www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 700 - Week 17 : van 23 tot 29 april 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

REUMAPOSITIEF NIEUW
BOEK OVER LEVEN MET REUMA

REUMAPOSITIEF NIEUW BOEK OVER LEVEN MET REUMA
In het pop-up atelier De Boomgaard in de Ivonne de Smetlaan in Adegem, stelden Filip De Keyser en Heidi Van de Keere hun nieuwste boek "Reumapositief" voor.

De afgelopen decennia heeft de behandeling van reuma en het leven van mensen met reuma, een enorme positieve ontwikkeling gemaakt.

Professor Filip De Keyser is reumatoloog met een uitgebreide praktijkervaring en internationale erkenning. Hij is als stichtend, voorzitter van het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma onderzoek.

Professor De Keyser heeft ook al een vijftal boeken over reuma en reumapatiënten geschreven. Eerst alleen, en later in samenwerking met Heidi Van de Keere en Xavier Janssens.

Voor hun nieuwste boek hebben prof. De Keyser en mevr. Van de Keere, met meer dan 20 jaar ervaring als gezondheidsjournalist, het nieuw woord "Reumapositief" bedacht.

"Met ons boek gaan wij de chronische aandoening niet genezen of de pijn verzachten. Wij willen reumapatiënten met "Reumapositief" middelen aanreiken om hun leven een nieuwe wending te geven.

Wij reiken hen tips aan om hun levenswijze en hun zicht op leven met reuma anders (positief) aan te pakken", legde het auteursduo bij de voorstelling van het boek uit.

Zij wezen er op, dat het voor mensen, zeker als zij nog jong zijn, een enorme schok is, als zij te horen krijgen dat zij aan reuma lijden.

Het is een diagnose die ze doorgaans niet verwachten. Het is normaal dat iemand die dergelijk nieuws te horen krijgt, kwaad (opstandig) is.

Er moet enige tijd overgaan, om het slechte nieuws en het vooruitzicht op een leven met pijn te verwerken.

REUMAPOSITIEF NIEUW BOEK OVER LEVEN MET REUMA Tijdens de voorstelling van het boek, getuigde een van de reumapatiënten van prof. De Keyzer over de positieve resultaten die zij heeft met haar nieuwe levensingesteldheid.

In hun vorige publicaties hebben de auteurs aandacht besteed aan het belang van het vroeg opsporen van de reuma en de vooruitgang in de behandeling van de chronische aandoening en het inrichten van het leven van een reumapatiënt.

Naast gesprekken met wetenschappers, hadden de auteurs ook veel gesprekken met reumapatiënten, die er in geslaagd zijn ondanks hun chronische aandoening toch nog positief in het leven te staan.

Zij gebruiken hun energie niet om zich te focussen op wat ze door hun ziekte niet meer kunnen, maar concentreren zich op wat zij, mits enige aanpassingen, wel nog kunnen.

De link leggen tussen die ingesteldheid en de positieve psychologie, die in de bedrijfswereld door onder meer loopbaancoaches wordt gebruikt, was voor de auteurs een kleine stap: binnen de familie hebben zij immers enkele loopbaancoaches.

POSITIEF DENKEN

"Wij waren er snel van overtuigd, dat de methodes die de loopbaancoaches de mensen aanreiken om hun beroepsloopbaan een nieuwe weg te geven, ook bruikbaar zijn om mensen die door hun ziekte het mooie in het leven naar de achtergrond verdrongen hebben, naar een nieuwe levensvisie te leiden.

De afgelopen twee jaar hebben wij met behulp van coaches de positieve psychologie bij de behandeling van reumapatiënten gebruikt.

Het positief denken, dat zij door hun chronische aandoening verleerd zijn, proberen wij met soms kleine zaken opnieuw op te wekken.

Als wij daar in slagen, weten we dat wij de mensen hun pijn niet afpakken, maar dat wij hen wel helpen om opnieuw positief in het leven te staan en te genieten van de mooie momenten in hun leven" legden de auteurs uit.

In "Reumapositief" geven de auteurs de wegen aan die de reumapatiënten kunnen volgen om terug positief in het leven te staan.

Het boek dat 176 in bladzijden werd uitgegeven in samenwerking met de uitgeverij Lannoo, kost 19,00 euro.


UPS VERKOOS
SECRETARESSEN VAN HET JAAR

UPS VERKOOS SECRETARESSEN VAN HET JAAR
Griet Dobbelaere, secretaresse bij IML Verstraete, werd woensdag door een van de chauffeurs van UPS in de bloemen gezet als hun Vlaamse secretaresse van het jaar.

Ieder jaar vraagt de directie van het internationaal koeriersbedrijf UPS aan haar chauffeurs, om tijdens de weken die aan de "dag van de Secretaressen" (20 april) voorafgaan, bij hun klanten de secretaresse van het jaar te nomineren.

Er wordt dan onder de genomineerden voor het Vlaamstalig en het Franstalig landsgedeelte een Secretaresse van het jaar verkozen.

Uitzonderlijk werden dit jaar voor Vlaanderen Griet Dobbelaere en Griet Boute -beiden secretaresse bij IML Verstraete- in het Vliegplein tot secretaresse van het jaar verkozen.

Volgens Stephane de Ridder, die namen UPS de bloemen mocht overhandigen, worden zij bij IML Verstraete altijd vriendelijk ontvangen en moeten zij er weinig wachten.

Griet Dobbelaere was aangenaam verrast met de verkiezing, en de bijhorende bloemen en attentie. Ze vond het jammer dat haar eveneens verkozen collega niet aanwezig kon zijn.

Ook zij had het in haar dankwoord over de goede samenwerking met de chauffeurs van UPS.

Voor haar en haar collega is het mensen met de glimlach ontvangen geen opdracht maar een gewoonte.


PAASEIEREN RAPEN
IN NAT GRAS

PAASEIEREN RAPEN IN NAT GRAS
Op paasmaandag mochten de kinderen van de leden van de Gezinsbond Adegem paaseieren zoeken in het Maeyensbos.

Op vraag van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond was de paashaas op paasmaandag afgezakt naar het Maeyensbos in de Oude Weg, om er eitjes te verstoppen.

De paashaas hield aan het verstoppen van de eitjes natte voeten over. Gelukkig voor de 80 kinderen die waren ingeschreven, was het opgehouden met regenen toen zij rond 9u30 op zoek mochten gaan naar de paaseitjes.

Om ook de allerkleinsten rustig naar paaseitjes te laten zoeken, was het bos in sectoren ingedeeld.

De paashaas liep mee rond om kinderen te tonen waar er nog eitjes verstopt zaten.

PAASEIEREN RAPEN IN NAT GRAS Het bestuur van de Gezinsbond en de paashaas hadden voor de familie Maeyens als dank voor het mogen gebruiken van hun bos, een attentie.

Terwijl de kinderen in het bos de eitjes zochten, konden de ouders en grootouders al genieten van een drankje en een hapje. Die waren er later ook voor de kinderen.

Met een goede organisatie had de gezinsbond er ook dit jaar voor gezorgd dat maandagmiddag alle kinderen met hun voorraad paaseieren naar huis gingen.


KVG ZAT ROND
DE FEESTTAFEL

KVG ZAT ROND DE FEESTTAFEL

Bij KVG Groot Maldegem stond op Paasmaandag een feestnamiddag in Den Hoogen Pad op het programma.

Het bestuur zorgde er voor dat eerst de innerlijke mens werd verwend en dat er daarna ontspanning was.

KVG Groot Maldegem bestaat dit jaar 40 jaar. Het bestuur is begonnen met de voorbereiding van het verjaardagsfeest dat voorzien is in december.


MALDEGEM HEEFT 98 INWONERS MEER

Uit de cijfers van de Dienst Bevolking blijkt, dat Maldegem op 1 januari 2017 23.545 inwoners (11.806 vrouwen en 11739 mannen) had.

Dat is 98 meer dan een jaar geleden. Een vrouw en een man zijn in 1914 geboren, zij zijn onze oudste inwoners.

De snelst groeiende leefkern is het centrum van Maldegem en het jaar 1964 is met 202 mannen en 192 vrouwen het best vertegenwoordigd in onze gemeente.


RECORDOPKOMST VOOR
BUITENSPEELDAG

RECORDOPKOMST VOOR BUITENSPEELDAG
Dansen was de regel wel tijdens de buitenspeeldag in Maldegem. Ondanks het grijze wolkendek namen vorige week woensdag toch meer dan 500 kinderen deel aan de Buitenspeeldag.

Maldegem is een van de gemeenten die al van bij de invoering aan de Jaarlijkse Buitenspeeldag deelneemt.

De speelweide achter het Sint Annapark was de verzamelplaats voor de spelende kinderen. Mocht het weer buitenspelen niet toegelaten hebben, dan was er de sporthal Meos om de kinderen een speelnamiddag te bezorgen.

De jeugddienst en zijn medewerkers hadden de buitenspeelnamiddag nog aantrekkelijker gemaakt dan de vorige jaren.

Er waren dit jaar op de speelweide nog minder gsm's en smartphones te zien dan vorig jaar. Er werd buiten gespeeld zoals vroeger.

Ook veel ouders en grootouders, waren naar de speelweide gekomen. Ze hadden in tegenstelling met vorig jaar, een extra jas nodig om van op het terras te zien, hoe de kinderen van hun buitenspeelnamiddag genoten.


ADEGEM HERDENKT
EINDE WO II

Eendracht Maakt Macht Adegem, herdenkt op dinsdag 9 mei het einde van WO II.

Daarmee is Adegemse de vaderlandslievende vereniging een van de weinige verenigingen in Vlaanderen die deze toch belangrijke dag in onze geschiedenis herdenkt.

Het was in 2007 de eerste maal, dat een delegatie van het bestuur van Eendracht Maakt Macht, op 8 mei bloemen neerlegde aan de gedenksteen op het kerkhof.

In de loop der jaren is de plechtigheid uitgebreid. Er nemen nu ook delegaties van de Adegemse scholen aan de korte plechtigheid deel.

Dit jaar wil het bestuur van Eendracht Maakt Macht ook zijn leden en sympathisanten bij de herdenkingsplechtigheid betrekken.

Wie aan de plechtigheid wil deelnemen, wordt om 14u50 aan "De Pastorie" verwacht. Van daar gaat het in stoet naar het kerkhof, waar aan de gedenksteen een korte plechtigheid plaats vindt.

Na de plechtigheid is er een koffietafel in de cafetaria van den Hoogen Pad.

Om praktische redenen is het verplicht om zich in te schrijven voor de koffietafel. De leden van Eendracht Maakt Macht mogen gratis deelnemen aan de koffietafel.

Niet-leden betalen 2 euro. Inschrijven kan tot 2 mei bij Julien Veirman, Oude Weg 21 Adegem, tel 050-71.22.24.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home