www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 701 - Week 18 : van 30 april tot 6 mei 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE GRACHTEN ZIJN TERUG

DE GRACHTEN ZIJN TERUG
Toen Adegem nog zelfstandig bestond, kreeg iedereen die dat vroeg toestemming om de gracht voor zijn woning of land in te buizen. Die toestemming werd wel mondeling gegeven, maar voor zover wij konden nagaan voor niemand op papier gezet.

Toen de inwoners van de Spanjaardshoek en 't Kruisken de plannen zagen van de werken die in hun straat zouden uitgevoerd worden, rees er verzet tegen het opnieuw openleggen van de ingebuisde grachten.

Niemand kon echter een schrijven van het toenmalig schepencollege voorleggen om aan te tonen dat er een toestemming was gegeven om de grachten in te buizen.

Mensen die met het idee speelden om gerechtelijke stappen te ondernemen om de plannen te wijzigen, hebben daar na rijp beraad van afgezien.

Sedert vorige week zijn op Spanjaardshoek en in een deel van het Kruisken, waar het kon, de ingebuisde grachten weer opengelegd. Vuil water mag er in die grachten niet meer komen.

Iedereen in de beide straten is nu aangesloten op het nieuwe rioleringsstelsel. In de gracht zou er nu normaal enkel nog oppervlaktewater mogen komen.

NIEUWE FASE EN OMLEIDING STARTEN LATER
Volgens de planning moesten de werken op Spanjaardshoek en het eerste deel van het Kruisken tegen eind april afgerond zijn.

Tijdens de persbabbel liet schepen van openbare werken Erwin Goethals optekenen dat er nog een aantal aansluitingen van nutsleidingen moeten aangepast worden. Die aanpassingen zullen pas eind mei kunnen gebeuren en daardoor zullen de werken aan de volgende fase pas in juni beginnen.

Toen wij gingen kijken naar de Spanjaardshoek, zagen wij dat er nog meer moet gebeuren dan de enkele aanpassingen aan enkele aansluiting van de nutsleidingen. Ook het fietspad aan de kant van de oneven nummers moet nog aangelegd worden.

NIEUWE OMLEIDING
Als straks de werken aan de nieuwe fase van het SPAM 12 dossier beginnen, is er ook een nieuwe omleiding.

Het verkeer dat vanuit de Appelboom richting Adegem-Dorp komt moet via het Staalijzer en de Molenstraat omrijden. De fietsers mogen via het Staalijzer en de Windvang naar de Molenstraat rijden, maar het gemotoriseerd verkeer moet de grote omleiding volgen.

De politie zal er op toezien dat het plaatselijk verkeer in de Windvang wordt opgevolgd.

Het verkeer dat vanuit Adegem richting Kruipuit moet zal via de Kallestraat, het Blekkersgat en Onderdijke worden omgeleid.


PREVENTIEDAG VOOR DE
LEERLINGEN VAN HET ZESDE LEERJAAR

PREVENTIEDAG VOOR DE LEERLINGEN VAN HET ZESDE LEERJAAR
Dat voorzichtigheid niet alleen in het verkeer geboden is leerden de leerlingen tijdens hun theorielessen op de preventiedag.

Om de leerlingen nog beter voor te bereiden op de grote overstap van het basisonderwijs naar de middenschool, wordt er voor alle klassen van het zesde leerjaar van het lager onderwijs in onze gemeente een preventiedag georganiseerd.

In een eerste deel van die dag werd het geheugen van de leerlingen opgefrist in verband met de verkeersborden die zij onder meer op hun weg van en naar school tegenkomen.

Om hen het belang van de verkeersborden aan te tonen, vermeldde de lesgever er bij welke boetes er hun te wachten kunnen staan als bepaalde verkeerstekens genegeerd worden.

In het tweede luik ging het over de gevaren van het gebruik van legale en illegale drugs, maar ook over het (on) veilig gebruik van internet.

De leerlingen vertelden zelf welke minder goede ervaringen zij hadden meegemaakt met internet en andere sociale media. Zij kregen tips en goede raad mee om problemen met internet en de andere sociale media te voorkomen.

Omdat er nog altijd dodehoek-ongevallen gebeuren, was ook dat item een onderdeel van de preventiedag. De leerlingen mochten op de parking van het sportpark Maurice De Waele zelf even achter het stuur van een vrachtwagen van de brandweer plaatsnemen, terwijl hun medeleerlingen rond de vrachtwagen stonden.

Zo konden zij zelf zien hoe ver een voetganger of fietser van een vrachtwagen moet staan voor dat hij goed zichtbaar is voor de chauffeur van de vrachtwagen.

PRAKTIJK

PREVENTIEDAG VOOR DE LEERLINGEN VAN HET ZESDE LEERJAAR
Na een laatste test op een fietsparkoers werden de leerlingen onder begeleiding het centrum van Maldegem ingestuurd.

Na de theorie over de verkeersborden in de voormiddag stond in de namiddag de praktijk op het programma. Op een afgesloten parkoers op de parking van het sportpark Maurice de Waele konden de leerlingen al een eerste maal de theorie aan de praktijk testen.

Daarna werden de leerlingen in groepjes van drie met de fiets het centrum van Maldegem ingestuurd. Ieder groepje werd op zijn tocht begeleid voor iemand van de PZ Maldegem. De politie was tevreden over de manier waarop de jonge fietsers zich in het verkeer gedroegen.


PVC IN APARTE CONTAINER

Wie nu PCV-materiaal naar het recyclagepark in de Steenhouwerslaan brengt, mag dat niet meer in de container van het zwaar afval deponeren.

Het Maldegems recyclagepark is een van de vijf recyclageparken in onze regio dat vanaf 1 mei PVC-materiaal afzonderlijk opslaat. Op die manier wil men dat materiaal sneller kunnen recycleren.


STOETERIJ HIDALGO ONTVING DE
BETERE BELGISCHE DRESSUURCOMBINATIES

STOETERIJ HILDALGO ONTVING DE BETERE BELGISCHE DRESSURCOMBINATIES

Voor stoeterij Hidalgo in 't Oosteinde was vorige week zondag een belangrijke dag: voor het eerst werd in de stoeterij een officiële nationale dressuurwedstrijd georganiseerd. Op een dergelijke wedstrijd komen de betere Belgische combinaties af.

Volgens leden van de officiële delegatie die de wedstrijden in goede banen moesten leiden ging het, omdat er maar een vijftigtal combinaties ingeschreven waren, om een kleine wedstrijd.

Voor stoeterij Hidalgo was het wel een belangrijke wedstrijd: zij hebben de officiëlen kunnen aantonen dat zij over de nodige accommodatie beschikken om in de toekomst nog grotere dressuurwedstrijden te organiseren.


ALTE HERREN ZOEKEN VERSTERKING

ALTE HERREN ZOEKEN VERSTERKING

Vrijdagavond speelden de Alte Herren een vriendschappelijke wedstrijd tegen De Walrus, met de wedstrijdbal geschonken door Uitvaartverzorging De Nachtzon.

Bij de Alte Herren moeten een aantal spelers noodgedwongen afhaken. Om de vrijgekomen plaatsen in te vullen doen de verantwoordelijken van de Alte Herren een oproep naar voetballers en of gewezen voetballers van meer 30 jaar, om de rangen te komen vervoegen.

Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met Raf. Van de Velde tel 0475-83.20.82 of met Guido Bracke tel 0496-12.33.19.


AANPASSING VAN DE VERKEERS- EN
PARKEERSITUATIE IN DE CANADEZENLAAN

AANPASSING VAN DE VERKEERS- EN PARKEERSITUATIE IN DE CANADEZENLAAN
In het gedeelte van de Canadezenlaan tussen de Staatsbaan en de spoorweg zorgen (soms verkeerd) geparkeerde auto's ervoor dat het verkeer er moeilijk en voor de voetgangers zelfs gevaarlijk verloopt.

Bij de gemeente zijn er van inwoners uit het eerste gedeelte van de Canadezenlaan vragen binnengekomen, om in dat gedeelte van hun straat de verkeers- en parkeersituatie te bekijken en aan te passen.

Door de hoge parkeerdruk, met regelmatig ook verkeerd geparkeerde auto's, ontstaan er daar gevaarlijke situaties.

Als er tegelijkertijd een auto uit beide richtingen komt is het onmogelijk dat de chauffeurs, daar waar een wagen geparkeerd staat, elkaar kunnen kruisen zonder dat de wagen die vanuit de Staatsbaan komt op het voetpad moet rijden.

Dergelijke situaties brengen de voetgangers en de fietsers in gevaar.

De gemeente heeft verschillende oplossingen onderzocht en wil met een testperiode beginnen. In die testperiode zullen er aan de kant waar er mag geparkeerd worden parkeervakken getrokken worden. Daardoor zal er tussen de geparkeerde wagens ruimte komen waar auto's kunnen uitwijken als er een auto van uit de Staatsbaan komt.

Om te voorkomen dat er nog auto's op het voetpad rijden, zullen er aan de rand van het voetpad paaltjes geplaatst worden.

Extra parkeerplaatsen aanleggen langs de spoorwegbedding, zoals door de mensen uit de Canadezenlaan gevraagd werd, kan volgens burgemeester Marleen Van den Bussche niet.

De gemeente heeft daarvoor toestemming gevraagd aan de NMBS die eigenaar is van die gronden, maar de NMBS heeft die vraag afgewezen. Die zone mag immers enkel gebruikt worden door aangelanden.

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 27 april stelde Jason Van Landschoot (Open VLD) voor om contact op te nemen met de vzw Stoomcentrum. Die heeft namelijk een stuk grond langs de spoorwegbedding in erfpacht die ze niet gebruikt.

Mogelijks kan de gemeente met het Stoomcentrum een overeenkomst afsluiten om daar parkeerplaatsen te creëren.


KLEIT ORGANISEERT ELFDE INTERNATIONAAL
EN VIJFDE NATIONAAL U10 TORNOOI

Op 13 en 14 mei pakt Kleit uit met zijn elfde internationaal U10 tornooi. Het is de tweede maal dat het tornooi over twee dagen wordt gespreid. De belangstelling van de buitenlandse ploegen voor het tornooi is zo groot dat men dit jaar ploegen heeft moeten weigeren.

Dit jaar nemen Anderlecht, Club Bruggen Genk, Zulte Waregem, Gent, Moeskroen, Lokeren, Watford, West Ham United, Rangers Shalke 04, Feyenoord, Willem II, Rijsel en Lens deel.

De 16de ploeg die aan het Internationaal tornooi deelneemt is de ploeg die het vijfde nationaal tornooi wint dat op zaterdag 6 mei wordt georganiseerd. Aan dat tornooi nemen KSK Maldegem, Deinze, Beerschot-Wilrijk, OH Leuven, PSV, Knokke, Petegem, Cercle Brugge, Antwerpen en Tubize deel.

Op 6 mei begint het tornooi om 12 uur. Op 13 mei zijn de eerste wedstrijden om 13u30. Op zondag 14 mei worden de eerste wedstrijden om 9u30 afgetrapt.

Kinderen tot 12 jaar mogen het tornooi gratis bijwonen. Wie ouder is dan 12 jaar betaalt per tornooidag 6 euro.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home