www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Dertiende jaargang - n° 633 - Week 2 : van 10 tot 16 januari 2016

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

HET OPENBAAR TOILET IN
DE KERK KOMT ER AAN

HET OPENBAAR TOILET IN DE KERK KOMT ER AAN

Begin vorige week is de gemeente begonnen met het ombouwen van een lokaaltje in de Sint Adrianuskerk tot een openbaar toilet.

Hoe lang het geleden is dat er een eerste maal om een openbaar toilet in de omgeving van de Adegemse kerk werd gevraagd, kan niemand zich nog herinneren. Zeker is dat het voor het begin van ons wekelijks nieuws was.

Vorig jaar, een paar maanden voor het bouwverlof, kregen de mensen die instaan voor het onderhoud van de kerk de vraag om de ruimte waar vroeger de doopfont stond volledig vrij te maken omdat er zou begonnen worden met de installatie van een openbaar toilet.

Meer dan een gat in de muur maken om de afvoerbuis van het toilet door te steken werd er toen niet gedaan.

Van arbeiders van de gemeente hoorden wij toen dat er voorlopig aan buiten projecten zou gewerkt worden.

Het installeren van het openbaar toilet in de Adegemse kerk zou gebeuren in de periode waarin buiten werken minder gemakkelijk is.

Kort na de jaarwisseling zijn arbeiders van de gemeente eraan begonnen. Als de mensen mogen doorwerken, dan kan het toilet waarschijnlijk over enkele weken al in gebruik genomen worden.

Of het toilet gedurende al de uren dat de kerk open is of enkel als er erediensten in de kerk zijn, toegankelijk zal zijn is nog niet duidelijk.


KILLE WIND OP GEZELLIGE
ADEGEMSE NIEUWJAARSRECEPTIE

KILLE WIND OP GEZELLIGE ADEGEMSE NIEUWJAARSRECEPTIE

Om beter beschermd te zijn tegen de snijdende kille wind had het Adegems feestcomité de opstelling van zijn tentjes voor de nieuwjaarsreceptie aangepast.

Het werd net als de vorige jaren een gezellige bedoeling. Er waren warme en frisse drankjes en hapjes.

KILLE WIND OP GEZELLIGE ADEGEMSE NIEUWJAARSRECEPTIE
De ploeg die in stond voor de warme hapjes
maakte zich even vrij om voor de lens te komen.

KILLE WIND OP GEZELLIGE ADEGEMSE NIEUWJAARSRECEPTIE
Voor jongeren was het leuk om even
te poseren voor de fotograaf van dienst.


DRIE KONINGEN GAVEN DE
OFFICIELE START VAN HET PROJECT 82

DRIE KONINGEN GAVEN DE OFFICIELE START VAN HET PROJECT 82

Woensdagvoormiddag brachten de Drie Koningen symbolisch geld, plannen en bouwmateriaal naar Maldegem voor de renovatie van het oud Hospitaal (nu KUMA) en een nieuw bouwcomplex op dezelfde site. Project 82 verwijst naar het adres van de werf.

Toen de Gilde haar deuren sloot, zaten de Maldegemse socio-culturele en jeugdverenigingen met problemen: zij hadden geen lokalen meer waar ze konden samenkomen en er was ook geen grote fuifzaal meer.

Met de verbouwing van Oud Sint Jozef kwam er een oplossing voor het te kort aan vergaderlokalen.

Voor de jeugd kwam er een spreidingsplan voor het organiseren van de fuiven. Dat spreidingsplan kon echter de roep om een grote fuifzaal niet doen verstommen.

Bij het begin van de nieuwe bestuursperiode kondigde de nieuwe meerderheid aan dat zij een aantal gebouwen waarvoor de gemeente geen bestemming meer heeft en energieverslinders zijn van de hand te doen.

Een aantal gebouwen op de OCMW site zouden gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuw complex.

In dat nieuw gebouw zouden naast lokalen voor de KUMA ook het atelier Muziek Woord en Dans, Nut en Vermaak en de Redekiel een plaats krijgen.

Er zou in het nieuwe complex ook een grote polyvalente zaal komen. Het Hospitaal zou gerenoveerd worden.

Voor de definitieve plannen van de renovatie en de nieuwbouw werden getekend, werd overleg gepleegd met de organisaties n diensten die van de nieuwbouw gebruik zullen maken en met de buurt.

FAZEN
In de eerste fase, die woensdag officieel van start ging, wordt het nieuwe complex gebouwd. Dat gebouw moet klaar zijn tegen het bouwverlof.

De KUMA zal tijdens de periode dat het Hospitaal gerenoveerd wordt haar intrek nemen in de nieuwbouw. In het oud Hospitaal komt een nieuwe trap en een lift.

Daarnaast worden ook de kleine klaslokalen verbouwd tot ruime klassen en ateliers.

Bij de renovatie wordt ook werk gemaakt van de verbetering van brandveiligheid en duurzaamheid van het gebouw.


OOK VERKEERSBORDEN IN
BROEKELKEN WERDEN AL VERPLAATST

OOK VERKEERSBORDEN IN BROEKELKEN WERDEN AL VERPLAATST

Nadat de gemeente, om het sluipverkeer in Celieplas en de Waleweg te voorkomen, betonblokken had geplaatst aan het kruispunt van Celieplas en de Warmestraat, zocht het sluipverkeer zich een nieuwe weg (Broekelken) naar de Waleweg.

Om dat sluipverkeer de pas af te snijden heeft de gemeente vanaf woensdag 30 december eenrichtingsverkeer ingevoerd in het gedeelte van het Broekelken tussen de Radestraat en de Waleweg.

Uit de reacties die de afgelopen dagen bij ons binnenkwamen, kunnen wij opmaken dat de mensen uit het Broekelken en omgeving veel meer hinder ondervinden van het eenrichtingsverkeer dan van de betonblokken.

Bij een of meerdere personen moet het eenrichtingsverkeer veel kwaad bloed gezet hebben: begin deze week lagen op een morgen de verkeersborden die het eenrichtingsverkeer aanduiden op de oprit van een van de woningen in 't Broekelken. De borden werden netjes terug op hun plaats gezet.

Ondertussen zijn er nog steeds auto's die de Expresweg ter hoogte van Celieplas verlaten om hun weg naar de Staatsbaan te zoeken. Zij zijn nu verplicht om, in plaats van het laatste stukje van het Broekelken voor de Waleweg te nemen, in 't Broekelken af te slaan naar de Radestraat om zo op de Gentsesteenweg te komen.


NIEUWJAARSRECEPTIE
IN DE DR.HERREBAUTLAAN

NIEUWJAARSRECEPTIE IN DE DR.HERREBAUTLAAN

Ook dit jaar kwamen de inwoners van de Dr. Herrebautlaan samen om te klinken op het nieuwe jaar. Dit jaar waren zij te gast bij Sofie.

Iedereen was door het inrichtend comité verwittigd dat zij met grote honger op de afspraak moesten zijn.

Het werd zoals ieder jaar een gezellig samen zijn en ook dit jaar waren er enkele die bleven plakken. Op de tafels lagen de aperitiefhapjes, snoepjes, kleine hamburgers en heerlijke Hollandse taart.

NIEUWJAARSRECEPTIE IN DE DR.HERREBAUTLAAN

Stijn en Sofie waren de gastheer en de gastvrouw. Zij zorgden er voor dat alles vlot verliep. Desirée bakte de taart en Marnix junior was de Chef-kok van dienst.

In de loop van de avond werd ook verteld dat rond april van uit nummer 6 doopsuiker mag verwacht worden.


TE LUI OM NAAR HET
RECYCLAGEPARK TE RIJDEN

TE LUI OM NAAR HET RECYCLAGEPARK TE RIJDEN

Nadat de gemeente Maldegem haar tarieven op het recyclagepark fors verhoogde is het aantal bezoekers (de officiële cijfers zijn nog niet bekend gemaakt) aan het recyclagepark, dat vroeger waarschijnlijk de drukst bezochte plaats van Maldegem was, spectaculair gedaald.

Sommige mensen recycleren nu meer dan vroeger. Anderen raken op een andere manier van hun afval af. Sommigen zoeken hun heil in sluikstorten.

Op verzoek van een paar mensen die regelmatig zakken met afval in hun gracht of graskant krijgen, hebben we samen met hen de inhoud van die zakken sluikstort bekeken.

Na het bekijken van de inhoud van de zakken konden wij niet anders dan besluiten dat sluikstorters te lui zijn om met hun afval door te rijden tot aan het recyclagepark: ongeveer 95% van hetgeen in de zakken zat mocht in de gratis afdeling van het recyclagepark achtergelaten worden of in de gewone vuilniszak gestopt worden.


EEKLOSE OPPOSITIE WIL TREINVERBINDING
NAAR MALDEGEM OF BRUGGE

Maldegem heeft er zich al tientallen jaren geleden bij neergelegd dat er geen treinverbindingen meer zijn met Eeklo, maar in Eeklo denken de oppositiepartijen er anders over.

Toen burgemeester Koen Loete, bij zijn plannen om de omgeving van het in Eeklo nieuw te bouwen station te verfraaien voorstelde om, in het belang van de veiligheid van de zwakke weggebruikers, het gedeelte van de spoorweg dat over het kruispunt van de N9 met de Oostveldstraat loopt op te doeken en daar een groot stationsplein van te maken, stootte dat op verzet van de oppositiefracties.

Het opdoeken zou volgens de oppositiefracties in de eerste plaats het einde betekenen van de verbinding van de toeristische stoomtrein van het Stoomcentrum tussen Maldegem en Eeklo. Daarnaast willen de oppositiefracties dat er bij de NMBS wordt aangedrongen om de spoorlijn Gent Eeklo door te trekken naar Maldegem of met een Light Railspoor tot in Brugge.

De mensen die dat voorstelden hebben blijkbaar zelf nog geen informatie ingewonnen bij de NMBS. Die heeft in het verleden al meermaals op vragen van volksvertegenwoordigers laten weten dat er zelfs in haar langetermijnvisie geen plannen en geld voorzien zijn voor een doortrekking van de lijn Gent Eeklo naar Maldegem of Brugge.


OPNIEUW EEN VOLLE ZAAL
VOOR "EINDELIJK VRIJ?"

Donderdag 14 januari om 19u30 brengen het Gemengd koor Canticorum onder de leiding van dirigent Jan Wauters en een jazzensemble in den Hoogen Pad een extra concert "Eindelijk Vrij?".

Het ziet er naar uit dat ook de derde editie van het concert een volle zaal zal trekken. Er waren vrijdag nog enkele kaarten te koop. Wie belangstelling heeft kan zich in verbinding stellen met de leden van het koor of met de dirigent.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home