www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 634 - Week 3 : van 17 tot 23 januari 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE ZANDRING KLONK
OP HET NIEUWE JAAR

DE ZANDRING KLONK OP HET NIEUWE JAAR
Tijdens de nieuwjaarsreceptie stelde het buurtcomité van de Zandring het kastje voor dat binnenkort als buurtbibliotheek in de wijk zal te zien zijn.

Nadat zij 15 jaar geleden het vernieuwde gedeelte van de Ringbaan feestelijk hadden ingehuldigd staken enkele inwoners van de Ringbaan en Zandakkers de koppen bij elkaar om de oprichting van een buurtcomité voor te bereiden.

De bedoeling van de initiatiefnemers was de mensen van de Ringbaan en Zandakkers, door het organiseren van (kleine) activiteiten dichter bij elkaar te brengen.

De eerste woordvoerders van het buurtcomité Zandring waarvan nu ook Blekkersgat deel van uitmaakt waren Jan Bral en Piet Blomme. Na 15 jaar is het buurtcomité nog altijd actief en worden er ieder jaar verschillende activiteiten georganiseerd.

Een van de vaste activiteiten is de nieuwjaarsdrink die dit jaar op zaterdag 9 januari in de lokalen van de Zandloper doorging.

In haar nieuwjaarstoespraak blikte Kathelijn Vermeulen die sedert 3 jaar voorzitter van het buurtcomité is, even terug op de geslaagde activiteiten van het voorbije jaar.

Daarbij was ook een woordje van dank voor Alex Blomme, die instaat voor het onderhoud van de bolbaan en de petanquebaan.

Voor 2016 heeft het buurtcomité naast de vertrouwde activiteiten zoals het beroemde jaarlijks zomerfeest en de buurtquiz ook enkele nieuwe initiatieven en ideeën in petto.

De buurtquiz van februari krijgt naar aanleiding van het 15 jarig bestaan van de buurtwerking een speciaal karakter.

In mei wil het buurtcomité meewerken aan ABBA Gold in den Hoogen Pad.

Binnenkort verschijnt in het straatbeeld van de wijk ook het kastje dat dienst doet als buurtbibliotheek. Daarin kunnen mensen boeken, tijdschriften en ander leesvoer leggen die andere inwoners van de wijk gratis kunnen lezen.

De komende weken zal het buurtcomité bij de mensen van de wijk peilen of er belangstelling is voor het onderhouden van volkstuintjes. Als er voldoende belangstelling is wil het buurtcomité mee op zoek gaan naar een geschikte locatie voor de aanleg van die tuintjes.

Voor de inwoners van de Ringbaan en Zandakkers die vreesden dat er, als het nieuw industrieterrein er is, vrachtwagens door hun straten zullen rijden was er geruststellend nieuws.

Leden van het buurtcomité hadden een onderhoud met burgemeester Marleen Van den Bussche. Van haar kregen zij de verzekering dat de nodige maatregelen voorzien worden om te voorkomen dat er geen vrachtwagens van het nieuw industrieterrein door hun straten kunnen rijden.

Na de toespraak van voorziteer Kathelijn was het tijd om gezellig verder te keuvelen.


FIETSSTER ZWAAR GEWOND NA
VAL AAN SPOORWEGOVERSTEEK

FIETSSTER ZWAAR GEWOND NA VAL AAN SPOORWEGOVERSTEEK
Om te voorkomen dat er nog ongevallen met fietsers zouden komen langs de Oude Staatsbaan waar de spoorweg de baan kruist werd het traject van de fietspaden aangepast. Toch kwamen de afgelopen weken 2 fietssters daar ten val.

Woensdagnamiddag is de 52-jarige fietsster Darline N. bij het dwarsen van de spoorwegovergang op de Oude Staatsbaan in Adegem met haar voorwiel tussen de sporen geraakt. De vrouw kwam zwaar ten val.

Een voorbijganger zag de zwaar gewonde vrouw liggen en verwittigde de hulpdiensten. De vrouw die zwaar aan het hoofd geraakt was werd eerst naar het AZ Alma in Eeklo gebracht. Van daaruit werd ze doorgevoerd naar het UZ in Gent.

Bij de val liep de vrouw drie breuken aan de schedel en een hersenbloeding op. Zij wordt in een kunstmatige coma gehouden. Haar toestand is stabiel maar was vrijdag nog zorgwekkend.

Omdat er teveel ongevallen met fietsers gebeurden aan die overweg heeft de gemeente Maldegem enkele jaren terug het tracé van de fietspaden op het kruispunt van de Oude Staatsbaan met de spoorweg gewijzigd. Daardoor moeten de fietsers nu recht op de sporen rijden zodat hun wielen niet meer tussen de sporen kunnen geraken.

Vermoed wordt dat de vrouw nog het oude tracé van het fietspad gevolgd heeft. Volgens fietsers met een elektrische fiets is het moeilijk om daar de kronkels in het fietspad te volgen.

Eind vorig jaar is op datzelfde kruispunt nog een vrouw met haar fiets ten val gekomen omdat zij de bocht in het fietspad niet kon nemen.


NIEUWJAARSDRINK
IN 't KRUISKEN

NIEUWJAARSDRINK IN 't KRUISKEN

Ook in Café 't Kruisken bij Koen en Christiane werd er vorige week zondag geklonken op een voorspoedig 2016. Voor de verantwoordelijken van de organisaties die in 't Kruisken hun lokaal hebben hadden Koen en Christiane een attentie.

Ook de winnaars van de eindejaarswedstrijd mochten zondag hun prijs komen afhalen. Iedereen die in december en begin januari in 't Kruisken kwam mocht gratis raden hoeveel lampjes er aan de kerstbomen bij het café hingen.

Maria De Beule had er 2.160 op haar formulier ingevuld en dat was het juiste aantal. Zij won de eerste prijs.

De andere prijzen gingen naar Dorine Madou (2.150), Simon De Meyere (2.145), Luc Van Landschoot 2.143, Luc Van Toch (2.180) en William Craeye (2.189).

Voor de klanten van 't Kruisken is het uitkijken naar de volgende speciale wedstrijd...


"EINDELIJK VRIJ?"
NOG BETER DAN VORIG JAAR

Voor het extra concert "Eindelijk Vrij?" dat het Gemengd Koor Canticorum onder de leiding van dirigent Jan Wauters en het Jazzcombo donderdagavond in den Hoogen Pad brachten waren er meer dan 400 kaarten verkocht.

Onder de mensen in de zaal zaten waren er verschillende die vorig jaar al van het concert genoten hadden.

Na het concert van donderdagavond waren zij het er allemaal over eens dat hetgeen zij die avond te zien en te horen hadden gekregen nog beter was dan het concert dat zij vorig jaar hadden bijgewoond.

Het was duidelijk dat de leden van het koor en hun dirigent donderdagavond veel relaxter op het podium stonden dan vorig jaar. Ook het samenspel tussen het Jazcombo en het koor was gewoon om van te snoepen.

Na het concert werden zowel de dirigent en de leden van het koor als de leden van het Jazzcombo door de mensen in de cafetaria met complimentjes overladen.

Wie het Gemengd koor Canticorum samen met pianist Stijn Wauters nog eens aan het werk wil zien houdt in zijn agenda 12 februari vrij.

Dan treedt het koor en de pianist onder de vlag van "Liefde voor Muziek" om 19u30 op in de St-Jozefkerk in de Abdijstraat 31 in Eeklo. Voor dit concert kunnen kaarten besteld worden bij dirigent Wauters en de leden van het koor.


WATEROVERLAST VERTRAAGT
WERKEN IN MALECOTE

WATEROVERLAST VERTRAAGT WERKEN IN MALECOTE
Waar in Malecote de drukriolering moet komen staat er zoveel water dat eer daar voorlopig niet verder kan gewerkt worden.

In het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) worden er momenteel werken uitgevoerd in Malecote en de omgeving van Raverschoot.

In het eerste deel van Malecote wordt een gescheiden (afvalwater en oppervlakte water) riolering aangelegd. In het tweede deel van die straat, richting Oosteindeke, komt er een drukriolering voor het afvalwater.

De werken voor die leiding zijn nu aangevat maar de weersomstandigheden zijn spelbreker.

Waar de drukleiding moet komen werd er vorig jaar grond afgegraven en werd er al een archeologisch grondonderzoek uitgevoerd. Er werden ook filters geplaatst om de grond droog te krijgen.

Er is de afgelopen dagen echter zoveel water gevallen dat grondwerken er voorlopig onmogelijk zijn.


OOK DIT JAAR
SCHAATSPLEZIER IN MALDEGEM

OOK DIT JAAR SCHAATSPLEZIER IN MALDEGEM
Voor de vierde maal kunnen schaatsliefhebbers gedurende enkele weken hun hart op halen op de ijspiste op markt in Maldegem.

Dank zij de inspanningen van het VHMC bestuur en met de medewerking van de gemeente is er tussen vrijdag 22 januari en zondag 14 februari schaatsplezier in het centrum van Maldegem.

Vrijdagavond wordt de ijspiste geopend door muzikaal talent van eigen bodem.

Op zondag 14 februari de slotdag van de schaatspret komen de Romeo's naar de ijspiste.

De ijspiste is iedere dag open van 10 uur tot 21u30. Op maandag, dinsdag, en donderdag is de ijspiste behalve tijdens de krokusvakantie 's avonds gesloten.

Voor anderhalf uur schaatsen moet, de huur van de schaatsen inbegrepen, 5 euro betaald worden.

Leerlingen die in klasverband naar de ijspiste komen betalen slechts 3,50 euro om te schaatsen. Voor die prijs krijgen zij ook nog warme chocomelk.


GRATIS NAAR
DE PARKCROSS

Woensdag 3 februari is de Maldegemse parkcross aan zijn tiende editie toe. Ter gelegenheid van die jubileumeditie bieden de organisatoren een aantal mensen een vrijkaart aan.

Wie in Maldegem (en de deelgemeenten) in een huis met huisnummer 10 woont, kan tussen 25 januari en 2 februari, tijdens de kantooruren, zijn gratis kaart voor de parkcross afhalen bij de dienst onthaal in het gemeentehuis.

De kaarten worden slechts afgeleverd als de afhaler zijn identiteitskaart kan voorleggen.

Ook echtparen die dit jaar 10 jaar getrouwd zijn vallen in de prijzen: zij kunnen tijdens dezelfde periode hun twee gratis kaarten bij de dienst onthaal afhalen.

Zij moeten bij het afhalen van de kaarten hun trouwboekje of een attest van de burgerlijke stand en hun identiteitskaart voorleggen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home