www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 699 - Week 16 : van 16 tot 22 april 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GOEDE VRIJDAG OP 't OOSTEINDEKE

GOEDE VRIJDAG OP 't OOSTEINDEKE
Ieder jaar komen op Goede vrijdag in Adegem om 15 uur mensen samen om aan de kruisweg te bidden.

De kruisweg op 't Oosteindeken in Adegem is erkend als religieus erfgoed. Dagelijks komen er nog mensen die kruisweg bezoeken.

Ieder jaar op Goede Vrijdag begint er om 15 uur een plechtigheid aan de Kruisweg.

Er was een tijd dat honderden mensen op Goede vrijdag hun weg vonden naar de kruisweg in Adegem. Dat aantal is de afgelopen jaren sterk gedaald.

Is men gelovig of niet, wie aan de kruisweg op 't Oosteindeken komt, ervaart de rust die de kruisweg uitstraalt.


HET EERSTE FIETSPAD LIGT ER

HET EERSTE FIETSPAD LIGT ER
Op de Spanjaardshoek kunnen de fietsers al gebruik maken van het fietspad aan de kant van de huizen met de pare nummers. Over enkele weken zal ook het fietspad aan de andere kant klaar zijn.

De inwoners van de Spanjaardshoek en 't Kruisken zijn er nog niet van overtuigd dat, zoals op de infomomenten werd aangegeven, de werken in de zone tussen het Middelleen en de Verbranden Bos op het einde van april zullen afgerond zijn.

Aan de kant van de huizen met de even nummers zijn de werken bijna klaar. De fietsers kunnen er al gebruik maken van het nieuwe fietspad.

Aan de kant van de huizen met de oneven nummers, moeten het fietspad en de grachten nog aangelegd worden en moet het haagje nog aangeplant worden.

Een deel van de inwoners is nog niet over zijn teleurstelling heen over het opnieuw openleggen van een deel van de ingebuisde gracht.

HET EERSTE FIETSPAD LIGT ER
De inwoners van de Spanjaardshoek en 't Kruisken vinden dat er te weinig rekening is gehouden met hun opmerkingen op de plannen van de werken.

Er wordt ook al vlot met auto's over het nieuw aangelegde wegdek gereden. Meerdere automobilisten hebben zich overigens al vastgereden in de voorlopig nog zachte berm naast het wegdek.

Gelukkig is er wel altijd iemand met een tractor of vrachtwagen die de vastgereden auto opnieuw op de weg krijgt.

De automobilisten die nu door dit stukje van 't Kruisken en de Spanjaardshoek rijden, weten met welke zaken zij in de toekomst rekening zullen moeten houden.

Steeds meer inwoners uit de beide straten -en automobilisten- zijn er van overtuigd dat de rijweg te smal is.

Het kruisen met een vrachtwagen of grote landbouwmachine en een auto, zal moeilijk zijn. Daar waar er auto's geparkeerd staan, zullen de grote landbouwmachines extra voorzichtig moeten zijn.


MALDEGEMSE PARTIJEN REAGEREN
VERDEELD OVER FUSIE AALTER KNESSELARE

Vorige week kondigde Pieter De Crem, titelvoerende burgemeester van Aalter, aan dat er een fusie komt tussen Aalter en Knesselare.

In Knesselare is men iets voorzichtiger in de uitspraken: daar spreekt men over de ver gevorderde onderhandelingen van de gesprekken over een fusie.

De meeste inwoners van Knesselare hebben het vooral over de daling van de belastingen bij een eventuele fusie. Dat zou voor de gezinnen een verschil van enkele honderden euro's per jaar kunnen uitmaken.

De Maldegemse partijen reageren verdeeld op de fusie. Volgens fractieleider Anneke Gobeyn (CD&V) wordt binnen CD&V niet gesproken over een fusie.

De partij vindt Maldegem groot en sterk genoeg om zelfstandig te blijven. Zolang er geen verplichte fusies komen wil de partij zelfstandig blijven.

Lies Dhondt van Groen verwijst naar het nationaal standpunt van haar partij, die de provincies wil afschaffen en regioparlementen wil oprichten voor sommige themas.

De regioparlementen zouden de intercommunales overbodig maken. Fusies van gemeenten passen niet in die politieke visie.

Volgens Nicole Maenhout, fractievoorzitter van N-VA, is de fusie Aalter - Knesselare een gemiste kans voor Maldegem.

"Wij moeten niet blindelings of enkel voor de financiële steun van het Vlaams Gewest in een fusie stappen. Wij moeten fusies bespreekbaar houden, en gespreken met andere gemeenten over een mogelijke fusie durven aangaan.

Pas als we alle voor en nadelen hebben afgewogen, kunnen wij beslissen of er concrete gesprekken over een fusie opgestart worden", regeerde de N-VA fractievoorzitter.

Ook voor Open VLD is de fusie volgens zijn fractievoorzitter Jason Van Landschoot een gemiste kans voor Maldegem.

"Geografisch is een fusie Maldegem - Knesselare zeker te verdedigen: er waren al regelmatig contacten tussen de twee gemeenten en op bepaalde vlakken was er ook al samenwerking.

Een fusie leek ons een mogelijke volgende stap. Nu schieten er in onze regio geen gemeenten over die belangstelling hebben om met ons samen te gaan.

Damme zou een mogelijkheid zijn, maar dat kan voorlopig niet, gezien de provinciegrenzen" reageerde de heer Van Landschoot.


JACKY PAUWELS EVEN TE GAST IN ADEGEM

JACKY PAUWELS EVEN TE GAST IN ADEGEM
Vrijdag bracht Jacky Pauwels met zijn Canadees reisgezelschap een kort bezoek aan het Canadees Kerkhof in Adegem.

Jaarlijks organiseert Jacky Pauwels met zijn Canadees reisbureau een reis door enkele Europese landen.

Jacky, die al bijna 40 jaar in Canada woont, is zijn Adegems nog niet verleerd en hij kent nog goed zijn weg in onze regio. Dit jaar moest hij zijn rondrit door het Meetjesland door de werken aan de tunnel eventjes aanpassen.

Tijdens zijn rondrit in Europa, laat hij zijn Canadese reisgezellen niet alleen de mooiste plaatsen zien in de landen die zij aandoen, bij enkele van zijn reizen volgt hij ook de route die de Canadese soldaten hebben gevolgd toen zij tijdens WO II Europa te hulp kwamen.

Als België in zijn reisprogramma is opgenomen, brengt hij meestal ook een bezoek aan Adegem, het dorp waar hij zijn jeugd doorbracht.

JACKY PAUWELS EVEN TE GAST IN ADEGEM
Het was een gezellig weerzien tussen Jacky Pauwels en Marnix Van de Kerckhove p het Canadees Kerkhof.

Op het Canadees Kerkhof werden Jacky en zijn gezelschap opgewacht door zijn vriend Marnix en een delegatie van de vzw België-Canada.

Tijdens een korte plechtigheid werden, door zowel de Canadese gasten als de delegatie van de vzw België Canada, bloemen neergelegd aan het centraal monument. Daarna kregen de gasten de tijd om even tussen de graven van hun landgenoten te wandelen.

Na de plechtigheid op het Canadees kerkhof zetten zij hun reis verder. Zij hebben die dag in Adegem nog wel enkele van de culinaire specialiteiten geproefd.


MOGELIJKS VEEL DERBY'S VOLGEND SEIZOEN

MOGELIJKS VEEL DERBY'S VOLGEND SEIZOEN
KSK Maldegem won zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen maar degradeert toch naar tweede provinciale.

Zondagavond valt het doek over de reguliere competitie in de provinciale afdelingen. Ondanks zijn overwinning vorige week speelt voor KSK Maldegem de uitslag van de laatste wedstrijd geen rol meer: de ploeg zakt, net als Lovendegem naar tweede provinciale.

Als Adegem, Waarschoot en Zomergem zich volgend seizoen in tweede provinciale kunnen handhaven, komen er een pak derby's aan. Meetjesland en Kleit spelen ook in tweede provinciale, en Watervliet dat zijn laatste wedstrijd van de competitie op Akkers Middelburg speelt, maakt ook nog kans op promotie naar tweede provinciale.

In het beste geval spelen volgend seizoen 8 ploegen uit onze regio in dezelfde reeks. Er zal dan bijna geen week zijn dat er geen derby op het programma staat.


ZUSTERS MARICOLEN PAKTE
UIT MET ENGELS TAALBAD

ZUSTERS MARICOLEN PAKTE UIT MET ENGELS TAALBAD
Met zijn taalbad Engels tijdens de paasvakantie voor de leerlingen van het 1ste tot het 5de jaar van het secundair onderwijs, pakte de Zusters Maricolen uit met en primeur voor Oost-Vlaanderen.

Voor het taalbad werkte de school samen met de Engelse organisatie English in Action. Juffrouw Lucy kwam uit Canterbury over om de leerlingen in Maldegem tijdens hun taalbad te begeleiden. Voor de leerlingen was het even wennen dat er tijdens de lessen op geen enkel moment Nederlands werd gesproken.


WIE WAS GETUIGE VAN
HET ONGEVAL OP VELDEKENS ?

Lindsay Eijke uit Zomergem is op zoek naar mensen die op 13 maart op Veldekens in Adegem het ongeval zagen gebeuren waarbij zij met haar auto en een vrachtwagen betrokken waren.

Haar zoontje van 5 jaar bleef ongedeerd. Zijzelf liep een complexe breuk in de rug op, en haar wagen is onherstelbaar.

Mevr. Eijke kreeg bericht dat de vrachtwagenchauffeur betwist dat hij met zijn maneuver haar van de weg duwde.

Mevr. Eijke is er van overtuigd dat mensen het ongeval hebben zien gebeuren. Zij vraagt die mensen om via Facebook (Peterlindsay DeBeukeleer-Eijke) met haar contact op te nemen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home