www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 678 - Week 47 : van 20 tot 26 november 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

TE KLEINE BOUWKAVELS IN
NIEUWE VERKAVELING OP 't KRUISKE

Er zijn de laatste jaren nogal wat verkavelingsvergunningen afgeleverd in Maldegem. Een niet onbelangrijk deel daarvan liggen in Adegem.

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 17 november werd de raadsleden gevraagd om een nieuwe verkaveling op 't Kruisken in Adegem goed te keuren.

Als het van Maarten Bekaert (N-VA) afhangt, krijgt de bvba Scaraba uit Zwevegem geen vergunning om op 't Kruisken een nieuw verkaveling met 5 woningen te realiseren. Volgens raadslid Bekaert is het perceel grond dat verkaveld zal worden te klein om er een nieuwe straat in aan te leggen en er 5 woningen (open bebouwing) te bouwen. Volgens het grondplan van de nieuwe verkaveling zijn de bouwkavels tussen de 400 en de 500 vierkante meter.

Die kavels zijn volgens raadslid Bekaert te klein. "Op dergelijk kleine kavels een iets ruimere woning met aanpalende garage neerzetten is onmogelijk. De garage zal nooit groot genoeg zijn om er een auto en fietsen in te stallen" merkte de heer Bekaert op.

"Met de prijzen van de bouwgrond in onze gemeente is het voor een gezin, zelfs met twee verdieners, bijna onmogelijk geworden om bouwgrond te kopen en er een nieuwe woning op te zetten. Daarom kiezen de projectontwikkelaars er steeds meer voor om kleinere bouwkavels te koop aan te bieden", reageerde schepen Erwin Goethals (Groen).

Voor raadslid Bekaert zijn de kleine bouwloten een trend die er voor zorgt dat de mensen met een iets meer dan modaal inkomen maar weinig kansen meer krijgen om een woning te bouwen die zij voor ogen hebben.

BEVOEGDHEDEN
Toen Koenraad De Ceuninck er het N-VA raadslid op wees dat er enkel over de goedkeuring van de straat en de nutsvoorzieningen moest gestemd worden, kondigde raadslid Bekaert aan dat er bij de behandeling van de bouwaanvragen opnieuw over het problemen van de kleine bouwloten zal gediscussieerd worden. Dat zal echter niet het geval zijn.

Vanuit verschillende hoeken werd het N-VA raadslid erop gewezen dat het stemmen over de aanleg van de verkaveling (wegdek en nutsvoorzieningen) een bevoegdheid is van de gemeenteraad, maar dat de bouwvergunningen voor de woningen in de verkaveling door het schepencollege worden afgeleverd en bijgevolg niet meer op de gemeenteraad zullen komen.

Het dossier zal enkel nog op de raadszitting komen om de straat een naam te geven en later om de straat over te nemen. Samen met de andere oppositieleden onthield raadslid Bekaert zich bij de stemming.


ADEGEMS VOLKSTHEATER
HULDIGDE VERDIENSTELIJKE LEDEN

ADEGEMS VOLKSTHEATER HULDIGDE VERDIENSTELIJKE LEDEN

Na de laatste voorstelling van "De mannen/vrouwen van de nacht bleef het publiek nog eventjes in de zaal om de huldiging van drie verdienstelijke leden van het AVT mee te maken.

Bloemen waren er voor Leo Notteboom, die reeds 50 jaar deel uitmaakt van het AVT. Omdat zij al 40 jaar deel uitmaakt van het Adegems toneelgezelschap waren er ook bloemen voor Linda Borgonjon.

Etienne Notteboom werd in de bloemen gezet omdat hij met "De mannen/ vrouwen van de nacht" zijn 10de volavondstuk schreef voor het AVT. (Foto Jo De Schepper).


HET MEETJESLAND HEEFT EERSTE
OMGEVINGSFONDS VOOR WINDMOLENS

HET MEETJESLAND HEEFT EERSTE OMGEVINGSFONDS VOOR WINDMOLENS
In Eeklo werd het eerste omgevingsfonds voor windmolens ondertekend. Ook onze gemeente kan een beroep doen op dat fonds.

Iedereen is het er over eens dat er meer groene energie moet komen, maar van zodra er sprake is dat er ergens een windmolen zal komen wordt er tegen de komst van die molen geprotesteerd.

Mensen die in de nabijheid van een windmolen wonen kunnen verschillende negatieve invloeden van windmolens op hun leefkwaliteit ervaren.

Onder druk van actiegroepen zijn er onderhandelingen gekomen tussen de gewestelijke overheid, de provinciale overheid en de projectontwikkelaars die windmolens in Vlaanderen hebben staan.

In het Meetjeslandse volgden zowel werkgroepen met mensen die klachten hebben over de windmolens in hun buurt als de gemeentebesturen die onderhandelingen op de voet. Er werden ook een paar info-momenten georganiseerd om de mensen in te lichten over de stand van zaken.

Vorige week donderdag kwamen Vlaams minister Bar Tommelein en gedeputeerde Geert Versnick naar Eeklo om er samen met de projectontwikkelaars het eerste omgevingsfonds voor windmolens te ondertekenen. Het Meetjesland is daarmee de eerste regio die over een dergelijk fonds beschikt.

De projectontwikkelaars hebben zich er toe verbonden om jaarlijks een vastgesteld bedrag in het fonds te storten. Het geld uit dat fonds kan gebruikt worden om extra groen rond de windmolens te voorzien en om de omgeving waar windmolens staan op te waarderen.

Het is aan de gemeenten en actiegroepen om voorstellen te doen. Die zullen op noodzakelijkheid en haalbaarheid worden onderzocht.


APERITIEFGESPREK MET
PIETER BLOMME

APERITIEFGESPREK MET PIETER BLOMME

Op zondag 11 december organiseren de Adegemse afdelingen van het Davidsfonds en de Gezinsbond om 10u15 hun jaarlijks aperitiefgesprek in de cafetaria van Den Hoogen Pad.

Dit jaar zit oud-Adegemnaar Pieter Blomme, zoon van Piet en Lieve Blondeel, op de praatstoel. Bij het vorig aperitiefgesprek was onze Geert (De Baets) de centrale gast.

Pieter Blomme (°1982) traint digitale verhalenvertellers bij het REC (radiocentrum) en is radioproducer voor RELAAS (een verzameling waar gebeurde verhalen).

Hij doceert radio aan U Gent en digital storytelling aan de KASK-School of Arts (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten).

Naast herinneringen ophalen uit zijn Adegemse periode zal Pieter Blomme aan de hand van voorbeelden uit allerlei digitale media zijn publiek laten ontdekken hoe verhalen in het digitale tijdperk verteld, ontwikkeld en gedeeld worden.

Deelnemen aan het aperitiefgesprek (aperitief en hapje inbegrepen) kost 5 euro. Leden van DF en de Gezinsbond en houders van een cultuurkaart betalen 4 euro.

Om praktische redenen is inschrijven gewenst. Dat kan via [email protected] tel 050 71 43 57 of via [email protected] tel 050 71 55 77.


ZUSTERS MARICOLEN EERSTE SCHOOL
MET FRUITAUTOMAAT OP SPEELPLAATS

ZUSTERS MARICOLEN EERSTE SCHOOL MET FRUITAUTOMAAT OP SPEELPLAATS
Dank zij de fruitautomaat kunnen de leerlingen en leerkrachten van de Zusters Maricolen dagelijks genieten van vers fruit, fruitslaatjes en puur fruitsap

Vorig jaar kreeg de directie van de Zusters Maricolen het voorstel van "Fruityou" om in de school een fruitautomaat te plaatsen. De firma heeft al in verschillende bedrijven fruitautomaten staan, maar wil nu ook de scholen met haar fruit veroveren.

"Een werkgroep heeft het fruit dat in de automaten aangeboden wordt getest en goed bevonden. Daarop heeft de school besloten om in zee te gaan met "Fruityou". Daarmee zijn wij de eerste school in Vlaanderen die een fruitautomaat op haar speelplaats heeft" vertelde Ann Snauwaert, directeur van de Bovenbouw van de Zusters Maricolen.

Afgelopen woensdag werd de fruitautomaat op de speelplaats officieel in gebruik genomen.

Ook de ouderraad van de school staat achter de fruitautomaat. Die raad kocht jetons aan, zodat iedere leerling en leerkracht gratis een product uit de automaat kan proeven.

"De fruitautomaat is een schot in de roos. Onze leerlingen zijn tuk op een gezond tussendoortje. Wij dachten dat de fruitautomaat maximaal tweemaal per week zou moeten aangevuld worden. De belangstelling voor het vers fruit, de fruitslaatjes en het puur fruitsap is echter zo groot dat de automaat iedere dag leeg is", stelde directeur Snauwaert vast.



GEFLITST TEGEN
200 KM/U

Op 11 november werden op verschillende locaties in onze gemeente snelheidscontroles uitgevoerd.

Er werden 1870 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 152 te snel reden.

Tijdens controles op de Expresweg richting Knokke-Heist werden, in de zone waar de maximumsnelheid 70km/u was, 899 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 74 te snel.

Een Roemeense chauffeur moest een boete van 200 euro betalen omdat hij tegen 139km/u reed.

Een andere chauffeur mag zich aan een gepeperde rekening en aan een rijverbod verwachten: hij werd geflitst met een snelheid van 200km/u.

Een dag later was er op de Expresweg een gecoördineerde actie met de RVA en de FOD Mobiliteit. De RVA noteerde 10 van de 61 gecontroleerde personen voor zwartwerk.

Er werden verschillende pv's uitgeschreven voor chauffeurs die de rij- en rusttijden niet respecteerden en/of die hun tachograaf niet correct gebruikten.

Ook maandag waren er op verschillende locaties, waaronder Kleemputte en de Zwepe, snelheidscontroles.

Van de 1063 voertuigen die gecontroleerd weden reden er 108 te snel.

Een van de controleerde chauffeurs kon geen geldig rijbewijs voorleggen en een voertuig had geen verzekering.

Met die extra controles is er ook meer blauw op straat om rondtrekkende inbrekersbendes te onderscheppen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home