www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 721 - Week 38 : van 17 tot 23 september 2017 - 2de editie

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DALENDE BELANGSTELLING VOOR
HERDENKINGSPLECHTIGHEID

DALENDE BELANGSTELLING VOOR HERDENKINGSPLECHTIGHEID
Samen met leerlingen van de VBS De Papaver, de GBS De Kruipuit, Canadese scholieren en de muziekkapel van de Zeemacht zorgde het koor Canticorum voor de muzikale omlijsting van de herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof.

De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Canadees Militair Kerkhof is een van de belangrijkste herdenkingsplechtigheden in België. Daarom houdt het vorstenhuis er aan om jaarlijks een vertegenwoordiger naar de plechtigheid af te vaardigen.

Ook Canada, Polen en het Verenigd Koninkrijk sturen samen met hun ambassadeurs officiële delegaties naar de plechtigheid.

De belangstelling van de plaatselijke bevolking daarentegen gaat jaarlijks in dalende lijn. Gezien de minder gunstige weersomstandigheden bleven ook een aantal oud-strijders afwezig.

Burgemeester Marleen Van den Bussche herinnerde er in haar toespraak aan dat de vrede die wij nu al meer dan 70 jaar kennen er niet vanzelf is gekomen. De soldaten die op het Canadees Kerkhof begraven liggen hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Het is volgens de burgemeester belangrijk dat wij onszelf regelmatig herinneren aan het grote offer dat de mensen die hier begraven liggen gebracht hebben.

DALENDE BELANGSTELLING VOOR HERDENKINGSPLECHTIGHEID
Een belangrijk moment tijdens de plechtigheid was het voorlezen van The Act of Remembrance door de 98-jarige Canadese oud-strijder Sidney Cole.

Voor Olivier Nicoloff was het de eerste maal dat hij als Canadees ambassadeur de herdenkingsplechtigheid in Adegem bijwoonde. Hij wees op de nauwe vriendschapsbanden tussen de beide landen, die gegroeid zijn door onder meer de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden als diegene die wij in Adegem hebben.

Na een eresaluut aan oud-strijder Cole stond de ambassadeur ook even stil bij de 8 autochtone Canadese soldaten (Indianen en Inuit) die sneuvelden toen zij streden aan het Leopoldkanaal en die in Adegem een laatste rustplaats vonden.

Leerlingen van de beide Adegemse scholen en Canadese leerlingen legden bloemen neer aan de grafstenen van deze 8 soldaten.

DALENDE BELANGSTELLING VOOR HERDENKINGSPLECHTIGHEID
In hun eigen woorden brachten de scholieren hulde aan de soldaten die ervoor gestreden hebben dat wij in vrede kunnen leven.

Het aandeel van de schoolgaande jeugd in het programma van de plechtigheid was nog groter dan de voorbije jaren. Zij bedankten in hun eigen woorden de soldaten die ons bevrijd hebben.

Vooral de toespraak van de Canadese scholier die vertelde hoe zijn visie op de herdenkingsplechtigheden veranderde nadat hij een bezoek had gebracht aan verschillende plaatsen in Europa waar hevig gevochten werd tijdens WO II en zowel in zijn land als in Europa gesproken had met mensen die tijdens de oorlog familieleden verloren hebben maakte veel indruk.

Ook dit jaar werd de plechtigheid besloten met de uitvoering van de nationale volksliederen en een indrukwekkende bloemenhulde aan het centraal monument.


SUZANNE VANDECASTEELE
VIERDE HAAR 100STE VERJAARDAG

SUZANNE VANDECASTEELE VIERDE HAAR 100STE VERJAARDAG

Op 10 september vierde Suzanne Vandecasteele die op Veldekens woont met haar naaste familie en vrienden haar 100ste verjaardag.


SNELHEIDSCONTROLE IN HET BROEKELKEN

Op maandag 11 september heeft de PZ Maldegem snelheidscontroles uitgevoerd in de Bogaardestraat, de Schautenstraat, de Zwepe en het Broekelken.

Er reden 726 voertuigen voorbij de camera. Voor 38 ging de flits af. De eigenaars van die voertuigen mogen zich binnenkort aan de rekening verwachten.


AANKONDIGING ZORGT
VOOR ONNODIGE VERWARRING

AANKONDIGING ZORGT VOOR ONNODIGE VERWARRING
Al meer dan twintig mensen zijn op enkele dagen in de Molenstraat gestopt om de aanplakbrief ter hoogte van de woning met nummer 47 te lezen.

Voor diegenen die enkel de grote titels lezen gaat het om een nieuwe verkaveling of een wijziging van bestaande verkavelingsvoorwaarden. Zij vragen zich wel af waar de nieuwe verkaveling komt. Op de plaats waar het bord staat is geen ruimte voor nieuwbouw. De mensen die op nummer 47 wonen werden zelfs niet verwittigd dat er in hun hof een aanplakbrief zou komen.

De aanplakbrief kondigt een periode van openbaar onderzoek aan. Dat onderzoek komt er omdat de gemeente de verkavelingsvoorwaarden die daar golden voor de verkaveling uit de jaren zestig wil schrappen.

Volgens Erwin Goethals, schepen van Ruimtelijke Ordening bekijkt de dienst ruimtelijke ordening in het kader van het witboek voor de ruimtelijke ordening de verkavelingen in de gemeente die in aanmerking komen om de momenteel bestaande verkavelingsvoorwaarden te schrappen.

Er zullen dus ook op andere plaatsen in de gemeente dergelijke borden opduiken.


WORDT MALDEGEM MENT VOOR EYE HOPE
OPVOLGER VAN DAG VAN HET PAARD ?

WORDT MALDEGEM MENT VOOR EYE HOPE OPVOLGER VAN DAG VAN HET PAARD?
Op zondag 1 oktober zullen in het St. Annapark in Maldegem vooral paarden en koetsen een hoofdrol spelen tijdens "Maldegem ment voor Eye Hope".

Toen Marianne Van de Kerckhove en haar echtgenoot Ludo Vanden Bussche de bevestiging kregen dat hun kleinzoon Victor lijdt aan het syndroom van Wolfram zijn zij niet bij de pakken blijven zitten.

Het syndroom van Wolfram is een zeldzame oogaandoening waarvoor nog geen medicatie of therapie bestaat. De ziekte leidt tot blindheid en tast via andere aandoeningen de leefkwaliteit van de zieke aan. Een op de 500.000 mensen lijdt aan de ziekte.

Om het onderzoek naar medicatie en therapie te ondersteunen hebben Marianne en Ludo onder de vlag van de Koning Boudewijnstichting de "Eye Hope Foundation" opgericht.

Met infosessies en acties brengt de foundation het Syndroom van Wolfram en andere zeldzame ziekten onder de aandacht van de mensen. Met de acties verzamelen zij ook fondsen om de wetenschappelijke onderzoeken te helpen financieren.

MENDAG
Omdat Ludo een gepassioneerd traditiemenner is konden hij en Marianne voor hun initiatief onmiddellijk rekenen op de medewerking van leden van menverenigingen. Samen hebben zij al een aantal acties georganiseerd.

Omdat Maldegem tot in 2011 zijn "Dag van het paard" had, waarop veel volk afkwam, groeide bij Ludo en Marianne het idee om in het Sint-Annapark in Maldegem een mendag te organiseren. Toen zij hun voorstel aan het schepencollege voorlegden konden zij onmiddellijk rekenen op de medewerking van de gemeente.

Op zondag 1 oktober wordt in het Sint-Annapark de eerste "Maldegem ment voor Eye Hope" georganiseerd. Op die mendag worden zowel de traditiekoetsen als de recreatiekoetsen bij het programma betrokken.

De koetsen worden al rond 8u30 in het Sint-Annapark verwacht. Van daaruit vertrekken zij voor een tocht in en rond Maldegem. Als zij terug in het park komen kunnen zij net als het publiek aanschuiven voor de BBQ of het pastabuffet. Daarvoor moet vooraf worden ingeschreven.

In en rond het Sint-Annapark zal op 1 oktober jachthoorngeschal te horen zijn. In het park kunnen de mensen vanaf 10 uur de minipaardjes van The Mini Horse World aaien en er zich laten mee fotograferen. Voor de kinderen zijn er de ganse dag ponyritten. In de namiddag kunnen zowel de traditiemenners en recreatiemenners in afzonderlijke reeksen hun mennerskwaliteiten bewijzen op een paaltjesparcours.

Om Eye Hope te steunen organiseert de muziekmaatschappij Verenigde Vrienden Adegem in de voormiddag een aperitiefconcert in de feesttent. VHMC ondersteunt het initiatief door de uitbating van de feesttent op zich te nemen.

Marianne en Ludo hopen dat, net als voor de "Dag van het Paard" Maldegem en het Meetjesland op 1 oktober massaal zijn weg naar "Maldegem ment voor Eye Hope" zal vinden.

De toegang is gratis. Het zal van de belangstelling afhangen als "Maldegem ment voor Eye Hope" de opvolger wordt van "Dag van het Paard".


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home
 
Onze bezoekers in kaart