www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 669 - Week 38 : van 18 tot 24 september 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

CANADEES SOLDAAT KRIJGT NA 72 JAAR
LAATSTE RUSTPLAATS IN ADEGEM

CANADEES SOLDAAT KRIJGT NA 72 JAAR LAATSTE RUSTPLAATS IN ADEGEM
Soldaten van het Canadees leger droegen Kenneth Duncanson op hun schouders naar zijn laatste rustplaats op het Canadees kerkhof in Adegem.

Dag op dag 72 jaar nadat de Canadese soldaat Kenneth Duncanson tijdens de slag om 't Molentje (Damme) sneuvelde, kon zijn familie, na een plechtigheid op het Canadees Kerkhof in Adegem, afscheid nemen van hun familielid, geboren op 7 juni 1915 in het Canadese Wallacetown (Ontario).

Kenneth Duncanson huwde in 1939 met Lilian Haggarty. Drie jaar later werd hij opgeroepen voor het leger.

In 1943 kwam hij naar England als lid van het Canadees Algonquin Regiment. Na de landing in Normandië, werd zijn regiment mee ingezet voor de bevrijding van België en Nederland.

In september 1944 moest zijn regiment meehelpen bij het aanleggen van een bruggenhoofd op 't Molentje in de omgeving van Moerbrugge. Bij die actie stootte het Algonquin Regiment om hevige Duitse weerstand en moest zich terugtrekken.

Er sneuvelden bij die slag veel Canadese soldaten. Kenneth Duncanson was een van de gesneuvelde soldaten waarvan het lichaam na de slag om 't Molentje niet werd teruggevonden.

Volgens getuigenissen van zijn wapenbroeders, is hij sneuveld in de voormiddag van 14 september 1944. Hij werd door het Canadees leger aanvankelijk als vermist opgegeven en op 31 mei 1945 werd hij officieel als gesneuveld opgegeven. Zijn familie had nooit afscheid van hem kunnen nemen.

TOEVALLIGE ONTDEKKING
Op 11 november 2014 was een man met zijn metaaldetector op wandel op een perceel landbouwgrond in de omgeving van 't Molentje in Damme. De signalen die zijn detector uitzond, betekenden dat daar "IETS" in de grond zat.

Toen de man begon te graven op de plaats waar zijn detector de signalen had uitgezonden, merkte hij al snel dat hij daar op menselijke resten kwam.

De politie werd er bij gehaald, en de vindplaats werd voor het publiek afgesloten. De verdere opgravingen werden aan gespecialiseerde diensten overgedragen.

VASTSTELLING IDENTITEIT
Bij die opgravingen werden, naast de beenderen van de gesneuvelde soldaat, ook persoonlijke bezittingen (onder meer een zegelring en een kompas) en een lader voor mitrailleurs gevonden. Daaruit kon uitgemaakt worden dat de overblijfselen afkomstig waren van een gesneuveld Canadees soldaat.

De verslagen van de slag om' t Molentje werden nagetrokken, en daaruit bleek dat na de gevechten op 't Molentje, de lichamen van 8 gesneuvelde Canadese soldaten niet werden teruggevonden.

Alles wat tijdens de opgravingen werd gevonden, werd voor onderzoek en identificatie overgebracht naar een gespecialiseerd onderzoekcentrum in Frankrijk.

Op 27 april 2016 kon met zekerheid worden vastgesteld, dat het soldaat Kenneth Duncanson was die op 11 november 2014 in de grond van Damme gevonden werd.

AFSCHEID

CANADEES SOLDAAT KRIJGT NA 72 JAAR LAATSTE RUSTPLAATS IN ADEGEM
Pas 72 jaar nadat hij gesneuveld was, kon zijn familie afscheid nemen van Kenneth Duncanson.

De Canadese regering, de Canadese Strijdkrachten (Canadian Armed Forces) en de Commonwealth War Graves Commission, hebben woensdagvoormiddag Kenneth Duncanson met militaire eer begraven op het Canadees Kerkhof in Adegem.

Vanuit Canada waren Judith Thomas en David Johnson, kinderen van de kozijn van Kenneth Duncanson, naar Adegem overgekomen om afscheid te nemen van hun familielid.

De plechtigheid werd ook bijgewoond door burgemeester Marleen Van den Bussche, die bloemen neerlegde aan de grafsteen, en door schepenen en gemeenteraadsleden.

Ook vlaggen, bestuursleden en leden van verschillende vaderlandslievende verenigingen waren op de plechtigheid aanwezig.

Maandag werd de lijkkist van Duncanson van Frankrijk overgebracht naar het mortuarium van het uitvaartcentrum Johan Borgonjon en woensdagmiddag droegen Canadese soldaten Kenneth Duncanson naar zijn laatste rustplaats.

De familie van Kenneth Duncanson verklaarde achteraf dat zij onder de indruk was van het afscheid dat hun familielid in Adegem heeft gekregen.


MALDEGEMSE BRANDWEER
ZET HAAR DEUREN OPEN

Op zondag 25 september zet de Maldegemse Brandweer, die nu deel uit maakt van het Meetjeslands brandweerkorps, vanaf 10 uur haar deuren open voor het groot publiek.

Naast de werking van de eigen brandweerpost, zal het publiek ook kennis kunnen maken met de werking van andere veiligheidsdiensten. Blikvanger op de opendeurdag worden ongetwijfeld de nieuwe tankwagens, die binnenkort in gebruik zullen genomen worden.

Gedurende de opendeurdag worden er verschillende demonstraties van interventies gegeven. Voor de jongste bezoekers zijn er ritjes met een brandweerwagen en andere animaties voorzien.


LAATSTE DAGEN OM GRATIS
HUISVUILZAKKEN AF TE HALEN

Ook dit jaar had ieder gezin dat op 1 januari in onze gemeente ingeschreven was, recht op een aantal gratis vuilniszakken. Het aantal hing af van de samenstelling van het gezin.

Ieder gezin kreeg een brief waarop de data en plaatsen stonden vermeld waar de gratis zakken konden afgehaald worden.

Wie op die dagen zijn gratis zakken niet kon afhalen, kan dat nog tot 30 september doen bij het onthaal van de dienst infrastructuur in de Bloemestraat.

Wie zijn vuilniszakken afhaalt moet de oproepingsbrief meebrengen. Wie die brief verloren heeft kan een duplicaat aanvragen bij de milieudienst in de Bloemestraat.

Na 30 september is de oproepingsbrief niet meer geldig en moeten de vuilniszakken betaald worden.


KONING FILIP WOONDE 70STE
HERDENKINGSPLECHTIGHEID BIJ

KONING FILIP WOONDE 70STE HERDENKINGSPLECHTIGHEID BIJ
Stipt om 10 uur maakte koning Filip zijn opwachting op het Canadees Militair kerkhof in de Prins Boudewijnlaan.

Ieder jaar worden, op de tweede zondag van september, op het Canadees Militair kerkhof in Adegem de Canadese, Britse en Poolse soldaten herdacht die sneuvelden bij de bevrijding van onze regio.

Dit jaar was het de 70ste plechtigheid en koning Filip hield er aan om een deel van die plechtigheid bij te wonen.

Voor zijn komst waren er bijzondere veiligheidsmaatregelen getroffen en werd het verloop van de plechtigheid aangepast.

De gebeden en de zegening van het centraal monument werden van het programma gehaald en ook de toespraken van de vertegenwoordigers van Canada, het Verenigd Koninkrijk en Polen verdwenen uit het programma.

In haar toespraak benadrukte burgemeester Marleen Van den Bussche het belang van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.

Wij mogen nooit vergeten welke zware offers er vorige eeuw gebracht werden opdat wij nu in vrede zouden kunnen leven.

Het is volgens de burgemeester ook belangrijk, dat de jeugd bij de herdenkingsplechtigheid betrokken wordt. De jeugd kent de oorlog immers enkel via de media. Voor hen is vrede iets vanzelfsprekend.

Herdenkingsplechtigheden als deze op het Canadees kerkhof, herinneren hen en ons er aan, dat er veel mensen hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid.

Die jeugd, zowel uit onze gemeente als uit Canada, het Verenigd koninkrijk en Polen, hadden een groot aandeel in de plechtigheid. Zij zijn er zich van bewust dat zij terecht de generatie van de sociale media worden genoemd.

Zij benadrukten in hun toespraken dat ook zij eerbied en respect hebben voor de offers die in het verleden gebracht zijn.

Samen met het Gemengd Koor Canticorum, brachten de leerlingen van de GBS de Kruipuit en de VBS De Papaver, liederen waarin de vrede centraal stonden.

Het gemengd koor Canticorum zong, ondersteund door de muziekkapel van De Gidsen, de diverse volksliederen in de taal van het land.

KONING FILIP WOONDE 70STE HERDENKINGSPLECHTIGHEID BIJ
Ook Eendracht Maakt Macht Adegem legde bloemen neer aan het centraal monument.

Koning Filip opende de indrukwekkende bloemenhulde. Voordat hij de plechtigheid verliet nam de vorst nog uitgebreid de tijd om met enkele van de aanwezige Oud-strijders te praten. Een gebaar dat door die mensen bijzonder op prijs wed gesteld.

KONING FILIP WOONDE 70STE HERDENKINGSPLECHTIGHEID BIJ
Koning Filip nam zijn tijd om met de Oud-strijders te praten.

Net als Koning Filip kregen ook die Oud-strijders applaus toen zij op het einde van de plechtigheid, begeleid door Piper Diederik De Jaeger, het Canadees kerkhof verlieten.


VOORVERKOOP BIJ
HET ADEGEMS VOLKSTHEATER

Wie afgelopen zaterdag geen tijd had om in Den Hoogen Pad zijn kaart voor de komedie "De M/V van de nacht" -die het AVT in november brengt- af te halen, kan dat alsnog op zaterdag 24 september tussen 9 en 12 uur doen.

Net als afgelopen zaterdag staat ook volgende zaterdag de koffie of de borrel klaar.

Kaarten kunnen eveneens besteld worden via de website www.adegemsvolkstheater.be of van maandag tot vrijdag tussen 16 en 19 uur op één van deze nummers: 0479 21 66 52 of 0479 21 34 92.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home