www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 643 - Week 12 : van 20 tot 26 maart 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GBS DE KRUIPUIT ORGANISEERDE
SFEERVOLLE HERDENKINGSPLECHTIGHEID

GBS DE KRUIPUIT ORGANISEERDE SFEERVOLLE HERDENKINGSPLECHTIGHEID
De herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof was voor de leerlingen van het 4de leerjaar van de GBS De Kruipuit de afsluiter van hun themalessen over de geschiedenis van België.

De afgelopen maanden nam meester Piet Lammertyn zijn leerlingen van het 4de leerjaar van de GBS De Kruipuit tijdens de lessen Wereldoriëntatie mee in de geschiedenis van België.

Tijdens die lessen kwamen ook de beide wereldoorlogen aan bod. In het kader van de themalessen kregen de leerlingen ook de opdracht om te gaan praten met familieleden en andere mensen die nog herinneringen hebben aan WO II om zo meer te horen over het leven tijdens de oorlog en de bevrijding.

De themalessen vormden de aanloop naar de herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof, die meester Piet aan het voorbereiden was. Het idee van die herdenkingsplechtigheid is volgens Piet Lammertyn ontstaan tijdens gesprekken met zijn vrienden Andy Claeys, Glenn Longueville en Frank Raeman MSM, die net als hijzelf meer dan de meeste Vlamingen belangstelling hebben voor de geschiedenis van ons land.

"Omdat de herdenkingsplechtigheid onderdeel uitmaakte van ons project - De geschiedenis van België - heb ik bewust op de avond van de herdenkingsplechtigheid geen officiëlen of verenigingen maar enkel de ouders en de grootouders van de leerlingen uitgenodigd. Zelfs mijn collega's die op de avond van de plechtigheid hebben meegewerkt werden pas de laatste week voor de plechtigheid verwittigd.

Wij hadden voor het organiseren van de plechtigheid wel de toestemming gekregen van de Commonwealth War Graves Commission (Ieper). Voor de muzikale omlijsting van de plechtigheid konden wij rekenen op de medewerking van Joris Claus (Klaroen) en Diederik De Jaeger (Piper)" vertelde meester Piet na de plechtigheid, die groots was door haar eenvoud en inhoud.

GBS DE KRUIPUIT ORGANISEERDE SFEERVOLLE HERDENKINGSPLECHTIGHEID
Met de brandende kaarsjes aan de grafstenen en de speciale verlichting op het centraal monument straalde het Canadees Kerkhof een bijzonder sfeer uit.

Toen de ouders en grootouders op dinsdagavond 9 maart het Canadees Kerkhof betraden waren zij onder de indruk van de bijzondere sfeer die het kerkhof met aan alle grafstenen een brandend kaarsje uitstraalde. De plechtigheid werd geopend met een welkomgedicht dat gebracht werd door Maya.

In zijn welkomwoord benadrukte meester Piet het belang van de dankbaarheid die wij tonen aan de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Hij voegde er onmiddellijk aan toe dat wij die dankbaarheid ook mogen en moeten tonen tegenover de mensen waarmee wij nu dagelijks in contact komen en/of samenwerken. Die dankbaarheid moet een dam opwerpen tegen de haat en pesterijen die steeds meer greep krijgen op onze samenleving.

Nadat de kinderen onder de leiding van Annelies Lammertyn "Een Ster" van Stan Van Samang hadden gezongen was er een korte bezinning met teksten van Claudine Schelstraete en Sandra Tanghe. Volgens die teksten is het goed om na te denken over het verleden, maar moet er ook vooruit gedacht en gestreefd worden naar een wereld waar de wil om vrede sterker is dan de drang om conflicten met de wapens op te lossen. Om dat te bereiken heeft de wereld mensen en leiders nodig die respect hebben voor de mensen en de natuur.

Om te benadrukken dat de grafstenen op het Canadees Kerkhof voor mensen staan wiens leven veel te vroeg door de oorlog werd afgebroken las Frank Raeman het levensverhaal van Squadron Leader Georges Saint-Clair Boyd Reid -die op 28 oktober 1944 in Maldegem neerstortte en pas in 1996 werd teruggevonden- en van Sergeant Lawrence Hiltz, die samen met zijn toestel en zijn bemanning in Moerkerke neerstortte.

Met een minuut stilte werd de plechtigheid aan het centraal monument besloten. Daarna begaven de kinderen zich samen met hun ouders en grootouders naar de gedenksteen van een soldaat die zij tijdens hun themalessen hadden uitgekozen. Daar werd tijdens een intiem moment een kaarsje aangestoken.

Nadat Joris Claus de Last Post had geblazen werd als slot van de plechtigheid het Belgisch volkslied gezongen.


NU MOET MALECOTE ZIJN
LEIDINGWATER KOKEN

Sedert zaterdag moeten de inwoners van de Kallestraat niet langer hun leidingwater koken voordat zij het voor consumptie gebruiken.

Ondertussen hebben de inwoners van Malecote op hun beurt een brief van de Watergroep in hun brievenbus gekregen. Zij moeten nu zonder tegenbericht gedurende 14 dagen hun leidingwater koken voor zij het kunnen consumeren. Oorzaak van die maatregel zijn werken die aan de leiding in hun straat zijn uitgevoerd.


DE PAPAVER ZONG EN DANSTE
KONING WINTER IN SLAAP

DE PAPAVER ZONG EN DANSTE KONING WINTER IN SLAAP

Den Hoogen Pad zat vrijdagnamiddag tot in de nok gevuld met grootouders van kleuters die in de Papaver school lopen.

Samen met hun juffrouwen hebben de kleuters hun grootouders getoond hoe zij met dansen en gezang koning winter kunnen doen slapen zodat de lente kan beginnen.

Na de voorstelling werden de grootouders uitgenodigd op een koffie in de cafetaria.


DF ADEGEM HEEFT DIT JAAR
DRIE JUNOR JOURNALISTEN

DF ADEGEM HEEFT DIT JAAR DRIE JUNOR JOURNALISTEN
Voor alle 32 leerlingen die jury van de Junior journalistwedstrijd van DF Adegem aan het werk zetten had DF Adegem een boekenpakket.

Er namen dit schooljaar 112 leerlingen van het 4de en 5de leerjaar van de VBS De Papaver en het GBS De Kruipuit deel aan de junior Journalistwedstrijd van DF Adegem. Dit jaar kregen de verhalen "Verschillend en toch Gelijk" als onderwerp opgelegd.

Na een eerste schifting in de scholen raakten de werkjes van 32 van die leerlingen op de tafels van de drie juryleden (Brigitte Coppieters, Jan Cocquyt en Pieter Blomme). Ieder jurylid las de 32 werkjes en maakte zijn eigen rangschikking op. Daarna kwamen de juryleden samen om hun uitslagen te vergelijken en de uitslag op te maken.

De juryleden waren het er over eens dat ze prachtige werkjes hadden gelezen en dat er leerlingen tussen zaten die voor het schrijven van hun verhaal niet los konden komen van hun smartphone en zijn media-mogelijkheden.

In het verleden raakten de juryleden het altijd eens over wie de titel van Junior Journalist verdiende. Dit jaar lagen de kaarten anders: ieder jurylid had een ander verhaal als beste gekozen. Nadat zij samen de drie verhalen hadden beoordeeld werd besloten om de drie schrijfsels dezelfde score te geven.

De 32 leerlingen waren vorige week zondag, samen met hun ouders, uitgenodigd op de prijsuitreiking die doorging in de zaal van de GBS De Kruipuit. Voor het eerst in de geschiedenis van de Junior Journalistwedstrijd van DF Adegem ging de titel van Junior Journalist naar drie leerlingen.

Het waren Jill Cruysberghs met "Vluchteling", Alexine De Vos met "Beste Dagboek" en Joëlle Vanderswaelmen met "Een beetje anders kan geen kwaad" die de titel van Junior Journalist en het daarbij horende speciale boekenpakket mee naar huis mochten nemen.

Hun verhalen worden DF Adegem doorgestuurd naar het provinciaal bestuur om deel te nemen aan de Junior Journalistwedstrijd Oost Vlaanderen.

Op voorstel van de jury werden Eline Beirnaert en Jinte Bruynbroeck voor de originaliteit in hun verhalen met een extra prijs beloond. Alle prijzen werden uitgereikt door Lieve Blondeel die de wedstrijd coördineerde.

SPECIAAL
Ieder jaar maakt DF Adegem iets bijzonders van zijn prijsuitreiking. Om een link met het onderwerp van de DF Junior Journalistwedstrijd te hebben werden dit jaar een kleurlinge met Afrikaanse roots, een rolstoelpatiënte, een vegetariër, een hardhorige en een moslima naar de prijsuitreiking uitgenodigd. Die vijf genodigden namen gewoon in het publiek plaats.

Voordat de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt werd, werden enkele leerlingen afzonderlijk door de jury naar voor geroepen. Aan hen werd gevraagd iemand in de zaal aan te duiden die naar hun mening een beetje speciaal was.

Die test heeft aangetoond dat kinderen anders naar de wereld kijken dan volwassenen: van de eerste kinderen die naar voor gevraagd werden duidde er geen enkele een van de vijf speciale gasten aan - zij kozen telkens voor iemand die volgens hen speciale eigenschappen had.

Het was pas als een leerling een beetje 'gestuurd' werd dat de eerste speciale gast gevonden werd.


E CRANE ORGANISEERDE
TWEE JOBDAGEN

E CRANE ORGANISEERDE TWEE JOBDAGEN
Nadat de sollicitanten waren geïnformeerd over wat E Crane van hen verwacht en hen te bieden heeft volgde een rondleiding in het bedrijf.

Vorig jaar vierde E Crane, het enige bedrijf in België dat zich gespecialiseerd heeft in evenwichtskranen, zijn 25ste verjaardag. Het bedrijf, dat gestart is in de Koekoekslaan in Adegem, heeft ondertussen een groot toeleveringsbedrijf in Polen overgenomen en heeft antennes in verschillende werelddelen.

Tijdens de viering van de 25ste verjaardag van het bedrijf lieten de zaakvoerders er geen twijfel over bestaan dat E Crane nog veel groeimogelijkheden heeft. De uitbreiding van hun markthorizonten betekent ook nood aan extra personeel.

Er werken in de vestiging in Adegem momenteel 44 mensen. Omdat de firma op korte termijn verschillende nieuwe krachten in dienst wil nemen organiseerde E crane twee jobdagen waar telkens een 20-tal kandidaten op afkwamen.

Er waren vier vacatures voor productie/service engineer. Die mensen worden zowel op de thuisbasis (Adegem) als op verplaatsing (ook in het buitenland) ingezet bij de assemblage, het testen en het in gebruik stellen van de kranen. Zij zijn er ook voor de inspecties en het onderhoud van de kranen.

Er waren ook vier vacatures voor mensen die tijdens het vaarseizoen (tussen 1 april en 30 september) vooral op de Thornton Bank instaan voor het onderhoud van de geïnstalleerde machines. Buiten het vaarseizoen worden zij ingezet bij de productie van E Crane (assemblage en onderhoud van hydraulische overslagmachines). Die mensen zullen zowel in Adegem als op verplaatsing worden ingezet.

Op beide jobdagen kregen de mensen naast een rondleiding in het bedrijf in Adegem uitgebreid informatie over de jobs, de opleidingen binnen het bedrijf en hun toekomst in het bedrijf.

Van de mensen die zich op de jobdagen hebben aangeboden zullen diegenen die in aanmerking komen voor een van de jobs al zeer snel voor een volgend gesprek worden uitgenodigd.

Het is de bedoeling dat alle vacatures binnen enkele weken zijn ingevuld.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home