www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 650 - Week 19 : van 8 tot 14 mei 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

HERDENKINGSPLECHTIGHEID
ONDER EEN STRALENDE ZON

HERDENKINGSPLECHTIGHEID ONDER EEN STRALENDE ZON
Tijdens de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid voor de tijdens WO II gesneuvelde Grenadiers, Carabiniers en zevende Jagers te Voet, legden erevoorzitter Richard Verstuyf en voorzitter Gaston Roeygens bloemen neer aan het monument van de Grenadiers.

Traditiegetrouw, de eerste zaterdag van mei, organiseert de Adegemse afdeling van de Verbroedering van de Grenadiers een herdenkingsplechtigheid ter ere van de Grenadiers, Carabiniers en zevende Jagers te Voet, die sneuvelden tijdens WO II.

Het programma van de plechtigheid was gewijzigd in vergelijking met de vorige jaren, en dat kwam het vlot verloop van de plechtigheid ten goede.

De plechtigheid verliep onder een stralende zon en begon voor het eerst met de plechtigheid aan de gedenksteen voor de gesneuvelde Carabiniers aan de brug van Raverschoot. Daar werden na een gebed en korte toespraken bloemen neergelegd door de gemeente Maldegem en vertegenwoordigers van verschillende vaderlandslievende verenigingen.

Omdat er om 15 uur een grote plechtigheid in de Sint Adrianuskerk was, was het voor de deelnemers aan de herdenkingsplechtigheid even zoeken om in de omgeving van de Kerk of den Hoogen Pad een parkeerplaats te vinden. Tijdens een korte plechtigheid aan de gedenkstenen, ter ere van de Carabiniers en de zevende Jagers te Voet, werden door verschillende delegaties bloemen neergelegd.

Tijdens de plechtigheid aan het monument van de Grenadiers, legden zowel burgemeester Marleen van den Bussche als de woordvoerder van de nationale afdeling van de Grenadiers, in hun toespraken de link tussen de toestand die de soldaten en burgers tijdens WOII hebben meegemaakt en een de terreuraanslagen die de bevolking nu in de onzekerheid brengen.

Voor beiden is het belangrijk dat de ouderen in onze maatschappij, als voorbeeld voor de jeugd, hulde blijven brengen aan de soldaten en burgers die in het verleden hun leven gaven zodat wij nu in vrede zouden kunnen leven.

Op het einde van de plechtigheid was er applaus voor de oudstrijders, die ondanks hun leeftijd, nog ieder jaar aanwezig zijn op de herdenkingsplechtigheid.

Pas op het einde van de plechtigheid viel het iedereen op, dat er op de drukste plaatsen van de plechtigheid voor het eerst geen politiebegeleiding was.


NIEUWE GEZICHTEN
BIJ DE MALDEGEMSE POLITIE

NIEUWE GEZICHTEN BIJ DE MALDEGEMSE POLITIE
Vorige week maandag legden Johan Van Acker en Daphné De Blieck in het politiekantoor in de Industrielaan bij burgemeester Marleen van den Bussche de eed af als nieuwe personeelsleden van de PZ Maldegem.

Johan Van Acker was voor zijn overstap naar de PZ Maldegem jarenlang de woordvoerder van de PZ Meetjesland. In Maldegem wordt hij als commissaris de opvolger van Eddy De Jaeger die eind juni met pensioen gaat.

Daphné De Blieck maakt deel uit van het ondersteunend personeel van de PZ Maldegem. Zij was voorheen actief bij de PZ Moerkerke -Damme. Hoofd worden van de nieuwe dienst H R secretarie bij de PZ Maldegem is voor haar een nieuwe uitdaging.


EERSTE COMMUNIE EN
LENTEFEEST BIJ DE PAPAVER

EERSTE COMMUNIE EN LENTEFEEST BIJ DE PAPAVER

Op zondag 1 mei waren het Siebe Baten, Marie Claeys, Noah Crul, Axana De Baets, Gitte De Busschere, Kyano De Keyzer, Ibe De Meyere, Lenarco Kupers, Warre Sierens, Emile Steenbeke, Stef Temmerman, Aiden Van Daele, Febe Van de Vyver, Emiel Van de Walle, Seppe Van Haesendonck, Vince Van Waes, Lente Vermeire, Matti Verwilst en Liam Willemarck, die als leerlingen van het eerste leerjaar van juffrouw Christa, ter gelegenheid van hun eerste communie of lentefeest, samen met hun familie door de directie en de leerkrachten van de VBS De Papaver op een hapje en een drankje werden uitgenodigd.


GBS DE KRUIPUIT KLONK OP
DE EERSTE COMMUNIE EN HET LENTEFEEST

GBS DE KRUIPUIT KLONK OP DE EERSTE COMMUNIE EN HET LENTEFEEST

Op Onze Lieve Heer Hemelvaart (donderdag 5 mei), waren alle leerlingen van het eerste leerjaar van de GBS De Kruipuit die in de kerk van Oostwinkel hun eerste communie deden, en de leerlingen die dit jaar hun lentefeest vierden, samen met hun ouders in de school op een hapje en een drankje uitgenodigd.

Na de gelukwensen van directeur Manu Buysse en schepen van Onderwijs Marten De Jaeger kregen de leerlingen Lana Blomme, Mathis Buyck, Lieze Buysse, Alixe Cleppe, Pepijn De Backer, Liam De Cang, Niah De Feyter, Lore De Rycke, Noor Devolder, Vike De Witte, Tanka Goossens, Imke Schoutteet, Florence Vertriest, Laurence Wauters, Edwar de Muynck, Mauro Trenson, Reina Van Hyfte, Justine Verloo en Maité Wiemeersch een fietshelm.


ONTPLOFFING IN
STOOMLOCOMOTIEF

Vorig weekend organiseerde de vzw Stoomcentrum haar jaarlijkse Stoomfestival.

De ritjes tussen Maldegem en Eeklo waren een van de blikvangers tijdens dat stoomfestival, dat onder de banier van "The Steaming Sixties" doorging.

Zaterdagnamiddag liep het tijdens een van de ritten tussen Maldegem en Eeklo in Balgerhoeke in de omgeving van de ijzeren spoorwegbrug grondig fout: in de stoomlocomotief van een bevriende organisatie die de wagons trok, deed zich een ontploffing voor.

Een van de mensen in de locomotief liep ernstige brandwonden op. Hij werd eerst naar het UZ Gent gevoerd en van daaruit naar het Brandwondencentrum in Neder over Heembeek overgebracht.

Een tweede persoon die van de locomotief was gesprongen liep naast lichtere brandwonden ook een beenbreuk op. Hij werd ook naar het UZ Gent overgebracht.

De twee andere personen die lichtere verwondingen opliepen, werden voor verzorging naar het AZ Alma in Eeklo overgebracht. Niemand van de ongeveer 60 personen die aan de rit deelnamen, liepen verwondingen op.

Omdat het ongeval zich ver van de site van het Stoomcentrum voordeed, besliste de vzw Stoomcentrum om het Stoomfestival verder te laten doorgaan.

De locomotief waarin het probleem zich voordeed, werd naar de loods van het Stoomcentrum gebracht.

Daar werd hij onderzocht door experts van het parket. Die experts spraken van een accidentele ontploffing.


GROTE HOEVEELHEDEN GROENAFVAL
AANVOEREN WORDT GOEDKOPER

Nadat in 2014 de infrastructuur van het recyclagepark in de Steenhouwerslaan aangepast was, werden ook de tarieven grondig naar omhoog aangepast.

Er kwam niet alleen veel kritiek op die prijsverhoging: het aantal bezoekers aan het recyclagepark ging ook fors in dalende lijn.

De oppositiepartijen hadden al verschillende keren aangedrongen op het bekendmaken van cijfers van onder meer het aantal bezoekers op het recyclagepark.

Het schepencollege had tot op heden altijd gesteld dat zij pas nadat er een volledig jaar gepasseerd was met een evaluatie zou komen.

Het belangrijkste nieuws dat uit die evaluatie voortvloeit, is de daling van de prijs voor de aanvoer van grote hoeveelheden groenafval: vroeger moest per kubieke meter groenafval 15 euro betaald worden. Vanaf 17 mei zakt die prijs naar 10 euro.

De tarieven voor de kleinere hoeveelheden groenafval en het andere restafval blijven onveranderd.

Uit de cijfers van de bezoekers, blijkt dat van de mensen die voor 2015 meerdere malen per maand naar het recyclagepark gingen, er nu tussen de 85 en de 95% slechts eenmaal per maand naar de Steenhouwerslaan komen.

Het aantal bezoekers is fors gedaald maar de hoeveelheid aangevoerd afval blijft groot.

In vergelijking met de ons omringende gemeenten is het restafval dat Maldegem per inwoner echter produceert laag.

Volgens schepen Marten De Jaeger (CD&V) is de prijsverlaging vooral het gevolg van de verlaging van de verwerkingsprijs.

REACTIES
Voor Johan de Metsenaere, fractieleider van N-VA, is de prijsverlaging een stap in de goede richting maar gaat de prijsdaling niet ver genoeg.

Om zijn visie te staven citeerde hij tarieven van recyclageparken uit de omliggende gemeenten die veel lager liggen dan de Maldegemse tarieven.

Voor N-VA moeten de tarieven van het Maldegemse recyclagepark de komende maanden nog drastisch dalen.

Die stelling werd niet gevolgd door Peter Van Hecke (Open VLD). Volgens de heer Van Hecke bestaat gratis zoals in Aalter en spotgoedkoop zoals in andere gemeenten niet.

Wat de mensen niet zelf aan verwerkingskosten voor hun aangevoerd afval betalen moet de gemeente met belastinggeld betalen.

Dat betekent volgens Peter Van hecke dat mensen die niet naar het recyclagepark gaan via hun belastingen meebetalen voor de verwerking van het afval van mensen die wel naar het recyclagepark gaan met hun afval.

De tussenkomst van de heer Van Hecke kon op waardering van de meerderheidspartijen (CD&V en Groen) rekenen.

Schepen Erwin Goethals (Groen) wees er de raadsleden op, dat voor de prijsaanpassingen, de mensen die naar het recyclagepark kwamen slechts 40% van de werkingskosten van het afval betaalden.

Na de prijsverhoging betalen de mensen rond de 65% van de kosten van de werking van het afval.

Door die prijsaanpassing moet Maldegem volgens schepen Goethals 475.000 euro minder belastinggeld in de verwerking van het afval steken. Dat geld kan voor andere zaken gebruikt worden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home