www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 675 - Week 44 : van 30 oktober tot 5 november 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

INBREKER NAM GOEDKOOPSTE
MUZIEKINSTALLATIE MEE

INBREKER NAM GOEDKOOPSTE MUZIEKINSTALLATIE MEE
Maandagnamiddag was in de GBS De Kruipuit de ruit die de inbreker brak om binnen te geraken in de school en het slot van het schoolhuis al vervangen.

Omdat zondagavond, na het feest in Den Hoogen Pad, nog ouders materiaal naar de GBS op De Kruipuit hadden teruggebracht, staat het met zekerheid vast, dat de inbraak in de school gebeurd is tussen zondagavond 20 uur en maandagmorgen 7 uur.

Directeur Manu Buysse werd maandagmorgen thuis in Damme al telefonisch verwittigd dat er in de school was ingebroken.

De inbreker sloeg een ruit stuk aan de achterzijde van he schoolgebouw om binnen te geraken. In het secretariaat heeft hij drie sleutels meegenomen, waaronder de sleutel van de woning naast het schoolgebouw die door de gemeente wordt gehuurd en nu als schoolhuis wordt gebruikt.

Toen directeur Buysse alle lokalen had gecontroleerd waar de inbreker was geweest, kon hij vaststellen dat er enkel een muziekinstallatie ter waarde van 170 euro was gestolen. De inbreker had ook nog geprobeerd om de vesterkers mee te nemen, maar die boxen heeft hij achtergelaten aan de haag tussen de school en het schoolhuis.

In de haag werd een gepersonaliseerde biljartkeu gevonden, die geen eigendom is van de school. Zowel de politie als directeur Buysse vragen zich af, of de inbreker in zijn actie werd gestoord, of dat hij zo nonchalant is geweest. Er stond in de school immers veel duurder materiaal dan hetgeen de inbreker heeft meegenomen.

Maandag heeft de onderhoudsploeg van de gemeente de gebroken ruit vervangen. Omdat de inbreker de sleutel van het schoolhuis heeft meegenomen werd ook het slot van die woning vervangen.

De GBS De Kruipuit was niet de enige school die tijdens het weekend ongewenst bezoek kreeg: maandag kreeg directeur Buysse een telefoontje van zijn collega in Watervliet. Ook daar waren inbrekers over de vloer geweest. Daar was niets gestolen maar was er veel schade aangericht.


ANDRE EN MONIQUE VIERDEN HUN
GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

ANDRE EN MONIQUE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Andre Van de Walle en zijn echtgenote Monique Heyde, samen met hun familie, door schepen van burgerlijke Stand Annelies Lammertyn in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Vijftig jaar nadat ze in Oostwinkel voor de kerk getrouwd zijn, werden Andre Van de Walle en zijn echtgenote Monique Heyde, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Het gouden paar was vergezeld van hun familie, waaronder hun 3 kinderen en 7 kleinkinderen.

Andre werd op 3 december 1940 in de ouderlijke woning in Adegem geboren. Hij liep tot zijn 14 jaar school op de Kruipuit. Daarna bleef hij thuis om mee te helpen op het landbouwbedrijf van zijn ouders. Zijn legerdienst bracht Andre het grootste deel in het Duitse Kassel bij de oost Duitse grens door.

Monique zag op 8 januari 1940 het levenslicht in haar ouderlijke woning in Oostwinkel. Zij liep tot haar 14 jaar school in Oostwinkel. Daarna bleef zij thuis om mee te helpen in het huishouden en op het landbouwbedrijf van haar ouders.

Op 4 mei 1963 ging Andre, samen met vrienden, naar de Bloedprecessie in Brugge. In de namiddag trok hij naar het café 't Putje in Brugge, waar er kon gedanst worden.

Ook Monique was op die dag in Brugge op de Bloedprocessie en ook zij ging met haar vriendinnen naar 't Putje om te dansen.

Tijdens een dansje ontdekten Monique en Andre, dat ze eigenlijk niet ver van elkaar woonden. Er werd afgesproken om elkaar nog eens dichter bij huis te ontmoeten. Een van de eerste ontmoetingen gebeurde in Eeklo na de mis van 9 uur.

Op 26 oktober 1966 om 20 uur trouwden Andre en Monique in Oostwinkel voor de wet. Vroeger op de dag kon niet, want de burgermeester moest eerst klaar zijn met zijn werk op zijn boerderij...

Een dag na hun burgerlijk huwelijk werd hun huwelijk in de kerk van Oostwinkel ingezegend.

ANDRE EN MONIQUE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM Raadslid Boudewijn De Schepper (CD&V), een bekende van het gouden paar, overhandigde Monique en Andre het erediploma dat bij een gouden huwelijksjubileum wordt uitgereikt.

Het jonge paar ging op het landbouwbedrijf van de ouders van André wonen. Zij hebben het landbouwbedrijf verder uitgebouwd. Toen zij begonnen was er nog veel handenarbeid op de boerderij. Later zijn er de machines gekomen die het werk verlichtten.

Monique en Andre kregen 3 kinderen, en zijn nu de trotse grootouders van 7 kleinkinderen.

In 2000 verhuisden Monique en Andre naar de Kraweg en werd het landbouwbedrijf verdergezet door hun zoon Jo. André bleef nog tot 2005 meewerken op het landbouwbedrijf.

Vanaf 2005 genieten Monique en Andre samen van hun welverdiende rust. Zij trekken er samen op uit met de fiets, en pikken ook graag een reisje mee. Andre volgt ook de politiek op de voet.

Samen genieten zij ook van de bezoekjes van de kinderen en de kleinkinderen. Zij hopen nog vele jaren samen van het leven te kunnen genieten.


BROODAUTOMATEN GEKRAAKT
EN ANDER VANDALISME IN ADEGEM

Naast inbraken in woningen en handelszaken en diefstallen op werven, hebben dieven het nu ook gemunt op broodautomaten.

In Balgerhoeke werd de broodautomaat van Bert Goossens opengebroken. Daar zou tussen de 600 en 700 euro buit zijn gemaakt.

In Adegem werd de broodautomaat op de hoek van de Adegemse Kerkstraat gekraakt. Daar zou de buit minder groot zijn.

Nog in Adegem waren er vandalen aan het werk: vrijdag werd vastgesteld dat de paaltjes voor het plein van Den Hoogen Pad verdwenen waren. In het toilet op het kerkhof was de vuilnisbak verdwenen en zat het toilet onder de urine.

De vandalen vergeten blijkbaar dat het ook een mens is die hun vuiligheid moet opkuisen.


MEER OPLAADPALEN
IN MALDEGEM

De gemeente Maldegem en EANDIS zijn samen op zoek naar geschikte plaatsen om in onze gemeente 6 extra oplaadpalen voor elektrische voertuigen te plaatsen.

Het gaat om oplaadpalen voor auto's. De cijfers hebben aangetoond, dat de oplaadpaal voor fietsen in Maldegem weinig gebruikt wordt.


DE WERKEN OP SPANJAARDSHOEK
BEGINNEN OP 7 NOVEMBER

Vrijdagnamiddag legde schepen van Openbare Werken Erwin Goethals het verloop van de werken op Spanjaardshoek, Kruisken, Heulendonk en Kleemputte uit aan de pers. In zijn uiteenzetting benadrukte de schepen dat, naast de aanleg van de riolering, ook gekozen werd voor ingrijpende wijzigingen in het straatbeeld.

De aanleg van het dubbel rioleringsstelsel, met daarbij de openlegging van de ingebuisde grachten, moet er voor zorgen dat bij hevige en langdurige regenval, zowel de omgeving van Spanjaardshoek en Adegem Dorp, minder snel met wateroverlast te kampen krijgen.

Alle nutsleidingen werden reeds onder de grond gebracht, en er komt een energiezuinige openbare verlichting.

Met verschillende middelen (snelheidsbeperking, uitbreiding bebouwde kom, wegversmalling en parkerende voertuigen op de weg), wordt ervoor gezorgd dat de snelheid van het verkeer tussen Middelleen en Kleemputte wordt afgeremd zonder dat het verkeer wordt belemmerd.

Tussen Middelleen en de Verbranden Bos komen er losliggende fietspaden.

FASERING
De werken worden in vier fazen uitgevoerd. Tijdens de werken is er geen doorgaand verkeer mogelijk.

Tijdens de eerste fase, die op 7 november begint, wordt er gewerkt vanaf Middelleen tot aan de Verbranden Bos. In de tweede fase wordt er gewerkt tussen de Verbranden Bos en Heulendonk.

Het gedeelte tussen Heulendonk en de Gouden Dries, komt in de derde fase aan de beurt en in de laatste fase wordt er gewerkt van de Gouden Dries tot aan Kleemputte.

OMLEIDINGEN
Tijdens de duur van de werken (vermoedelijk einde van de werken eind 2017), zijn er omleidingen voor het groot verkeer via de N44 (Aalterbaan) en de N49 (Expresweg).

Omdat er zowel in Maldegem als in de ons omliggende gemeenten op verschillende plaatsen openbare werken worden uitgevoerd, overleggen de verschillende politiezones nog over de plaatselijke omleidingen die de komende maanden moeten voorzien worden. Vast staat echter al dat er in de Windvang enkel plaatselijk verkeer toegelaten blijft.


GBS DE KRUIPUIT WANDELDE
ZIJN BOOMPAD IN

GBS DE KRUIPUIT WANDELDE ZIJN BOOMPAD IN
Voor de ouders, familie en vriendjes, die donderdag - en vrijdagnamiddag het boompad mochten bezoeken, hebben de leerlingen van de GBS De Kruipuit donderdagnamiddag eerst zelf hun boompad ingewandeld.

In de GBS De Kruipuit heeft iedere klas, van de instapklas tot het zesde leerjaar, zijn eigen fruitboom staan op de schoolsite.

Tijdens de Week van het Bos, hebben de leerlingen zoveel mogelijk informatie over hun bomen opgezocht. Zij verzamelden ook bladeren en vruchten, die de bomen als ze groot zijn, zullen dragen.

Als afsluiter van de Week van het Bos heeft iedere klas haar eigen boom versierd. Iedere klas probeerde bij de versiering van hun boom origineel te zijn.

GBS DE KRUIPUIT WANDELDE ZIJN BOOMPAD IN Omdat hun okkernootboom nog te jong is om zelf vruchten te dragen, hebben de kleinste kleuters van de school zelf okkernootjes in een zakje gestopt en aan de takken van hun boom gehangen.

Donderdagnamiddag wandelden de leerlingen klas per klas hun boompad in. Van hun juf of meester kregen zij bij iedere boom uitleg over de boom en zijn vruchten.

Nog voor de laatste leerlingen het bospad hadden bewandeld, waren de eerste ouders er al om het werk van hun kinderen te komen bewonderen.


ADIEL EN MARIE VIERDEN HUN
BRILJANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

ADIEL EN MARIE VIERDEN HUN BRILJANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

In Lembeke vierden Adiel Groortaert en zijn echtgenote Marie Goedgebuer hun briljanten huwelijksjubileum.

Adiel en Marie zijn voor de oudere Adegemnaren geen onbekenden : zij hadden, voor ze met pensioen gingen, een bakkerij in Adegem.


MALDEGEMSE JEUGDRAAD
BESTAAT 50 JAAR

MALDEGEMSE JEUGDRAAD BESTAAT 50 JAAR

Nadat, op 19 november 1965, de Maldegemse gemeenteraad de oprichting van de Jeugdraad en zijn statuten had goedgekeurd, kwam de Maldegemse jeugdraad op 20 februari 1966 een eerste maal samen. Omdat er nog geen bestuur was, werd die vergadering voorgezeten door toenmalig burgemeester Georges De Muyt. Louis Timmerman was secretaris.

Tijdens de vergadering van 6 maart 1965 werd Piet Van Besien als eerste voorzitter van de jeugddraad verkozen.

De Jeugddienst en de huidige jeugdraad wilden de 50ste verjaardag van de jeugdraad niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Zij organiseerden zaterdag een spelnamiddag voor alle jeugdbewegingen in onze gemeente.

Met de leiding erbij, verzamelden vorige week zaterdag 350 jongeren op de speelweide achter het Sint Annapark. Onder hen ook verschillende leden en leiders van KLJ Adegem.

Voor iedere leeftijdsgroep was er een speciaal spel uitgewerkt.

Om 16 uur kwamen alle jongeren terug samen in de piramide om er te genieten van een optreden van Klutske.

Zaterdagavond organiseerde het gemeentebestuur een receptie voor de vroegere en huidige jeugdwerkers.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home