niet met een bestaande partij zal zijn. Wij willen met iets nieuws beginnen. Samen met schepen De Roo heb ik al met verschillende mensen contacten gelegd.

Het is nu nog te vroeg om met een officiële verklaring over een nieuwe lijst en namen van kandidaten naar buiten te komen. Die officiële verklaring zal er komen als wij met een voldoende sterke lijst naar buiten kunnen komen", legde burgemeester Van den Bussche uit.

Volgende week zondag is Wouter Beke (nationaal voorzitter van CD&V) eregast op het nieuwjaarsontbijt van CD&V Maldegem. Uit een kort gesprek dat wij met de nationale voorzitter van CD&V hadden leerden wij dat hij goed op de hoogte is van de problemen binnen de Maldegemse CD&V.

VERDACHTE FOTOGRAAF IN DE MOERWEGE

Vorige week zaterdag merkte een inwoner van de Moerwege dat er een persoon in de namiddag door de straat liep die woningen fotografeerde. De inwoner verwittigde de politie.

De verdachte fotograaf heeft vermoedelijk gemerkt dat hij in het oog werd gehouden: nog voor de politie ter plaatse was had de man al het hazenpad gekozen.

Het is de tweede maal in enkele weken dat er in onze gemeente een verdachte cameraman wordt gesignaleerd. Ook de man die van uit een rijdende auto in Donk een woning filmde maakte zich uit de voeten voor de politie er was.

De politie benadrukt dat het belangrijk is dat de mensen onmiddellijk met de politie contact opnemen als zij personen zien die verdachte handelingen plegen.

Tijdens snelheidscontroles die in december door de wegpolitie van de Federale Politie op de N49 werden georganiseerd werden 2059 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. De 126 chauffeurs die zich niet aan de maximumsnelheid hielden mogen een PV verwachten.

De onbemande flitscamera die opgesteld stond langs de Staatbaan ter hoogte van het kruispunt met de Canadezenlaan flitste tussen 24 december en 11 januari 204 overtreders. Het gaat om chauffeurs die voorbij het rood licht reden of zich niet hielden aan de maximumsnelheid van 50km/u.

GEMEENTERAADSLID NOEL WILLE IS GEEN KANDIDAAT MEER

De laatste weken gonsde het van geruchten dat Noël Wille, die momenteel voor CD&V in de gemeenteraad zetelt, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op een andere lijst zou staan. Die geruchten werden gevoed door sommige uitspraken van het gemeenteraadslid.

Zaterdagnamiddag heeft de heer Wille ons laten weten dat hij na deze bestuursperiode definitief een punt zet achter zijn politieke loopbaan. "In juli word ik 77 jaar. Het is tijd om plaats te maken voor jongere elementen", gaf hij als uitleg mee.