www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 672 - Week 41 : van 9 tot 15 oktober 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE PRAALWAGEN VAN 'T FOLKLOORKE
IS IN ROOK OPGEGAAN...

DE PRAALWAGEN VAN 'T FOLKLOORKE IS IN ROOK OPGEGAAN
Half september moesten de leden van 't Folkloorke vaststellen dat het kader van hun praalwagen verdwenen was uit de loods in de Staatsbaan. Aanvankelijk stonden zij voor een raadsel.

Net zoals de Donkse Klopperdansers is ook het Adegems Folkloorke in de periode van het 'Jaar van het Dorp' ontstaan. De Adegemse volksdansgroep is in de loop der jaren geëvolueerd naar een vriendengroep-carnavalsvereniging. Jaarlijks was 't Folkloorke met zijn praalwagen in de namiddag- en avondstoet in Maldegem te zien.

Dit jaar kreeg 't Folkloorke van de eigenaars en de brouwerij van café 2Fun in de Staatsbaan de toestemming om na het carnavalsseizoen hun ontmantelde carnavalswagen in de loods bij het café te stallen. Daarmee had 't Folkloorke een veilig onderkomen voor zijn praalwagen.

De problemen begonnen toen de huurder van het café in de Staatsbaan de zaak zonder medeweten van de eigenaar en de brouwerij onderverhuurde. Toen dit bekend raakte volgde een rechtszaak. De huurder en de onderhuurders -die volledig ter goeder trouw waren- kregen tot 12 september de tijd om het café te verlaten. Ook 't Folkloorke kreeg het advies om hun praalwagen te verplaatsen

VERDWENEN
Toen een van de leden van 't Folkloorke eind augustus/begin september naar de loods ging stelde hij vast dat een aantal zaken van de praalwagen verdwenen waren. Bij zijn bezoek de volgde dag stelde de man opnieuw de verdwijning van een aantal zaken vast.

Binnen 't Folkloorke begon men zich af te vragen of er geen klacht wegens diefstal moest ingediend worden. Toen leden van 't Folkloorke enkele dagen later opnieuw naar de loods gingen konden zij er niet in: er was een slot aan de deur.

Volgens de officiële huurder was dat slot er door de deurwaarder aangebracht. Een telefoontje naar de deurwaarder leerde 't Folkloorke echter dat het de huurder was die het nieuwe slot had geplaatst. Het slot werd verbroken en een deel van de praalwagen stond er die dag nog.

Een paar dagen voor de vergadering van 't Folkloorke werd een nieuw bezoek gebracht aan de loods. Tot verbazing van de leden van 't Folkloorke was de praalwagen -of wat er er nog van over was- dit keer ook weg.

ONDERZOEK
Aanvankelijk dacht men bij 't Folkloorke dat de praalwagen was weggesleept. De officiële huurder van het café verzekerde 't Folkloorke in een telefoongesprek dat hij met de verdwijning van hun wagen niets te maken had.

't Folkloorke heeft zelf een onderzoek ingesteld en zou achterhaald hebben wie hun praalwagen heeft ontmanteld en in brand gestoken en wie de opdrachtgever was. Vorige week donderdag werd bij de PZ Maldegem dan ook een officiële klacht met de bewijsstukken ingediend. Het onderzoek zal verder gezet worden door de PZ Meetjesland.

TOEKOMST
Doordat zij hun wagen kwijt zijn zit 't Folkloorke in de problemen voor Carnaval 2017. Binnen de groep was men al aan het overleggen over het thema van de praalwagen voor carnaval 2017.

Voor 't Folkloorke is het niet mogelijk om tegen begin volgend jaar in de vervanging van de praalwagen te voorzien. Zij willen carnaval 2017 echter niet zonder 't Folkloorke laten voorbijgaan. Zij zoeken nu naar ideeën om toch mee te kunnen opstappen in de beide stoeten.


OKRA ADEGEM ORGANISEERDE
VERWENNAMIDDAG VOOR 80-PLUSSERS

OKRA ADEGEM ORGANISEERDE VERWENNAMIDDAG VOOR 80-PLUSSERS

Omdat een deel van de oudere leden niet meer aan alle activiteiten kan deelnemen organiseert OKRA Adegem al jaren een verwennamiddag voor zijn 80-plussers. Dat is ook de namiddag waarop de leden die in de loop van het jaar de kaap van de 80 jaar bereiken in de "Galerij van de 80-Plussers" worden opgenomen.

Terwijl de 80-plussers van hun pannenkoeken genoten vertelde voorzitter Cecile Ryckaert ons dat ongeveer een derde van de leden ouder is dan 80. Er zijn zeven leden die ouder zijn dan 92 jaar - zij kregen hun leeftijd in chocoladegeld uitbetaald. Eind dit jaar wordt Cyriel Ryckaert met zijn 99 jaar OKRA Adegems oudste lid.

Van de negen leden die dit jaar in de "Galerij der 80-plussers" werden opgenomen konden dinsdagnamiddag enkel Diana Driessens, Romaan Sikaet en Achiel Wille aanwezig zijn.

Voor zijn 80-plussers moet OKRA Adegem geen speciaal programma voorbereiden: zij zijn al dik tevreden als zij kunnen genieten van lekkere pannenkoeken en samen gezellig een klapke kunnen doen. Er zitten bij de 80-plussers ook nog enkele verwoede en ervaren kaarters...


GRATIS TONEEL IN OUD SINT JOZEF

Senioren die houden van toneel kunnen op vrijdag 28 oktober gratis naar een toneelvoorstelling in de concertzolder van het Dienstencentrum Oud Sint Jozef.

De Letterhoutemse Toneelgroep brengt er vanaf 14u30 "Geluk op Grootmoeders wijze". In het stuk komen senioren wekelijks samen in een cafeetje. Op een ludieke manier brengen ze het thema geestelijke gezindheidszorg onder de aandacht. Op scene laten zij zien hoe senioren zich fit in het hoofd kunnen houden.

Wie gratis van deze toneelnamiddag wil genieten moet zich inschrijven bij de centrumleider op het nummer 050 40 39 22 of via een mailtje aan [email protected].


IML VERSTRAETE OPENT
VESTIGING IN AMERIKA

IML VERSTRAETE OPENT VESTIGING IN AMERIKA
Koen Verstraete, CEO bij IML Verstraete, benadrukte dat de nieuwe vestiging in Amerika geen nadelige gevolgen zal hebben voor de tewerkstelling in Maldegem en Ursel.

Met zijn 550 werknemers in Maldegem en Ursel is IML Verstraete een van de grootste werkgevers van het Meetjesland. De firma heeft zich gespecialiseerd in het maken van etiketten die versmolten worden met de verpakking.

IML Verstraete is in zijn branche al jaren wereldleider. Van zijn productie gaat 20% naar de Verenigde staten. Het transport van die etiketten naar de USA gaat per vliegtuig.

Het is al enkele jaren dat grote Amerikaanse klanten er bij IML Verstraete op aandringen om de etiketten die zij gebruiken in de USA te maken. De firma die zijn markt daar nog steeds ziet groeien zal nu die stap zetten.

Er komt een vestiging van 5.000m² in Clarksville Tennessee. Er zal begonnen worden met twee productielijnen en er kunnen er nog twee bijkomen.

CEO Koen Verstraete benadrukte dat de opening van een vestiging in de USA geen negatieve invloed zal hebben op de tewerkstelling in het Meetjesland: IML Verstraete ziet immers niet alleen zijn markt in de USA groeien, maar ook die in Azië en Afrika. De etiketten voor die beide werelddelen worden verder in onze regio gemaakt.

FAMILIEDAG

IML VERSTRAETE OPENT VESTIGING IN AMERIKA
Iedereen die zaterdag koos voor een rondleiding in het bedrijf moest de witte jas en muts aantrekken.

Zaterdag organiseerde IML Verstraete een familie- en jobdag. Ieder personeelslid mocht maximum vijf familieleden uitnodigen voor een rondleiding in het bedrijf. Er schreven zich meer dan 2200 mensen in.

Dat de firma niet aan afbouw van het personeelsbestand denkt blijkt uit de jobdag die zaterdag werd georganiseerd. Volgens CEO Koen Verstraete zal het bedrijf nog 60 werknemers aanwerven.

Binnen het bedrijf wordt in groepen gewerkt. Iedere groep heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. Door de mensen nauw te betrekken bij het productieproces en verantwoordelijkheden te geven voelen zij zich volgens de heer Verstraete nauwer verbonden met de firma.


CONGOLESE MAIS GROEIT
HOGER IN ADEGEM

CONGOLESE MAIS GROEIT HOGER IN ADEGEM

In het voorjaar plantte Johan Sesselle in zijn moestuin Congolese maiszaadjes die hij van Luc Savat gekregen had.

Normaal groeit die maïs in Congo rond de 2 meter hoog, maar tot zijn verbazing zag de heer Sesselle dat zijn mais verder bleef groeien.

Vorige week heeft hij de maïsstammen gemeten: de hoogste stam bereikte een hoogte van maar liefst 5,05 meter.

Johan, die zelf 1,72m groot is, stelde zich even tussen de maïsstammen om het hoogteverschil duidelijk te maken...


SNELHEIDSCONTROLES

In september werden tijdens twee snelheidscontroles op de N49 2708 voertuigen gecontroleerd.

Van de 553 chauffeurs die te snel reden waren er 12 bestuurders die wegens hun te hoge snelheid hun rijbewijs onmiddellijk mochten inleveren.

Afgelopen donderdag voerde de PZ Maldegem snelheidscontroles uit in de Prins Boudewijnlaan. Van de 325 voertuigen die daar gecontroleerd werden reden er 5 te snel.

In de Urselweg werden diezelfde dag 42 voertuigen gecontroleerd. Daar ging de flits 7 maal af.

Tijdens de flitsmarathon van dinsdag 4 oktober reden op de Zwepe (richting Eeklo) 14 van de 133 gecontroleerde voertuigen te snel.

Tijdens de controle in de Staatsbaan (richting Brugge) ging bij 16 van de 511 gecontroleerde voertuigen de flits.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home