www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 708 - Week 25 : van 18 tot 24 juni 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KARDINAAL DE KESEL GENOOT
VAN ZIJN NAMIDDAG IN ADEGEM

KARDINAAL DE KESEL GENOOT VAN ZIJN NAMIDDAG IN ADEGEM
Burgemeester Marleen Van den Bussche en deken Stefaan De Paepe verwelkomden kardinaal Jozef De Kesel aan de Sint Adrianuskerk.

Niet met zijn persoonlijke chauffeur, zoals men in Adegem verwachtte, maar met zijn eigen wagen en met hemzelf achter het stuur kwam Kardinaal Jozef De Kesel zondagnamiddag iets voor 14u30 aan in Adegem.

Voor hij naar het centrum kwam had hij nog eerst een ommetje gemaakt en tot zijn verwondering herkende hij de Canadezenlaan (in zijn jeugdjaren de Stationsstraat) niet meer.

Toen hij samen met burgemeester Marleen Van den Bussche en deken Stefaan de Paepe de Sint Adrianuskerk binnenkwam barstte er een luid en langdurig applaus los van de meer dan 300 gasten.

In haar welkomstwoord benadrukte burgemeester Van den Bussche dat Adegem en Maldegem er trots op zijn dat de hoogste Belgische gezagsdrager van de kerk iemand uit onze gemeente is. Zij blikte ook terug op de belangrijke rol die de familie De Kesel in de geschiedenis van Adegem heeft gespeeld.

Deken De Paepe vond het goed dat de kardinaal nog even tijd vrijmaakte om terug te keren naar de plaats waar zijn wieg heeft gestaan. Zijn bezoek herinnert hem er volgens deken De Paepe aan van waar hij gekomen is en wat hij met de steun van velen heeft bereikt. Hij stond ook even stil bij de lange weg die de kardinaal in de Belgische kerk heeft afgelegd.

Zowel in Gent, Brussel als Brugge heeft Jozef De Kesel volgens deken De Paepe bewezen dat hij een man is van de dialoog, iemand die bereid is om naar de mening van andersdenkenden te luisteren. Deken de Paepe is er dan ook van overtuigd dat Kardinaal De Kesel de ideale persoonlijkheid is om de Belgische kerk in onze snel evoluerende maatschappij te leiden.

ONTROERD
Het was een duidelijk ontroerde kardinaal die zelf het woord nam. Hij dankte de gemeentelijke en parochiale gemeenschap voor de voor hem niet vanzelfsprekende ontvangst.

Hij blikte even terug op de mooie jaren die hij in Adegem en in het Meetjesland heeft beleefd. Vooral zijn engagement bij de KSA heeft volgens de kardinaal voor hem een belangrijke rol gespeeld in zijn keuze voor het priesterschap.

De kardinaal had het ook over de kerk in onze moderne maatschappij:

"Wij mogen terugblikken op het verleden, naar de tijd dat de kerk groot en machtig was. Wij mogen daar niet lang blijven bij stil staan. De wereld is geëvolueerd en veel mensen hebben zich van het geloof afgekeerd en er zijn nieuwe culturen in ons land bijgekomen.

Wij moeten onze plaats weten in de nieuwe maatschappij. Wij moeten respect hebben voor andere geloofsovertuigingen zonder dat wij daarom onze eigen normen en waarden verliezen" besloot kardinaal De Kesel zijn toespraak overtuigend.

Tussen de toespraken door heeft de kardinaal samen met alle aanwezigen in de kerk kunnen genieten van het prachtige optreden van het Gemengd koor Canticorum, onder leiding van dirigent Jan Wauters.

KARDINAAL DE KESEL GENOOT VAN ZIJN NAMIDDAG IN ADEGEM
Paula De Lange en haar zonen Marnix, Hendrik en Jozef De Schepper waren de eersten die de kardinaal in Den Hoogen Pad
ging begroeten.

De VVA begeleidden de kardinaal van de kerk naar Den Hoogen Pad. Daar wou iedereen hem persoonlijk ontmoeten en met hem op de foto gaan.

Paula De Lange -zijn buurvrouw uit zijn kinderjaren- en haar zonen waren de eersten waarvoor hij tijd maakte voor een praatje.

Etienne Notteboom trakteerde de kardinaal op het verhaal van "Adegem buiten de wereld". De kardinaal genoot er duidelijk van toen Etienne een prikje uitdeelde naar de omliggende leefkernen.

KARDINAAL DE KESEL GENOOT VAN ZIJN NAMIDDAG IN ADEGEM
Van zijn oud-KSA-vrienden en zijn oude jeugdvrienden kreeg hij een uniek boek waarin herinneringen uit zijn jeugd gebundeld zijn.

Terwijl de kardinaal -die voor de gelegenheid opnieuw Tjefke werd genoemd- door iedereen werd aangeklampt, verzamelden zijn oud-KSA-vrienden en zijn jeugdvrienden zich rond het podium.

De KSA-vrienden hadden meegewerkt aan de samenstelling van het programma van de feestelijke ontvangst van de kardinaal en samen met zijn jeugdvrienden hadden zij de afgelopen maanden jeugdherinneringen verzameld en die in een uniek boek bijeengebracht. De kardinaal was aangenaam verrast met dit geschenk. Hij herkende meteen een aantal foto's van KSA-kampen die in het boek zijn opgenomen.

Voordat de kardinaal van de ene oude bekende naar de andere kon gaan werd hij eerst nog meegetroond naar een grote verjaardagstaart. (Jozef was op 17 juni 70 jaar geworden.)

Nadat hij samen met de burgemeester de verjaardagstaart had aangesneden mocht iedereen aanschuiven voor een stukje. Dat de receptie iets langer duurde dan voorzien vond niemand erg...


WIE MAAKTE BROKKEN IN DE WEIDE?

WIE MAAKTE BROKKEN IN DE WEIDE?

In de Weide vroeg men zich deze week af wie er daar brokken had gemaakt. De automobilist had zijn identiteitskaart niet achtergelaten, maar wel de bumper en één van de wielschijven van zijn auto.


UITSLAANDE BRAND OP DE KERSELARE

Maandagnamiddag rond 16 uur werd de brandweer opgeroepen voor een uitslaande brand in een loods op een landbouwbedrijf op de Kerselare in Adegem. Oorzaak van de brand zouden gensters van een slijpschijf zijn die in een hoop droog zagemeel terechtkwamen.

De korpsen uit Maldegem Eeklo en Aalter kwamen ter plaatse om te blussen. Hun werk werd bemoeilijk door de aanwezigheid van twee mazouttanks in de brandende loods. In de loods stonden vooral machines en ander werkmateriaal.

Bij het begin van de brand was de rookontwikkeling zo hevig dat de mensen tot in Eeklo gevraagd werden om deuren en vensters gesloten te houden. De brand was gelukkig snel onder controle en rond 18 uur mochten alle deuren en ramen overal opnieuw open.

Er moest nog wel een gespecialiseerd bedrijf komen om de mazout die met het bluswater weggevloeid was te verwijderen.


LANDELIJKE GILDE ORGANISEERT
21STE ZOMER FIETS-SNEUKELTOER

De zomer fiets-sneukeltoer van de Landelijke Gilde Adegem is een klassieker op de kalender van de sneukeltoeren. Dit jaar wordt de sneukeltoer -met start tussen 11 en 13 uur aan Den Hoogen Pad- georganiseerd op zondag 2 juli. Er wordt op nieuw langs rustige wegen gereden en er zijn 5 stops voorzien waar de deelnemers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Deelnemen kost 20 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Inschrijving voor de 21ste zomer fiets-sneukeltoer kan tot 27 juni door overschrijving van het startgeld op het rekeningnummer BE10 0682 2261 2704 van de Landelijke Gilde Adegem, met vermelding van naam en aantal personen (volwassenen + kinderen).

Voor meer informatie kan men terecht op [email protected] of via het telefoonnummer 0475 807 307.


DE FIETS IN HET VERKEER
STOND CENTRAAL IN DE PAPAVER

DE FIETS IN HET VERKEER STOND CENTRAAL IN DE PAPAVER
Voordat zij aan hun eerste hindernissenparcours begonnen kregen de leerlingen van het 1ste leerjaar nog goede raad van politieagent Danny De Visscher.

Nu de toetsen achter de rug zijn en zowel de leerkrachten als de leerlingen de vakantie in zicht krijgen is er meer ruimte om de leerlingen meer vertrouwd te maken met het verkeer en met de regels die zij moeten volgen als zij deel uitmaken van het verkeer.

De politieagent is een van de belangrijkste personen die zij in het verkeer tegenkomen. Daarom werd ook de PZ Maldegem betrokken bij de themaweek "de fiets in het verkeer" die in de VBS De Papaver werd georganiseerd.

Verschillende klassen trokken er onder begeleiding met de fiets op uit. Dat is de beste manier om de leerlingen de gevaarlijke kruispunten en de verkeersborden te leren kennen.

DE FIETS IN HET VERKEER STOND CENTRAAL IN DE PAPAVER
Kleine rondjes rijden was de eerste opdracht die de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar op hun fietsparcours in de omgeving van Den Hoogen Pad tegenkwamen.

Voor de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar is vooral het aanleren van stuurvaardigheid belangrijk.

Voor veel kinderen van het 1ste leerjaar was het de eerste maal dat zij met hun nieuwe fiets (gekregen ter gelegenheid van hun eerste communie) een oefenparcours aflegden.

Dat was even wennen, maar als er iets dreigde mis te gaan was er gelukkig politieagente Caroline om de leerlingen ter hulp te komen.

Omdat politieagenten meer doen dan het verkeer regelen kwamen twee leden van het Maldegems korps op school uitleggen welke taken zij allemaal vervullen en welke competenties zij daarvoor moeten hebben.

Vrijdagnamiddagnamiddag stond bij de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar de koersfiets centraal.

DE FIETS IN HET VERKEER STOND CENTRAAL IN DE PAPAVER
Rudolf De Lobel, Anneke De Beir, Emiel Verstrynge, Ruben Van Landschoot en Matheo Van Waes kwamen vertellen over hun liefde voor het fietsen.

Er waren verschillende mensen uitgenodigd die iets speciaals hebben met de koersfiets.

In de 3de kleuterklas zit Matheo Van Waes, hij was vorig jaar de jongste cyclocrosser van Vlaanderen. Hij reed een paar rondjes op de speelplaats.

Emiel Verstrynge en Ruben Van Landschoot zijn oud-leerlingen van De Papaver. Zij rijden nu wedstrijden bij de nieuwelingen. Daarover kwamen zij vrijdagnamiddag vertellen.

Anneke De Beir uit Knesselare heeft nog deelgenomen aan wedstrijden voor parochianen. Nu rijdt zij nog op woensdag met haar club kilometers.

Rudolf de Lobel is 82 jaar en oud-leraar. Hij kwam vertellen over zijn belevenissen als wielertoerist. Als ouderdomsdeken had Rudolf ook nog wat wijze raad voor de leerlingen.


DE WEIDE EEN STAP DICHTER BIJ
EEN DUBBEL RIOLERINGSSTELSEL

DE WEIDE EEN STAP DICHTER BIJ EEN DUBBEL RIOLERINGSSTELSEL
Er zijn nieuwe plannen uitgewerkt voor het dubbele rioleringsstelsel in de Weide. Er zouden geen grachten langs de rijweg komen.

Nadat in 2013 een eerste informatievergadering over het dubbele rioleringsstelsel in de Weide in chaos en zonder kans op een akkoord was geëindigd, bleef het lang stil rond dit project.

Veertien dagen geleden kregen de inwoners van de Weide een uitnodiging voor de nieuwe informatievergadering op dinsdagavond.

Tijdens die bijeenkomst werd niet gesproken over de aanleg van een nieuw wegdek waarvoor de mensen uit de Weide gratis grond moeten afstaan (nu is de straat eigendom van de bewoners).

KEUZE
Het studiebureau dat het eerste plan voor het nieuwe rioleringsstelsel in de Weide had gemaakt, had van de gemeente opdracht gekregen om alternatieven te zoeken voor het door de inwoners van de Weide verworpen plan.

Dinsdagavond kregen de inwoners dan ook vier verschillende plannen voor hun nieuw rioleringsstelsel te zien. Bij ieder plan stond iemand om uitleg te geven. Bij geen enkel van de vier plannen zijn er nog grachten voorzien naast de rijweg.

Voordat de aanwezigen een uur de tijd kregen om de vier plannen te bekijken legde schepen Erwin Goethals (Groen) hen uit dat zij hun voorkeursvolgorde op het formulier moesten invullen dat ze gekregen hadden bij het binnenkomen.

Wie zijn voorkeur niet onmiddellijk kon geven krijgt nog tijd tot dinsdag 20 juni om hun formulier in te dienen bij de technische dienst in de Bloemestraat in Maldegem.

Op basis van de binnengekomen keuzes zal het schepencollege een definitief ontwerp laten opmaken.

Het zou volgens schepen Goethals de bedoeling zijn dat de werken, die samen met de aanleg van het dubbele rioleringsstelsel in de Verbranden Bos, een deel van de Kallestraat en de Zandakkers worden uitgevoerd, starten in 2019.

Dat kan echter maar als er tegen die tijd ook een akkoord is over een nieuw wegdek. Dat nieuwe wegdek moet er komen: de leiding van het afvalwater komt immers onder de rijweg.

Eerst worden nu de plannen voor de riolering volledig klaargemaakt. Daarna zullen de gesprekken beginnen over het nieuwe wegdek. Zonder nieuw wegdek is er ook geen nieuw rioleringsstelsel.


SINT LAUREINS RAAKT GEÏSOLEERD

Sedert november 2015 is het kruispunt van de Expressweg met de Sint Laureinse Steenweg voor het verkeer afgesloten (eerst voor de aanleg van de rotonde aan de verbrandingsoven en daarna voor de aanleg van de tunnel).

Omdat er dringende herstellingswerken moeten uitgevoerd worden aan de Oosthoekbrug (verbinding Maldegem - Sint Laureins) is die brug sedert vorige week voor het autoverkeer afgesloten.

Franki Van de Keere (Samen Anders), burgemeester van Sint Laureins, vreesde dat zijn gemeente langzaam maar zeker ingesloten zou raken.

Zijn woorden waren nog niet koud of het Agentschap Wegen en Verkeer liet weten dat op 26 en 27 juni ook Celiebrug wegens herstellingswerken voor het verkeer wordt afgesloten.

Wie op 26 en 27 juni Sint Laureins in of uit wil zal de grote omleidingen via Ede of via Eeklo moeten volgen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home