www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 716 - Week 33 : van 13 tot 19 augustus 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

TUNNEL ONDER EXPRESWEG
OPEN VANAF 1 SEPTEMBER

TUNNEL ONDER EXPRESWEG OPEN VANAF 1 SEPTEMBER
Er wordt momenteel ook op zaterdag gewerkt om de tunnel onder de expresweg op 1 september voor het verkeer open te kunnen stellen.

Omdat de Expresweg het statuut van autostrade krijgt moeten alle kruispunten met de N49 verdwijnen. Sommige kruispunten werden en worden vervangen door bruggen. Op andere plaatsen komt er een tunnel onder de Expresweg. Ook het kruispunt aan de verbrandingsoven in Balgerhoeke wordt vervangen door een tunnel.

OMLEIDING
Vanaf november 2015 is dat kruispunt al afgesloten voor het verkeer dat richting Sint Laureins of Eeklo moet. Niet omdat men al begon met de aanleg van de tunnel, maar omdat er ter hoogte van de verbrandingsoven een rotonde moest worden aangelegd. Op dat moment kon het verkeer nog gebruik maken van een relatief kleine omleiding via het kruispunt op Celieplas.

In februari zouden de werken aan de tunnel beginnen. Omdat er op Celieplas richting Adegem en Maldegem problemen waren met sluikverkeer besloot het Agentschap Wegen en Verkeer (AWN) om het kruispunt van de Expresweg met Celieplas (richting Adegem-Maldegem) voor het gemotoriseerd verkeer af te sluiten.

Het verkeer van en naar Sint Laureins moest meteen een grote omleiding maken. De meesten kozen voor een omleiding via Eede, maar ook de omleiding via den Teut in Eeklo was een oplossing.

VERTRAGING
Februari ging voorbij zonder dat de aannemer met de aanleg van de tunnel begon. Een probleem tussen de aannemer en het AWV zorgde er voor dat er nog een aantal maanden voorbijgingen voor er aan de tunnel gewerkt werd.

TUNNEL ONDER EXPRESWEG OPEN VANAF 1 SEPTEMBER

In juli 2016 stonden er in de omgeving van het kruispunt wel machines maar gewerkt werd er nog steeds niet. Pas na het bouwverlof van 2016 werden de werken aangevat.

Het AWV maakte zich sterk dat de tunnel op de voorziene datum zou opengaan. Van de aannemer werd verwacht dat hij een oplossing zou vinden om de opgelopen achterstand op te halen maar dat bleek onmogelijk.

Het begin van het bouwverlof werd als nieuwe streefdatum genoemd, maar ook die deadline werd niet gehaald.

Vorige week werd bekend gemaakt dat de tunnel vanaf 1 september 2017 voor het verkeer zal worden opengesteld.

CELIEPLAS
Momenteel kan het verkeer vanuit Sint Laureins nog op de expresweg en de voetgangers en fietsers kunnen de expresweg daar nog oversteken als ze naar Adegem of Maldegem moeten, maar als ook dat gedeelte van de Expresweg tot autostrade wordt omgevormd zal ook dat kruispunt volledig verdwijnen.

Het gemotoriseerd verkeer zal dan via de tunnel de Expresweg moeten kruisen en de voetgangers en fietsers zullen een brug krijgen iets dichter bij het vroegere kruispunt aan de verbrandingsoven.


DVD VAN BEZOEK
KARDINAAL DE KESEL

Op zondag 11 juni was Kardinaal Jozef De Kesel te gast in Adegem. Marc Sierens en Eddy Spillebeen hebben van het beeldmateriaal dat zij van dat bezoek gemaakt hebben een DVD gemaakt die nu tegen 10 € te koop is.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht bij Marc Sierens, telefoon 050 71 07 97 of via [email protected].


WAAKZAAMHEID
BLIJFT GEBODEN

Dat inbrekers geen vakantie nemen is deze week nog eens in Sint Laureins gebleken: op één nacht werd op maar liefst zes plaatsen ingebroken of gepoogd om in te breken. Waar ze geen buit konden maken bleef er schade achter.

Waakzaamheid blijf geboden. Wie verdachte personen of handelingen opmerkt wordt gevraagd om dit onmiddellijk aan de politie te melden.


RONDE VAN OOST VLAANDEREN
WIJKT UIT NAAR KLEIT

Net als in 2014 en 2015 kreeg Maldegem ook dit jaar de vraag van de Oost-Vlaamse afdeling van de KBWB om de start en aankomst van een rit in de Ronde van Oost Vlaanderen voor U23 renners te organiseren. In 2014 en 2015 was die start en aankomst op de Spanjaardshoek.

De mensen van de wielerbond zijn ter plaatse geweest en hebben geconstateerd dat de nieuwe structuur van de weg op de Spanjaardshoek en de werken die momenteel op de Kruipuit en omgeving bezig zijn dit parcours voor de wielerbond ongeschikt maken voor de start de en aankomst van de tweede rit van de Ronde van Oost Vlaanderen voor U23 renners.

KLEIT
Na overleg met de Wielercel en met de gemeente werd overeengekomen om met de start en aankomst uit te wijken naar de Urselweg in Kleit. Op donderdag 17 augustus moeten de renners en hun begeleiders zich wel aanmelden in Den Hoogen Pad in Adegem. De renners rijden van daar naar de startplaats, ter hoogte van café de Salastraete in de Urselweg.

De ploegvoorstelling begint om 13 uur. De start van de 148km lange wedstrijd is om 13u30. Er staan 4 grote en 4 plaatselijke ronden op het programma. De aankomst is voorzien rond 17 uur.


ARSEEN EN LILIANE VIERDEN
HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

ARSEEN EN LILIANE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Samen met hun familie werden Arseen Potvliege en zijn echtgenote Liliane Van Oost ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Precies 50 jaar nadat zij elkaar in het Adegems gemeentehuis hun jawoord gaven werden Liliane Van Oost en Arseen Potvliege door schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn als gouden paar in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Voor de familie blikte schepen Lammertyn kort terug op de levensloop van de jubilarissen:

Liliane werd op 13 augustus 1943 in de ouderlijke woning op de Spanjaardshoek geboren. Zij liep tot haar 14de school in de meisjesschool te Adegem (nu De Papaver). Daarna werkte zij als dienstmeid in verschillende betrekkingen en nog later ging zij aan de slag als poetsvrouw in klinieken.

Arseen zag op 2 april het levenslicht in het Moederhuis in Eeklo. Hij groeide op de Kruipuit, waar hij ook school liep. Daarna volgde hij nog een paar jaar les in Eeklo. Hij begon zijn beroepsloopbaan als metserdiender en zat vooral op grote werken in Brussel. Zijn legerdienst bracht hem naar het Duitse Soest.

Toen schepen Lammertyn de datum 22 november 1964 uitsprak begonnen Lilian en Arseen te glimlachen. Dat was de datum waarop zij voor het eerst dansten in de Rodeo in Balgerhoeke.

Zij waren nog niet lang een stel of Arseen moest bij het leger. Zij werd uitgenodigd naar het bataljonfeest. Op 10 augustus 1967 trouwden zij voor de wet in het Adegemse gemeentehuis. Twee dagen later werd het kerkelijk huwelijk ingezegend.

ARSEEN EN LILIANE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Schepen Lammertyn overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Het jonge paar ging inwonen bij de ouders van Arseen. Toen hun eerste kindje op komst was verhuisden zij naar hun woning op Veldekens. Zij kregen twee kinderen en zijn nu ook de trotse grootouders van vier kleinkinderen.

Naast haar huishoudelijke taken werkte Liliane 30 jaar als poetsvrouw. Arseen ruilde na 10 jaar 'traveaux' zijn metserscarrière voor een werk bij Bekaert in Aalter. Daar sloot hij zijn beroepsloopbaan af.

Terwijl ze werkten hadden Arseen en Liliane niet veel tijd voor hobbys. Nu legt Arseen regelmatig een kaartje en Liliane kan genieten van een reisje met een vriendin. Samen verwennen zij de kinderen en kleinkinderen en onderhouden zij de tuin en hebben ook de weg gevonden naar de sociale media.

Zij genieten van alle mooie dagen dat het leven hen schenkt en hopen dat nog vele jaren te kunnen doen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home