www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 636 - Week 5 : van 31 januari tot 6 februari 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DEN HOOGEN PAD
BESTAAT 20 JAAR

DEN HOOGEN PAD BESTAAT 20 JAAR
Op 27 februari 1996 opende het cultureel centrum den Hoogen Pad zijn deuren, in aanwezigheid van toenmalig minister van Cultuur oud Maldegemnaar Luc Martens.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen die de fusies van de gemeenten voorafgingen hadden alle partijen die in Maldegem aan de verkiezingen deelnamen de spreiding van de culturele infrastructuur in hun programma ingeschreven. Terwijl Maldegem nog met lege handen stond kreeg Adegem al in 1996 zijn cultureel centrum: "Den Hoogen Pad".

Voordat Maldegem op donderdag 28 januari in Den Hoogen Pad zijn Gedichtendag organiseerde was er in de cafetaria van het cultureel centrum een korte viering ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van het cultureel centrum.

Remi De Jaeger, die als toenmalig schepen van cultuur het dossier van Den Hoogen Pad heeft begeleid, blikte samen met huidig schepen van cultuur Frank Sierens en Gaby Bruyninckx (Programmatiecomité) terug op het ontstaan en de succesvolle groei van Den Hoogen Pad. Het cultureel centrum is niet meer weg te denken uit Adegem.

Hoewel de heer De Jaeger er donderdagavond in zijn gesprek geen allusie op maakte was het dossier van de bouw van Den Hoogen Pad voor hem maar klein bier in vergelijking met het dossier van het groot cultureel centrum dat in Maldegem moest komen.

Dat dossier, waarin toenmalig schepen De Jaeger meerdere jaren veel tijd en energie had gestoken, was volledig klaar maar werd op het laatste moment van tafel geveegd - en niet door de oppositie. De Hoogen Pad werd door mensen die toen de politiek volgden een beetje als een troostprijs voor de gemiste hoofdprijs aanzien.

DEN HOOGEN PAD BESTAAT 20 JAAR
Van zowel mevr. Bruyninckx als de heren De Jaeger en Sierens waren er woorden van lof voor de inzet van zowel de mensen van de dienst cultuur als voor de leden van het programmatiecomité.

Het cultureel centrum heeft er mee voor gezorgd dat de Maldegemse Dienst cultuur -met een antenne in Adegem- een volwaardige dienst werd.

Voor zijn eigen programmatie kan de cultuurraad rekenen op een groep enthousiaste medewerkers (programmatieraad) voor zowel het opmaken van een aantrekkelijk programma als voor de organisatie van de activiteiten.

BEZETTING
De cijfers bewijzen dat Den Hoogen Pad een succesverhaal is: in 2010 werd de polyvalente zaal 157 maal gebruikt door verschillende organisaties en het eigen programmatiecomité. De kleine vergaderzaal werd 56 maal gereserveerd. In 2015 waren er in de grote zaal 227 activiteiten en werd de kleine vergaderzaal 212 keer gebruikt.

Sedert 2011 wordt de cafetaria tijdens activiteiten in de grote zaal uitgebaat door verenigingen. Voor de 20ste verjaardag van den Hoogen Pad doet ook de gemeenteraad een bijzondere inspanning: dit jaar krijgt den Hoogen Pad een nieuwe geluidsinstallatie en een nieuwe tribune.


SPANJAARDSHOEK EN KRUISKEN WILLEN AANPASSINGEN AAN SPAM DOSSIER

SPANJAARDSHOEK EN KRUISKEN WILLEN AANPASSINGEN AAN SPAM DOSSIER
Spanjaardshoek en Kruisken krijgen nieuwe riolering en nieuwe fietspaden maar zijn daar niet onverdeeld gelukkig om.

In het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) voorziet de gemeente Maldegem dit en volgend jaar werken op Spanjaardshoek en Kruisken. Van de aanleg van het dubbel rioleringsstelsel maakt de gemeente Maldegem gebruik om in beide straat ook nieuwe fietspaden aan te leggen.

Tijdens een eerste informatievergadering zagen de mensen van Spanjaardshoek en Kruisken dat het de bedoeling is om naast de nieuwe riolering en fietspaden ook een aantal ingebuisde grachten opnieuw open te leggen.

Nadat zij de eerste plannen van de werken in hun straten hadden bestudeerd zaten de inwoners van Spanjaardshoek en Kruisken met een dubbel gevoel: het is volgens hen positief dat de gemeente aan het milieu en de veiligheid van de zwakke wegegebruikers denkt, maar met hun huidig plan bezorgen de gemeente en Aquafin de inwoners van Spanjaardshoek extra kosten en problemen.

BRIEF
Na een wijkvergadering werd een schrijven aan het college van burgemeester en schepenen gericht. In dat schrijven stellen de inwoners zich vragen over de aanleg van een dubbele fietspad in hun straten. Zij wijzen er op dat er tussen de N9 en Heulendonk, een fietsroute, drie verschillende soorten fietspaden zullen liggen. Dat is om problemen vragen.

De inwoners wijzen ook op de parkeerproblemen die er in hun straten zullen komen. Nu kunnen de auto's nog naast de rijweg worden geparkeerd. Eens de fietspaden er liggen en ook de ingebuisde grachten geopend zijn zal dat onmogelijk zijn, dan moeten de auto's namelijk op de rijweg parkeren en dat zal voor extra problemen zorgen. Het zal voor de inwoners ook moeilijker worden om veilig met hun auto van hun oprit op de baan te komen.

Er wordt in de brief ook gewezen op de extra kosten die de SPAM werken met zich mee brengen voor de inwoners: zij moeten de afvoerbuizen van zowel hun afvalwater als hun regenwater (behalve als zij het zelf gebruiken) naar de aansluiting op het rioleringsnet brengen. Als de grachten worden opengelegd zullen veel mensen hun voortuintje opnieuw moeten aanleggen.

De mensen vragen zich af of de gemeente voor die extra kosten een vorm van subsidie voorzien heeft. De inwoners vragen zich ten slotte ook af wie er de grachten en de stroken tussen het fietspad en de rijweg zal onderhouden. Zij verwijzen daarvoor naar de (slechte) manier waarop de gemeente de grachten op de Kruipuit en op Veldekens onderhoudt.

VERGADERING
Mocht het schepencollege niet -of afwijzend- op het schrijven van de mensen van Spanjaardshoek en Kruisken reageren, dan zullen de inwoners door een advocaat laten onderzoeken of alles wat de gemeente en Aquafin in hun straten willen doen wel wettelijk is.

De soep zal waarschijnlijk niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend: het schepencollege voorziet nog een informatievergadering op maandag 15 februari. Of en welke aanpassingen er aan de plannen nog kunnen gebeuren wou men bij de leden van het schepencollege niet kwijt.

Voordat de werken in het kader van het SPAM dossier worden aangevat is het eerst aan de maatschappijen van de nutsvoorzieningen om aanpassingswerken uit te voeren. Daarbij inbegrepen zouden het ondergronds brengen van het laagspanningsnet en de aanpassing van de openbare verlichting zitten.


GEMEENTE EN OCMW
HEBBEN NIEUWE WEBSITE

GEMEENTE EN OCMW HEBBEN NIEUWE WEBSITE

De afgelopen maanden hebben personeelsleden van de gemeente en het OCMW gewerkt aan hun nieuwe Website. Donderdagvoormiddag werden de nieuwe websites voorgesteld.

De mensen hebben puik werk geleverd: de sites ogen niet alleen mooier, zij zijn overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. De mensen kunnen meer en gemakkelijker attesten online aanvragen.

De vernieuwing is volgens schepen Annelies Lammertyn en de leden van de werkgroep geen eindpunt. Er zal verder gewerkt worden aan de vorm en de inhoud van de sites.


FEESTENDE LAPPERKES
STELDEN HUN CARNAVALSWAGEN VOOR

FEESTENDE LAPPERKES STELDEN HUN CARNAVALSWAGEN VOOR

Met hun feest begonnen De Lapperkes zaterdagavond officieel aan hun carnavalsseizoen. Het was ook het moment om hun carnavalswagen voor 2016 voor te stellen.

In de opbouw van die wagen hebben leden van de Lapperkes de afgelopen maanden een groot deel van hun vrije tijd gestoken. Voor hun wagen hebben de Lapperkes dit jaar hun inspiratie bij de Mexicanen gehaald.

Het is de bedoeling dat zij aan 10 stoeten deelnemen. Op zondag 7 februari nemen zij in Maldegem zowel aan de namiddag- als aan de avondstoet deel.


BOEIENDE
TOAST LITERAIR

BOEIENDE TOAST LITERAIR

Nadat zij vorig jaar veel succes hadden met Geert Van Istendael, hadden de DF-afdelingen Adegem en Maldegem en de Bibliotheek dit jaar Katrien Ryserhove uitgenodigd voor hun "Toast Literair" in de Bibliotheek op de Schouwburgplaats.

Katrien Ryserhove, de gewezen lerares die nu als schrijfster uitgeefster en scriptschrijfster het levenswerk van haar Papa "De moorden van Beernem" op haar eigen manier verder zet werd geïnterviewd door Jooris Van Hulle.

Zij had het tijdens het gesprek niet alleen over haar boeken maar ook over de motivatie van haar papa en van zichzelf om te blijven graven in de geheimen van "de Moorden van Beernem".

Er werd natuurlijk ook aandacht besteed aan de film "De Zaak De Zutter", die binnenkort in Brugge in Première gaat en ook in Gent zal te zien zijn.

De belangstelling voor de Toast Literair 2016 met Katrien Ryserhove was zo groot dat veel inschrijvingen moesten geweigerd worden. De DF-afdelingen denken nu aan een initiatief rond de film "De Zaak De Zutter".


KLAAR VOOR
DE PARKCROSS

KLAAR VOOR DE PARKCROSS

Sedert maandag zijn Daniel De Meyere, André Geirland, Antoon Geirland, Jozef Bral en Daniel Ingels druk in de weer als parcoursbouwers van de parkcross van woensdag 3 februari.

Het wordt volgens Algemeen verantwoordelijke Raf Van de Velde een Parkcross met een zwart randje: de heer Van de Velde kreeg bericht dat Raoul Van Hulle, de vroegere secretaris van de Parkcross, vrijdagnamiddag overleden is.


MEOS KREEG HANDIGE
INBREKERS OVER DE VLOER

Vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag werd er ingebroken in de sporthal Meos. Eric Ingels, de uitbater van de cafetaria van Meos, kreeg rond 1 uur 30 thuis een telefoontje met de melding dat het stil alarm van de sporthal was afgegaan.

"Het is niet de eerste maal dat het stil alarm afgaat zonder dat er iets speciaals is. Toen ik ter plaatse kwam was er niets te verdachts te zien. Ik ben dan naar huis teruggekeerd, maar zaterdagmorgen werd ik verwittigd dat er toch was ingebroken" vertelde de heer Ingels.

De inbrekers waren met een ladder die ze achterlieten op het terras van de sporthal geklommen. Daar hadden zij een segment uit een glazen deur geschroefd om in de cafetaria binnen te geraken, waar zij ongeveer 150 euro wisselgeld vonden.

De inbrekers trokken daarna naar beneden, naar de kantoren van de sportdienst. Om daar binnen te geraken hebben zij een laagzittend roostertje uit een deur geschroefd. Zij hebben de kluis en haar inhoud -ongeveer 2.000 euro- meegenomen.

Voor de laptops en beamers die in de kantoren stonden hadden de inbrekers geen belangstelling. De politie deed de vaststellingen. Van de daders was er nog geen spoor.


WIETPLANTAGE ONTMANTELD
IN MIDDELBURG

Nadat zij op 1 januari bij een inval in café Passage langs de Aalterbaan een wietplantage ontdekten heeft de Maldegemse politie, in samenwerking met de federale politie, vorige week in de Hoornstraat in Middelburg een cannabisplantage opgedoekt.

Er bestond bij de politie al enige tijd een vermoeden dat er in de Hoornstraat drugs geteeld werden. Van zodra ze de juiste plaats van de plantage ontdekt hadden zijn de PZ Maldegem en de federale politie er binnengevallen.

Er stonden 1300 planten die oogstklaar waren in de loods. Die werden onmiddellijk vernietigd. Bij de inval werd niemand aangehouden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home