www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Veertiende jaargang - n° 684 - Week 1 : van 1 tot 7 januari 2017

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE VIER VAN ADEGEM.NET WENSEN U EEN VOORSPOEDIG 2017 !

ADEGEM VERLOOR 40 JAAR
GELEDEN ZIJN ZELFSTANDIGHEID

ADEGEM VERLOOR 40 JAAR GELEDEN ZIJN ZELFSTANDIGHEID
Tot 40 jaar terug was het gemeentehuis het belangrijkste gebouw van Adegem. Nu is het gedegradeerd tot bibliotheek en leeslokaal voor de VBS De Papaver.

In oktober 1976 moesten ook de Adegemnaren naar de stembus om een nieuw gemeentebestuur te kiezen. Het was de eerste keer dat ze niet voor een Adegems maar voor een Maldegems gemeentebestuur moesten kiezen.

Adegem stemde toen massaal voor Adegemse kandidaten. Dat was duidelijk te zien in de samenstelling van de eerste gemeenteraad van Groot- Maldegem.

Dat veel Adegemnaren niet gelukkig waren met de fusie, was toen en in de jaren die er op volgden te horen aan de reacties in Adegem.

In de eerste plaats, kregen de Adegemse partijen die voor de fusie in de gemeenteraad zaten, de kritiek dat ze te weinig initiatieven hadden genomen om Adegem zelfstandig te houden.

Men maakte de vergelijking met Waarschoot, dat met zijn burgemeester De Prest wel een fusie had kunnen vermijden.

Er was een harde Adegemse kern die later zelfs met het idee speelde om met een lijst "Weg Van Maldegem" op te komen.

Het spreekwoord "tijd heelt alle wonden" is echter ook van toepassing op de fusies van gemeenten: ook in Adegem is men zich geleidelijk aan beginnen verzoenen met de fusie.

INLEVEREN
Gelukkig voor de Adegemse verenigingen had de Adegemse gemeenteraad in de laatste jaren van zijn bestaan nog snel de subsidies van de verenigingen opgetrokken.

Bij de dienstverlening ging het de andere richting uit: de dienstverlening in het gemeentehuis en later Den Hoogen Pad was verzekerd maar de Adegemnaren deden daar zo weinig beroep op dat er in Adegem onvoldoende werk was om er iedere dag een bediende te plaatsen.

Het gevolg was dat de dienstverlening geleidelijk aan naar Maldegem is verhuisd.

Dankzij de automatisatie en de computer kunnen nu al veel zaken van thuis uit aan- en opgevraagd worden bij de gemeente.

WERKEN
Heeft Adegem door de fusie moeten inboeten op de gemeentelijke dienstverlening ter plaatse, dan heeft het op het vlak van de infrastructuurwerken de afgelopen jaren toch wel zijn deel van de koek gekregen.

Er kwam een cultureel centrum (Den Hoogen Pad), een extra vergaderzaal (Zaal De Kesel), een kinderopvang en een buitenschoolse opvang.

Daarnaast werden verschillende straten heraangelegd en worden er nu en de voorbije jaren ook in Adegem miljoenen in de grond gestoken om de nieuwe riolering aan te leggen.

TROTS
Ook al is er geen weg meer terug, de oudere Adegemnaren zijn nog altijd trots op hun dorp buiten de wereld.

Dat was onder meer te horen toen Jozef De Kesel eerst aartsbisschop en onlangs kardinaal werd.

Aan nieuwe fusies van gemeenten, zoals er in de politieke kringen te horen is, heeft men in Adegem geen boodschap: één verplichte fusie is al meer dan genoeg geweest.


ANTI- INBRAAKACTIE

In het kader van een anti-inbraakactie heeft de Maldegemse politie vorige week donderdag op verschillende plaatsen auto's gecontroleerd.

In een van de 300 wagens die gecontroleerd werden, vond de politie een boksbeugel en een baseball knuppel.

Tegen de chauffeur werd een PV opgesteld en de beide wapens werden in beslag genomen.

Een van de gecontroleerde chauffeurs legde een positieve ademtest af en moest zijn rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen inleveren.

De komende dagen en weken worden de acties in het kader van de BOB-campagne en de inbraakpreventie verdergezet.

Aan de bevolking wordt gevraagd om bij het opmerken van verdachte personen, of het zien van personen die verdachte handelingen plegen, onmiddellijk contact op te nemen met het nummer 101.


ADEGEM KLINKT OP
HET NIEUWE JAAR

Op 8 januari zijn alle Adegemnaren uitgenodigd op de tiende nieuwjaarsreceptie, die door het Adegemse Feestcomité tussen 9u45 en 14 uur op het kerkplein wordt georganiseerd.

Mochten de weersomstandigheden ongunstig zijn, dan gaat de nieuwjaarsreceptie door in de VBS De Papaver.

Zolang de voorraad strekt zijn er gratis hapjes...


FC SOBEMAI SLOOT JUBILEUMJAAR AF
MET EEN DRINK

FC SOBEMAI SLOOT JUBILEUMJAAR AF MET EEN DRINK

Donderdagavond verzamelden de huidige en de oud-spelers van FC Sobemai in hun lokaal Seven Seas in de Bogaardestraat, om er met een drink hun jubileumjaar (50 jaar) af te sluiten.

Eric Sierens blikte tussen een hapje en een drankje terug op de 50 jaar Sobemai en de activiteiten die in het jubileumjaar werden georganiseerd.

De ploeg is er trots op, dat hij in zijn jubileumjaar als eerste sportclub en oudste liefhebbers-voetbalploeg, ruime aandacht kreeg in het Jaarboek 2016 van het Ambacht Maldegem, dat vorige week in Kleit werd voorgesteld.


ISOLDE LASOEN IN
DE SPIEGELTENT

ISOLDE LASOEN IN DE SPIEGELTENT

Isolde Lasoen deed donderdagavond haar best om tijdens haar optreden in de spiegeltent op de markt af en toe in het Maldegems met haar publiek in gesprek te gaan.

Twee jaar nadat ze had opgetreden in Den Hoogen Pad, was Isolde nog eens met haar 3 Ben's te gast in Maldegem.

De mensen die een kaartje voor dat optreden hebben kunnen bemachtigen, hebben genoten van het optreden: het was zo mogelijk nog beter als haar avond in Den Hoogen Pad.


MALDEGEM WERKT SAMEN MET
VZW INTER ROND TOEGANKELIJKHEID

Om de toegankelijkheid van openbare plaatsen voor personen met een beperking nog te verhogen, heeft de gemeente Maldegem een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de VZW Inter uit Hasselt.

De oppositiepartijen Open VLD- en N-VA zijn tegen deze tegenoverkomst. Volgens Jason Van Landschoot van Open VLD, doet Maldegem met zijn inclusieambtenaar en de werkgroep rond haar, al inspanningen genoeg om de toegankelijkheid van openbare plaatsen voor personen met een beperking te verbeteren.

Burgemeester Marleen Van den Bussche begrijpt de reactie van de beide oppositiefracties niet.

"De overeenkomst met de VZW Inter is afgesloten in overleg met onze inclusieambtenaar. Inter beschikt over specialisten die onze inclusieambtenaren kunnen bijstaan en adviseren in het uitvoeren van haar taak" reageerde de burgemeester.


DE SPIEGELTENT VERVANGT
DE IJSPISTE NIET

In tegenstelling met wat de titel en de tekst in het Laatste Nieuws van vrijdag 30 december liet vermoeden, is de spiegeltent die tot zaterdag 7 januari op de markt in Maldegem staat geen vervanger voor de ijspiste.

De Vereniging Handelaars Maldegem Centrum (VHMV) lieten weten dat er ook in 2017 een ijspiste naar de markt in Maldegem komt: er is ijsschaatsplezier van 10 februari tot 5 maart.

Wie dit jaar de ijspiste komt sluiten heeft VHMC nog niet verklapt.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home