www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 730 - Week 47 : van 19 tot 25 november 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

FLUOHESJES VERHOGEN
HET VEILIGHEIDSGEVOEL

FLUOHESJES VERHOGEN HET VEILIGHEIDSGEVOEL
Aan de pui van het gemeentehuis stelden Rotary Club Maldegem, de scholen, de politie en de gemeente de nieuwe fluohesjes, rugzakovertrekken en fietshelmen voor.

Meer dan 10 jaar voordat zij samen met de scholen, de politie en de gemeente een convenant ondertekenden om ieder jaar initiatieven te nemen om het veiligheidsgevoel bij de schoolgaande jeugd te verhogen pakte Rotary Club Maldegem al uit met een initiatief om de fietsende scholieren beter zichtbaar te maken in het verkeer.

Tijdens de jaarlijkse fietscontroles door de politie in de scholen kregen de kinderen wiens tweewieler volledig in orde was een antenne die ze op hun fiets konden plaatsen. Die antenne was cool en maakte de fietsende kinderen beter zichtbaar in het verkeer.

Omdat die antennes ook voor kwetsuren konden zorgen werd al snel overgeschakeld naar het tegen een gunstprijs ter beschikking stellen aan de scholen van fluohesjes. Om de leerlingen aan te moedigen om de hesjes te dragen namen de scholen verschillende initiatieven waarmee de leerlingen die de fluohesjes droegen prijzen konden winnen.

Ondanks de inspanningen die de scholen doen om ook de leerlingen van de middenschool fluohesjes aan te praten zijn het nu nog altijd de kleuters en leerlingen van het lager onderwijs die in de fluohesjes te zien zijn. Ondertussen werden ook fluo rugzakovertrekken en fietshelmen tegen een gunsttarief aan de scholen aangeboden.

Ieder jaar bij het begin van de donkere maanden stelt Rotary Club Maldegem de nieuwe fluohesjes, rugzak-overtrekken en fietshelmen voor.

Freddy De Keyser en Oswald De Brabander van Rotary Club Maldegem zijn er van overtuigd dat hun actie niet wereldschokkend is. Zij zijn er ook van overtuigd dat zij met hun actie meehelpen aan de daling van het aantal verkeersongevallen met kinderen.

Tijdens de voorstelling wees schepen Valerie Taeldeman op de verschillende initiatieven die jaarlijks in het kader van het convenant in het belang van de veiligheid (op alle vlakken) van de kinderen worden genomen.

Schepen van Openbare Werken Erwin Goethals wees naar de inspanningen die de gemeente doet voor de fietsende jongeren. Er werden in deze bestuursperiode ongeveer 4 km nieuwe fietspaden aangelegd, aangepast of hersteld. In de verkaveling Hof ter Ede komt een fietspad dat de Markt met de Weggevoerdenlaan verbindt.

In Adegem komt er een fietspad dat start aan de verkaveling De Geuzen en over Adegem Dorp door de verkaveling Tricojoca zal aansluiten op de Lekvijverswegel en op het nieuwe fietspad van het nog aan te leggen nieuwe industrieterrein.

In het nieuwe mobiliteitsplan, dat in de nabije toekomst door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd, zijn nog maatregelen voor de veiligheid van de fietsers voorzien.


VOEDSELTEAM UIT
DE STARTBLOKKEN

Vorige week maandag vond in het Dak-kaffee van het Lokaal Dienstencentrum Oud St. Jozef de Startvergadering plaats van het Voedselteam Maldegem-Adegem.

Bij dat voedselteam sluiten mensen aan die anders willen omgaan met het voedsel dat zij aankopen. Zij kunnen net als in een supermarkten alles via de webwinkel van het voedselteam bestellen en dan op het afgesproken moment afhalen.

Het grote voordeel bij het kopen bij het voedselteam is dat men van alles wat men koopt weet waar het vandaan komt: het voedselteam doet zijn aankopen bij producenten in de regio.

Om via het voedselteam aankopen te kunnen doen moet men lid zijn. Dat kost 15 euro. Eens men lid is kan men via de webwinkel zijn voedingsproducten (een uitgebreid gamma) bestellen. Een week later kunnen die afgehaald worden in het schuurtje van Jan de Keyser en Catherine De Kesel in Adegem Dorp.

Voor meer informatie of om lid te worden kan contact opgenomen worden met [email protected].


STEMMEN VOOR LISA EN LOUIS

STEMMEN VOOR LISA EN LOUIS

Vorige week vrijdag hebben meer dan 1000 mensen in de feesttent op het Vliegplein op een groot scherm de Battles gevolgd waarin Lisa Okoh en Louis De Roo zich plaatsten voor de liveoptredens in Tne Voice van Vlaanderen. Na de uitzending kon het publiek nog genieten van optredens van Louis en Lisa.

Aanstaande vrijdag moeten Lisa en Louis proberen door te dringen naar de volgende ronde. The Voice van Vlaanderen is te volgen op VTM.

Gelukkig zitten zij niet bij dezelfde coach: van iedere groep mogen er namelijk maar twee kandidaten doorgaan naar de volgende ronde. De coach kiest één van zijn leden die mag doorgaan. Het tweede lid van ieder team dat mag doorgaan wordt aangeduid door televoting.

Omdat Lisa en Louis niet bij dezelfde coach zitten kan iedereen zowel voor Louis als Lisa stemmen.


OP 23 DECEMBER WORDT OIGEM
HET WARMSTE DORP VAN VLAANDEREN

In april kregen verschillende verenigingen en particulieren een uitnodiging om mee te werken aan een initiatief dat past in de "Warme Week" van Studio Bru. Etienne Notteboom, de man achter het initiatief, kreeg onmiddellijk veel positieve reacties.

Enkele vergaderingen verder kregen zijn bedoelingen om op zaterdag 23 december onder de vlag van "Aoigems Vier" mensen samen te brengen en te feesten voor goede doelen, vaste vorm.

Op 23 december is in Den Hoogen Pad het "Aoigems Café" de ganse dag open. Tussen het ontbijt, de warme beenhesp in de namiddag en de gebakjes en hamburgers in de latere namiddag er is er doorlopend animatie. Het aanbod is zo gevarieerd dat iedereen er zeker zijn gading zal in vinden.

Kaarten voor ontbijt en beenhesp zijn te verkrijgen bij Etienne Notteboom, Duinen 7, 9991 Adegem of bij de verantwoordelijken van de meewerkende verenigingen.

Wie "Aoigems Vier" wil sponsoren kan een bedrag overschrijven op bankrekening BE54 8900 4409 3197 van "Aoigems Vier", of contact opnemen met de meewerkende verenigingen.

De opbrengst van "Aoigems Vier" gaat naar Eye Hope Foundation, dat fondsen werft voor onderzoek naar het Syndroom van Wolfram, en naar Amina Bukavu, dat materiaal en know-how levert aan een technische school in Bukavu, Congo.

Beide projecten worden door Adegemnaren getrokken.


MAF EEN NIEUWE SPELER IN HET
MALDEGEMS POLITIEK TONEEL

MAF EEN NIEUWE SPELER IN HET MALDEGEMS POLITIEK TONEEL
Arsène Bauwens die nu als onafhankelijk raadslid in de gemeenteraad zetelt neemt in 2018 met zijn nieuwe lijst MAF deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

In 2012 stond Arsène Bauwens op de lijst van N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met zijn 448 voorkeurstemmen werd hij 1ste opvolger. Omdat Trui Baert wel verkozen was maar niet kon zetelen omdat haar schoonzoon Peter Van Hecke eveneens verkozen was, kwam de heer Bauwens van bij het begin van de bestuursperiode in 2013 in de gemeenteraad.

In december van 2015 maakte de heer Bauwens bekend dat hij voor de rest van de bestuursperiode als onafhankelijk raadslid zou zetelen. "Ik kon mij niet meer vinden in de sfeer binnen de groep en in het beleid dat N-VA nationaal verdedigt", motiveerde de heer Bauwens toen zijn beslissing.

Hij vaart nu zijn eigen koers en heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat hij in 2018 met de lijst MAF (Maldegemse Favorieten) aan de verkiezing zal deelnemen. Het wordt een partij die los staat van alle gevestigde politieke families.

"Mocht er in 2012 een dergelijke lijst bestaan hebben dan zou ik op die lijst hebben gestaan. Ik kom op met een lijst die zich enkel op de veiligheid en het welzijn van onze gemeente moet concentreren. Met mijn lijst wil ik jong en oud die zich (nog) niet tot een bepaalde kleur willen outen de kans geven om met een open geest van de gemeentepolitiek te proeven."

Ook met raadsleden die bij de volgende verkiezing geen plaats meer krijgen op hun lijst wil Arsène Bauwens over hun verdere politieke toekomst praten. Om namen te noemen van kandidaten is het nog te vroeg, maar MAF wil met een volle lijst aan de verkieizngen deelnemen.


PASTOOR VANDEWALLE VERLAAT
DONK EN MIDDELBURG

PASTOOR VANDEWALLE VERLAAT DONK EN MIDDELBURG

Voor pastoor Herman Vandewalle was het zondag de laatste maal dat hij als pastoor van Middelburg de herdenkingsplechtigheid van het einde van WO I bijwoonde.

Hij gaat met pensioen en trekt zich in het voorjaar van 2018 terug in Opbrakel.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart