www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 676 - Week 45 : van 6 tot 12 november 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

NOG EENMAAL PARKEREN
NAAST HET WEGDEK

NOG EENMAAL PARKEREN NAAST HET WEGDEK

Vanaf maandag 7 november, wordt de zone Spanjaardshoek - Kruisken (van het Middelleen tot net voor het kruispunt met de Verbranden Bos), voor het verkeer afgesloten.

Van maandag wordt daar in het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM), begonnen met de aanleg van een dubbel rioleringsstelsel: oppervlaktewater en afvalwater worden gescheiden.

Die werken zijn een eerste fase van een project, dat in vier fazen wordt uitgevoerd. Er komt een nieuwe riolering tot op Kleemputte.

De gemeente maakt van die werken gebruik om in die zone langs beide zijden van het wegdek een fietspad aan te leggen.

Langs de kant van de huizen met onpare nummers, wordt (waar het kan, en tegen de zin van de meeste eigenaars) de ingebuisde gracht opnieuw opengelegd.

De werken in de eerste fase zullen vermoedelijk tot april 2017 duren. Tijdens die periode, wordt het lokaal verkeer dat uit de richting van Heulendonk komt, omgeleid via de Verbranden Bos en de Kallestraat.

Op de Aalterbaan en de Expresweg staan er aanduidingen dat er geen doorgaand verkeer is tussen De Kruipuit en Adegem centrum.


DE M-BON IS EEN SUCCESVERHAAL

Wie in onze gemeente niet weet wat hij iemand bij een feestelijke gelegenheid als cadeau of relatiegeschenk moet geven, kan sedert eind vorig jaar kiezen voor een M-Bon, die door de gemeente Maldegem wordt uitgegeven.

Er zijn M-bonnen van 10 euro en 25 euro. Zij kunnen aangekocht worden bij het onthaal in het gemeentehuis en bij de filialen van de Bibliotheek. De M-bon is een jaar geldig, en kan in verschillende handelszaken in onze gemeente verzilverd worden.

Toen schepen van lokale economie Marten De Jaeger de M-Bon eind vorig jaar lanceerde, warren er 75 lokale handelszaken waar men met de M-bon terecht kon. Ondertussen is dat aantal al opgelopen tot 115.

In een jaar tijd werden door de gemeente voor 61.860 euro aan M-bonnen uitgegeven. Uit de aanvraag tot terugbetaling van de M-Bon, kan de gemeente afleiden dat een niet onbelangrijk deel van de M-bonnen bij de kleinhandel worden gebruikt.


GEEN INBRAKEN OP "EEN DAG NIET"

Vrijdag 28 oktober werd in België "1 DAG NIET" (een dag zonder inbraken of diefstal) georganiseerd. In de meeste steden en gemeenten, werden op die dag extra patrouilles ingezet om inbraken en diefstallen te voorkomen.

De PZ Maldegem zette 's namiddag en 's avond 6 ploegen in. Die controleerden 367 auto's en 42 personen in inbraakgevoelige zones in de gemeente. Er werden die dag geen inbraken gemeld of vastgesteld.

Tijdens de controles werd wel een chauffeur onderschept die achter het stuur zat, terwijl hij een levenslang rijverbod had. Uit de ademtest bleek dat hij ook nog te veel gedronken had. Die chauffeur zal het voor de rechtbank mogen uitleggen.


GEMEENTE PAST RAADSZAAL AAN

Tijdens de raadszitting van september, haalde Arsène Bauwens (onafhankelijk raadslid) zijn meter boven, om aan te tonen dat een van de balken in de raadszaal te laag hing en dat de ruimte tussen het zitje van Wim Swyngedouw (Open VLD) en de muur niet de minimumafstand van 80cm had.

"Omdat de raadszaal niet veilig is zal ik in deze zaal geen vergaderingen meer bijwonen" stelde raadslid Bauwens.

Toen hij midden oktober een uitnodiging kreeg voor een commissievergadering, trok het onafhankelijk raadslid naar de commissievergadering die doorging in de raadszaal.

Toen hij binnenkwam zag hij dat er nog geen aanpassingen waren gebeurd. Hij tekende de (verkeerde) aanwezigheidslijst en trok zich terug.

AANPASSINGEN
Raadslid Bauwens was van plan om hetzelfde scenario te gebruiken bij de raadszitting van donderdag 27 oktober, maar het schepencollege heeft hem dat plezier niet gegund.

Toen hij donderdagavond de raadszaal binnen kwam, zag raadslid Bauwens dat de te laag zittende balk was beveiligd met een mousse en dat het vergaderhalfrond in die mate was aangepast dat iedereen op minstens 80cm van de muur zat.

Peter Van Hecke (Open VLD), had voor de heer Bauwens zelfs een helm meegebracht, om zijn hoofd te beschermen als hij tegen de balk zou lopen. Arsène Bauwens zag dat het goed was, en woonde de raadszitting bij.

Van burgemeester Marleen van den Bussche kreeg hij te horen dat er tegen de raadszitting van december nog een aanpassing in de raadszaal komt.

GESPLITSTE FRACTIE
Alle raadsleden hadden de reactie van de heer Bauwens met de glimlach gevolgd. "Wij zijn niet tevreden met de aanpassing van het vergaderhalfrond: onze fractie is nu in twee delen gesplitst, en dat geeft een indruk van verdeeldheid. Wij willen volgende maand opnieuw als een fractie samenzitten" richtte Jason van Landschoot (fractieleider Open VLD) zich tot burgemeester Van den Bussche.

Die verzekerde hem dat daar zal voor gezorgd worden...


MALDEGEMS GEMEENTEBESTUUR WERFT AAN

De gemeente Maldegem heeft vijf vacatures vacant. Zij is op zoek naar:

  • Een halftijdse begeleid(st)er voor de Buitenschoolse Opvang.
  • Drie halftijdse begeleid(st)ers voor de kinderopvang.
  • Een voltijds technisch medewerker.

Solliciteren voor deze betrekkingen kan tot 18 november bij het schepencollege, Marktstraat 7 te Maldegem.


GEZINSBOND EN K.L.J.
ORGANISEERDEN HALLOWEEN TOCHTEN

GEZINSBOND EN KLJ ORGANISEERDEN HALLOWEENTOCHTEN

Er waren meer dan 150 inschrijvingen voor de twee Halloweentochten, die vorige week zaterdag door de Adegemse afdelingen van de Gezingsbond en KLJ werden georganiseerd.

De eerste tocht startte om 18u30. Een uurtje later vertrokken de deelnemers aan de tweede Halloweentocht.

Aan de deelnemers die zich in Halloweenoutfit staken, hadden de organisatoren gevraagd om een fluohesje aan te trekken, zodat zij op de openbare weg goed zichtbaar zouden zijn.

De inrichters hadden tijdens de wandelingen ook voor griezelmomenten gezorgd en na de tochten werd de innerlijke mens op een passende Halloweenwijze verwend.


SLUITINGSDAGEN VA N
GEMEENTELIJKE DIENSTEN

Alle gemeentelijke diensten zijn op vrijdag 11 november en dinsdag 15 november gesloten.

Ook op zaterdag 12 november is het recyclagepark gesloten. Het Sint Annazwembad en de Bibliotheek zijn op die dag wel open.


ALBERT EN MADELEINE VIERDEN
HUN PLATINA HUWELIJKSJUBILEUM

ALBERT EN MADELEINE VIERDEN HUN PLATINA HUWELIJKSJUBILEUM
" Dat zullen er ons niet veel meer nadoen" reageerde Albert De Pauw maandagvoormiddag, toen schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn, hem en zijn echtgenote Madeleine Borlé, feliciteerde met hun platina (70 jaar) huwelijksjubileum.

Albert is 94 jaar, en werd op Berlaars geboren. Zijn echtgenote Madeleine zag in 1925 het levenslicht in den Harinkweg.

Het paar werd ter gelegenheid van hun platina huwelijksjubileum samen met hun 7 kinderen, 19 kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen in het Maldegems gemeentehuis uitgenodigd.


DRIEMAAL OPA EN OMA OP EEN DAG

DRIEMAAL OPA EN OM OP EEN DAG

Jan Wauters (onder meer dirigent van het Gemengd koor Canticorum) en zijn echtgenote Lina Vanneste, werden op 24 september driemaal opa en oma.

In Gent werd Rémi, het zoontje van zijn jongste zoon Bart en zijn partner geboren. In Edegem werden op dezelfde dag Jakoba en Kwinten, de tweeling van de oudste zoon Stijn en zijn vriendin, geboren.

De drie kleinkinderen waren vorig weekend al even op vakantie bij opa en oma in Maldegem.


ZORGBEDRIJF MEETJESLAND
START OP 1 JANUARI 2018

Nadat de Vlaamse overheid als laatste bestuur zijn goedkeuring heeft gegeven voor de oprichting van het Meetjeslands Zorgbedrijf, kan dat bedrijf op 1 januari 2018 officieel van start gaan.

Het nieuwe zorgbedrijf staat in voor de uitbating van 5 woonzorgcentra, met samen 438 bedden en 118 assistentiewoningen. Die zijn gevestigd in Maldegem, Evergem en Nevele. Voor Maldegem zijn dat het Warmhof en Senioren Onder de Toren in Adegem en Kleit.

Ook de thuiszorgdiensten van de drie OCMW besturen, de dienst Gezinszorg, Aanvullende Thuiszorg en de dienstencheque-onderneming Poetspunt, valt vanaf 1 januari 2018 onder de verantwoordelijkheid van het Zorgbedrijf Meetjesland.

Verwacht wordt dat in het Zorgbedrijf Meetjesland 720 mensen zullen tewerkgesteld worden. Die komen over van de personeelsformaties van de 3 OCMW's.

Het vastbenoemd OCMW personeel, dat voor het Zorgbedrijf Meetjesland zal werken, blijft op de loonlijst van de OCMW staan maar wordt naar het Zorgcentrum Meetjesland gedetacheerd.

De mensen die nu met een contract bij de OCMW's werken, krijgen vanaf 1 januari 2018 een nieuw contract bij het Zorgcentrum Meetjesland.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home