www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 671 - Week 40 : van 2 tot 8 oktober 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

JUFFROUW KATRIEN NAM AFSCHEID
VAN DE KLEUTERS VAN DE PAPAVER

JUFFROUW KATRIEN NAM AFSCHEID VAN DE KLEUTERS VAN DE PAPAVER
Op vrijdag 30 september nam Katrien De Baets afscheid van kleuters en leerlingen van VBS De Papaver.
Vanaf 1 oktober is zij met pensioen.

"Ik heb het me nooit beklaagd dat ik voor het kleuteronderwijs gekozen heb. Ik heb gedurende 40 jaar graag gewerkt met de kleuters, maar nu is de tijd gekomen om de fakkel door te geven aan de jongeren.

Ik neem met een gerust gemoed afscheid van de school, want De Papaver is een goede dynamische groep leerkrachten die er alles voor over hebben om de kinderen op hun weg naar volwassenheid te begeleiden", vertelde Katrien De Baets, toen wij haar vrijdagmiddag voor het laatst tussen haar kleuters van het 3de leerjaar aantroffen.

Katrien werd midden september 60 jaar. Zij kon 5 jaar geleden al met brugpensioen gaan maar heeft dit niet gedaan omdat zij graag met de kleuters werkt en omdat zij tijdens haar brugpensioen haar echtgenoot niet mocht helpen in zijn zelfstandige zaak in Eeklo.

Katrien De Baets studeerde in 1976 af als kleuteronderwijzeres. Nadat zij gedurende een viertal jaren interims had gedaan kreeg zij in 1980 een uitnodiging van Lisette Bral, de toenmalige directrice van de Gesubsidieerde kleuter- en lagere Meisjesschool in Adegem, om daar aan de slag te gaan.

"De eerste jaren kreeg ik de eerste of 2de kleuterklas. Ik wou altijd al graag met de kleuters van de 3de kleuterklas werken omdat er daar al meer (creatief) mee te doen is. Meer dan 25 jaar was ik de kleuterjuffrouw van de 3de kleuterklas. Ik heb duizenden kleuters zien passeren" vertelde Katrien.

EVOLUTIE
Katrien De Baets kijkt tevreden terug op haar 40 jarige loopbaan in het onderwijs:

"Ik heb goed kunnen samenwerken met de verschillende directies en leerkrachten. Het werken met kleuters is in de afgelopen 40 jaar wel ingrijpend gewijzigd.

Toen ik begon was het vooral de kinderen bezighouden. Het was in die jaren een opdracht om de kleuters aan het praten en knutselen te krijgen. De kleuters zijn in de loop der jaren mondiger geworden en testen nu de grenzen af hoever ze met hun kattenkwaad kunnen gaan.

Ook de houding van de ouders is in de loop der jaren flink veranderd. Vroeger hadden de ouders respect voor ons werk. Nu zijn er steeds meer ouders die er van overtuigd zijn dat zij mee moeten bepalen hoe wij met hun kleuters omgaan" deed Katrin haar verhaal verder.

Omdat zij wist dat zij per 1 oktober met pensioen ging is Katrien in het schooljaar 2015-2016 niet meer gestart als kleuterjuffrouw maar als zorglerares voor de kleuterklas. Ook die opdracht heeft ze tot de laatste minuut met hart en ziel gedaan.

Vanaf vrijdagavond begon er voor Katrien De Baets op den Appelboom een nieuw leven. "Ik heb geen schrik van in een zwart gat te vallen. Ik zal mijn echtgenoot, tot ook hij met pensioen gaat, helpen. Daarnaast wil ik ook de boeken lezen waarvoor ik vroeger geen of te weinig tijd had. Wij zullen ook regelmatig met vakantie naar Spanje gaan. Als mijn echtgenoot met pensioen is willen wij de komende jaren daar overwinteren". Besloot Katrien haar verhaal.

Vrijdag bracht juffrouw Katrien nog een bezoekje aan alle klassen van de VBS De Papaver. Alle leerlingen hebben bij Katrin in d kleuterklas gezeten. Tot haar verrassing had iedere klas voor haar een afscheidsgeschenk gemaakt.


RONSELE KERK TIJDELIJK GESLOTEN
WEGENS VLIEGENPLAAG

Sedert vorige week worden er in de Sint Gangulfuskerk van Ronsele geen erediensten meer gehouden. Die erediensten verhuizen tijdelijk naar de kerk van Oostwinkel. Oorzaak van de verplichte sluiting zijn dode vliegen.

Een drietal weken werden de eerste tientallen dode vliegen in de kerk opgemerkt. De laatste dagen waren het er duizenden. Overal waar men in de kerk keek lagen dode vliegen. Op advies van de Brandweerpost Zomergem werd de kerk tijdelijk gesloten.

Vermoed wordt dat zich een aantal vliegennesten hoog in de ramen van de kerk hebben genesteld. De mannetjes sterven nadat zij de vrouwtjes hebben bevrucht.

Volgens insiders komen vliegen steeds terug naar de plaats waar ze verwekt werden. Dat betekent dat de vliegenplaag nog dagen kan aanhouden.

De kerkfabriek van Ronsele heeft gespecialiseerde firma's aangeschreven om het probleem aan te pakken. Het is nu wachten op hun reactie.

Zolang het probleem niet is opgelost verhuizen de eucharistievieringen, huwelijken en uitvaarten die normaal in de kerk van Ronsele zouden doorgaan naar de kerk van Oostwinkel.


STIJN VAN DER JEUGHT ZESDE IN
MONSTERTIJDRIT VAN ALMERE

STIJN VAN DER JEUGHT ZESDE IN MONSTERTIJDRIT VAN ALMERE

Een week nadat hij met een team van CT The Bananas in het Nederlandse Breda aan de start stond van de 100km ploegenrit, waar zij als 3de eindigden, stond Stijn Van der Jeught, voorzitter van The Bananas, vorige week zondag aan de start van de individuele monstertijdrit van 120 km in het Nederlandse Almere.

Er waren 130 renners ingeschreven. "Er werd op een parcours gereden dat er op papier als een rechthoek uitzag, waarvan de langste zijden bijna 41 km waren. Op het ganse parcours waren er slechts 4 bochten.

De strakke wind maakte de wedstrijd extra zwaar. Vorig jaar eindigde ik in deze monstertijdrit als 13de. Het was de bedoeling om dit jaar een nog beter resultaat te behalen.

Ik legde dit jaar de 120km af tegen een gemiddelde van 42,6km/u. Dat leverde mij een 6de plaats op", vertelde Stijn ons een paar dagen na de monstertijdrit.

Stijn was best tevreden me zijn resultaat. De vijf renners die voor hem eindigden waren volgens zijn uitleg een maatje te groot voor hem.


MALDICA STELDE TWEEDE
DICHTBUNDEL VOOR

MALDICA STELDE TWEEDE DICHTBUNDEL VOOR
Zijn kleinkinderen kregen als eerste een gesigneerd exemplaar van "Cactus", de tweede dichtbundel van Alex Van Hecke.

Alex Van Hecke, die in Adegem geboren is en onder de schuilnaam Maldica (Maldegems Dichter Alex) gedichten schrijft, noemt zich als dichter een laatbloeier.

"Ik was al van in mijn kinderjaren gefascineerd door de gedichten van Guido Gezelle. Ik schreef toen ook al enkele gedichten, zonder die ergens te publiceren. Toen moesten mijn gedichten al rijmen en moest de inhoud overeenstemmen met de werkelijkheid.

Door mijn werk in het slachthuis in Adegem ontbrak het mij gedurende jaren aan tijd en de inspiratie om gedichten te schrijven.

Het is pas toen ik 60 jaar was en met pensioen ging dat ik meer tijd had om te fietsen en om mij opnieuw over te geven aan het dichten" vertelde Alex Van Hecke, net voor hij Cactus -zijn tweede dichtbundel- in zijn tuin in de Aardenburgkalseide 376 in Maldegem voorstelde.

Nadat Alex een aantal gedichten had geschreven wou hij in 2014 voor zijn zeven kleinkinderen zijn eerste dichtbundel "De Blinker en de Stinker" laten drukken. De drukkerij overtuigde hem ervan dat het per dichtbundel goedkoper was als hij veel meer bundels liet drukken.

"Ik heb toen in 2015 besloten om 100 exemplaren van "De Blinker en de Stinker" te laten drukken. Die zijn ondertussen allemaal de deur uit. Zij zitten verspreid over Oost en West Vlaanderen en in Nederland.

Van "Cactus", mijn tweede dichtbundel die nu van de persen is gerold, ligt de oplage hoger". Deed Alex zijn verhaal verder.

ONUITPUTTELLIJK
De inspiratiebron van Maldica is onuitputtelijk: alles wat er in en op de wereld te zien en te beleven is kan het onderwerp van een van zijn gedichten worden.

"Ik heb al gedichten geschreven over voetbaluitslagen, aanslagen die ergens in de wereld gebeuren, zelfs over toevallige ontmoetingen. Soms stop ik als ik als wielertoerist op de baan ben omdat er mij iets opvalt waarover ik een gedicht wil schrijven.

Ik noteer een paar woorden en als ik later op de dag thuis kom neem ik mijn stylo en papier. Een halfuurtje later staat mijn nieuw gedicht op papier. Als ik daarna herlezen en goedgekeurd heb wordt het op de computer gezet" vertelde Maldica verder.

"Cactus" is zeker niet de laatste dichtbundel van Maldica: nog voor "Cactus" gedrukt werd stonden de eerste gedichten van zijn volgde dichtbundel al op papier. Hij hoopt zijn derde bundel volgend jaar in april te kunnen uitgeven.

"Cactus" kost 10 euro en is vanaf nu te bestellen bij Alex Van Hecke, Aardenburgkalseide 376 Maldegem (tel 0479 36 26 50), bij handelszaken in Maldegem en Sijsele en via [email protected].


BIBLIOTHEEK REIKTE
EERSTE AWARDS UIT

BIBLIOTHEEK REIKTE EERSTE AWARDS UIT

Met het uitreiken van zijn eerste awards wou de Maldegemse bibliotheek zijn trouwste BIB leden eens in de kijker plaatsen. De awards werden uitgereikt door schepen van Cultuur Frank Sieren en Hoofd bibliothecaris Thomas De Groote.

De award voor de beste lezer vanaf de automatisatie van de bibliotheek (1995) tot nu ging naar Ann Maeyens. Zij ontleende in die periode 4.728 boeken.

De award voor beste lezer van 2016 ging naar Katrien Van Hoecke. Zij heeft dit jaar al 271 bibliotheek boeken verslonden.

De award voor de meest gebruikte klaskaart ging naar Katrien De Baets van de VBS De Papaver. Met haar klaskaart werden dit jaar al 271 boeken ontleend. Sedert de invoering van de klaskaart staat de teller van de kaart op 2.409.

De award voor het beste jongeren BIB lid ging naar Louise De Pickere. Louise is nog maar 5 jaar lid van de Bib. Zij was dit jaar al goed voor 195 boeken en ontleende in de afgelopen 5 jaar 706 boeken.

De award voor het meest belezen gezin ging naar de familie Grootaert- Van Deynse. De familie haalde dit jaar al 320 boeken af. Hun totaalteller staat op 7.750.

Het meeste applaus was er voor de 93-jarige Julianna Cherlet. Zij werd lid in 1984, toen de bibliotheek in Donk zijn deuren opende. Toen de Donkse leespost in 2007 zijn deuren sloot werd Julianna een trouwe bezoeker van de hoofdbibliotheek in Maldegem.

Dit jaar kwam Julianna al 41 boeken halen op de Schouwburgplaats. Haar totaalteller staat momenteel op 971 boeken.


WIE KROONT ZICH TOT MALDEGEMS
FRIKANDELLENETER 2016?

Volgend weekend is het kermis op Westeinde Bogaarde. Naast de After Work Party op vrijdag, het kermissouper op zaterdag en de rommelmarkt en optredens in de feesttent op zondag is de wedstrijd frikandelleneten een van de blikvangers op WB kermis.

De wedstrijd frikandelleneten gaat door op zaterdag 8 oktober in de Seven Seas. Zowel aan de wedstrijd voor Maldegemnaren als aan deze voor niet-Maldegemnaren mogen slechts 10 mensen (ouder dan 18 jaar) deelnemen.

De winnaar (of winnares!) wordt de deelnemer die in 45 minuten de meeste frikandellen eet.

De wedstrijd voor de niet-Maldegemnaren begint om 17u30. De Maldegemnaren beginnen om 19u15 aan hun wedstrijd.

Voor meer informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met café Seven Seas, Bogaardestraat 107, telefoon 0476 25 00 74, of via [email protected].

Inschrijven kan ook via de facebookpagina.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home