www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 677 - Week 46 : van 13 tot 19 november 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM HERDACHT
ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS

ADEGEM HERDACHT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS
Juffrouw Petra las aan de gedenksteen een tekst voor, die zowel van toepassing was voor de periode van WO I, WO II en als nu. Er is één groot verschil, nu zijn wij het die zouden moeten opkomen voor vluchtelingen.

Met een eucharistieviering in de Sint Adrianus kerk, werd door Eendracht Maakt Macht Adegem, de herdenkingsplechtigheid van 11 november ingezet.

De eredienst en de plechtigheid op het kerkhof werd opgeluisterd door het Gemend koor Canticorum.

Na de eredienst sloten leerlingen van de VBS De papaver zich aan bij de plechtigheid.

Bij het begin van de plechtigheid op het kerkhof, werden eerst de namen van de Adegemse slachtoffers uit de beide wereldoorlogen voorgelezen.

Schepen Annelies Lammertyn herinnerde aan het groot offer, die zowel in WO I als WO II door mensen werd gebracht, zodat wij nu in vrede kunnen leven.

De schepen vond het belangrijk dat de leerlingen nauw bij de herdenkingsplechtigheid betrokken worden.

Het is belangrijk dat zij er af en toe aan herinnerd worden, dat de vrede en welstand die wij nu kennen er niet zonder offers zijn gekomen.

ADEGEM HERDACHT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS De leerlingen van De Papaver, plaatsen voor alle grafstenen van de slachtoffers uit beide wereldoorlogen, een Belgische driekleur.

Juffrouw Petra van De Papaver die met een klas aan de plechtigheid deelnam, las een tekst voor waarin verwezen werd naar de ellende die oorlog ook voor de bevolking meebrengt.

Ooit waren het mensen van bij ons, die vluchten voor de oorlog en hulp zochten.

Nu zijn het mensen uit andere landen die op zoek zijn naar hulp. De manier waarop sommige mensen daarop reageren, toont duidelijk aan dat zij al de vluchtelingen uit de beide wereldoorlogen vergeten zijn.

Ere Kolonel Georges de Vos, voorzitter van Eendracht maakt Macht Adegem, vroeg zich in zijn toespraak onder meer af, hoe veilig het nu in Europa en de wereld is.

Hij verwees naar de vele conflicten in de wereld die door de recente aanslagen in Europa ook tot in België zijn doorgedrongen.

ADEGEM HERDACHT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS Nadat hij alle besturen en organisaties had bedankt die aan de herdenkingsplechtigheid deelnamen, overhandigde voorzitter De Vos de oorkonde van ere Vlaggendrager Noël Mercy die afscheid nam als vlaggendrager.

Na de plechtigheid op het kerkhof, werd de deelnemers een drankje aangeboden in den Hoogen Pad.

Voorzitter De Vos dankte iedereen die aan de herdenkingsplechtigheid deelnam.

Hij blikte ook even vooruit op de werking van Eendracht Maakt Macht.

Woorden van dank en waardering had hij voor Noël Mercy die vrijdag officieel afscheid nam als Vlaggendrager van Eendracht Maakt Macht.

De vereniging is nu op zoek naar iemand die de taak van vlaggendrager op zich wil nemen.

Na de ontvangst in Den Hoogen Pad, en voor de leden van Eendracht Maakt Macht de voeten onder de feesttafel staken, was er nog een korte plechtigheid aan het monument van de Grenadiers.


GOED ZICHTBAAR EN VEILIG IN HET VERKEER

GOED ZICHTBAAR EN VEILIG IN HET VERKEER
Donderdagnamiddag stelden Freddy De Keyser en Oswald De Brabander namens Rotary Club Maldegem de fluohesjes, de fluo-rugzakovertrekken, fietshelmen en armbandjes voor, die ter beschikking gesteld worden van de scholen in onze gemeente.

Al bijna 15 jaar zorgen Rotary Club Maldegem, het gemeentebestuur en de Politie er samen met de Maldegemse scholen voor, dat de leerlingen de mogelijkheid krijgen om zich te voet of met de fiets veiliger in het verkeer te begeven.

Het eerste jaar van de samenwerking kregen de leerlingen van het basisonderwijs, nadat hun fiets door de politie was gecontroleerd en in orde bevonden, een antenne met vlaggetje op hun fiets.

Omdat die antennes te gevaarlijk waren, en al spelend voor kwetsuren zorgden, werden de antennes vervangen door fluohesjes.

Het was van in het begin duidelijk dat de wat oudere leerlingen niet zo happig waren om met een fluohesjes in het verkeer rond te rijden.

Ondertussen zijn die hesjes een vertrouwd beeld in ons verkeer. Na de hesjes kwamen de overtrekken voor de kinderen die hun boekentas op hun rug dragen.

Later werd ook het dragen van de fietshelm gepromoot. Sedert dit jaar zijn er ook armbandjes in het pakket dat door Rotary Club Maldegem, de gemeente en de Maldegemse Politie gesponsord, opgenomen.


HET LINT HANGT ER OOK
DE KOMENDE MAANDEN

HET LINT HANGT ER OOK DE KOMENDE MAANDEN

Sedert Maandag is een gedeelte van Spanjaardshoek en Kruisken af gesloten voor het verkeer.

In het kader van het SPAM worden daar tot april volgend jaar werken uitgevoerd.

Toen het schepencollege tijdens de maandelijkse persbabbel de werken voorstelde, verwees het voor de omleidingen die er zouden komen maar de PZ Maldegem.

Wij hebben de site van zowel de gemeente als de PZ Maldegem nagetrokken.

Onder de rubriek werken en omleidingen hebben wij in geen van beide sites informatie over de werken en over de omleidingen gevonden.


FEESTCOMITE ORGANISEERT
TWEEDEHANDSBEURS EN DANSNAMIDDAG

Op zondag 18 december wordt het druk in den Hoogen Pad. Het Adegems feestcomité pakt er die dag uit met 2 activiteiten. In de voormiddag is er tussen 9u00 en 12u00 een tweedehandsbeurs met kinderkledij en speelgoed. Wie een verkoopstand (10 euro) wil reserveren kan daarvoor terecht bij Stijn Van de Walle tel 085.84.98.57 of via [email protected]

Zondagnamiddag is er vanaf 14u00 een dansnamiddag met Roland De Ridder.

De Man die ook de maandagnamiddag van de zomerkermis voor de muziek zorgde. Kaarten voor deze namiddag kosten 5 euro (koffie en versnapering inbegrepen)

Zij kunnen besteld worden bij Daniel De Metsenaere 0486-12.84.13 en Eddy Van Canneyt 0479- 38.92. 76.


VEEL ONGEVALLEN EN
RELATIEF WEINIG INBRAKEN

Dinsdagvoormiddag stelde de PZ Maldegem haar jaarverslag 2015 voor. Dat verslag is terug te vinden op de site van de PZ Maldegem.

Wij kunnen er volgens korpschef Yasmine Vanavermaete niet naast kijken dat er in Maldegem ongeveer een ongeval per dag gebeurt.

(In 2015 -378 waarvan er 144 met slachtoffers) Dat hoog aantal ongevallen is voor een deel te wijten aan de aanwezigheid van enkele grote verkeersassen in onze gemeente.

In vergelijking met 2014, is er volgens hoofdinspecteur Dominique Schaepdrijver, een sterke vermindering (Van 91 naar 50).

Op basis van de nu reeds gekende cijfers voor 2016, zou dit jaar wat de inbraken betreft vergelijkbaar zijn met 2015. In zijn strijd tegen onder meer inbraken, zal de PZ Maldegem vermoedelijk begin volgend jaar een auto met automatische nummerplaatherkenning in gebruik nemen.

Het is ook de bedoeling van de Maldegemse politie, om in de toekomst enkele dagen nadat de vaststellingen van een inbraak of diefstal gedaan zijn, nog eens bij de mensen op bezoek te gaan om in rustiger omstandigheden alles te overlopen.

Volgens commissaris Christophe Geernaert, als wij de cijfers van de inbraken vergelijken met de cijfers van de gemeenten in het arrondissement, Staat Maldegem met zijn 50 inbraken op de 29 en laatste (meest veilige) plaats.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home