Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 738 - Week 3 : van 14 tot 20 januari 2018 Archief…

NIEUWJAARSWENSEN UITWISSELEN BIJ IJZIGE TEGENWIND

NIEUWJAARSWENSEN UITWISSELEN BIJ IJZIGE TEGENWIND
In de omgeving waar de frietjes gebakken werden was het zondagvoormiddag het warmst.

Als het droog is organiseert het Adegemse feestcomité zijn jaarlijkse nieuwjaarsdrink de eerste zondag na nieuwjaar op het kerkplein. Dat was dit jaar ondanks de ijzige wind niet anders.

De mensen lieten zich duidelijk niet afschrikken door die ijzige wind. Goed ingeduffeld zakten de eerste gasten nog voor 10 uur af naar het kerkplein.

Naarmate de tijd vorderde kwam er steeds meer volk. Hoewel er minstens evenveel volk was als vorig jaar bleef er toch een plek vrij op het kerkplein, maar dat kwam omdat de mensen dichter bij elkaar troepten om beschermd te zijn tegen de wind!

NIEUWJAARSWENSEN UITWISSELEN BIJ IJZIGE TEGENWIND
De pintjes hoefden niet in de frigo te staan om fris te blijven.

Ook dit jaar werd tijdens de nieuwjaarsreceptie het officiële gedeelte tot het minimum beperkt. De mensen kwamen niet om naar toespraken te luisteren maar om met vrienden en kennissen nieuwjaarswensen uit te wisselen.

De middag was al gepasseerd toen de laatste nieuwjaarders van het kerkplein vertrokken...

KOMT ER TEGEN VOLGEND JAAR EEN OPLOSSING VOOR DE WEIDE ?

KOMT ER TEGEN VOLGEND JAAR EEN OPLOSSING VOOR DE WEIDE ?
Tot en met vorig jaar was niet iedereen in de Weide bereid om gratis grond af te staan voor de aanleg van de nieuwe riolering en van een nieuw wegdek.

Op 't Kruisken en Heulendonk wordt er verder gewerkt aan de aanleg van de nieuwe riolering en het nieuwe wegdek. Het was de bedoeling dat aansluitend op die werken ook de aanleg van de nieuwe riolering in de Verbranden Bos, een deel van de Kallestraat, de Zandakkers en de Weide zou aangepakt worden.

Dat dossier werd echter geblokkeerd omdat een aantal inwoners van de Weide zich niet konden vinden in het voorstel dat door het schepencollege en Aquafin werd gedaan. De gemeente had ook nog geen vergunning voor de werken in de Verbranden Bos, Kallestraat, Zandakkers en Weide.

Er zou pas een vergunning afgeleverd worden als de bufferzone tussen het Industrieterrein en de bewoners van de Ringbaan en Zandakkers werd aangelegd. Die bufferzone moest al in 2012 worden aangelegd.

Om aan die voorwaarde te kunnen voldoen moesten er eerst aanpassingswerken uitgevoerd worden aan de terreinen van Hond en Meester, de bolbanen van het André Trensonstadion en het terrein waarop de LRV St. Barbara actief is.

Die aanpassingswerken zijn nu achter de rug en de gemeente zal beginnen met de aanleg van de bufferzone.

PROBLEEM
Vorig jaar heeft de gemeente de inwoners van de Weide een nieuw voorstel gedaan voor de afvoer van hun afval- en regenwater. Daarover zou er een vergelijk zijn. Er blijft het probleem van de gratis grondafstand voor de aanleg van de riolering en het nieuwe wegdek.

Over dat probleem werd er vorig jaar niet meer gesproken. De inwoners van de Weide zijn elk een stukje eigenaar van de Weide. Iedereen moet akkoord zijn met de gratis grondafstand of er is geen akkoord. Naar wij vernamen zouden er in de Weide nog steeds een aantal mensen zijn die niet bereid zijn om hun grond gratis af te staan.

Volgens schepen Erwin Goethals, bij onze collega's van Het Nieuwsblad, is het de bedoeling dat er in 2019 werk gemaakt wordt van de aanleg van de nieuwe riolering in onder meer de Weide. Er zal eerst nog onderhandeld moeten worden met de inwoners van de Weide om het dossier te deblokkeren.

FRANK BALLEGEER IS PRINS CARNAVAL FRANK II

FRANK BALLEGEER IS PRINSCARNAVAL FRANK II
Tot vorige week zaterdagavond heeft de Raad van Elf van Deuzdre Veuze geheim kunnen houden wie prins carnaval 2018 werd.

Zaterdagavond werd de nieuwe Prins Carnaval door zijn adjudanten Christiaan Gobeyn en Bart Ballegeer op een draagberrie onder een folio het St. Annakasteel binnengedragen. Alle aanwezige carnavalisten waren verrast dat Frank Ballegeer als Prins Carnaval Frank II van onder het folio kwam.

Frank is 59 jaar en bruggepensioneerde. Hij zetelt sedert vorig jaar in de gemeenteraad in opvolging van Freddy Boels. Voor de nieuwe Prins Carnaval is zijn nieuwe titel ook een beetje een eerste verkiezingsstunt.

GBS DE KRUIPUIT STELDE ZIJN NIEUW LOGO VOOR

GBS DE KRUIPUIT STELDE ZIJN NIEUW LOGO VOOR
Tijdens de nieuwjaarsreceptie die door het oudercomité werd georganiseerd, stelden schepen van onderwijs Marten De Jaeger en de directie van de GFBS De Kruipuit het nieuwe logo van de school voor.

Het schepencollege was al een paar jaar vragende partij voor een nieuw logo van de school op de Kruipuit. Als gemeenteschool stapt zij mee in het M(aldegem) verhaal. Het was dan ook logisch dat de M nadrukkelijk aanwezig was in het nieuwe logo.

"Wij zijn er van uitgegaan dat ons nieuwe logo ook de normen en waarden moet tonen waarvoor onze school, die een school in beweging is, staat", stelde directeur Manu Buysse.

Als blikvanger in het logo staat de kikker (Krui-puit). Die staat voor de leerlingen die op de Kruipuit klaar gemaakt worden om de 21ste eeuw te trotseren. In de school leren zij individueel en samen de wereld en zijn problemen te bekijken en te beoordelen.

GBS DE KRUIPUIT STELDE ZIJN NIEUW LOGO VOOR
De kinderen voelen zich steeds beter thuis in hun steeds groener wordende school.

De struik waarin de kikker zich bevindt symboliseert niet alleen de school maar ook de omgeving waarin de leerlingen opgroeien.

De drie vogeltjes onder de M staan voor de respectregels (respect voor jezelf, een ander en de omgeving) die voor de GBS de Kruipuit heilig zijn.

Die regels vormen de basis van de schoolorganisatie met als kernwoorden Gezond, groen en geluk. Die worden gesymboliseerd door kikkertjes die op verschillende plaatsen op de school te zien zijn.

AANTAL LEERLINGEN
Volgens directeur Buysse blijft het aantal leerlingen in de school nog altijd stijgen. Tot voor enkele jaren lag het magische getal 180 nog veraf.

Vrijdagnamiddag kon directeur Buysse aankondigen dat in februari er op de Kruipuit meer dan 180 kinderen naar school gaan. Dat aantal is belangrijk omdat de subsidiering door de hogere overheid bij 180 leerlingen wordt aangepast.

TOEKOMST
Schepen De Jaeger stond vrijdag ook nog even stil bij de ontwikkeling van het terrein van ongeveer 8.000m² achter de school, dat door de gemeente vorig jaar werd aangekocht. Dat terrein zal ontwikkeld worden in samenspraak met de school en met het socio-cultureel leven op de Kruipuit.

Het is volgens schepen van onderwijs nog even wachten op de bevestiging van de subsidies voordat de plannen voor de ontwikkeling van het terrein vorm kunnen krijgen.

Het oudercomité zorgde vrijdagnamiddag niet alleen voor de nieuwjaarsdrink maar stelde ook de nieuwe T-shirts met het nieuw logo voor. Iedere leerling krijgt van het oudercomité zo een T-shirt om te dragen tijdens de turnlessen.

't KRUISKEN KLONK OP HET NIEUWE JAAR

't KRUISKEN KLONK OP HET NIEUWE JAAR

Het is een traditie bij de uitbaters van café 't Kruisken dat zij de eerste zondag van het nieuwe jaar de besturen van de verenigingen die daar hun thuisbasis hebben uitnodigen om samen te klinken op het nieuwe jaar.

Ook dit jaar werd de nieuwjaarsdrink een gezellige bedoening die tot in de namiddag duurde.

ADEGEM OP HET BK CYCLOCROSS IN KOKSIJDE

ADEGEM OP HET BK CYCLOCROSS IN KOKSIJDE

Zaterdagvoormiddag verzamelden een dertigtal cyclocross-liefhebbers in café 't Lapperke om samen met de bus naar het BK-cyclocross in Koksijde te vertrekken. Daar moesten zij bij de jeugd een Adegems talent aanmoedigen.