www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 666 - Week 35 : van 28 augustus tot 3 september 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KONING FILIP KOMT NAAR ADEGEM

KONING FILIP KOMT NAAR ADEGEM
In 2004 woonde prins Filip de herdenkingsplechtigheid op het Canadees Militair Kerkhof in Adegem bij.

Dit jaar komt koning Filip naar de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Canadees Militair Kerkhof in Adegem.

Op zondag 11 september, wordt op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan in Adegem, de 70ste jaarlijkse herdenkingsplechtigheid ter ere van de Canadese, Britse en Poolse soldaten die in onze regio tijdens WO II sneuvelden, georganiseerd.

Het Maldegems gemeentebestuur kreeg deze week de bevestiging dat Koning Filip een deel van deze 70ste herdenkingsplechtigheid zal bij wonen.

Koning Filip was in het verleden al tweemaal als prins aanwezig op de herdenkingsplechtigheid in Adegem. De laatste maal was dat in 2004.

Tijdens zijn bezoek dat 1 uur zal duren, zal de koning onder meer de aanwezige oud-strijders begroeten.

De plechtigheid begint om 10u. Aan de mensen die de plechtigheid willen bijwonen, wordt gevraagd om tijdig (voor de aankomst van de koning) aanwezig te zijn.

Er worden wegens het hoog bezoek ook bijzondere veiligheidsmaatregelen genomen.

Iedereen die op zondag 11 september op het Militair Canadees kerkhof komt wordt gecontroleerd. Rugzakken zijn niet toegelaten.


IN SPANJAARDSHOEK EN 't KRUISKEN
HALEN ZE DE ZWARTE VLAGGEN BOVEN

IN SPANJAARDSHOEK EN 't KRUISKEN HALEN ZE DE ZWARTE VLAGGEN BOVEN
Vooral als protest tegen het opnieuw openleggen van de al jaren ingebuisde grachten, worden op Spanjaardshoek en 't Kruisken de zwarte vlaggen opgehangen.

In het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) moet er tussen Spanjaardshoek en den Appelboom een nieuw gescheiden rioleringsnet worden aangelegd.

Vorig jaar hebben de inwoners van die straten tijdens een infovergadering een eerste maal inzage gekregen in de plannen van de werken.

Voor er met de aanleg van het nieuw rioleringsnetwerk wordt begonnen, worden eerst aanpassingen aan de nutsleidingen uitgevoerd.

Die werken zijn nu volop bezig. Met de aanleg van het nieuw rioleringsnetwerk wordt pas in oktober of november begonnen.

ONGENOEGEN

De inwoners van Spanjaardshoek en 't Kruisken, zijn niet gekant tegen de aanleg van een nieuw rioleringsnetwerk.

Zij hebben wel problemen met de ingrijpende wijzigingen van de structuur van hun straten zullen gebeuren.

Er komt langs beide zijden van de tweevaksbaan een fietspad, en er worden een aantal stroken ingebuisde grachten opnieuw opengelegd.

Door het openleggen van die grachten, en de aanleg van de dubbele fietspaden, zal het na de werken onmogelijk zijn, om nog zoals nu naast de rijweg te parkeren.

De inwoners die met hun auto van hun oprit komen, zullen door de aanwezigheid van geparkeerde wagens minder zicht hebben op het verkeer in hun straat.

AANPASSING OF RECHTBANK

Tijdens een buurtinformatievergadering begin dit jaar in 't Spaanderke, werden alle punten in het plan waarover men het niet eens was op een rijtje gezet.

Er werd zelfs even voorgesteld om, als er geen ingrijpende aanpassingen aan de plannen kwamen, een advocaat het SPAM-dossier op zijn wettelijkheid te laten onderzoeken.

In een brief aan het gemeentebestuur, hebben de inwoners hun ongenoegen geuit, over het openleggen van de al jaren ingebuisde grachten en de gevolgen zowel financiėle als praktische die deze werken voor hen hebben.

HEROPFLAKKERING

Tijdens een ontmoeting met een delegatie van de inwoners van Spanjaardshoek en 't Kruisken, hebben zowel burgemeester Marleen Van den Bussche als schepen van openbare Werken Erwin Goethals, uitgelegd dat zij de gemeente en Aquafin zich bij het opmaken van de SPAM-plannen zich hebben gehouden aan de opgelegde voorwaarden.

In die voorwaarden zit onder meer het openleggen van vroeger ingebuisde grachten.

De belangrijkste aanpassingswerken aan de nutsleidingen zijn voorbij en het was al een tijdje stil in Spanjaardshoek en 't Kruisken.

Omdat er de laatste weken echter opnieuw op verschillende plaatsen in beide straten werken worden uitgevoerd, laait het ongenoegen opnieuw op bij de inwoners van de beide straten.

Om hun ongenoegen kracht bij te zetten, werden in de loop van de week de eerste zwarte vlaggen uitgehangen.

Er zullen er volgens de inwoners nog veel volgen.

Schepen Goethals, die al een kijkje kwam nemen naar de zwarte vlaggen, blijft er van overtuigd, dat de SPAM-plannen voor Spanjaardshoek en 't Kruisken, zowel voor de mensen die er wonen als voor het verkeer dat door die straten moet, de beste oplossing zijn.


KERKWEGELS WORDEN
ONDER HANDEN GENOMEN

Volgens schepen van milieu Erwin Goethals, hebben de hevige regens gevolgd door warm weer er voor gezorgd, dat het gras en onkruid langs de kerkwegels zo hoog opschoten is, dat bij sommige kerkwegels het wandel- en fietspad bijna niet meer te zien was.

Daarom worden nu systhematisch alle kerkwegels aangepakt. De kerkwegels in Adegem kwamen als eerste aan de beurt.


SPEELPLEINWERKING EINDIGDE MET PANNE

In Adegem en Kleit wordt er ieder jaar van het einde van de speelpleinwerking iets speciaals gemaakt.

Dit jaar werd de speelpleinwerking afgesloten met een bezoek aan het pretpark Walibi

. Alles verliep vlot en gezellig tot men terug naar huis kwam. De bus die de kinderen naar huis bracht, kreeg in Woluwe af te rekenen met panne.

Via de sociale media werd het thuisfront verwittigd. De ouders die al aan De Berken in Kleit of op de Zandakkers in Adegem stonden, werden persoonlijk ingelicht.

De monitoren hielden regelmatig contact met het thuisfront. De kinderen hebben zich geen moment onveilig gevoeld. De politie was ter plaatse om over hun veiligheid te waken en de brandweer bracht drinkwater.

Ook een ploeg van het Rode Kruis kwam ter plaatse om te kijken of er niets mis was met een van de kinderen.

De monitoren zorgden er voor, dat de kinderen zich tijdens het wachten op de vervangbus die moest komen, niet verveelden.

Voor de kinderen was het een geslaagde slotdag die langer duurde dan voorzien was.


BRAND IN KLEIT DEUREN EN
RAMEN DICHT IN ADEGEM

BRAND IN KLEIT DEUREN EN RAMEN DICHT IN ADEGEM
De brand in de Matoje Cars garage was zo hevig dat er aanvankelijk enkel van op de ladderwagen kon geblust worden.

Vorige week zondag in de vroege voormiddag, werd een deel van Adegem via een megafoon aangeraden om de buitendeuren en vensters gesloten te houden.

Wie buiten kwam en in de richting van Kleit keek zag daar grote rookpluimen opstijgen.

Rond 8u00 was er brand ontstaan in de Matoje Cars garage van de familie Savat in de Kleitkalseide. In de toonzaal en de garage met spuitcabine, was de brand zo hevig dat het voor de pompiers onmogelijk was om de brandende gebouwen binnen te dringen om te blussen.

Zowel de showroom als de garage branden volledig uit. Ook een twaalftal voertuigen waaronder een oldtimer Kever en een Harley Davidson die in de brandende gebouwen stonden gingen in de vlammen op.

BRAND IN KLEIT DEUREN EN RAMEN DICHT IN ADEGEM Pas nadat de laatste vuurhaard was geblust, werd duidelijk welke enorme schade de brand had aangericht.

Een derde gebouw, waarin oldtimers en oldtimersonderdelen stonden, kon gevrijwaard worden.

Verschillende platen van het dak ontploften door de hitte. Omdat er van uitgegaan werd dat er in de dakbedekking asbest zat, hadden de pompiers speciaal beschermde kledij aangetrokken.

De vrees bestond dat naast de brokstukken die in de onmiddellijke omgeving van de brandende gebouwen terecht kwamen, ook deeltjes van de dakbedekking met de wind en de warme lucht waren meegevoerd.

Daarom spoot de brandweer de daken in de onmiddellijke omgeving van de brandende gebouwen af.

Het water dat van die daken kwam vloeide in de regenputten van de mensen. De mensen kregen de raad om de eerstkomende dagen hun regenwater niet te gebruiken.

ONDERZOEKEN

Dat de brand vooraan in het gebouw was ontstaan, daar waren zij bij de brandweer zondagvoormiddag al zeker van. Een branddeskundige kwam zondag en maandag ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken.

Behalve dat er geen sprake van brandstichting is, werd er over het resultaat van zijn onderzoek niets bekend gemaakt.

Dinsdag kwam een expert metingen en stalen nemen om na te gaan of de brand ook voor asbestvervuiling heeft gezorgd.

De resultaten van dat onderzoek werden nog niet bekend gemaakt.

Volgens de expert zullen de showroom en de garage door een gespecialiseerde firma moeten afgebroken worden.


V O S VREDESWAKE OP
HET CANADEES MILITAIR KERKHOF

V O S VREDESWAKE OP HET CANADEES MILITAIR KERKHOF
Zaterdagvoormiddag organiseerde de V O S Gouw oost Vlaanderen, in samenwerking met V O S Maldegem, zijn jaarlijkse vredeswake op het Canadees Militair Kerkhof in Adegem.

Robert de Clerck, voorzitter van VOS Maldegem, verwelkomde de gasten met een gedicht. Een gedicht dat meteen de toon van de vredeswake zette.

Frank De Vis van de Gouw Oost Vlaanderen, en N-VA schepen van Melle, benadrukte in zijn toespraak dat tijdens de vredeswake niet de heldendaden, maar de pijn en het leed dat de gesneuvelde soldaten geleden hebben, herdacht worden.

Zowel de heer De Vis, als voorzitter De Clerck, stelden vast dat ondanks de goede voornemens na WO II de mensheid er niet in slaagt om een wereld zonder oorlog op te bouwen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home