www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 635 - Week 4 : van 24 tot 30 januari 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GOED NIEUWS VOOR GEBOUWEN
LANGS HET SCHIPDONKKANAAL

Toen in 1978 het Gewestplan Eeklo-Aalter werd getekend werd de strook naast het Schipdonkkanaal als reservatiezone ingekleurd.

Toen werd er al geopperd dat ooit het Schipdonkkanaal, dat tussen 1846 en 1860 gedolven werd, verbreed zou worden. Er werden aan de reservatiestrook ook stedenbouwkundige regelingen verbonden.

Aan de gebouwen die in de reservatiezone staan mogen tot op heden enkel instandhoudingswerken uitgevoerd worden. De meerwaarde van die instandhoudingswerken mogen niet doorgerekend worden bij een eventuele onteigening.

De eigenaars kunnen hun gebouwen dan ook enkel aan een veel te lage prijs verkopen.

Er werden, tot op heden zonder resultaten, verschillende politieke initiatieven genomen om de regelgeving van de reservatiestrook ongedaan te maken.

In 2008 sloegen inwoners van de gemeenten die langs het schipdonkkanaal gelegen zijn de handen in elkaar en organiseerden de eerste kanaalfeesten, met als doel druk uit te oefenen op de politici om af te zien van de verbreding van het Schipdonkkanaal en om de reservatiezone af te schaffen.

Hoewel het dossier van de verbreding van het Schipdonkkanaal momenteel diep in de parlementaire diepvries zit durft geen enkele politieker zeggen dat er geen verbreding van het Schipdonkkanaal komt.

Er zijn momenteel andere initiatieven genomen om de haven van Zeebrugge te ontsluiten. Volgens Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman zal het afhangen van het resultaat van die initiatieven of het dossier van het Schipdonkkanaal al dan niet nog uit de diepvries komt.

INITIATIEF
De kansen stijgen dat er binnenkort toch wel grotere herstellings- en uitbreidingswerken aan de gebouwen in de reservatiestrook mogen gebeuren.

Vlaams minister Joke Schauvliege werkt momenteel aan een nieuw plan voor de reservatiezone. Welke herstellings- of uitbreidingswerken mogen uitgevoerd worden zal dossier per dossier bekeken worden.


GEZINSBOND ADEGEM
KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2016

GEZINSBOND ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2016
Het bestuur van de Gezinsbond Adegem heeft zijn leden een nieuwjaarsreceptie aangeboden waar jong en oud konden van genieten.

Ook dit jaar was de belangstelling voor de nieuwjaarsreceptie van de Gezinsbond in den Hoogen Pad groot.

Om het ook voor de jongste leden gezellig te maken was er voor hen een aparte speelruimte ingericht waar zij regelmatig van spijs en drank voorzien werden.

Voorzitter Dorine De Vlieger blikte in haar toespraak even terug op het voorbije jubileumjaar en zag dat het goed was. Zij dankte de leden van haar bestuur voor hun inzet.

Dat bestuur heeft ook weer een aantrekkelijk programma voor 2016 voorbereid.

In tegenstelling met vorig jaar, waar veel tijd en energie in de viering van het jubileumfeest werd gestoken, wordt dit jaar in de eerste plaats teruggegrepen naar vertrouwde activiteiten.

Er komt dit jaar zeker een petanque avond en ook de samenzang rond het kampvuur is opnieuw in het programma opgenomen.

Ook de ontspannende en leerzame uitstapjes, de sportieve bijeenkomsten en culinaire verwenningen krijgen, net als de uitbreiding van de culturele bagage en medische weetjes, opnieuw een plaatsje op de activiteitenkalender.

Voor de jongsten staan Halloween, de paaseierenraap, de filmnamiddag, het Sinterklaasfeest en de kooknamiddag in het programma ingeschreven.

Voor een volledig overzicht van het programma voor 2016 verwees voorzitter De Vlieger naar het ledenblad "Prikbord", waarin op het gepaste moment meer informatie over de activiteiten wordt gegeven.

Na het woordje van de voorzitter was het tijd om gezellig verder te keuvelen en te genieten van de hapjes en de drankjes.


DODELIJK ONGEVAL AAN
KRUISPUNT OP DE EXPRESWEG

Maandagavond rond 18 uur stond de 58 jarige Ronny Baelens uit Lochristi, in de showwereld beter gekend als presentator-animator Ron Van Tienen, met zijn personenwagen op de Expresweg richting Zelzate, ter hoogte van Celieplas, voor de rode lichten toen hij werd aangereden door een vrachtwagen.

De Nederlandse chauffeur van de vrachtwagen had waarschijnlijk te laat opgemerkt dat Ronny Baelens voor het rode licht stond.

De personenwagen verdween gedeeltelijk onder de vrachtwagen en de chauffeur zat zwaargewond geklemd in zijn wagen.

De brandweer had veel werk om de man te bevrijden en hij overleed ter plaatse aan zijn verwoningen.

Het is op enkele maanden tijd het tweede dodelijke ongeval op de Expresweg op Maldegems grondgebied.

Donderdagavond gebeurde er eveneens op de Expresweg, ter hoogte van het Kruispunt met de Vakebuurtstraat, een ongeval waarbij twee vrachtwagens betrokken waren.

De chauffeur van de vrachtwagen die werd aangereden werd levensgevaarlijk gewond. Volgens de laatste berichten zou zijn toestand stabiel zijn.


HEULENDONK KLONK
OP HET NIEUWE JAAR

HEULENDONK KLONK OP HET NIEUWE JAAR

Vorige week zondag hadden de inwoners van Heulendonk en omgeving afspraak op de nieuwjaarsdrink in de loods van de familie Van de Kerckhove.

Het feestcomité Heulendonk, dat er voor zorgde dat het uitwisselen van de nieuwjaarswensen kon gebeuren tijdens het genieten van een hapje en een drankje, was aangenaam verrast over de ruime belangstelling die er voor nieuwjaarsdrink bestond.

Van voorzitter Bernard Wauters vernamen wij dat Yves Segers ter gelegenheid van de tiende wijkkermis van Heulendonk op bezoek zal komen.


WTC DE FLANDRIENS ADEGEM
PROMOVEREN NAAR EERSTE PROVINCIALE

WTC DE FLANDRIENS ADEGEM PROMOVEREN NAAR EERSTE PROVINCIALE

De leden van WTC De Flandriens Adegem hielden het zondagvoormiddag bij een korte tocht: om 11 uur werden zij in hun lokaal 't Kruisken bij Koen en Christine verwacht om er de kampioenstitel in tweede provinciale en promotie naar eerste provinciale te vieren.

WTC De Flandriens Adegem werd in 1969 opgericht. Momenteel telt de club een negentigtal leden. Sinds vijf jaar rijden De Flandriens bij de Wielerbond Vlaanderen. De meer dan 120 clubs die bij die Wielerbond aangesloten zijn worden in vier provinciale afdelingen ingedeeld.

Net als iedere nieuwkomer startten De Flandriens Adegem in vierde provinciale. Afhankelijk van het aantal leden van een club dat deelneemt aan een rally die onder de vlag van Wielerbond Vlaanderen wordt georganiseerd, krijgt de club wedstrijdpunten voor het Topclub kampioenschap.

In de afgelopen vijf jaar is WTC De Flandriens Adegem er in geslaagd om van vierde provinciale door te stoten naar tweede provinciale en daar Topclub kampioen te worden. Volgend seizoen, dat op 1 maart start, rijdt de club in eerste provinciale.

Voorzitter Armand Dobbelaere is er van overtuigd dat WTC De Flandriens Adegem ook in eerste provinciale een behoorlijk resultaat zal halen. Samen met sponsor MEVACO zorgde het bestuur voor een attentie voor de leden.


NA VIER JAAR OPENT AD DELHAIZE
ZIJN DEUREN IN MALDEGEM

NA VIER JAAR OPENT AD DELHAIZE ZIJN DEUREN IN MALDEGEM
Het is de bedoeling dat AD Delhaize op de hoek van de Koning Leopoldlaan en de Sint Barbarastraat over enkele maanden (eindelijk) zijn deuren opent.

Eind december 2011 werd aan het handelspand op de hoek van de Koning Leopoldlaan en de Sint Barbarastraat met spandoeken aangekondigd dat daar weldra een AD Delhaize zijn deuren zou openen. Die "weldra" is ondertussen al vier jaar later geworden.

Het wordt een AD Delhaize die op zelfstandige basis wordt uitgebaat. Volgens zowel de verantwoordelijke van AD Delhaize als de toekomstige uitbaters, de familie Van Renterghem, die ook een AD Delhaize in Aalter hebben, is het de bedoeling dat de deuren van AD Delhaize in Maldegem in maart of april opengaan.

De Familie Van Renterghem is voor zijn afdeling in Maldegem op zoek naar een dertigtal personeelsleden.


OPNIEUW LAAGVLIEGERS OP DE ZWEPE

Vorige week woensdagnacht organiseerde de PZ Maldegem opnieuw snelheidscontroles op de Zwepe.

Dat die controles nodig zijn bewezen de resultaten: er werden 14 voertuigen geflitst die te snel reden.

Een chauffeur moest zijn rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen inleveren. Hij reed 139 km/u waar maar 70 km/u is toegestaan. Een bestuurster moest na een ademtest haar rijbewijs voor 6 uur inleveren.

Gezien het resultaat van de controle zullen er in de toekomst op de Zwepe nog snelheidscontroles worden georganiseerd...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home