www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 651 - Week 20 : van 15 tot 21 mei 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM HERDACHT
SLACHTOFFERS WO II

ADEGEM HERDACHT SLACHTOFFERS WO II
Samen met leerlingen van GBS De Kruipuit, VBS De Papaver en leden van Remembrance met hun oude legervoertuigen, bracht "Eendracht Maakt Macht" Adegem op het kerkhof hulde aan alle slachtoffers uit WO II.

Het eerste jaar dat die plechtigheid georganiseerd werd, waren het enkel een paar bestuursleden van de vaderlandslievende vereniging die een bloemenkrans neerlegden aan de gedenksteen op het kerkhof.

Dit jaar werd de plechtigheid bijgewoond door verschillende bestuursleden van Eendracht Maakt Macht, de leerlingen van het vierde leerjaar van de GBS De Kruipuit, de leerlingen van het tweede leerjaar van de VBS de Papaver en leden van Remembrance.

ADEGEM HERDACHT SLACHTOFFERS WO II Bij het begin van de plechtigheid legde Adegemse oudste oud-strijder Cyriel Ryckaert, samen met ere kolonel en voorzitter van Eendracht Maakt Macht Georges De Vos, bloemen neer aan de gedenksteen waarin de namen gegrift staan van de Adegemnaren die sneuvelden tijdens WO I en WO II.

De leerlingen kregen tijdens de plechtigheid een korte les in geschiedenis en konden ook spreken met Adegems oudste oud- strijder, en een Adegemnaar die tijdens WO II naar Duitsland moest om daar te werken.

Na de bloemenhulde hield de heer De Vos de vergelijking voor van de leefomstandigheden waarin de jongeren die WO II hebben meegemaakt leefden, en het comfortabele leven waarin zij nu kunnen leven.

Verwijzend naar de namen op de gedenksteen, wees de heer De Vos de leerlingen er op, dat zij nu in veilige omstandigheden kunnen opgroeien dankzij de mensen wiens naam op de gedenksteen staan en die net als vele anderen tijdens de oorlogen het grootste offer gebracht hebben dat een mens kan brengen.

De leerlingen kregen daarna de gelegenheid om vragen te stellen aan Adegemse oudste oud-strijder en een Adegemnaar die als 19-jarige tijdens WO II verplicht werd om in Duitsland te werken.

Het gesprek met die twee mensen maakte bijzonder veel indruk op de leerlingen. De plechtigheid werd afgesloten met het Belgisch Volkslied, dat gespeeld werd door Georges Claus en gezongen werd door de leerlingen.


MALDEGEM BEKOSTIGT ZELF
WERKEN AAN SINT ANNAKASTEEL

MALDEGEM BEKOSTIGT ZELF WERKEN AAN SINT ANNAKASTEEL
Om het Sint-Annakasteel aantrekkelijker te maken voor nieuwe uitbaters, zal de gemeente zelf instandhoudingswerken financieren.

Het Sint-Annakasteel is een van de gemeentelijke eigendommen waarvoor de gemeente zelf geen bestemming meer ziet. Al die gebouwen zijn samengebracht op een lijst van eigendommen die voor verkoop of voor het uitbesteden in concessie in aanmerking komen.

Het Sint-Annakasteel is een beschermd gebouwd dat de gemeente in bezit wil houden. Daarom werd uitgekeken naar een privépersoon of firma die het gebouw in concessie wou nemen om er een horecazaak in onder te brengen.

De gemeente had bij de opstellen van de voorwaarden van de concessie bewust gekozen voor een relatief lage jaarlijkse vergoeding. Daar tegenover stond dat alle verbouwingskosten aan het gebouw ten laste komen van de concessiehouder.

Ondanks de aanpassing van de voorwaarden (langere periode van de concessie), is er nog geen ernstige kandidaat komen opdagen. Om te voorkomen dat het gebouw -dat al enige tijd leeg staat- in verval geraakt, zal de gemeente er nu zelf instandhoudingswerken laten uitvoeren. Er worden nieuwe ramen geplaatst en het gebouw krijgt een nieuw laagje verf. De gemeente heeft daarvoor 95.000 euro voorzien.

Omdat het om een beschermd gebouw gaat, kan de gemeente voor die instandhoudingswerken subsidie krijgen. De werken zullen zonder echter subsidie worden uitgevoerd. De gemeente heeft daarvoor gekozen, omdat een dossier voor subsidies indienen er voor zou zorgen, dat er het eerstkomend jaar nog niet aan de werken kan begonnen worden. De gemeente wil de werken sneller laten uitvoeren.


GEMEENTE SCHRAPT WAARBORG
VOOR ERKENDE VERENIGINGEN

De gemeente maakt het voor erkende verenigingen vanaf 1 mei gemakkelijker om een van de gemeentelijke zalen te reserveren.

Tot eind april moest iedere vereniging die een gemeentezaal reserveerde voor het organiseren van een activiteit bij de reservatie een waarborg van 250 euro geven.

Dat gebeurde meestal met een cheque. De verenigingen kregen die cheque terug nadat de activiteit was georganiseerd en de gebruikte zaal was gecontroleerd op opkuis en beschadiging.

Op vraag van de door de gemeente erkende verenigingen en na positief advies van de cultuurraad en de beheerraad van het gemeenschapscentrum heeft de gemeente vanaf 1 mei de regeling van de waarborg voor de erkende Maldegemse verenigingen geschrapt.


MALDEGEMSE POLITIE REED
GESEINDE WAGEN KLEM

Dinsdagvoormiddag merkte een patrouille van de Maldegemse politie een voertuig op dat als gestolen geseind stond.

Het voertuig en de chauffeur -die geen onbekende is voor de politie en het gerecht- was al eerder in Maldegem opgemerkt maar was toen kunnen ontkomen.

Omdat de chauffeur niet van plan was zich te laten oppakken, was er een gecoördineerde actie nodig om ervoor te zorgen dat de verdachte chauffeur zich in de omgeving van het industrieterrein in een voortuintje vastreed.

De chauffeur werd opgepakt en de wagen werd in beslag genomen.


NU INSCHRIJVEN VOOR
DE ZOMERKAMPEN

Ook dit jaar worden er in Maldegem verschillende zomerkampen en speelpleinwerkingen georganiseerd.

Omdat voor de meeste kampen het aantal deelnemers beperkt is, wordt er met voorinschrijvingen gewerkt. De gemeente gebruikt hiervoor sedert begin dit jaar een nieuw online systeem.

De webshop kan gebruikt worden voor inschrijving op alle kampen en speelpleinwerkingen (behalve de speelpleinwerking van Oranje en de IBO opvang) die door of in samenwerking met de gemeente worden georganiseerd. Er kan vanaf 14 mei online ingeschreven worden.

Inschrijven op de klassieke manier (met formulieren) kan vanaf 17 mei bij de sportdienst, de dienst vrije tijd en in het Sint-Annazwembad.


TWEEMAAL WINNEN BIJ MET
BELGERINKEL NAAR DE WINKEL

TWEEMAAL WINNEN BIJ MET BELGERINKEL NAAR DE WINKEL

Nog tot 6 juni loopt in Vlaanderen de actie "Met Belgerinkel naar de Winkel".

Wie tot 6 juni per fiets of te voet zijn inkopen doet bij een van de 101 handelszaken in onze gemeente die aan de actie deelnemen, krijgt bij ieder aankoop een lot met daarop een unieke code.

Met dat lot kan de klant tweemaal een prijs winnen:

Hij kan een van de dagprijzen winnen, die door de Bond Leefmilieu worden geschonken, als hij de unieke code van zijn loten registreert bij www.belgerinkel.be.

En hij kan een tweede keer winnen als hij zijn loten met hun unieke code in een van de bussen die bij de deelnemende handelaars of in een van de gemeentelijke bouwen staan deponeert.

In dit geval maakt hij kans op een van de prijzen uit de prijzenpot die door de gemeente, UNIZO en een aantal handelaars werd samengesteld.

De hoofdprijs is de "Belgerinkelfiets" die door de gemeente geschonken wordt.

UNIZO stopt 12 M bonnen van 25 euro en 25 M bonnen van 10 euro in de prijzenpot.

Daarnaast zijn er nog verschillende handelszaken die prijzen hebben geschonken.


MALDEGEM ZOEKT NIEUWE
UITBATER VOOR MEOS CAFETARIA

Op 31 augustus loopt de concessie van de uitbating van de cafetaria in de sporthal Meos af. De gemeente heeft haar concessievoorwaarden aangepast.

Volgens de nieuwe voorwaarden mag de nieuwe concessiehouder, in tegenstelling met vroeger, nu geen garant meer in de cafetaria plaatsen.

In de nieuwe voorwaarden staat ook vermeld dat de concessiehouder het gebruik van de cafetaria bij de regelmatige gebruikers (sportclubs) van de sporthal moet promoten door hen een korting te geven op de consumpties.

Alle voorwaarden voor de nieuwe concessie zijn terug te vinden op www.maldegem.be/concessie-meos.

Personen die belangstelling hebben om de cafetaria van Meos vanaf 1 september uit te baten kunnen voor 15 juni hun offerte indienen bij het schepencollege.

De offertes zullen gerangschikt worden op basis van:
- De voorgestelde concessievergoeding (40%)
- De hoogte van het voordeel dat aan de sportclubs wordt gegeven (30%)
- Het uitbatingsplan (30%).

De uitbatingsplannen worden door het schepencollege voorgelegd aan de Raad van bestuur van het AGB, de beheerder van de sporthal.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home