Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 736 - Week 1 : van 31 december 2017 tot 6 januari 2018 Archief…

't AOIGEMS VIER BRANDDE HEVIG

't AOIGEMS VIER BRANDDE HEVIG
Een honderdtal vrijwilligers en meer dan 100 sponsors hebben voor een onvergetelijke eerste editie van Aoigems Vier gezorgd.

Nadat hij in het voorjaar zijn idee van 't Aoigems Vier had gelanceerd, kon Etienne Notteboom al vlug rekenen op een schare medewerkers die op zoek gingen naar sponsors en een dagvullend programma voorbereidden. Samen beslisten zij naar welke goede doelen de opbrengst van Aoigems Vier zou gaan.

Het initiatief werd op vele plaatsen het onderwerp van gesprek. Dat het bij de Adegemnaren niet alleen bij woorden bleef werd duidelijk toen gevraagd werd om in te schrijven voor het ontbijt en of de lunch van 23 december: een paar weken voor 't Aoigems Vier in Den Hoogen Pad zou branden konden de inschrijvingen worden afgesloten wegens volzet.

't AOIGEMS VIER BRANDDE HEVIG
Op zaterdag 23 december was het van bij het ontbijt tot op het laatste moment van het laatste optreden druk in Den Hoogen Pad.

Een grote groep medewerkers was zaterdagmorgen al op een onchristelijk vroeg uur in Den Hoogen Pad om de laatste voorbereidselen voor de grote dag te treffen. Voor het ontbijt (ter plaatse en afhalen) waren er 400 inschrijvingen. Voor de lunch waren alle stoelen in Den Hoogen Pad bezet.

't AOIGEMS VIER BRANDDE HEVIG
Het Gemengd Koor Canticorum en zijn dirigent Jan Wauters maakten van hun optreden een samenzang met de mensen in de zaal.

Zowel in de grote als in de kleine zaal was er doorlopend iets (optredens, demonstraties en tentoonstellingen) te beleven. Het werd even stil in de grote zaal toen initiatiefnemer Etienne Notteboom even het podium opging om Aoigems Vier in cijfertaal uit te leggen. Daarna kregen ook de vertegenwoordigers van de goede doelen waarvoor het Aoigems Vier brandde de gelegenheid om hun goed doel voor te stellen.

Na dat korte informatieve gedeelte konden de mensen opnieuw genieten van de drankjes en de gebakjes die door KVLV waren klaargemaakt en de daarop volgende optredens.

Ondanks de drukte maakte Etienne Notteboom tijd voor een korte babbel. "Ik ben onder de indruk van zowel de vele mensen en organisaties die zich meldden om hun schouders onder de organisatie te zetten, het groot aantal sponsors die mee het succes van de dag bepaalden als de grote opkomst van het publiek. Mijn opzet is meer dan geslaagd. Ik wou de Adegemnaren samenbrengen om samen een gezellige dag te beleven en met die gezellige dag ook nog goede doelen financieel ondersteunen", klonk het bij de tevreden initiatiefnemer.

Zondag trok hij met een delegatie van de medewerkers naar het provinciaal Domein Puyenbroeck om er aan de mensen van de Warmste Week hun cheque met de opbrengst van 't Aoigems Vier voor te stellen.

ONRUST GROEIT IN DE VEBRANDEN BOS

ONRUST GROEIT IN DE VEBRANDEN BOS
Na opmerkingen van inwoners uit de Verbanden Bos trok raadslid Noël Wille met de meter in de hand naar het stukje Verbranden Bos waar de riolering al is aangelegd.

Nu de inwoners van de Verbranden Bos in het eerste gedeelte van hun straat zien hoe de straat er zal uitzien als de nieuwe riolering en het nieuw wegdek over de ganse afstand ligt, beginnen zij zich meer zorgen te maken: zij vrezen dat hun opritten zullen kapot gereden worden door auto's die tot op hun oprit moeten uitwijken om elkaar te kunnen kruisen. De oudere mensen die er wonen vragen zich ook af wie er de nieuwe gracht voor hun deur zal onderhouden.

Volgens sommige inwoners zou het voor de Verbranden Bos best zijn dat er na de werken in hun straat eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd. Voor zover wij weten is er echter van eenrichtingsverkeer in de Verbranden Bos (nog) geen sprake.

Enkele inwoners uit de Verbranden Bos hebben hun zorgen en twijfels ook met raadslid Noel Wille (CV&V) gedeeld. Wij troffen hem met de meter in de hand in het eerste deel van de Verbranden Bos aan. Volgens zijn metingen is het nieuw wegdek, boordstenen inbegrepen, 4,10m breed.

De kleinste personenwagens zijn volgens het raadslid 2,05m breed. "Als 2 kleine personenwagen elkaar moeten kruisen moet er minstens één buiten de bordstenen rijden. Anders zullen er spiegels sneuvelen", merkte het raadslid op.

In de Verbranden Bos, die een verbinding is met het industrieterrein, zijn ook lichte vrachtwagens toegelaten. Die zijn nog breder dan de personenwagens. Elkaar kruisen zonder dat een van de voertuigen op een deel van iemand zijn oprit rijdt is bijna onmogelijk.

TE LAAT
Net als in Spanjaardshoek en 't Kruisken komen de opmerkingen van de inwoners van de Verbranden Bos te laat om de plannen nog ingrijpend te wijzigen. Die werden immers al eerder door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd...

ER BRANDDEN VEEL LICHTJES OP DE OORLOGSGRAVEN

ER BRANDDEN VEEL LICHTJES OP DE OORLOGSGRAVEN
Voor zij zondagavond aan hun kerstfeest begonnen kwam de familie De Craemer met 17 man maar het Canadees kerkhof in Adegem om er brandende kaarsjes op oorlogsgraven te plaatsen.

Op kerstdag hebben leden van de vzw Yeomanry met de glimlach de vele kaarsjes (waarvan er sommige nog brandden) op het Canadees Kerkhof verwijderd.

De belangstelling voor hun eerste editie van "Lichtjes op oorlogsgraven" had veel meer volk naar het Canadees militair kerkhof in de Prins Boudewijnlaan gebracht dan zij hadden verwacht.

Het idee van op kerstavond lichtjes bij oorlogsgraven te plaatsen heeft de Yeomanry overgenomen uit Nederland. Daar werden in 2015 voor het eerst bij oorlogsgraven brandende kaarsjes geplaatst op kerstavond.

"Met Lichtjes op oorlogsgraven willen wij in stilte hulde brengen aan de soldaten die gesneuveld zijn voor onze vrijheid" klinkt het bij de leden van Yeomanry.

"Wij hebben wel ruchtbaarheid gegeven aan ons initiatief, maar wij dachten dat het vooral onze leden en mensen die een graf op het Canadees Kerkhof hebben geadopteerd zouden zijn die op kerstavond tussen 17 en 18 uur naar het Canadees kerkhof zouden komen.

Tot onze tevredenheid hebben ook delegaties van verschillende verenigingen en veel particulieren aan ons initiatief deelgenomen", vertelde Marc Dhondt ons op Kerstdag.

SOCIAAL

ER BRANDDEN VEEL LICHTJES OP DE OORLOGSGRAVEN
Naast vaderlandslievende verenigingen nam ook het Adegems feestcomité deel aan de stille plechtigheid op kerstavond.

Met doedelzakmuziek in het donker zorgde Diederik De Jaeger voor de gepaste sfeer op het militair kerkhof.

Lichtjes op oorlogsgraven is in Adegem uitgegroeid tot een sociaal gebeuren. Door de wind doofden sommige kaarsjes al na een paar minuten, maar mensen die met een brandend kaarsje naar een ander graf kwamen gaven het gedoofde kaarsje spontaan weer vuur.

De stille plechtigheid zorgde er ook voor dat de mensen spontaan met elkaar begonnen te praten. Voor de leden van Yeomanry staat het nu al vast dat er volgend jaar opnieuw kaarsjes op de oorlogsgraven het militair kerkhof in Adegem zullen branden.

Zij zullen nog meer ruchtbaarheid aan hun initiatief geven en hopen dat zij er in slagen om zoveel mensen op de been te krijgen dat er op kerstavond op alle graven op het Militair kerkhof een kaarsje brandt.

MAN ERNSTIG GEWOND BIJ STEEKPARTIJ

Marino Sanders uit Maldegem heeft de kerstdagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

Zaterdagmorgen (23 december) rond 5u30 is hij, na een volgens hem banaal incident waarvoor hij zich naar eigen zeggen uitgebreid had verontschuldigd, in het danscafé in de Marktstraat op de Markt door een 21 jarige vrouw met een mes in de arm gestoken.

De heer Sanders had veel bloed verloren en moest met spoed geopereerd worden. De vrouw die het mes hanteerde werd opgepakt, maar mocht na ondervraging onder voorwaarden beschikken.

De omstandigheden van de steekpartij worden verder onderzocht.

Voor inbrekers zijn de donkere weken waarin wij ons nu bevinden de ideale periode om hun slag te slaan.

Vorige week zaterdag belde iemand uit de Kronekalseide de politie omdat zij zag dat een voertuig met daarin twee personen van vreemde origine en voorzien van een vreemde nummerplaat traag door de straat reed en haar woning filmde.

Toen de mensen in het voertuig zagen dat zij door de vrouw in het oog werden gehouden zijn ze snel vertrokken.

Volgens de politie stond het voertuig met de vreemde nummerplaat niet geseind.

Bij de PZ Maldegem vraagt men de bevolking om verdachte personen of situaties onmiddellijk bij de politie te melden, zodat er onmiddellijk kan worden opgetreden.

Tijdens de kantooruren kan aangifte gedaan worden op het nummer 050 72 71 70. Melden kan altijd via het nummer 101.

N-VA MALDEGEM STEUNT WELZIJNSSCHAKEL MALDEGEM

In het kader van de Warmste Week organiseerde de Maldegemse N-VA-afdeling op vrijdag 1 december een New- Vibe Afterworkparty in 't Oud Stadhuis in de Marktstraat.

De opbrengst van die avond, 744 euro, werd geschonken aan De Welzijnsschakel Maldegem.