www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 642 - Week 11 : van 13 tot 19 maart 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

OCMW VERHUIST ASIELZOEKERS
NAAR OUDE STAATSBAAN

Het Maldegems OCMW heeft in de Oude Staatsbaan in Adegem twee woningen (de nummers 55 en 57) gehuurd om er 10 tot 12 asielzoekers in onder te brengen. In een van de woningen komt een gezin dat uit zeven personen bestaat.

De mensen die naar de Oude Staatsbaan komen zijn volgens OCMW voorzitter Stefaan Standaert geen nieuwe asielzoekers, maar mensen die momenteel in Maldegem in de Mevr. Courtmanslaan zijn ondergebracht.

De woningen in Maldegem moeten worden opgeknapt en zullen vervolgens opnieuw gebruikt worden als de gemeeente nieuwe asielzoekers krijgt toegewezen.

Vlaams Belang protesteert tegen het plaatsen van de asielzoekers in de Oude Staatsbaan. In de buurt zelf zijn de meningen verdeeld. De bewoners vinden het wel jammer dat zij over de komst van de asielzoekers pas laattijdig zijn ingelicht.


DE GRATIS HUISVUILZAKKEN
WORDEN BEDEELD

DE GRATIS HUISVUILZAKKEN WORDEN BEDEELD
Zaterdagvoormiddag was het de eerste bedeling van de gratis huisvuilzakken voor 2016. In den Hoogen Pad was het aanschuiven geblazen.

Tijdens de laatste gemeenteraadszitting van 2013 besliste de Maldegemse gemeenteraad om de prijs van de huisvuilzakken drastisch te verhogen.

Als compensatie voor die prijsverhoging werd de Algemene Belasting van 75 euro afgeschaft en kreeg ieder gezin, afhankelijk van zijn samenstelling, een of meerdere rollen huisvuilzakken gratis.

Verwacht werd dat die bedeling van gratis husvuilzakken een eenmalige gebeurtenis zou zijn. Schepen Annelies Lammertyn verzekerde ons toen echter dat die gratis huisvuilzakken ook de komende jaren zouden uitgereikt worden.

Vorige week viel bij alle gezinnen een brief van de gemeente in de brievenbus.

Daarin stond vermeld op hoeveel gratis rollen huisvuilzakken het gezin recht heeft en op welke plaatsen en data de huisvuilzakken worden bedeeld.

Wie maar recht heeft op één rol kleine huisvuilzakken van 45 liter krijgt, mits opleg van 5 euro, een rol huisvuilzakken van 60 liter.

DE GRATIS HUISVUILZAKKEN WORDEN BEDEELD
Er stond bij momenten een lange file in en buiten den Hoogen Pad maar eens je aan de balie raakte ging het zeer vlug.

In Adegem ging de eerste bedeling door op zaterdag 12 maart tussen 8u30 en 11u30.

Er volgen nog twee bedelingen in den Hoogen Pad: de eerste gaat door op zaterdag 19 maart tussen 13u30 en 16u30 en de laatste op zaterdag 26 maart tussen 8u30 en 11u30.

Iedereen mag om op het even welke locatie zijn gratis huisvuilzakken afhalen. Bij het afhalen van de zakken moet de brief van de gemeente wel meegenomen worden.

Wie zijn gratis huisvuilzakken tussen 12 en 26 maart niet kan afhalen kan ze vanaf woensdag 30 maart tot en met 30 september tijdens de openingsuren afhalen bij het onthaal van de Technische Dienst in de Bloemestraat.

Ook daar moet de brief van de gemeente voorgelegd worden voordat de huisvuilzakken overhandigd worden.


PETITIE EN BATTERIJEN TEGEN
SLUITING VAN DE ARK MIDDELBURG

PETITIE EN BATTERIJEN TEGEN SLUITING VAN DE ARK MIDDELBURG
Donderdagavond gaf de ouderraad van de Ark Middelburg een petitie met bijna 3.000 handtekeningen tegen de sluiting van de Ark Middelburg af aan mevr. Nicole De Smet, voorzitter van de raad van bestuur van het Vrij Katholiek Onderwijs Maldegem (VKOM).

De ouderraad en de bevolking van Middelburg grijpen alle middelen aan om de sluiting van De Ark Middelburg te voorkomen.

Er werd een petitie zowel op papier als op facebook opgestart. In iets meer dan een week werden bijna 3000 handtekeningen, waaronder ook verschillende uit Adegem, verzameld.

Donderdagavond was er een vergadering van het bestuur van de VKOM. Voordat de voorzitter van de raad van bestuur het schoolgebouw kon binnengaan kreeg zij de petitie in de handen gestopt. Zij aanvaardde die zonde commentaar.

Belbat, een Belgisch recyclage bedrijf, daagt alle Vlaamse Lagere en Kleuterscholen uit om tussen 2 en 20 mei zoveel mogelijk batterijen in te zamelen. De school die per leerling de meeste batterijen inzamelt maakt kans op een exclusief optreden van K3.

De school en de Ouderraad van Middelburg roepen iedereen op om vanaf nu al hun lege batterijen te sparen en ze binnen te brengen in de school. Zij hopen op die manier het optreden van K3 binnen te halen.


DE GRACHTEN
GAAN OPEN

DE GRACHTEN GAAN OPEN
De werken waren nog maar een dag bezig of er waren al klachten. Die zijn ondertussen al opgelost.

Afgelopen woensdag werden de inwoners van Spanjaardshoek, Kruisken en Heulendonk uitgenodigd op een infomoment in den Hoogen Pad. Zij verwachtten dat zij er meer uitleg zouden krijgen over de rioleringswerken die vanaf eind dit jaar zullen uitgevoerd worden.

Het infomoment was er om uitleg te geven over de werken die de komende maanden aan de nutsleidingen worden uitgevoerd. De Watergroep is de coördinator van de werken.

PROBLEEM
De werken zijn pas afgelopen maandag begonnen, maar de inwoners van Spanjaardshoek en Kruisken hadden op het infomoment al klachten: zij beklaagden zich er over dat er bij het zagen van het wegdek een smurrie was achtergebleven op de opritten. Die brij was niet meer schoon te krijgen.

De werfleider had begrip voor de klachten en verzekerde de aanwezigen dat er een borstelwagen zou komen om de achtergelaten troep op te ruimen. Dat is ondertussen gebeurd.

GRACHTEN
Na de uitleg van de vertegenwoordiger van de Watergroep waren er nog enkele vragen over praktische zaken.

Toen kregen de aanwezigen van schepen Erwin Goethals de gelegenheid om terug te komen op hun bezwaren op de plannen voor de aanleg van de nieuwe riolering. Vooral het openleggen van de nu ingebuisde grachten, het parkeren op de rijweg en het haagje tussen het fietspad en de rijweg werden onderwerp van gesprek.

Een aantal mensen in de zaal verwezen naar andere gemeenten in de regio waar ook nieuwe rioleringen werden aangelegd maar waar geen ingebuisde grachten werden opengelegd. Zij vroegen schepen Goethals om de plannen aan te passen en de ingebuisde grachten te behouden.

Volgens schepen Goethals is het onmogelijk de werken in Adegem te vergelijken met werken in andere gemeenten. De gemeente moet werken binnen de rooilijnen en zonder onteigeningen. Verwijzend naar de voorwaarden die door het Vlaams Gewest en de Provincie Oost Vlaanderen worden opgelegd legde schepen Goethals de mensen uit dat er geen mogelijkheid was om de ingebuisde grachten te behouden.

Als de gemeente de grachten daar maar onderhoudt zoals zij dat in de omgeving van de Appelboom doet zal dat volgens mensen in de zaal maar een vuile bedoening zijn.

Schepen Goethals gaf de indruk dat er over het parkeren op de rijweg en het haagje tussen de rijweg en de fietspaden niet veel meer te praten viel. Volgens burgemeester Marleen Van den Bussche zal het parkeerprobleem en het haagje nog eens met de ontwerper en de aannemer besproken worden.


VELDEKENS KRIJGT GRASDALLEN
EN STROOKJESE HAAG

VELDEKENS KRIJGT GRASDALLEN EN STROOKJESE HAAG
Er was vorig jaar nog al wat te doen over het overwoekerde haagje dat de gemeente op Veldekens tussen het fietspad en de rijweg voor de auto's had aangeplant.

Tijdens het infomoment voor de inwoners van de Spanjaardshoek, Kruisken en Heulendonk wezen de inwoners uit die straten op de problemen die de gemeente gehad heeft met het haagje dat zij vorig jaar op Veldekens had aangeplant en daarna opnieuw verwijderde. Zij vroegen of het niet beter zou zijn om in hun straat het voorziene haagje door grasdallen te vervangen.

Over het haagje is volgens burgemeester Van den Bussche het laatste woord nog niet gezegd. Zij wees er op dat er in het schepencollege een oplossing voor de tussenstrook op Veldekens is uitgewerkt.

Op Veldekens zullen op de korte stroken tussen het fietspad en de rijweg grasdallen worden aangelegd. Op langere stroken zal er een haagje worden geplant.


DE KALLESTRAAT MOET
OPNIEUW LEIDINGWATER KOKEN

Omdat er in de loop van vorige week door de Watergroep werken werden uitgevoerd aan de leidingen in de Kallestraat zat een deel van de inwoners van de Kallestraat en de Weide donderdag van omstreeks 10 tot 17 uur zonder leidingwater.

Zolang er geen tegenbericht komt van de Watergroep moeten de inwoners van de Kallestraat het leidingwater dat ze voor consumptie willen gebruiken vooraf 5 minuten koken.


HET DOSSIER VAN TOBY BELANDT
OP DE RECHTBANK

Er is een nieuwe episode toegevoegd aan het dossier van de duitse herdershond Toby die in Maldegem bij drie bijtincidenten betrokken was en momenteel in een asiel in Gent verblijft.

Burgemeester Marleen Van den Bussche, die beslist had dat Toby met een spuitje moest inslapen, heeft een brief ontvangen van de advocaat van het dierenzorgcentrum Desk met daarbij de documenten waarbij Natasha Roek uit Maldegem haar hond Toby overdraagt aan Brenda Neirinck van Desk.

De hond betekent volgens het schrijven nu geen gevaar meer voor Maldegem en zal in een speciale instelling worden behandeld. Daardoor zou het inslapen van Toby niet meer nodig zijn.

De gemeente Maldegem heeft het dossier aan haar advocaat overgemaakt. De uiteindelijke beslissing zal in de rechtbank vallen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home