www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 734 - Week 51 : van 17 tot 23 december 2017 - 2de editie

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

PLAATS EEN LICHTJE
OP EEN OORLOGSGRAF

De leden van de vzw Yeomanry die oude legervoertuigen in de belangstelling houden en deelnemen aan vaderlandslievende activiteiten, nodigen iedereen uit om op zondag 24 december samen met hen deel te nemen aan de actie "Lichtjes op een oorlogsgraf".

Die stille plechtigheid gaat door tussen 17 en 18 uur op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan in Adegem.

"Lichtjes op een oorlogsgraf is geen nieuw initiatief van de vzw: in 2015 is er in Nederland iemand die dit idee gelanceerd heeft. Via de sociale media heeft dit idee op een korte tijd veel aanhangers gekregen.

In Nederland worden op kerstavond al op verschillende oorlogskerkhoven brandende kaarsjes bij de graven gezet. De vzw Yeomanry wil deze traditie ook in Vlaanderen invoeren. Met die stille actie wil zij op een bijzonder moment op een eenvoudige manier hulde brengen aan de soldaten die hun leven gaven voor onze vrede.

Het is de bedoeling dat de mensen die aan de plechtigheid deelnemen hun kaarsje mee brengen. De vzw zorgt er voor dat er een kleine voorraad kaarsjes aan het Canadees kerkhof aanwezig is voor de mensen die thuis geen kaarsjes hebben.


BARBARAFEEST BIJ HET
MALDEGEMS BRANDWEERKORPS

BARBARAFEEST BIJ HET MALDEGEMS BRANDWEERKORPS

Het Maldegemse brandweerkorps zit nu wel onder de koepel van het Meetjeslandse brandweerkorps, maar zijn jaarlijkse Barbarafeest organiseert het korps nog altijd zelf. Dit jaar ging dit door in Gasthof St. Marie.

Het feest is voor de korpsoverste luitenant Michel Dauwe de gelegenheid om even terug te blikken op het voorbije feestjaar.

Het Barbarafeest is ook het moment waarop de bevorderingen officieel bekend gemaakt worden en de certificaten en de brevetten worden uitgereikt aan de leden van het korps die in de loop van het voorbije jaar met succes specialisatiecursussen gevolgd hebben.


MALDEGEM VOLGT
EEN STROOIPLAN

Vorige week zondag, maandag en dinsdag was het geen pretje om met de auto, fiets of te voet onder weg te zijn. De eerste echte winterprik heeft er voor gezorgd dat wij enkele dagen met moeilijk te berijden wegen hebben rekening moeten houden.

Hier en daar waren er klachten dat er niet of te laat gestrooid werd. Bij winterse weersomstandigheden, zoals wij die vorig weekend gekend hebben, moeten wij er echter wel rekening mee houden dat de mensen die instaan voor het strooien niet op alle plaatsen te gelijk kunnen zijn.

Daarom vraagt schepen Erwin Goethals respect voor het werk dat de mensen die zowel overdag als 's nachts 7 dagen op 7 doen om de wegen zo goed als mogelijk berijdbaar te houden.

Schepen Goethals wees er ook op dat de strooidiensten niet zomaar lukraak ergens beginnen met het strooiwerk.

De gemeentelijke strooidienst en de firma die door de gemeente wordt aangesteld om te strooien zijn verantwoordelijk voor het strooien op de gemeentewegen. Het strooien en of sneeuwvrij maken van de autostrades en gewestwegen is een verantwoordelijkheid van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Maldegem heeft een duidelijk afgelijnd strooiplan. Omdat de strooidiensten niet overal te gelijk kunnen zijn werden bij de opstelling van dat strooiplan keuzes gemaakt.

In de eerste fase van het strooiplan komen de belangrijkste verbindingswegen, openbare gebouwen, schoolomgevingen, uitvalswegen hulpdiensten, centrumstraten van alle kernen, het industrieterrein, parkings en fiets- en wandelassen aan bod. Pas in de tweede fase van het plan worden de grotere woonwijken aangepakt.

Bij een algemene noodtoestand of langdurige winterdienst wordt op het volledige grondgebied gestrooid. Het volledige strooiplan van de gemeentelijke wegen kan je raadplegen via www.maldegem.be/strooidienst.

EXPRA PROBLEEM
Op de Spanjaardshoek en op 't Kruisken hebben zij na de eerste echte winterprik ontdekt dat zij er bij hevige en langdurige sneeuwval nog een probleem bij hebben: het nieuwe wegdek ligt er niet alleen glad bij, maar als de sneeuw een paar centimeters dik ligt ziet men de licht verhoogde parkeerplaatsen niet meer die op het wegdek zijn aangelegd.

Die parkeerplaatsen hebben bij het begin van de week bij enkele chauffeurs voor extra problemen gezorgd.


ADEGEM PAKT UIT
MET "AOIGEMS VIER"

ADEGEM PAKT UIT MET AOIGEMS VIER

Op zaterdag 23 december brandt in het kader van "De Warmste Week" van Studio Brussel het "Aoigems Vier" in den Hoogen Pad. Etienne Notteboom, de man achter het idee van 't Aoigems Vier, heeft een werkgroep rond die er voor gezorgd heeft dat een druk dagvullend programma tot stand is gekomen dat om 9 uur begint met een stevig ontbijt.

Ook 's middags (warme beenhesp), 's namiddags (koffie met gebak) en in de latere namiddag (Hamburgers en hotdogs) wordt de innerlijke mens niet vergeten. Zowel in de voor- als namiddag wordt er voor animatie gezorgd met onder meer koren, de muziekmaatschappijen en de Stresskonijnen. Voor de kinderen is er speciale animatie en het Aoigems café in de cafetaria is de ganse dag open.

Het is de bedoeling van Etienne Notteboom om op 23 december veel Adegemnaren op een gezellige manier samen te brengen voor het goede doel. Op basis van de nu al gekende cijfers kunnen wij stellen dat Aoigems Vier nog voor het echt ontstoken wordt al geslaagd is.

De opbrengst van Aoigems Vier gaat naar Eye Hope Foundation, dat fondsen werft voor onderzoek naar het Syndroom van Wolfram, en naar Amina Bukavu, dat materiaal en knowhow levert aan een technische school in Bukavu, Congo. Die beide projecten worden door Adegemnaren getrokken.


WITTE KERSTMARKT IN 't LAPPERKE

WITTE KERSTMARKT IN 't LAPPERKE
Tot (vorige week) zondagmiddag was Marc Willems druk in de weer om sneeuw te ruimen, zodat zijn eerste kerstmarkt van 't Lapperke in Adegem-Dorp zou kunnen doorgaan.

Toen Danny Willems, de uitbater van 't Lapperke in Adegem, met het idee van een kerstmarkt uitpakte kon hij onmiddellijk rekenen op een aantal mensen die ook hun schouders onder het initiatief wilden zetten. Er werd bij de voorbereiding van de kerstmarkt dan ook op geen inspanning gekeken.

"Je kan alle tot in de puntjes voorbereiden en met alles rekening houden maar de weersomstandigheden heb je natuurlijk niet in de hand", verwelkomde Danny ons zondagnamiddag.

Met tentjes en vuurtjes was er voor gezorgd dat zowel de verkoopstandjes als de bezoekers in het droge en beschermd tegen de wind konden staan.

WITTE KERSTMARKT IN 't LAPPERKE
Aan sfeer en gezelligheid ontbrak het niet op de kerstmarkt van 't Lapperke.

Ondanks de minder gunstige weersomstandigheden en de moeilijk berijdbare wegen waren de meeste standhouders op de afspraak en was het de ganse namiddag gezellig druk op de kerstmarkt.

"Ik klaag niet over de belangstelling, maar met betere weersomstandigheden zou er hier minstens dubbel zoveel volk zijn als nu" stelde Danny droog vast. Het staat voor hem wel vast dat de kerstmarkt van 't Lapperke voor herhaling vatbaar is.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart