www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 711 - Week 28 : van 9 tot 15 juli 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

TOCH NOG EEN STUKJE
OPEN GRACHT IN DE WEIDE

TOCH NOG EEN STUKJE OPEN GRACHT IN DE WEIDE
Uit de vier mogelijke plannen voor de aanleg van de riolering in Weide bleek dat er geen open gracht naast het wegdek zou komen. Volgens de laatste gegevens zou er toch een stukje komen.

Tijdens de informatievergadering in juni kregen de inwoners van de Weide vier voorontwerpen te zien voor de aanleg van het dubbel rioleringsstelsel in hun straat. Tot hun tevredenheid was er op geen enkel van die vier plannen een open gracht te zien naast het wegdek. Er werden wel enkele nieuwe grachten gecreëerd achter een aantal huizen.

De mensen moesten een rangschikking van de vier plannen opmaken en konden op- en aanmerking maken en aanpassingen aan de plannen bijvoegen. Zij kregen daarvoor de tijd tot dinsdag 20 juni.

Vorige week maandag heeft het college van burgemeester en schepenen een beslissing genomen: er werd gekozen voor een combinatie van plan 1 en plan 4.

Er kwam nog een belangrijke wijziging bij: de nieuwe grachten in of aan de achtertuinen van de woningen vanaf nummer 2b tot en met nummer 8 werden geschrapt en vervangen door een open gracht voor de voortuinen van deze woningen en naast het aan te leggen nieuw wegdek.

Vooraleer het ontwerp voor verdere uitwerking aan het studiebureau werd overgemaakt werden de bewoners van nummer 2b tot nummer 8 uitgenodigd om het nieuwe voorontwerp te komen bekijken. Net als tijdens de voorstelling van de vier plannen op de informatievergadering kregen de mensen uit de Weide ook nu niet zoveel tijd om het nieuw voorontwerp te bekijken en er een oordeel over te vellen.

"Wij waren al tevreden dat de nieuwe gracht niet achter onze woningen komt. Daartegenover staat wel dat er nu toch, zoals voorzien in het voorontwerp van 2013, een stuk open gracht voor onze woningen komt. Van de 2 voorgestelde oplossingen is hetgeen we nu te zien gekregen hebben de minst slechte oplossing van de 2" klonk het bij enkele van de betrokken inwoners van de Weide.

Het is de bedoeling dat het studiebureau het aangepaste ontwerp opmaakt. Dat zal dan opnieuw aan de mensen van de Weide worden voorgelegd.


DE ZANDRING ROND DE FEESTTAFEL

DE ZANDRING ROND DE FEESTTAFEL

In het kader van Vlaanderen Feest had het buurtcomité van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat iedereen uit de wijk uitgenodigd op het jaarlijkse buurfeest. Dit jaar stonden er na het aperitief Italiaanse specialiteiten op het menu.

Terwijl de ouders nadat de innerlijke mens verwend was nog gezellig zaten na te praten konden de kinderen zich uitleven op de terreinen rond Den Hoogen Pad.


ADEGEM KERMIS BEGON
ONDER EEN STRALENDE ZON

ADEGEM KERMIS BEGON ONDER EEN STRALENDE ZON
De kinderen genoten van het optreden van het poppentheater Pedrolino en kregen na de voorstelling ook nog een zakje snoep van het feestcomité.

Ook dit jaar was het poppentheater Pedrolino dat op vrijdagnamiddag Adegem kermis opende. Ieder jaar weet het Poppentheater de kinderen met een nieuw verhaal te begeesteren.

Dit jaar leefden een 150 kinderen mee met het verhaal van Pedrolino. Na afloop van de voorstelling had het feestcomité nog een snoepje voor de kinderen.

ADEGEM KERMIS BEGON ONDER EEN STRALENDE ZON

Net als vrijdag kon Adegem ook op zaterdag onder een stralende zon kermissen. De kopers kwamen vooral in de voormiddag naar de rommelmarkt.

Voorzitter David Storm kon tevreden zijn: ook dit jaar kwamen de aanvragen voor een plaatsje op de rommelmarkt vlot binnen.

Niet iedereen was het er over eens dat er veel volk op de rommelmarkt was afgekomen. Alle standhouders waren het er wel over eens dat het vooral de mensen zijn die in de voormiddag naar de rommelmarkt komen die ook kopen.

In de namiddag zijn het vooral mensen die al wandelend door de rommelmarkt genieten van de zon en van een drankje op een of ander terrasje.


PUPPY STIERF AAN RATTENVERGIF

PUPPY STIERF AAN RATTENVERGIF
Kiona en Tony begrijpen niet waarom iemand hun honden wil vergiftigen.

Na de poging tot vergiftiging van drie honden in Middelburg is in Maldegem een puppy gestorven aan een dosis rattenvergif.

Een paar weken terug had de vier maanden oude puppy buiten gelopen. Toen zijn Baasje Kiona Brams hem in huis in zijn grote kooi stak omdat zij haar partner Tony Zoetaert in Calais moest ophalen was hij nog speels en vol energie.

Toen Kiona en Tony enkele uren later thuiskwamen vonden zij puppy Melo dood in zijn Bench. Zij zijn er nog mee naar de dierenarts gereden maar er kon geen hulp meer baten.

Toen Tony en Kiona op hun terras blauwe korrels vonden en ook de uitwerpselen van Melo geen normale kleur hadden voelden zij aan dat er iets niet klopte.

De dierenarts liet Melo onderzoeken door de faculteit dierengeneeskunde. Na dat onderzoek bestaat geen twijfel meer over: de jonge puppy is gestorven aan een dosis rattenvergif.

Kiana en Tony hebben bij de politie klacht ingediend tegen onbekenden. Zij vragen zich af of hun 10-jarige bordercollie, die een paar maanden eerder overleed, ook het slachtoffer is geworden is van vergiftiging. De dierenarts had toen geen verklaring gevonden voor zijn kortademigheid.

Het koppel heeft nog 2 Chihuahua's. Zij vrezen dat ook hun leven in gevaar is. Voor zij hen nu op het terras laten kijken zij telkens goed rond als zij niets verdacht zien liggen.


REGEN HIELD SNEUKELTOER
NIET TEGEN

REGEN HIELD SNEUKELTOER NIET TEGEN
Het was zondagvoormiddag voor de deelnemers aan de sneukeltoer aanschuiven om aan hun routebeschrijving te geraken.

Ook voor de 22 editie van de sneukeltoer van de Landelijke Gilde Adegem was de belangstelling groot.

"Om het organisatorisch in de hand te houden hebben wij de inschrijvingen afgesloten toen de teller op 500 stond" vertelde Rik Vandenberghe, voorzitter van de Landelijke Gilde Adegem.

De Sneukeltoer van de Landelijke Gilde lokte ook dit jaar deelnemers uit alle hoeken van Vlaanderen. Wij ontmoetten er enkele uit Sint-Niklaas en uit Oudenaarde.

De Adegemse sneukeltoer is volgens hen niet alleen gekend voor zijn prachtig parcours maar ook voor de lekkere hapjes en drankjes die op de deelnemers wachten op de stopplaatsen.

REGEN HIELD SNEUKELTOER NIET TEGEN
Wie in de voormiddag aan de sneukeltoer begon moest de regenkledij bovenhalen.

Omdat de weermannen en weervrouwen voor zondag plaatselijk een bui hadden voorspeld hadden de meeste deelnemers uit voorzorg regenkledij meegebracht. Dat bleek geen overbodige luxe voor diegenen die in de voormiddag van start gingen. Zij kregen een zacht regentje over zich.

Gelukkig voor de deelnemers brak de zon nog voor de middag door de wolken en kon het grootste deel van de tocht onder een stralende zon worden afgelegd.

De sneukeltocht bracht hen van Adegem naar Aalter, Ursel, Zomergem en Oostwinkel.

Ieder jaar krijgen de deelnemers bij hun terugkeer aan Den Hoogen Pad een speciaal biertje. De organisatoren houden de naam van het biertje geheim tot de deelnemers aankomen. Bij dat biertje werd nagekaart over de sneukeltoer.

Wij hoorden niets anders dan lovende kritieken.


EENRICHTINGVERKEER
IN DE ZANDAKKERS

EENRICHTINGVERKEER IN DE ZANDAKKERS
Op de eerste dag daagden er 98 kinderen op de speelweide op.

Sedert 3 juli is er van maandag tot en met vrijdag 's namiddags speelpleinwerking op de speelweide op de Zandakkers. Om alles in goede banen te leiden zijn er 21 monitoren. De eerste dag van de speelpleinwerking waren er 98 kinderen op de afspraak.

Vooraf inschrijven is niet verplicht. Aan de ouders wordt wel gevraagd dat zij, voor zij hun kind voor de eerste maal naar de speelpleinwerking brengen zich registreren bij de gemeente.

Op die manier is het voor de leiding met hun badgesysteem gemakkelijk te volgen welke kinderen op welke dag aan de speelpleinwerking deelnemen.

Op vraag van de speelpleinwerking werd enkele jaren terug tijdens de maanden juli en augustus eenrichtingsverkeer in de Zandakkers ingevoerd. Dat is veiliger voor de kinderen die naar de speelpleinwerking komen.

Ook dit jaar geldt tot einde van augustus het eenrichtingsverkeer in de Zandakkers.


DWARS DOOR MALDEGEM
STEUNDE KOTK

DWARS DOOR MALDEGEM STEUNDE KOTK

Op zondag 21 mei organiseerde het Koninklijk Atheneum zijn 2de editie van Dwars Door Maldegem. Met zijn meer dan 1000 inschrijvingen overtrof deze 2de editie van de loopwedstrijd de stoutste verwachtingen.

De organisatoren hadden aan Dwars door Maldegem ook acties ten voordele van KOTK gekoppeld.

Deelnemers die de actie wilden steunen konden zich bij de organisatie een speciaal T-shirt voor de loopwedstrijd aanschaffen. De medewerkers gaven het goede voorbeeld. Zij gaven voor het T-shirt die zij tijdens de organisatie droegen een vrijwillige bijdrage.

Leraar Vincent Vanderper citeerde tegen een kleine bijdrage poëzie uit zijn eigen poëzievoorraad.

De drie acties brachten samen 850 euro op. Dat bedrag werd op het einde van het schooljaar met een cheque geschonken aan burgemeester Marleen Van den Bussche die voorzitter is van het Maldegems KOTK comité.

Ook Tycho Verbelen van KOTK Vlaanderen was bij de overhandiging van de cheque aanwezig.

Tijdens de korte plechtigheid vertelden de organisatoren dat de 3de editie van Dwars door Maldegem doorgaat op zondag 27 mei 2018.


DE LIJN KAN SNEL ZIJN

DE LIJN KAN SNEL ZIJN

Dinsdagmorgen keken de mensen in het centrum van Maldegem raar op: er stopte een vrachtwagen van De Lijn op de markt en in een recordtijd werden de twee bushokjes op de markt uitgebroken en op de vrachtwagen gezet.

Wie dacht dat de bushalte op de markt werd opgedoekt zat verkeerd: woensdagvoormiddag werden zo snel als de oude bushokjes werden afgebroken nieuwe geïnstalleerd.

Er is nog een bushokje waar enkele mensen zittend op de bus kunnen wachten. In het ander bushokje staan vier beugels waaraan fietsen kunnen vastgemaakt worden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home