www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 706 - Week 23 : van 4 tot 10 juni 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WORDEN WIJ
WEST-VLAMINGEN ?

Met de verkiezingen van 1976 werden wij bij Maldegem ingelijfd.

Vorig jaar pakte Vlaams minister Liesbeth Hofmans (N-VA), bevoegd voor binnenlands bestuur, uit met haar voorstel van de vrijwillige fusies van gemeenten. Om die vrijwillige fusies aantrekkelijk te maken verbond de minister aan die vrijwillige fusies een bedrag van 500 euro per inwoner van de nieuwe fusiegemeente.

Aanvankelijk leken er zeker in onze regio geen gemeenten in te gaan op het fusievoorstel. Dat bleek nog duidelijk toen Koen Loete, de burgemeester van Eeklo, de burgemeesters van het Meetjesland bijeenbracht om te praten over mogelijke fusies en de voordelen ervan. Er is sedertdien veel veranderd.

Aalter en Knesselare hebben beslist om fusiegesprekken te beginnen. Ook de Lieve-gemeenten (Zomergem, Waarschoot en Lovendegem) zijn fusiegesprekken aan het voorbereiden. Hoewel het nog niet officieel werd bevestigd, zouden ook Kaprijke en Sint Laureins een fusie overwegen.

Tijdens de gemeenteraadszittingen van de afgelopen maanden vroeg Peter Van Hecke (N-VA) telkens aan burgemeester Marleen Van den Bussche of Maldegem al gesprekken voerde met andere Meetjeslandse gemeenten over een mogelijke vrijwillige fusies. Hij kreeg steeds een negatief antwoord.

Bij het begin van de raadszitting van dinsdag 30 mei, kondigde burgemeester Van den Bussche tot verrassing van de oppositiefracties aan, dat zij een gesprek had gevoerd met de Joachim Coens, burgemeester van Damme, over mogelijke onderhandelingen over een vrijwillige fusie. Zij voegde er onmiddellijk aan toe dat er al een tweede gesprek was gepland.

Volgens burgemeester Van den Bussche is het initiatief voor de gesprekken uitgegaan van het Maldegems schepencollege.

De oppositiefracties N-VA als Open VLD zijn niet gekant tegen gesprekken over een mogelijke fusie. De 500 euro per inwoner die de nieuwe gemeente zou krijgen, mag voor hen niet de enige drijfveer zijn om de fusiegesprekken op te starten.

Burgmeester Van den Bussche kondigde een bijeenkomst met alle raadsleden (zonder publiek) aan. Op die besloten bijeenkomst zal overlegd worden onder welke voorwaarden er gesprekken over een mogelijke fusie kunnen opgestart worden.

Jason Van Landschoot (Open VLD) wou van de burgemeester weten of zij ervan op de hoogte was dat Damme en Beernem ook al met elkaar over een mogelijke fusie gesproken hebben. Daar moest de burgemeester ontkennend op antwoorden.

KNELPUNTEN
Een provinciegrensoverschrijdende fusie zorgt wel voor enkele extra knelpunten. Zo vragen mensen zich af of bij een fusie wij West-Vlamingen worden of als de inwoners van Damme Oost-Vlamingen worden.

Voor de ophaling van het huisvuil zitten de stad Damme en Maldegem met hun geld in een verschillende intercommunale. Momenteel maken Damme en Maldegem ook deel uit van verschillende gerechtelijke arrondissementen.

Dat zijn volgens Koenraad De Ceuninck (CD&V) voorzitter van de Maldegemse gemeenteraad en specialist inzake fusies van gemeenten zaken die voor de fusie een wettelijke oplossing moeten krijgen.


HONDSDOL FESTIVAL
VOOR HERHALING VATBAAR?

HONDSDOL FESTIVAL VOOR HERHALING VATBAAR?
Voor een getrainde hond is 1,5m hoog springen voor een speeltje zelfs bij een drukkende hitte geen probleem.

Vorige week zaterdag en zondag organiseerde Lovingdogs uit Assenede voor het eerst een Hondsdol festival op de terreinen aan Den Hoogen Pad in Adegem.

Op zaterdag was de belangstelling volgens de organisatoren iets onder de verwachtingen maar op zondag overtroffen overtrof die wel de gestelde verwachtingen. Er waren standjes met speeltjes en voeding voor honden. Ook wie informatie wou over voeding en opleiding van zijn hond kon op het festival bij deskundigen terecht.

In twee pistes lieten honden zien tot wat zij, dankzij een goede opleiding en training, in staat zijn. Mensen die met hun hond naar het festival kwamen mochten met hun hond de proeven van de getrainde honden proberen na te doen. Zowel de honden als de baasjes werden daarbij begeleid door mensen van de organisatie.

Lieselot Blomme blikte maandag tevreden terug op het eerste Hondsdol festival in Adegem. "Wij hoopten op mooi weer maar het was te warm om ideaal te zijn voor een festival. De prestaties van de honden en hun baasjes leden onder de hitte. Wij hebben tijdens de organisatie ook ervaren dat sommige praktische zaken beter kunnen zodat kleine probleempjes met de mensen uit de omgeving kunnen vermeden worden", gaf Lieselot aan de telefoon mee.

Voor Lovingdogs en voor het publiek dat er op af kwam is het festival voor herhaling vatbaar.


HEEFT ING ADEGEM NOG EEN TOEKOMST ?

HEEFT ING ADEGEM NOG EEN TOEKOMST ?

Er was een tijd dat iedere financiėle instelling van enige betekenis in Adegem een filiaal moest hebben. De afgelopen maanden zijn er die hun kantoor sloten of hun dienstverlening afbouwden.

Johan Vleeshouwers, momenteel nog kantoorhouder van ING Adegem, weet niet of de klanten na 30 juni nog bij het kantoor in Adegem-Dorp terecht kunnen. "Uit de brief die ik van de directie heb gekregen word ik per 30 juni ontslagen." vertelde de heer Vleeshouwers.

Aan onze collega's van Het Nieuwsblad vertelde de heer Vleeshouwers dat hem noch schriftelijk noch mondelijk iets verteld werd over zijn mogelijke opvolger in het kantoor in Adegem. Bij ING was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.


HERSTELLING VAN FIETSBRUG
LAAT OP ZICH WACHTEN

HERSTELLING VAN FIETSBRUG LAAT OP ZICH WACHTEN
Het fiets- en voetgangersbrugje naast de ophaalbrug tussen Eeklo en Adegem is al maanden dicht. De herstellingswerken zijn ondanks de belofte van het AWZ nog steeds niet begonnen.

Omdat betonrot werd vastgesteld aan het fiets- en voetgangersbrugje naast de ophaalbrug tussen Adegem en Eeklo, sloot het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal (AWZ) het brugje voor alle verkeer af.

De fietsers moeten nu via de smalle brug de grens tussen Adegem en Eeklo oversteken. De voetgangers hebben op die smalle brug ook maar een smal voetpad om het Schipdonkkanaal over te steken.

Omdat de aflevering van de bouwvergunningen voor de herstellingswerken op zich liet wachten, vroeg het AWZ aan de Stad Eeklo en Maldegem of zij de herstellingswerken zonder bouwvergunning mocht aanvatten. Later zou er dan regularisatie aangevraagd worden.

In haar motivatie wees het AWZ er op dat zij de herstellingswerken wou klaar hebben voor de tunnel onder de expresweg opengaat.

Van zodra die tunnel voor het verkeer opengaat, zal er ook uit Sint Laureins verkeer komen dat over de brug in Balgerhoeke moet.

Noch Maldegem noch Eeklo maakte bezwaar tegen het herstellen van het brugje zonder dat de bouwvergunningen afgeleverd waren. Toch werden de herstellingswerken nog niet aangevat.

Jason Van Landschoot (Open VLD) bracht het probleem ter sprake tijdens de raadszitting van mei.

Hij vroeg het schepencollege om de technische dienst van de gemeente opdracht te geven om bij het AWZ de rapporten over het afkeuren van het brugje, voor beoordeling op te vragen bij het AWZ en zelf een expert aan te stellen om na te gaan of het brugje toch niet voor de fietsers en voetgangers kan opengesteld worden.

In laatste instantie vroeg hij om er bij het AWZ aan te dringen om snel werk te maken van de herstellingen.

Volgens burgemeester Van den Bussche is het de juridische dienst van het AWZ die zijn directie heeft afgeraden om niet aan de herstellingswerken te beginnen zonder de nodige bouwvergunningen.

Het schepencollege is niet van plan om de rapporten op te vragen of een expert aan te stellen. "Het AWZ is de beheerder van het brugje.

Stel dat wij een expert aanstellen en die zegt ons dat wij het brugje mogen openstellen voor voetgangers en fietsers en er gebeurt dan een ongeval met een fietser of voetganger, dan ligt de verantwoordelijkheid bij ons omdat wij tegen de beslissing van het AWZ toch verkeer over het brugje hebben toegelaten. Die verantwoordelijkheid willen wij niet nemen" reageerde de burgemeester.

Zij zal wel bij het AWZ aandringen om snel te beginnen met de herstellingswerken.


NIEUWE FASE IN RIOLERINGSWERKEN
EN NIEUWE OMLEIDINGEN

NIEUWE FASE IN RIOLERINGSWERKEN EN NIEUWE OMLEIDINGEN
Eind mei zouden de werken op Spanjaardshoek en het eerste deel van het Kruisken volledig zijn afgerond. Een bezoekje ter plaatse en de reacties van de mensen die er wonen overtuigden ons van het tegendeel.

Sedert maandag 29 mei is er aan een nieuwe fase begonnen in de rioleringswerken van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) Spanjaardshoek- Kruisken - Heulendonk.

Er wordt momenteel gewerkt vanaf het kruispunt van de Windvang tot en aan het kruispunt Heulendonk- Heulendonk-Staalijzer.

Vanaf 12 juni beginnen de werken vanaf het kruispunt van de Verbranden Bos tot en met Heulendonk (huisnummer 18/A). Tijdens die werken worden ook de beide kruispunten aangepakt.

De bewoners van Kruisken (tussen de Verbranden Bos en de Windvang) kunnen nog steeds via het kruispunt aan de Verbranden Bos hun woning bereiken.

OMLEIDINGEN

Voor het gemotoriseerd verkeer zijn er nieuwe grote omleidingen uitgewerkt.

Het verkeer dat van uit het centrum van Adegem richting Kruipuit moet, wordt omgeleid via de Kallestraat, Blekkersgat, Helle en Onderdijke. Het verkeer dat uit de richting Kruipuit komt, wordt omgeleid via Kleemputte, Staalijzer en Molenstraat.

Voor de fietsers verloopt de omleiding in beide richtingen via de Molenstraat. In tegenstelling met het gemotoriseerd verkeer mogen de fietser wel via de Windvang rijden.

Voor het gemotoriseerd verkeer <3,5 ton is er tijdens de duur van de werken eenrichtingsverkeer in Blekkersgat, Gentweg, Helle en Onderdijke.

De fietsers mogen in beide richtingen rijden. Behalve het plaatselijk verkeer wordt het zwaar verkeer (> 3,5ton) over de N44 en de N49 geleid.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home