www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 723 - Week 40 : van 1 tot 7 oktober 2017 - 2de editie

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM DORP TWEE DAGEN
AFGESLOTEN VOOR DOORGAAND VERKEER

ADEGEM DORP 2 DAGEN AFGESLOTEN VOOR DOORGAAND VEKEER
Hoewel de gemeente er niet van op de hoogte was, was er wegens werken aan de verkaveling Huysman geen doorgaand verkeer mogelijk in Adegem Dorp.

Wie donderdag of vrijdag met zijn auto door Adegem Dorp wou rijden kwam niet verder dan het kruispunt met het Schoolstraatje. Daar was Adegem Dorp gedurende twee dagen afgesloten voor het doorgaand autoverkeer.

De gemeente was door de bouwheer niet verwittigd dat hij Adegem Dorp voor het doorgaand verkeer gedurende twee dagen zou afsluiten.

Nu de archeologische opgravingen op de Site Huysman zijn afgesloten, kan de firma werk maken van de geplande verkaveling.

In het kader van die verkaveling moest de firma daar een ondergrondse leiding met de leiding in Adegem Dorp aankoppelen. Daarom werd donderdag en vrijdag Adegem Dorp ter hoogte van de verkaveling opengelegd.

Doordat de gemeente vooraf niet op de hoogte was van die werken kon zij ook de bevolking vooraf niet waarschuwen voor de tijdelijke omleiding.

Veel automobilisten die door Adegem Dorp reden hebben rechtsomkeer moeten maken.

Vrijdagnamiddag rond 16 uur waren de werken afgerond en was er opnieuw normaal doorgaand verkeer mogelijk door Adegem Dorp.

ADEGEM DORP 2 DAGEN AFGESLOTEN VOOR DOORGAAND VEKEER
Volgens verkeersborden aan de N9 en de Kallestraat was er zaterdagvoormiddag nog steeds geen doorgaand verkeer mogelijk in Adegem Dorp.

We zaterdagvoormiddag van uit de N9 of van uit de Kallestraat Adegem Dorp in reed werd er via verkeersborden op gewezen dat er in Adegem Dorp enkel plaatselijk verkeer was toegelaten en dat de straat onderbroken was.

De firma had vrijdagnamiddag de wegversperring ter hoogte van de werken wel verwijderd maar de verkeersborden ter hoogte van de verkeerslichten aan de N9, aan het kruispunt met de Kallestraat en ter hoogte van de kerk hadden zij laten staan.

Dat zorgde voor verwarring bij de automobilisten.


ADEGEM HEEFT NU OOK OPLAADPAAL
VOOR ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

ADEGEM HEEFT NU OOK OPLAADPAAL VOOR ELEKTRISCHE VOERTUIGEN
Dit is geen parkeermeter zoals sommige Adegemnaren dachten toen zij de zuil voor het eerst zagen staan. Het is een oplaadpaal voor elektrische voertuigen.

Tot voor kort stond de enige officiële oplaadpaal voor elektrische voertuigen in de gemeente aan het zwembad in Maldegem.

Om de elektrische voertuigen te promoten heeft het Vlaams Gewest nu beslist dat er in alle steden en gemeenten laadpalen moeten bijkomen.

Volgens het Vlaams Gewest moeten er in Maldegem zes oplaadpalen bijkomen. Het schepencollege zoekt nog uit waar ze zullen komen.

Dat een van de zes er in Adegem zou komen stond al snel vast. Aanvankelijk werd gedacht om die oplaadpaal in de omgeving van Den Hoogen Pad te plaatsen.

Om praktische redenen werd uiteindelijk gekozen om de oplaadpaal op de parking achter de kinderopvang in Adegem Dorp te installeren.


GBS DE KRUIPUIT SCHITTERDE
OP DE SCHOLENLOOP

GBS DE KRUIPUIT SCHITTERDE OP DE SCHOLENLOOP

Ook dit jaar nam de GBS De Kruipuit met een grote delegatie deel aan de jaarlijkse scholenloop. Omdat de atletiekpiste nog niet mocht gebruikt worden, was het dit jaar een scholenveldloop.

Naast de meer dan 400 leerlingen die zich voor een van de reeksen inschreven, was er ook een wedstrijd over 800m voor ouders en leerkrachten. Die werd gewonnen door meester Rino (Van Oost).


BRASSERIE NOSTALGIE MET
KOEN CRUCKE EN MARGRIET HERMANS

Op vrijdag 6 oktober organiseren de Landelijke Gilde afdelingen Adegem, Maldegem en Donk om 20u30 in Den Hoogen Pad hun Brasserie Nostalgie met de theatershow van Koen Crucke en Margriet Hermans.

De show is een combinatie van muziek en humor.

Kaarten voor het optreden kosten 15 euro en kunnen besteld worden door storting van het bedrag op rekeningnummer BE98 73 73 0700 0393.

De opbrengst van de avond wordt geschonken aan KOTK.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Geert De Roo.


KLJ ADEGEM UIT DE STARTBLOKKEN

KLJ ADEGEM UIT DE STARTBLOKKEN

Vorige week zondag begon KLJ Adegem aan zijn negende werkjaar. Zondag waren het de jongeren tussen 6 en 15 jaar die aan hun lokaal op de Zandakkers bijeenkwamen.

In de voormiddag werden nog wat administratieve formaliteiten vervuld en daarna was het voor de 75 leden tijd om aan te schuiven voor de frietjes en de rest.

Om de 14 dagen komen de jongeren en hun 13 leiders samen voor een activiteit in en rond hun lokaal of op verplaatsing.

Naast die activiteiten zijn dit werkjaar de jaarlijkse fuif en de sportdag, waarop alle KLJ-afdelingen uit de regio afkomen, de belangrijkste activiteiten van KLJ Adegem.

De KLJ leden van 16 jaar en ouder komen om de 14 dagen op vrijdagavond samen.


SNELHEIDSCONTROLES
BLIJVEN PV'S OPLEVEREN

Vorig weekend organiseerde de PZ Maldegem op verschillende plaatsen snelheids- en andere controles.

Langs de expresweg reden 131 van de 1.366 gecontroleerde voertuigen te snel. Een chauffeur raasde tegen 159 km/u voorbij de camera.

Op de Zwepe, waar de maximum toegelaten snelheid 70km/u is, werden 839 voertuigen gecontroleerd. Daarvan mogen 46 bestuurders zich aan een PV verwachten. De hoogst genoteerde snelheid daar bedroeg 112km/u.

Er werden tijdens de controles ook nog vier chauffeurs bekeurd om door het rood te rijden en drie om te telefoneren achter het stuur. Een chauffeur kon geen rijbewijs voorleggen.


EXPO PATRICK DE SPIEGELAERE
OP VERSCHILLENDE LOCATIES

EXPO PATRICK DE SPIEGELAERE OP VERSCHILLENDE LOCATIES
Piet De Meester, Luc De Coninck (niet op de foto) Hans Blankaert en Stefaan Standaert brengen met hun EXPO Patrick De Spiegelaere een eerbetoon aan hun vriend en internationaal gelauwerd fotograaf die 10 jaar geleden overleed.

De vrienden kregen de volledige medewerking van schepen van cultuur Frank Sierens en de gemeenteraad. Tussen 7 en 29 oktober zijn op verschillende locaties in Maldegem foto's te zien die door Patrick de Spiegelaere genomen werden.

Patrick overleed op twee maart 2007 op 46 jarige leeftijd. Hij begon als journalist - Fotograaf bij De Morgen. Opdrachten voor KNAC en wereldorganisaties brachten hem als fotograaf naar alle hoeken van de wereld. Zijn foto's hebben geen tekst nodig zij vertellen zelf het verhaal.

Piet De Meester, Luc De Coninck, Hans Blankaert en Stefaan Standaert behoorden tot de vriendenkring van Patrick. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het overlijden van Patrick hebben zij de handen in elkaar geslagen en hebben zij een EXPO Patrick De Spiegelaere voorbereid.

Zij kregen daarvoor de medewerking van het gemeentebestuur, de echtgenote van Patrick en de Stichting Patrick De Spiegelaere die tijdens de tentoonstelling uitpakt met hun nieuw initiatief "Spiegelingen". In "Spiegelingen", dat te zien is in Huys Wallyn, worden foto's van Patrick tegenover foto's van hedendaagse fotografen geplaatst.

In Huis Wallyn zijn ook nog foto's van bekende Vlamingen en foto's uit privécollecties te zien. In het gemeentehuis zijn foto's te bewonderen die door Patrick in hoofdsteden van verschillende landen heeft genomen.

In Oud St. Jozef zijn uitvergrote foto's geïnstalleerd van vrouwen die door Patrick werden gefotografeerd. Die foto's werden destijds gebruikt als decor voor de productie "Ladies Night" van de groep Oblomow.

In het WZC Het Warmhof is er een variatie van Patrick's werk en een unieke filmreportage over Patrick te zien.

Tussen de bomen aan het dienstencentrum Oud St. Jozef en op de markt worden 15 grote doeken opgehangen met foto's die komen uit de tentoonstelling "Wereldlanden" met foto's die destijds gemaakt werden door Patrick in opdracht van de organisatie Vredeseilanden.

Meer informatie over EXPO Patrick de Spiegelaere en de openingsuren van de verschillende locaties zijn te vinden op www.maldegem.be/expo-patrickdespiegelaere.


AOIGEMS VUUR KOMT
SAMEN IN ZAAL DE KESEL

Op donderdag 15 september organiseerde een werkgroep rond Etienne Notteboom een eerste vergadering om samen met verenigingen en privépersonen een programma voor te bereiden voor het warmste café dat op 23 december in het warmste Dorp (Adegem) wordt opengehouden. Dat initiatief speelt in op "de Warmste week" van Studio Brussel.

De werkgroep heeft tijdens de eerste vergadering de lijnen voor het dagvullend programma uitgetekend en ook de goede doelen gekozen waar de opbrengst van 23 december naartoe gaat.

Op vrijdag 6 oktober komt de werkgroep voor de tweede maal samen. Dit keer om 19u30 in de zaal De Kesel. Wie mee zijn schouders onder het initiatief wil zetten is welkom.


DAMME BLAAST FUSIEGESPREKKEN AF

Damme en Maldegem waren overeengekomen dat hun gemeentesecretarissen in juli en augustus elk een rapport zouden opmaken met de voor- en nadelen van een fusie tussen Maldegem en Damme.

Nog voor de rapporten de Maldegemse gemeenteraadsleden hebben bereikt heeft Joachim Coens, de burgemeester van Damme, Maldegem al laten weten dat Damme nu afziet van verdere onderhandelingen over mogelijke fusiegesprekken.

Burgemeester Coens sluit niet uit dat er later toch nog fusiegesprekken komen. Hij voegde er wel aan toe dat ook Brugge, Knokke en Beernem gesprekspartners van Damme kunnen zijn.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart