www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 673 - Week 42 : van 16 tot 22 oktober 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KARDINAAL JOZEF DE KESEL
KOMT NAAR ADEGEM

Toen Bisschop Jozef de Kesel tot kardinaal werd aangesteld, kondigde burgemeester Marleen van den Bussche aan dat de gemeente Maldegem de kersverse kardinaal op een passende wijze zou huldigen. Er zou naar een datum uitgekeken worden, die past voor aartsbisschop De Kesel.

Hoewel de gemeente Maldegem nog niets heeft laten weten, vernamen wij uit een betrouwbare bron, dat Jozef De Kesel, die binnenkort tot kardinaal wordt aangesteld, op zondag 11 juni in de namiddag naar zijn geboortedorp komt.

De ontvangst van Kardinaal De Kesel wordt voorbereid door het gemeentebestuur, oud- KSA'ers uit de jaren 50 - 60, medewerkers van Lokale Open Kerken en kenners van de lokale geschiedenis.


GAAIBOLMARATHONTEAM
OP BEZOEK BIJ DE VIERKLAVER

GAAIBOLMARATHONTEAM OP BEZOEK BIJ DE VIERKLAVER

Zondagvoormiddag was een delegatie van het Maldegems gaaibolmarathonteam op bezoek bij de vzw De Vierklaver in Adegem. Net als de vorige jaren schonken zij de opbrengst van hun marathonbolling 2016 (3000 euro) aan de Vierklaver.

De eerste marathonbolling (17 jaar geleden) duurde 12 uren. De opbrengst ging naar een kindje dat aan een erge vorm van kanker leed en korte tijd na de marathonbolling overleed.

Het marathonteam had de smaak te pakken. Er werd het jaar daarop een tweede gaaibolmarathon georganiseerd. Dat was de eerste gaaibolmarathon die 24 uren duurde. Er werd beslist dat de opbrengst zou geschonken worden aan de Adegemse afdeling van De Vierklaver.

De marathonbolling heeft ondertussen een vaste plaats op de Maldegemse gaaibolkalender, en er zijn veel ploegen die het tegen het marathonteam willen opnemen.

Tijdens het bezoek aan De Vierklaver, kondigde Raf Van de Velde als woordvoerder van het Marathonteam aan, dat de marathonbolling 2017 doorgaat op zaterdag 18 en zondag 19 maart in de zaal De Poermolen in Donk.


SURVIVALRUN MEETEJESLAND
ZOEKT MEDEWERKERS

Op zondag 20 november wordt de Meetjeslandse Survivalrun met start en aankomst in de Moerwege georganiseerd. Voor deze sportieve organisatie, die honderden deelnemers lokt, zijn de organisatoren op zoek naar medewerkers.

Van die vrijwilligers wordt gevraagd om plaats te nemen bij een van de hindernissen op de omloop om de deelnemers te begeleiden en te controleren.

Wie belangstelling en of vragen heeft kan nu al contact opnemen met Carlos Bonamie (tel: 09 379 05 40 of 0498 216 295, e-mail: [email protected].

Mensen die mee willen werken kunnen ook naar de informatieavond gaan die op donderdag 17 november vanaf 20 uur doorgaat in de kantine van de Goalgetters Sint Laureins in de Celiekerkweg.

Op die infoavond zal uitgelegd worden wat er van de mensen aan de controleposten verwacht wordt en hoe zij de deelnemers bij het nemen van de hindernissen moeten beoordelen.


SNOEI EN MAAIWERKEN

Momenteel worden in onze gemeente in verschillende straten snoeiwerken uitgevoerd. In de straten waar die snoeiwerken worden uitgevoerd kan er tijdelijk parkeerverbod en lichte hinder voor het verkeer zijn.

Nog tot eind oktober worden in onze gemeente volgens het wegbermbeheerplan de wegbermen voor de tweede maal gemaaid. Tijdens de eerste fase werd enkel een veiligheidssnede gemaaid. Nu worden de bermen volledig gemaaid.

Het maaien gebeurt met een ecologische maaier. Daardoor verdwijnen tijdens het maaien het zand, de zaadjes en de diertjes niet meer in de zuigwagen en wordt de bermvegetatie minder beschadigd dan bij het maaien met een klassieke klepelmaaier.


GEMEENTE VERKOOPT RODE NEUZEN

De gemeente Maldegem ondersteunt de Rode Neuzen actie die door VTM Qmusic en Belfius wordt georganiseerd.

Met deze actie verzamelen de initiatiefnemers fondsen om met acties als "Lachen Helpt" psychologische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken.

Nog tot 3 december verkoopt de gemeente op verschillende gemeentelijke locaties tegen 5 euro Rode Neuzen.

Het fonds van de Rode Neuzen wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Ook tijdens de dag van de jeugdbewegingen op vrijdag 21 oktober zullen de jeugdbewegingen acties voeren ten voordele van de Rode Neuzen actie.


FEMMA ADEGEM VIERDE
ZIJN 60 JARIG BESTAAN

FEMMA ADEGEM VIERDE ZIJN 60 JARIG BESTAAN
Met een ontvangst in het Maldegems gemeentehuis en een feest, vierde Femma Adegem afgelopen vrijdagzijn 60 jarig bestaan.

In 1956 namen enkele Adegemse vrouwen het initiatief om ook in Adegem een KAV afdeling op te richten. Voor die datum was de Boerinnenbond de enige organisatie waar vrouwen samen kwamen.

Dat de Adegemse vrouwen op KAV zaten te wachten, bewees het snel stijgende ledenaantal. De teller steeg al vlug naar 250 en in 1970 werd het 400ste lid gevierd.

De vrouwen kwamen samen om ervaringen uit te wisselen, en om nieuwe vaardigheden aan te leren. Er werd ook aan de conditie gewerkt.

De activiteiten en de algemene vergaderingen werden massaal bijgewoond. Voor veel vrouwen waren die activiteiten hun enige vorm van buitenhuise ontspanning.

KAV dat ondertussen Femma is geworden, kende zijn bloeiendste periode tussen 1970 en 1980.

Naarmate meer vrouwen de weg naar de arbeidsmarkt insloegen, de welstand vergrootte en ook de ontspanningsmogelijkheden uitgebreider werden, verminderde bij veel vrouwen de belangstelling voor KAV en zijn activiteiten.

KAV was en is niet de enige vereniging die zijn ledenaantal zag dalen. Toch zijn er in Adegem nog voldoende idealisten, die het belang van het verenigingsleven en het sociaal contact tussen mensen inzien.

Femma blijft net als vroeger vorming en ontspanning aanbieden. Het aanbod is aangepast aan de verwachting van de leden.


WIM SWYNGEDOUW NIEUWE
VOORZITTER OPEN VLD MALDEGEM

WIM SWYNGEDOUW NIEUWE VOORZITTER OPEN VLD MALDEGEM

Vorige week zaterdag stonden bij Open VLD Maldegem verkiezingen van de nieuwe voorzitter, het bestuur en de Maldegemse vertegenwoordigers in het regionaal bestuur op het programma.

Voor het bestuur moesten er geen verkiezingen worden georganiseerd: voor iedereen die zich kandidaat stelde, was er een plaats in het bestuur.

Hendrik De Bonte, Bart Hebbrecht, Raf Van Hulle en Kiran Van Landschoot zijn de nieuwkomers in het bestuur. William Van Poelvoorde en Carlos Vercruysse werden opnieuw als vertegenwoordigers in het regionaal bestuur aangeduid.

Uittredend voorzitter Peter Van Hecke en Wim Swyngedouw die beiden in de Maldegemse gemeenteraad zetelen, waren kandidaat voor het voorzitterschap.

De 60 jarige Wim Swyngedouw uit de Staatsbaan werd tot voorzitter verkozen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home