www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 715 - Week 32 : van 6 tot 12 augustus 2017 - 2de editie

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MALECOTE VINDT ZIJN
GRACHT NIET MEER TERUG

MALECOTE VINDT ZIJN GRACHT NIET MEER TERUG
De gracht die zij, toen hij vorig jaar werd aangelegd, veel te breed en te diep vonden, vinden de inwoners van Malecote nu, door het onkruid, niet meer terug.

In het kader van zijn Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) legde Maldegem in samenwerking met Aquafin vorig jaar in Malecote een dubbel rioleringsstelsel aan.

In de ene leiding wordt het afvalwalwater afgevoerd naar het waterzuiveringsstation. In de andere leiding wordt het oppervlaktewater naar het Schipdonkkanaal afgeleid.

In het laatste stukje van Malecote richting Oosteindeken, wordt het oppervlaktewater niet via buizen maar via een gracht afgevoerd.

De inwoners van Malecote waren niet gelukkig met het uitdiepen van de gracht die er vroeger lag maar daar was niets tegen te doen.

Toen de gracht aan de kant van de pare huisnummers werd aangelegd, vonden de mensen hem eerst veel te breed en te diep, maar eens hij er lag viel hij toch nog mee.

In Malecote vreesde men echter toen al dat de gracht en zijn bermen een broeihaard van onkruid zouden worden.

Wij zijn nu een jaar verder en de inwoners van Malecote krijgen gelijk: zij vinden hun gracht in het gedeelte van Malecote richting Oosteindeken niet meer terug. Hij is volledig overgroeid door onkruid. Ook tussen de bomen tiert het gras en onkruid welig.

Enkele inwoners van dat deel van Malecote wil dat de bermen voor hun woning er proper bij liggen. Zij hebben het onkruid en het te hoge gras zelf verwijderd.

Het kuisen en onderhouden van de gracht en de bermen is een taak van de gemeente. In Malecote wacht men op de komst van het gemeentepersoneel en men hoopt dat de gracht gekuist is tegen het najaar.

Inwoners van Spanjaardshoek en Kruisken die met de komst van hun nieuwe riolering ook een gracht voor hun deur gekregen hebben, vrezen dat hun gracht hetzelfde lot beschoren is.


AA GENT TE GAST OP
SLOTDAG VAN VOETBALSTAGE

AA GENT TE GAST OP SLOTDAG VAN VOETBALSTAGE
Jonge sporters kregen op de laatste dag van hun voetbalstage ook training van jeugdtrainers van AA Gent.

Ook dit jaar was de belangstelling groot voor de voetbalstage die door de sportdienst georganiseerd werd.

Maandag begonnen 130 jonge sporters aan hun vijfdaagse voetbalstage. Onder hen ook jongeren die nog niet bij een voetbalploeg zijn aangesloten.

Om alles in goede banen te leiden, kon de sportdienst rekenen op een dertigtal medewerkers en de jonge sporters kregen niet alleen voetbaltraining: tijdens de stage werden er ook enkele andere sporten beoefend.

Er was een tijd dat de voetbalstages voor de jongste sporters afgesloten werden met een bezoek aan een ploeg uit eerste klasse. Voor de oudsten was er een bezoek aan een buitenlandse topploeg.

De laatste jaren nodigt de sportdienst de jeugd van een eerste klasse ploeg uit naar de slotdag. Dit jaar waren 110 jeugdspelers van AA Gent met hun trainers en begeleiders te gast op de slotdag.

De Maldegemse jonge sporters kregen training van de jeugdtrainers van AA Gent en er werden ook wedstrijden gespeeld.

Dat de meeste van die wedstrijden gewonnen werden door de ploegen van AA Gent is niet abnormaal: van enkele van die spelertjes vernamen wij dat zij, naast het spelen van een wedstrijd, ook nog driemaal per week samen trainen.


SNELHEIDSCONTROLES
OP DE EXPRESWEG

In de maand juli werden op de N49 (grondgebied Maldegem) 5.642 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. Daarvan mogen 100 chauffeurs zich aan een PV verwachten.

Van één van de laagvliegers werd het rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken.


DE BREE SOLUTIONS
WIL UITBREIDEN

DE BREE SOLUTIONS WIL UITBREIDEN
De Bree Solutions wil zijn bedrijfsoppervlakte op het Maldegemse industrieterrein met meer dan 2 hectaren uitbreiden. De buurt is gekant tegen die uitbreiding.

Carlos De Bree begon bijna een halve eeuw geleden met zij zijn ruimdienst. De firma is ondertussen overgenomen en als "De Bree Solutions" uitgegroeid tot een van de grote spelers op het vlak van afvalverwerking.

De firma De Bree Solutions wil zijn capaciteit om afval te verwerken verdubbelen en om die reden wil het zijn bedrijfsruimte uitbreiden. Daarvoor heeft de firma een nieuwe milieuvergunning aangevraagd.

Niet de gemeente maar de provincie Oost Vlaanderen zal beslissen of de firma haar nieuwe vergunning krijgt. Nog tot 18 augustus loopt er een openbaar onderzoek voor de milieuvergunning.

Mensen die bezwaren hebben kunnen die indienen bij de Milieudienst van de gemeente Maldegem of bij het provinciebestuur van Oost Vlaanderen.

In het kader van het openbaar onderzoek was er vorige week woensdag een informatievergadering in het Maldegems gemeentehuis.

SPANNING
Dat er een gespannen relatie is tussen het bedrijf en de mensen die in de omgeving (de Lindestraat) van De Bree Solutions wonen, werd tijdens die informatievergadering nog eens duidelijk.

Die spanning dateert al van de vorige uitbreiding in 2002. Toen had de firma ook een nieuwe milieuvergunning voor een uitbreiding aangevraagd. Ondanks het protest van de buurt werd de vergunning afgeleverd.

Tijdens de bijeenkomst van woensdagavond bevestigde Wouter Van de Walle van De Bree Solutions dat het bedrijf moet uitbreiden om aan de stijgende vraag van zijn klanten te voldoen.

De firma wil haar capaciteit om afval te verwerken van 50.000 ton naar 100.000 ton optrekken en wil in de toekomst ook kunnen werken van 6 uur tot 22 uur. De uitbreiding met meer dan 2 hectaren zou in de richting van de Jonge Jansdreef gaan.

ASBEST
Net als in de huidige milieuvergunning worden in de aanvraag van de nieuwe vergunning de stoffen genoemd waarvoor de firma een vergunning vraagt om te stockeren en/of te verwerken.

De tegenstanders van de nieuwe milieuvergunning richtten hun pijlen vooral op de opslag van asbest in het bedrijf, maar de heer Van de Walle merkte in zijn reactie op dat er in de nieuwe vergunning geen uitbreiding gevraagd wordt van de hoeveelheid asbest dat in het bedrijf mag opgeslagen worden.

Als de uitbreiding er komt zal de firma voor een nieuwe bufferzone moeten zorgen. Tussen het bedrijf en de aangelanden wil De Bree Solutions een klein natuurgebied aanleggen.

Als afsluiter richtte Tiny Maenhout zich namens de buurtbewoners tot de aanwezige leden van de gemeenteraad.

Zij vroeg zich af het nog wel verantwoord is om op een industrieterrein dat oorspronkelijk bedoeld was voor ambachtelijke bedrijven, een afvalverwerkend bedrijf waar dagelijks gevaarlijke producten worden aangeleverd te laten uitbreiden.

In dat dossier neemt de gemeente geen beslissing maar net als andere besturen en diensten mag zij wel advies geven aan het provinciebestuur.


ZANG EN KAMPVUURKADULLEN
ZONGEN IN HET MAEYENSBOS

ZANG EN KAMPVUURKADULLEN ZONGEN IN HET MAEYENSBOS
In het prachtige Maeyensbos in de Oude Weg verzamelden zaterdagavond een vijftigtal zang- en Kampvuurkadullen om er onder de leiding van Jan Wauters samen te zingen.

De zangstonde bestond uit drie delen. In het eerste deel koos de dirigent de liedjes die werden gezongen. In het tweede luik konden de aanwezigen uit het programmaboekje de liedjes kiezen die ze graag wilden zingen.

Toen het voldoende duister was werden in het laatste deel van het programma liedjes gezongen waarvan de teksten op een scherm werden geprojecteerd.

Zoals bij de vorige edities werden ook dit jaar enkel Nederlandstalige liedjes gezongen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home