www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 735 - Week 52 : van 24 tot 30 december 2017 - 2de editie

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM GENOOT VAN
MODERN KERSTCONCERT

ADEGEM GENOOT VAN MODERN KERSTCONCERT
Voor het koor van De Papaver was het samen optreden met Dana Winner het hoogtepunt van hun kerstconcert.

Vorige week zondag waren alle zitjes in de St. Adrianuskerk bezet voor het kerstconcert dat door de VBS De Papaver werd georganiseerd. Voor dat kerstconcert was Dana Winner naar Adegem uitgenodigd. Het publiek werd in de prachtige en sfeervol verlichte kerk naar hun plaats begeleid.

Het voorprogramma werd verzorgd door het koor van de VBS De Papaver onder de leiding van Annelies Lammertyn. Dat koor heeft het publiek laten genieten van een mengeling van klassieke en hedendaagse kerstliederen.

De overgang van het voorprogramma naar het optreden van Dana Winner gebeurde met een samenzang van Dana Winner en het kinderkoor. Voor de leerlingen van De Papaver was dat ongetwijfeld het hoogtepunt van hun avond.

Ook het programma van Dana Winner bestond uit een combinatie van klassieke kerstliederen en liederen die passen in de kerstperiode. De zangeres gaf aan waarom zij voor bepaalde nummers gekozen had. Dat het publiek haar keuze apprecieerde bleek uit het applaus dat de zangeres na ieder nummer kreeg.

VERRASSINGEN

ADEGEM GENOOT VAN MODERN KERSTCONCERT
De bewoners van de Pastorij kregen zondag in de vooravond onaangekondigd het bezoek van Dana Winner.

Er vielen zondag voor en tijdens het kerstconcert ook nog een paar verrassingen te beleven. Op vraag van De Papaver bracht Dana Winner tussen de repetities in de namiddag en haar optreden een bezoek aan de inwoners van De Pastorij. De bewoners van De Pastorij waren aangenaam verrast met dat onaangekondigd bezoek van de zangeres.

In zijn welkomwoord had Vic Blomme, voorzitter van de inrichtende macht van De Papaver, aangekondigd dat er tijdens de pauze nog een verrassingsoptreden was. Voor dat verrassingsoptreden was Louis (De Roo) uitgenodigd.

De man die naam gemaakt heeft in The Voice van Vlaanderen kreeg een warm onthaal.

SPEELPLAATS

Nadat hij op het einde van het kerstconcert iedereen had bedankt die bijgedragen had tot het succes van het kerstconcert, overhandigde voorzitteer Vic Blomme een cheque van 4.300 euro met de opbrengst van het kerstconcert aan Annelies Lammertyn, directeur van de VBS de Papaver. De opbrengst van het kerstconcert zal gebruikt worden bij de financiering van de renovatie van de speelplaats.


HERSTEL TREINVERBINDING EEKLO
MALDEGEM NIET VOOR NABIJE TOEKOMST

HERSTEL TREINVERBINDING EEKLO MALDEGEM NIET VOOR NABIJE TOEKOMST
De NMBS heeft enkele jaren terug het stationsgebouw in Maldegem verkocht aan de vzw Stoomcentrum.

Het bericht dat Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, 100 miljoen opzij heeft gezet om 11 spoorlijnen en 2 spoorprojecten te optimaliseren heeft bij enkele mensen in onze gemeente de hoop gewekt dat er in de nabije toekomst opnieuw met de trein kan gereden worden tussen Maldegem en Eeklo. Minister Weyts heeft namelijk in zijn lijstje van te optimaliseren lijnen ook de treinverbinding tussen Eeklo en Maldegem opgenomen.

Het optimisme bij sommige gebruikers van het openbaar vervoer is voorbarig: het bedrag dat minister Weyts voor de spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo zal vrijmaken zal enkel dienen om een haalbaarheidsstudie uit te voeren.

Wij hebben enkele jaren terug bij de NMBS gepeild naar hun plannen met de spoorlijn tussen Eeklo en Maldegem. "Daarmee hebben wij nu geen plannen en ook voor de eerstkomende jaren hebben wij daarvoor geen plannen en geen geld voor" klonk het toen bij de NMBS.

Het Maldegems gemeentebestuur is volgens burgemeester Marleen Van den Bussche ook geen voorstander van de heropening van de treinverbinding: Maldegem wil een fietspad naast de spoorlijn die nu door het Stoomcentrum wordt uitgebaat. Maldegem is wel voorstander van een Lightrail verbinding tussen Gent en Maldegem op het middenvak van de N9. Die lightrail verbinding zou zelfs doorgetrokken kunnen worden tot Brugge.

De vzw Stoomcentrum die de spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo nog tot 2034 in concessie heeft, nam volgens zijn voorzitter Koen Goossens al contact op met de NMBS om meer te vernemen over de toekomstplannen met de lijn die zij toeristisch uitbaten.

Voorzitter Goossens wees er op dat de uitbreiding van de spoorverbinding geen meerwaarde heeft voor het openbaar vervoer in onze gemeente. De spoorlijn ligt te ver van de scholen en het industrieterrein. De voorzitter van het Stoomcentrum wees ook nog op de vorige haalbaarheidsstudie die de NMBS voor de uitbreiding heeft uitgevoerd. Die studie viel toen negatief uit.


APERITIEFGESPREK
MET MARIT VANDENBRUAENE

APERITIEFGESPREK MET MARIT VANDENBRUAENE
Een vijftigtal geďnteresseerden hebben zondagvoormiddag van fysisch Antropologe Marit Vandenbruaene geleerd wat men te weten komt door het onderzoeken van menselijke resten.

Het aperitiefgesprek dat de Adegemse afdelingen van het Davidsfonds en de Gezinsbond dit jaar organiseerden kreeg als titel "Tot op het bot" mee.

Dat was een goed gekozen titel: gastspreker was fysisch antropologe Marit Vandenbruaene. Zij onderzoekt onder meer de menselijke resten en begravingssporen die bij archeologische onderzoeken worden blootgelegd. Zij werkt ook samen met het identificatieteam van de federale politie.

In het eerste deel van haar gesprek legde mevr. Vandenbruaene uit wat haar onderzoek van menselijke resten bij archeologische opgravingen de wetenschap leert over het menselijk lichaam en zijn evolutie door de eeuwen heen.

Zij toonde ook aan hoe de onderzoeken op het lichaam van mensen die geen natuurlijke dood stierven mee de doodsoorzaak kunnen helpen bepalen.

APERITIEFGESPREK MET MARIT VANDENBRUAENE
Tijdens de pauze konden de mensen de resultaten van opgravingen van dichtbij bekijken.

GRAFZERKEN

In het tweede deel van haar aperitiefgesprek stond mevr. Vandenbruaene stil bij de begrafenisrituelen bij de verschillende godsdiensten.

Het is volgens de spreekster duidelijk dat het christendom zijn contact met zijn doden verloren heeft. Zij doorliep wat er vroeger bij ons aan rituelen gebeurden als iemand kwam te overlijden. Daarna vergeleek zij die rituelen met de manier en de snelheid waarmee wij nu afscheid nemen van onze overledenen.

Zij vindt het ook jammer dat bij de christenen die prachtige grafzerken verdwijnen.

Daarom is het belangrijk dat er sommige historische grafzerken door families kunnen geadopteerd worden. Dat zal de enge manier zijn om deze prachtige monumenten te bewaren.


MALDEGEM BETAALT BELASTING OP
ECONOMISCHE BEDRIJVIGHEID TERUG

Na een klacht van Bart Van Hulle heeft de Raad van State het belastingsreglement op de economische bedrijvigheid voor 2014 in Maldegem vernietigd.

Na overleg met hun juridische adviseurs heeft het Maldegemse schepencollege beslist om zich te schikken naar de uitspraak van de Raad van State.

Begin volgend jaar zullen alle bedrijven en eenmanszaken die de belasting over 2014 hebben betaald aangeschreven worden om hen uit te leggen welke stappen zij moeten ondernemen om hun belastingen over 2014 terug te krijgen.


SINT ANNAKASTEEL WORDT
TIJDELIJK SPIEGELPALEIS

Nadat VHMC vorig jaar voor de eindejaarsperiode een spiegeltent op de markt had geplaatst om er verschillende activiteiten in te organiseren, heeft de vereniging nu in samenwerking met de gemeente het St. Annakasteel tijdelijk tot spiegelpaleis omgebouwd.

Op donderdag 27 wordt het spiegelpaleis met daarin een tentoonstelling met foto' s van het St. Annakasteel en omgeving, officieel geopend.

Vrijdagavond zijn er optredens van Guy Swinnen, William Souffreau en The Mombasa All Stars.

Kaarten kosten 25 euro en zijn te koop bij café De Gouden Leeuw, Huis Ysebaert, Lingerie Elsenti en apotheek Depuydt.

Op oudjaarsavond gaan de deuren van het spiegelpaleis om 23 uur open. De toegangsprijs is 20 euro (drankkaart inbegrepen). Bij de jaarwisseling is er een drankje en een hapje voor de aanwezigen.

Op woensdagnamiddag organiseert KOTK een namiddag voor de kinderen in het spiegelpaleis.

Op vrijdag 5 januari organiseert het de VHMC de eerste After Workparty met vanaf 16u30 gratis inkom.

De Raad van Elf stelt tijdens een gezellige avond op zaterdag 6 januari om 21 uur zijn prinscarnaval 2018 voor.

Wie met vrienden of collega' s een speciale uitdaging zoekt moet zich op maandag 8 januari laten opsluiten in het spiegelpaleis dat voor de gelegenheid tot escaperoom Le Chateau wordt omgebouwd.

Voor inlichtingen en inschrijving kan men bij Bart De Baets in De Gouden Leeuw terecht.


Het Adegem.net team
wenst u allen een
prettig eindejaar toe !

UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart