www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 702 - Week 19 : van 7 tot 13 mei 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VIERDE LEERJAAR GBS DE
KRUIPUIT VIEL IN DE PRIJZEN

VIERDE LEERJAAR GBS DE KRUIPUIT VIEL IN DE PRIJZEN
De meer dan duizend brandende kaarsjes zorgden op het Canadees Kerkhof voor een bijzondere sfeer.

Vorig jaar nam meester Piet Lammertyn met zijn leerlingen van het vierde leerjaar van de GBS De kruipuit, deel aan een wedstrijd die door het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen werd uitgeschreven. Iedere deelnemende school moest een project rond WO I en of WOII uitwerken.

Voor de uitwerking van hun project konden meester Piet en de leerlingen rekenen op de medewerking van de vrienden van het "Art" Andy Claeys, Frank Raeman en Glenn Longeville.

Vorig jaar begin maart, werd bij het invallen van de duisternis op het Canadees Kerkhof het eerste luik van het project georganiseerd.

De weken die aan de plechtigheid op het Canadees Kerkhof vooraf gingen, hadden de leerlingen bokalen en kaarsjes verzameld. Iedere leerling had op het Canadees Kerkhof het graf van een soldaat uitgekozen. Voor die soldaat schreef ieder van hen een kaartje.

Onder de vlag van "iedere soldaat is een kaarsje waard", hadden de leerlingen voor alle graven en rond het centraal monument een bokaal met een kaarsje gezet. Die brandende kaarsen gaven bij de invallende duisternis een bijzonder mooi beeld.

De leerlingen plaatsten het tekstje die ze geschreven hadden bij het graf van de soldaat die ze hadden uitgekozen. Om de plechtigheid compleet te maken, was ook nog voor passende muziek gezorgd.

In het tweede luik van hun project, brachten meester Piet en zijn leerlingen een bezoek aan het opvangcentrum in Sijsele.

VIERDE LEERJAAR GBS DE KRUIPUIT VIEL IN DE PRIJZEN
Zowel de leerlingen van de GBS De Kruipuit als voor de Kind-vluchtdlingen was de verbroedering een openbaring.

Zij brachten er een dag door samen met de leerlingen van het klasje dat in het opvangcentrum was opgestart. Het werd zowel voor de kinderen van het vierde, als voor de kinderen in het opvangcentrum een dag waarvan ze genoten hebben.

Omdat de klas in het opvangvangcentrum het volgende schooljaar niet meer werd opgestart, konden de kind- vluchtelingen niet naar de Kruipuit op tegenbezoek komen.

Uit hun lessen over WO I en WO II en hun bezoek aan het opvangcentrum, hebben de kinderen geleerd dat vluchten voor oorlogsgeweld van alle tijden is.

Om ook meer te vernemen over wat er tijdens de oorlogen in onze regio gebeurde, gingen de leerlingen in het laatste luik van hun project in gesprek met hun grootouders of andere familieleden die nog herinneringen aan WO II hebben. Zij deelden wat zij uit die gesprekken leerden met hun medeleerlingen.

TWEEDE PRIJS

VIERDE LEERJAAR GBS DE KRUIPUIT VIEL IN DE PRIJZEN
Meester Piet en zijn leerlingen zijn trots op hun project en hun gewonnen prijs. Zij kregen felicitaties van de directie van de school en van schepen van onderwijs Marten De Jaeger

Het project van het vierde leerjaar van de GBS De Kruipuit was bij de leden van de Bestendige Deputatie en de jury in de smaak gevallen: hun project werd bij de beste 10 van de binnengekomen projecten geklasseerd.

Op vrijdag 28 april was een delegatie van de klas uitgenodigd in het provinciehuis in Gent om de prijs verbonden aan de tweede plaats (750 euro) in ontvangst te nemen.

Wat ze met de prijs gaan doen moet nog besproken worden. Mogelijks wordt een deel daarvan opzijgezet voor een volgend project.


MINISTERIELE BELANGSTELLING
VOOR HERDENKINGSPLECHTIGHEID

MINISTERIELE BELANGSTELLING VOOR HEDENKINGSPLECHTIGHEID
Eendracht Maakt Macht Adegem was een van de organisaties die bloemen neerlegden aan de gedenkstenen aan de St. Adrianuskerk.

Voorzitter Gaston Roeygens knipperde zaterdagnamiddag even met de ogen toen hij bij het begin van de herdenkingsplechtigheid aan de gedenksteen van de Carabiniers aan de brug in Raverschoot, Vlaams Minister Joke Schauvliege onaangekondigd in het publiek zag staan. De minister kreeg onmiddellijk een plaatsje tussen de genodigden.

Het programma van de plechtigheid was in vergelijking met de vorige jaren gewijzigd: voor het eerst was Raverschootbrug de plaats waar de plechtigheid begon.

Nadat Etienne Vlerick, voorzitter van de Vriendenkring van de Carabiniers, de 18 daagse veldslag van de Carabiniers in de omgeving van Raverschootbrug in herinnering had gebracht, las hij de 43 namen voor van de Carabiniers die bij die veldslag sneuvelden. Daarna volgende de bloemenhulde.

Na de plechtigheid op Raverschoot werd de plechtigheid met een korte bloemenhulde verdergezet aan de gedenkstenen aan de St. Adrianuskerk van de Carabiniers en van de zevende jagers te Voet.

MINISTERIELE BELANGSTELLING VOOR HEDENKINGSPLECHTIGHEID
Samen met erevoorzitter Richard Verstuyf en voorzitter Gaston Roeygens van de Verbroedering van de Grenadiers Adegem legde minister Schauvliege bloemen neer aan het monument van de Grenadiers.

Aan het Monument van de Grenadiers in de Prins Boudewijnlaan, bracht de nationale voorzitter van de Verbroedering van de Grenadiers, de strijd die in onze regio tijdens het begin van WO II werden gevoerd in herinnering. Hij herinnerde ook aan de buitenlandse opdrachten die nu nog door leden van het regiment worden uitgevoerd.

Burgemeester Marleen Van den Bussche, die aan de gedenksteen op Raverschoot al had stilgestaan bij de offers die door de verschillende regimenten tijdens de oorlog werden gebracht, stond aan het monument van de Grenadiers stil bij de herdenkingsplicht die wij en de volgende generaties hebben tegenover de mensen die ervoor gezorgd hebben dat wij in vrijheid kunnen leven.


DE DRIESPRONG HEEFT
EIGEN EHBO HULPTEAM

DE DRIESPRONG HEEFT EIGEN EHBO HULPTEAM
Vrijdagvoormiddag ontvingen de leerlingen van het zesde leerjaar van De Driesprong hun EHBO-diploma.

Dit schooljaar is de Driesprong gestart met de Jongerenhelper Op School (JOS). Dat is een initiatief van het Jeugd Rode Kruis.

De leerlingen hebben een volwaardige EHBO-cursus gekregen. Dat waren 12 lessen theorie en praktijk.

Tijdens die lessen leerden zij hoe zij de hulpdiensten moeten verwittigen en hoe zij de eerste hulp moeten bieden.

Zij leerden verschillende soorten verbanden leggen, kleine wonden verzorgen en reanimeren.

Volgens de lesgeefster Vicky De Windt, waren de jonge leerlingen echt leergierig.

Het volgen van de EHBO-lessen is geen vrijblijvend iets. De leerlingen die hun brevet gehaald hebben (allemaal) vormen het eerste EHBO-hulpteam van de Driesprong.

Er is een wachtdienst gemaakt. Op de speelplaats zijn er altijd twee leerlingen met een EHBO-brevet, die als er zich een leerling bezeerd of onpasselijk wordt, kunnen aangesproken worden.

De leerlingen die van wacht zijn kunnen herkend worden aan hun fluohesje.

Het is de bedoeling dat de EHBO-lessen de volgende jaren aan de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar gegeven worden.

Niet alleen de leerlingen hebben belangstelling voor de EHBO-cursus. Ook bij de leerkrachten is er vraag om voor hen een dergelijke cursus te organiseren. Die zal er vermoedelijk volgend schooljaar komen.


VBS DE KLEITHEUVEL WINT
DE GOUDEN PLUIM 2017

VBS DE KLEITHEUVEL WINT DE GOUDEN PLUIM 2017

Voor de in alle opzichten duurzame manier waarop zij haar leerlingen begeleidt op hun weg naar volwassenheid, werd de VBS De Kleiheuvel door de leden en sympathisanten van Groen Maldegem vrijdagavond bekroond met De Groene Pluim.

Vrijdagavond kregen de vijf genomineerden in het Dienstencentrum Oud Sint Jozef waar De Groene Pluim werd uitgereikt, nog even de gelegenheid om hun werking voor te stellen.

Het was Federaal parlementslid Evita Willaert die de Groene Pluim aan de delegatie van de Kleiheuvel overhandigde.


KLEIT ORGANISEERT ELFDE
INTERNATIONAAL U 10 TORNOOI

KLEIT ORGANISEERT 11DE INTERNATIONAAL U 10 TORNOOI

Een werkgroep van 8 mensen en een honderdtal vrijwilligers, zorgen er op 13 en 14 mei voor de elfde maal voor, dat 16 U10 ploegen uit binnen- en buitenland een tornooi kunnen spelen.

Naast de Belgische ploegen Anderlecht Club Brugge, Genk, Zulte-Waregem, Gent, Moeskroen en Lokeren, zakken ook Wattford, West Ham United, The Rangers, Shalke 04, Feyenoord, Rijsel, Lens en Willem II naar Kleit af.

De zestiende ploeg die aan het tornooi deelneemt, is de winnaar van het nationaal tornooi dat op zaterdag 6 mei in Kleit werd georganiseerd.


MEETJESLANDSE SCHOLENGEMEENSCHAP
ORGANISEERDE TOETSEN

MEETJESLANDSE SCHOLENGEMEENSCHAP MEETJESLAND ORGANISEERDE TOETSEN
De reactiesnelheid en de korte sprint waren twee van de onderdelen van de eindtoetsen LO van de leerlingen van het zesde leerjaar van de gemeenschapsschool.

Voor de zesde maal legden de leerlingen van het zesde leerjaar van de scholen die samen de Meetjeslandse Scholengemeenschap vormen, hun eindtoetsen L O samen af in de sporthal Meos en op het Sportterrein Maurice De Waele.

"Toen wij de toets voor het eerst samen planden, was het de bedoeling dat wij de toetsen ieder jaar in een andere school zouden organiseren.

Na het eerste jaar waren alle scholen het er over eens dat er geen enkele school een accommodatie had die zo gemakkelijk kon instaan voor de organisaties van de eindtoetsen LO als De GBS De Kruipuit."

Vertelde Manu Buysse directeur van de gemeenschapsschool Meetjesland en de GBS de Kruipuit.

Er namen 140 leerlingen uit 6 verschillende scholen aan de toetsen deel. Er stonden een 10tal proeven op het programma. De leerlingen werden bij hun proeven begeleid door de laatste jaarstudenten Sport uit Eeklo.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home