www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 712 - Week 29 : van 16 tot 22 juli 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM KERMIS
EINDIGT MET REGEN

ADEGEMKERMIS EINDIGD MET REGEN
Ook dit jaar trok de avondmarkt veel volk. Jammer dat hij rond 21u30 werd geteisterd door een fikse bui.

Van vrijdag tot en met dinsdagmiddag heeft Adegem zonder regen kunnen kermissen. Zaterdag was het zelfs genieten van de zomerse temperaturen op de rommelmarkt.

Zowel op zaterdag als op zondag was het gezellig wandelen op het militair kamp The Fleet op de terrein aan Den Hoogen Pad.

ADEGEMKERMIS EINDIGD MET REGEN

De 55 plussers hadden maandagnamiddag afspraak in Den Hoogen Pad. Ook dit jaar zorgde Roland de Ridder er voor de heerlijke dans muziek.

De aanwezigen genoten niet alleen van de mooie muziek maar ook van de koffie en het gebak dat hen door het feestcomité werd aangeboden.

ADEGEMKERMIS EINDIGD MET REGEN
De gezinsbond had aan zijn stand naast veel informatie ook een behendigheidsspel.

Er trokken dinsdagavond wolken samen boven Adegem maar het bleef aanvankelijk droog.

Het werd druk, zowel rond de verschillende kraampjes als op de terrasjes. Rond 21u30 vonden de weergoden dat het welletjes was geweest op Adegem kermis en zij pakten uit met een fikse bui.


ANNIE EN JOHAN VIERDEN HUN
GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

ANNIE EN JOHAN VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Johan Poelman en zijn echtgenote Annie Dobbelaere samen met hun familie in het gemeentehuis ontvangen.

Precies 50 jaar nadat ze elkaar in het gemeentehuis in Oostwinkel elkaar hun jawoord gaven, werden Johan Poelman en Annie Dobbelaere als gouden paar door Burgemeester Marleen van den Bussche (ter vervanging van schepen Annelies Lammertyn) in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Johan werd op 28 mei 1945 in zijn ouderlijke woning in Oostakker geboren. Hij liep er tot zijn 14 jaar naar school en ging dan werken in de textielnijverheid in Oostakker.

Annie zag op 28 augustus 1948 het levenslicht in het moederhuis in Eeklo. Zij groeide op in Oostwinkel waar zij het lager onderwijs doorliep. Zij volgde ook nog 2 jaar huishoudkunde in Zomergem. Daarna begon ze te werken, eerst bij Imperial Ter Beke en daarna in een textielbedrijf.

Johan was aktief in KAJ en aangesloten bij atletiekclub Standaad Gent. Hij was snel op de 100m en 200m. Hij nam ook eens deel aan de cross van Le Soir in Brussel. Annie was daar ook aanwezig als supporter voor haar broer.

Na afloop van de loopwedtrijd ging haar broer naar de cinema en hij vroeg aan Johan of hij zich over zijn zus wou ontfermen. Dat was het begin van de romance. Johan kwam met de fiets naar Oostwinkel om bij Annie te zijn.

Op 15 juli 1967 trouwden zij in het gemeentehuis van Oostwinkel. Twee dagen later stonden zij voor het altaar in de kerk van Oostwinkel.

ANNIE EN JOHAN VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM Raadslid Ann Vanden Abeele overhandigde het gouden paar het gemeentelijk geschenk.

Het jonge paar vestigde zich in de Murkel. Na 24 jaar verhuisden zij naar de Kruipuit. Johan was ondertussen ook al overgestapt van de textielnijverheid naar de RTT.

Annie en Johan Kregen 4 kinderen en zijn nu ook de trotse grootouders van 12 kleinkinderen. Iedere zaterdagavond zijn de kinderen op bezoek bij hun ouders en grootouders op de Kruipuit.

Annie, die haar werk opgaf om voor de kinderen te zorgen, zorgde voor de huishouding en werkt ook graag in de tuin. Sedert hij met pensioen is heeft Johan ook meer tijd om zich met de tuin bezig te houden. Hij is ook nog actief in het St. Janskoor.

Jaarlijks trekken zij er even op uit, liefst naar de Moezel en de Voerstreek. Niet met het vliegtuig want daar krijgt Johan Annie niet in.

Annie en Johan genieten samen met hun kinderen en kleinkinderen van het leven. Zij hopen dat nog vele jaren in goede gezondheid te kunnen doen.


DE VOSSEN ZIJN
NOG ALTIJD ACTIEF

Ook de afgelopen weken hebben de vossen weer op verschillende plaatsen toegeslagen. In de Pater Tuypenslaan zijn er op een nacht 10 kippen en 1 haan doodgebeten.

Op dat adres moet de vos zich niet meer laten zien of er staat hem een grote verrassing te wachten.

De man heeft informatie ingewonnen bij de politie. Er mag nog niet gejaagd worden op vossen maar de wet verbiedt de mensen niet om met wettelijke middelen hun bezittingen ook tegen vossen te beschermen.


ROMEINSE NEDERZETTING
ONDER SITE DE KESEL

ROMEINSE NEDERZETTING ONDER SITE DEKESEL
Geert De Baets was al op bezoek bij de archeologische opgravingen op de site De Kesel.

De firma Huysman heeft, nadat de gemeente zijn verkavelingsvergunning voor de site De Kesel in Adegem Dorp had goedgekeurd, de gronden waarop de verkaveling komt bouwrijp gemaakt.

Het is wettelijk voorzien dat er, voordat de bouwwerken beginnen, een archeologisch bodemonderzoek moet gebeuren. De firma Monumenten Vandekerckhove uit Ingelmunster kreeg de opdracht om dat onderzoek uit te voeren.

Nadat de bovenste grondlaag was afgeschept was het voor de onderzoekers al gauw duidelijk dat er op de site De Kesel meer in de ondergrond zit dan men in Adegem verwachtte.

Er werden vorige week enkele voorzichtige proefdelvingen gedaan die de overtuiging bevestigden.

DUIDELIJKHEID

Volgens de archeologen hebben zij al voldoende aanwijzingen om er zeker van te zijn dat er op de site een romeinse nederzetting uit de eerste of tweede eeuw gevestigd was.

Zij hebben al twee plaatsen kunnen aanduiden waar er woningen gestaan hebben en er zijn ook aanwijzingen dat er op bepaalde plaatsen palen hebben gestaan.

Ook de plaats van een waterput is al omschreven.

ROMEINSE NEDERZETTING ONDER SITE DEKESEL
De opgravingen liggen nu enkele weken stil, want ook voor de archeologen begon vrijdagavond hun jaarlijkse vakantie.

Er werden in de grond nog een aantal aanduidingen gemaakt omdat ook daar restanten van de nederzetting in de grond zitten. Een deel van die aanduidingen is weggespoeld door de regen van de afgelopen dagen.

Na de vakantie gaan de opgravingen verder. Het staat nu al vast dat de duur van het archeologisch onderzoek zal verlengd worden. Hoe lang het zal duren zal afhangen van wat er in de ondergrond gevonden wordt.

Momenteel is het voor de archeologen nog te vroeg om verdere uitspraken te doen over de nederzetting.


UIT BRAND GEREDDE VROUW OVERLEED
LATER AAN HAAR VEWONDINGEN

UIT BRAND GEREEDDE VROUW OVERLEED LATER AAN HAAR VEWONDINGEN
De brandweer kon een zwaargewonde vrouw uit de brandende woning redden en voorkomen dat de brand naar andere woningen oversloeg.

Vorige week zaterdag werd de brandweer rond 21u30 opgeroepen voor een woningbrand in de Noordstraat 224.

"Wij hoorden een harde knal. Toen wij buiten gingen kijken waar het lawaai vandaan kwam, sloeg eerst de rook en daarna de vlammen door de rolluiken." vertelden de buren.

Toen de brandweer de brandende woning binnendrong, troffen zij daar de bewusteloze zwaargewonde bewoonster van Franse origine aan. Nadat het medisch team bijna een uur had gereanimeerd, werd ze overgebracht naar het UZ in Gent. Daar overleed ze dinsdag aan haar verwondingen.

De partner van de vrouw was volgens de buren een halfuur voor de ontploffing in de woning vertrokken. Hij kwam omstreeks 2u30 thuis en werd opgevangen door de politie.

Omdat de brandweer niet onmiddellijk de oorzaak van de ontploffing en brand kon vaststellen, werd door het parket een brandexpert aangesteld.


BRANDWEER EN POLITIE MOESTEN
UITRUKKEN VOOR VEILIGE VUURMAND

In de Ringbaan keek men maandagavond raar op toen plots de brandweer en de politie met zwaailichten in de straat verschenen. Er was bij de hulpdiensten een melding binnengekomen voor een brand en rookontwikkeling in de Ringbaan.

Toen de brandweer en politie in de tuin van het opgegeven adres gingen, troffen zij daar een van die vuurmanden aan die ook gebruikt worden bij nieuwjaarsrecepties die buiten gegeven worden.

De bewoners waren zich van geen kwaad bewust. Zij zaten gewoon gezellig in hun tuin en hadden om het nog gezelliger te maken enkele houtblokken in een vuurmand aangestoken.

Zowel de mensen van de brandweer als de politie vonden het jammer dat zij de bewoners tijdens hun gezellige avond moesten storen. Het is duidelijk dat de melding uit de buurt kwam.

In het verleden is in de omgeving ook al een haan moeten vertrekken omdat hij volgens sommige buurtbewoners 's morgens te vroeg lawaai maakte.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home