www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 722 - Week 39 : van 24 tot 30 september 2017 - 2de editie

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DRIE CD&V KOPSTUKKEN
HAKEN AF

Wat Piet Vercruysse, voorzitter van CD&V Maldegem, omschrijft als de vervroegde verjonging waarop binnen de partij wordt aangedrongen, wordt door andere Maldegemse partijen als een partijrevolutie omschreven.

Begin deze week raakte bekend dat zowel burgemeester Marleen Van den Bussche (59) als de schepenen Geert De Roo (59) en Frank Sierens (56) geen kandidaat meer zullen zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Zij willen, zoals het zo mooi officieel klinkt, de fakkel doorgeven aan jongeren.

Burgemeester Van den Bussche kwam in 1988 in de gemeentepolitiek. Zij was raadslid, schepen, OCMW-voorzitter en Burgemeester.

Ook schepen Geert De Roo kwam in 1988 in de gemeentepolitiek. Sedert 1997 is hij onafgebroken schepen. Dit jaar werd hij nog gevierd voor zijn 25 jaar provincieraadslid.

Schepen Sierens begon zijn politieke carrière in 1995 als OCMW-raadslid. Sedert 2001 is hij schepen.

Wie de afgelopen dagen op activiteiten aanwezig was waar CD&V-mandatarissen aanwezig waren, kon met zijn ellebogen voelen dat de meeste mandatarissen nauwelijks wisten wat er zich de vorige dagen binnen de top van de partij had afgespeeld.

Officieel wou niemand iets kwijt. Voorzitter Vercruysse is er zich van bewust dat het vervangen van drie kopstukken op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen geen eenvoudige opdracht is.

Hij is er ook van overtuigd dat de partij met de schepenen Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger en gemeenteraadsvoorzitter Koenraad De Ceuninck voldoende ervaren politici in haar rangen heeft om een sterke lijst te dragen.

Terwijl de voorzitter aankondigde dat hij met een duidelijk voorstel naar het partijbureau- en bestuur zou gaan, hoorde je overal al zeggen dat Valerie Taeldeman in 2018 lijsttrekker wordt voor CD&V. Die verklaring viel niet bij alle CD&V-mandatarissen in goede aarde.


OM MEE TE NEMEN: IEDERE MAAND
NIEUW KUNSTWERK IN TRONKHOLTE

OM MEE TE NEMEN IEDERE MAAND NIEUW KUNSTWERK IN TRONKHOLTE
In het kader van zijn Ar(s)bon project maakt Erik Hebberecht iedere maand een nieuw kunstwerk dat hij in de omgeving van zijn woning in een holte van een tronk plaatst.
Wie het kunstwerk graag ziet mag het gratis meenemen.

Kunstenaar Erik Hebberecht wil de kunstliefhebbers gratis laten meegenieten van een deel van zijn werken. Daarom heeft hij zijn nieuw kunstproject Ar(s)bon (ars = kunst en bon = boom) opgestart.

Iedere maand maakt Erik een klein kunstwerk die hij de 13de van de maand in de holte van een tronk in de nabijheid van zijn woning plaatst.

Het kunstwerk is niet alleen te bezichtigen. Wie het mooi vindt en het een plaats in zijn woning wil geven mag het gratis meenemen. Er ligt bij het kunstwerk ook een genummerde verklaring van echtheid van het kunstwerk.

Dat hij zijn kunstwerk in een tronk plaatst is niet toevallig. "Als kind heb ik samen met mijn opa de natuur ontdekt. Hij leerde mij tekenen.

Ik moest een tronk tekenen en ik tekende de tronk zo goed mogelijk na. Telkens ik een tekening af had verscheurde mijn opa de tekening.

Na een tijdje tekende ik de tronk zoals ik ze zag. Dat was voor mijn opa hoe ik moest tekenen. Ik blijf die raad indachtig", vertelde Erik toen hij zijn nieuw kunstproject voorstelde.


ANN BILLIET BEDWONG
DE MONT VENTOUX

ANN BILLIET BEDWONG DE MONT VENTOUX
Met haar buddy aan haar zijde reed Ann Billiet samen met nog 24 andere MS-patiënten en hun buddy vorige week zaterdag de Mont Ventoux op.

Voor Ann Billiet (44) stortte in 2014 haar wereld in. Zij had een drukke horecazaak en de vermoeidheid die ze af te toe voelde schreef ze toe aan de hoge werkdruk in de zaak.

In een periode van 24 uren raakte Anne echter volledig verlamd aan haar linkerzijde. De eerste maanden was ze volledig op de hulp van derden aangewezen.

Onderzoeken wezen uit dat de vermoeidheid die ze gevoeld had symptomen van Multiple Sclerose waren. Dankzij de passende medicatie en goede begeleiding kon zij aan haar revalidatie beginnen. Zij moest opnieuw leren lopen en praten.

Omdat voor een MS-patiënt sterke spieren en uithoudingsvermogen belangrijk zijn is Ann, die in haar jonge jaren aan powertraining deed, opnieuw beginnen sporten. Aanvankelijk lichtjes, maar de intensiteit werd steeds opgedreven.

Vorig jaar schreef ze zich in voor een 1/8ste triatlon en zij kon die volledig afwerken.

Een zevental maanden geleden heeft ze zich ingeschreven om samen met andere MS-patiënten de Mont Ventoux op te rijden. De voorbereiding voor dat sportief exploot gebeurde onder begeleiding.

Toen Ann ontstekingen kreeg op haar linkerbeen moest zij haar trainingen beperken en vreesde ze dat zij de klim naar de top van de Mont Ventoux niet zou halen.

Maandagmiddag vertelde ze ons aan de telefoon dat zij intens gelukkig was toen zij zaterdag na veel afzien op de top van de Mont Ventoux het naambordje van de berg kon aanraken.

Met haar sportieve prestaties wil Ann MS-patiënten die nog goed kunnen bewegen aanzetten om ook onder begeleiding te sporten.


KVG MALDEGEM
50 JAAR JONG

KVG MALDEGEM 50 JAAR JONG
Het KVG-bestuur nodigde vorige week zaterdag zijn leden uit naar Gasthof St. Marie om er samen de 50ste verjaardag van hun vereniging te vieren.

Het is meer dan 50 jaar geleden dat een hobbyclub onder de leiding van Zuster Gemma de zaken die in de loop van het jaar gemaakt waren, tijdens de Sinksenfeesten in de tent tentoonstelden. Uit die groep is KVG Maldegem ontstaan.

De eerste voorzitter van de vereniging was Gerard Berat. Terwijl hij zich ondanks zijn beperking volledig inzette voor de organisatie, bekommerde Madeleine Blomme zich over het sociale luik van de jonge organisatie.

Huidig voorzitter Annie Borgonjon onderstreepte zaterdag in haar toespraak de belangrijke rol die deze beide mensen in KVG gespeeld hebben.

Madeleine Blomme stond honderden mensen bij om de formulieren in te vullen waardoor zij de tegemoetkomingen kregen waarop ze recht hadden. Kwam het dossier niet in orde dan ging Madeleine samen met de mensen naar het bureau om het dossier uit te klaren.

Onder de druk van KVG en ACW heeft het OCMW inmiddels het grootste deel van de taken van Madeleine Blomme overgenomen, maar KVG is er nog altijd om zijn leden met raad en daad bij te staan.

De organisatie concentreert zich nu vooral op het organiseren van activiteiten die er mee voor zorgen dat hun leden zich in de maatschappij niet uitgesloten voelen.

Volgens voorzitter Borgonjon is KVG Maldegem een organisatie voor en door mensen. Een organisatie waar mensen met en zonder beperkingen samenkomen.

Zij is er van overtuigd dat KVG zal blijven bestaan zolang er mensen zijn die belangloos hun schouders onder de werking willen zetten en er naast de gemeente ook mensen en organisaties zijn die KVG financieel ondersteunen.


MALDEGEM HULDIGDE
ADEGEMSE LAUREATEN

MALDEGEM HULDIGDE ADEGEMSE LAUREATEN
Heike Heyndrikx (links) en Eva Meulemeester (midden) die samen met Zita Plaetinck uit Ursel het A-beloften trioteam 11 - 16j van Altis Eeklo vormen werden door de Maldegemse sportverenigingen tot sportvrouwen van het jaar verkozen.

Ieder jaar op de dinsdag van Maldegem kermis worden de vrijwilligers en de laureaten van de verschillende adviesraden in de sporthal Meos gehuldigd.

Bij de sportraad mogen alle sporters die provinciale en hogere titels behaald hebben zich kandidaat stellen voor de titel van sportman, sportvrouw, of beloftevolle jonge sporter van het jaar. Het zijn de sportclubs die bij stemming de titels toekennen.

Dit jaar ging de titel van sportvrouw van het jaar naar 2 Adegemse meisjes: Heike Heyndrikx (Broekelken) en Eva Meulemeester (Kruipuit) hebben, samen met Zita Plaetinck, als trio "Arco Gym team" het voorbije jaar zowel internationaal, nationaal als provinciaal topprestaties behaald.

De sportverenigingen kozen hen als de sportvrouwen 2017.

MALDEGEM HULDIGDE ADEGEMSE LAUREATEN De cultuurraad kende dit jaar de prijs van cultuurverdienste toe aan Piet Blomme.

De Maldegemse cultuurraad reikt om de 2 jaar zijn prijs voor cultuurverdienste uit aan een personen of verenigingen die zich op lokaal niveau verdienstelijk maken op socio-cultureel vlak, in het erfgoedcircuit of uit de amateurkunstensector.

Dit jaar ging de prijs naar Piet Blomme. Cultuur is de rode draad door zowel het beroeps- als sociaal leven van Piet Blomme.


VIJFTIGJARIGEN KERMISTEN SAMEN

VIJFTIGJARIGEN KERMISTEN SAMEN

Vorige week zaterdag werden naar aanleiding van Maldegem kermis de vijftigjarigen in het gemeentehuis ontvangen. Daarna schoven ze in huize De Baere de voeten onder de feesttafel.


KOMT ER EEN NOODBRUG VOOR
VOETGANGERS EN FIETSERS ?

Het plaatsen, begin september, van verkeerslichten aan de brug in Balgerhoeke was geen succes: vooral aan de kant van Eeklo draaide het verkeer in een soep. Na een paar uren werden de verkeerslichten al uitgedraaid.

Volgens Eekloos schepen van mobiliteit Christophe De Waele zal het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal een vergunning aanvragen om de fiets- en voetgangersbrug te herstellen.

Omdat het volgens schepen De Waele nog 6 maanden kan duren voor die vergunning wordt afgeleverd wil de stad Eeklo een noodbrug voor voetgangers en fietsers aanleggen.

Het AWZ zou in de nabije toekomst ter plaatse komen om na te gaan of zij voor de noodbrug hun toestemming kunnen geven. In Maldegem wist men nog van niets.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart