www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 631 - Week 53 : van 27 december tot 2 januari 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

Het Adegem.net team
wenst u allen een
prettig eindejaar toe !

 

NIET IEDEREEN GELUKKIG
MET DE AFSLUITING VAN CELIEPLAS

NIET IEDEREEN GELUKKIG MET DE AFSLUITING VAN CELIEPLAS
Een paar minuten aan het kruispunt van Celieplas en de Warmestraat staan is voldoende om mensen bij u te krijgen die niet gelukkig zijn met het afsluiten door de gemeente van het stuk Celieplas richting Waleweg.

Sedert vrijdag 18 december is op basis van een burgemeesterbesluit het kruispunt van Celieplas (richting Waleweg) en de Warmestraat voor alle verkeer, uitgezonderd voetgangers en fietsers, met betonblokken afgesloten.

Volgens burgemeester Marleen Van den Bussche was deze maatregel nodig omdat veel vrachtwagens, hoewel er een verbod was voor vrachtwagens van 3,5 ton en meer, toch verder door dat gedeelte van Celieplas en de Waleweg bleven rijden.

Daarnaast zorgde volgens binnengekomen klachten ook het aantal voertuigen, dat van de N49 via afslag Celieplas en de Waleweg naar de Staatsbaan reed, en het aantal voertuigen dat van op de Staatsbaan via de Waleweg en Celieplas naar de N49 reed, voor te hoge verkeersdruk in de Waleweg.

Het verkeer op de N49 moet nu de officiële omleiding via den Teut in Eeklo volgen.

Sedert de betonblokken er staan is het opnieuw verkeersrustiger geworden in de Waleweg.

Waren de eerste reacties op de geplaatste betonblokken positief, dan komen er de laatste dagen steeds meer mensen naar buiten die niet gelukkig zijn met de genomen maatregel.

Landbouwers klagen dat als zij nu naar hun land in Celieplas moeten eerst via Broekelken moeten omrijden.

Ook mensen die in Broekelken en omgeving wonen en via de N49 naar hun werk rijden, moeten nu een grote omweg maken klinkt het bij enkele mensen.

ALTERNATIEVEN

De mensen van Celieplas en omgeving die tegen de geplaatste bokken zijn, hebben alternatieve maatregel. "Ik heb begrip voor de klachten van de mensen uit de Waleweg.

In plaats van de betonblokken op Celieplas te zetten zouden ze hen beter aan de inrit van de Waleweg zetten en in ons gedeelte van Celieplas enkel plaatselijk verkeer toelaten" merkte een van de miskontenten op.

Iemand anders zou in de Waleweg eenrichtingsverkeer invoeren waardoor de verkeersdruk in die straat automatisch zou verminderen en Celieplas voor het doorgaand verkeer zou open blijven.

FIETSERS

Met het afsluiten van een gedeelte van Celieplas is er volgens inwoners uit zowel de Warmestraat als Celieplas voor de voetgangers en fietsers een gevaarlijk kruispunt bij gekomen.

Veel automobilisten die van uit de Warmestraat via Celieplas richting N49 rijden, weten dat zij op het kruispunt waar nu blokken staan uit dat gedeelte van Celieplas geen auto' s meer moeten verwachten (en voorrang geven).

Zij drukken dan hun gaspedaal wat dieper in" legde een inwoner van de Warmestraat uit. De mensen vrezen dat het niet lang zal duren voor er daar een ongeval met een fietser of een voetganger gebeurt.

OVERLEG

Burgemeester Van den Bussche beloofde dat de nieuwe situatie eind januari zal geëvalueerd wordt, en dat er bij die evaluatie rekening zal gehouden worden met de opmerking van de mensen.

Mensen die menen dat er betere oplossingen zijn dan degene die door de gemeente werd genomen, kunnen die best aan de klachtendiensten van de gemeente melden.

Die zorgt er dan voor dat de klachten bij de juiste dienst terecht komen.


ARSENE BAUWENS ZETELT
ALS ONAFHANKELIJK RAADSLID

ARSENE BAUWENS ZETELT ALS ONAFHANKELIJK RAADSLID
Tijdens de gemeenteraadsverziekingen van 2012 werd Arsène Bauwens met 448 voorkeurstemmen als raadslid voor N-VA verkozen.

In december heeft de heer Bauwens Koenraad De Ceuninck als voorzitter van de gemeenteraad laten weten dat hij in de toekomst als onafhankelijk gemeenteraadslid zetelt.

"Dat wij in onze fractie niet altijd op dezelfde lijn zaten is logisch, wij komen immers allemaal uit verschillende politieke families.

Ik wil mijn eigen weg gaan en mij niet meer gebonden voelen door de strakke fractiewerking.

Ik kan mij ook niet meer volledig meer vinden in de politiek van N-VA nationaal" motiveerde de heer Bauwens zijn beslissing om als onafhankelijk raadslid te zetelen.

Hij had voor zijn eerste zitting als onafhankelijk raadslid meteen l2 vragen aan de dagorde van de gemeenteraad toegevoegd.

Arsène Bauwens komt uit een politiek actieve familie.

Hij ziet de huidige bestuursperiode niet als het einde van zijn politieke loopbaan.


NOG EEN MAAL "EINDELIJK VRIJ ?"

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten, organiseerden het Gemengd koor Canticorum, onder leiding van dirigent Jan Wauters en een Jazzcombo bestaande uit 4 gerenommeerde jazzmusici, op zondag 27 september in den Hoogen Pad een dubbel evocatieconcert.

Na de vele positieve reacties op de twee uitverkochte voorstellingen, kwamen er uit verschillende hoeken vragen om nog een extra concert in te lassen. Dat extra concert in den Hoogen Pad komt er op donderdag 14 januari om 19u30.

Kaarten in voorverkoop (5 € voor kinderen tot 12 jaar en 8 € voor personen ouder dan 12 jaar) kunnen besteld worden bij de leden van het koor en bij dirigent Wauters. Kaarten aan de kassa kosten 10 €.


SCHOOLOMGEVING GBS
DE KRUIPUIT WORDT VEILIGER

SCHOOLOMGEVING GBS DE KRUIPUIT WORDT VEILIGER
Volgend jaar wordt de ligging van het fietspad en van de parkeerplaatsen in de omgeving van de school op de Kruipuit gewijzigd zodat het veiliger wordt voor de fietsers.

Tijdens de laatste gemeenteraadszitting van 2015, stelde het schepencollege zijn financieel beleid voor 2016 voor. Van de 34,5 miljoen voorziene uitgaven is 10 miljoen voorzien voor investeringen.

In het lijstje van de voor volgend jaar voorziene werken, zien wij onder meer werken aan de schoolomgeving op de Kruipuit. Momenteel ligt het fietspad tussen de rijweg en de schuine parkeerplaatsen. Voor chauffeurs die uit de parkeerplaatsen willen vertrekken is het niet altijd gemakkelijk om te zien of er al dan niet fietsers in aantocht zijn.

De afgelopen jaren heeft de gemeente al verschillende schoolomgevingen verkeersveiliger gemaakt. In 2016 wordt de omgeving van de school op de Kruipuit onder handen genomen. Het grote werk wordt het wisselen van plaats van het fietspad en de parkeerplaatsen.

Op het lijstje van de investeringen zien wij ook een nieuwe tribune en geluidsinstallatie voor den Hoogen Pad.


VERDWIJNT DE SLIMSTE
STROATE VAN MALDEGEM ?

Het ziet er naar uit dat de quiz "De Slimste stroate van Maldegem" na 8 jaar verdwijnt.

Het was het feestcomité van Heulendonk met Erik Hebberecht, de geestelijke vader en presentator van de quiz die in 2008 de eerste quiz "De Slimste Stroate van Maldegem" organiseerde.

Toen het feestcomité van Heulendonk afzag van de organisatie van de quiz kwam er een samenwerking tussen Erik Hebberecht en het Adegems feestcomité. De quiz die in zijn eerste jaren nog rond de 40 ploegen aantrok, kreeg dit jaar nog 20 ploegen op zijn deelnemerslijst. Na een evaluatie besliste het Adegems feestcomité om de quiz nog maar om de 2 jaar te organiseren.

Erik Hebberecht kan zich niet vinden in een tweejaarlijkse quiz. Daarom heeft het Adegems feestcomité beslist om de quiz van zijn programma te schrappen.

Wij hebben Erik Hebberecht om een reactie gevraagd en hem een mogelijks alternatief voorgesteld. Daarop heeft hij (vermoedelijk door de eindejaarsfeesten) nog niet gereageerd.


SNELHEDEN TOT 160KM/U OP DE ZWEPE

Omdat er op de Zwepe en Veldekens door veel chauffeurs te snel gereden wordt, doet de Maldegemse politie er ook regelmatig snelheidscontroles. Op woensdag 23 december was dat weer het geval.

De maximum toegelaten snelheid is daar 70km/u. Er reden 193 voertuigen voorbij de flitscamera. Daarvan reed 13% te snel. Die chauffeurs mogen zich in de nabije toekomst aan een kostelijk bericht verwachten.

Er waren ook 6 chauffeurs die, gezien hun gemeten snelheid, hun rijbewijs voor 15 dagen moesten inleveren. Twee van die chauffeurs lieten een snelheid van 160km/u optekenen.

De Maldegemse politie zal in de toekomst verder op verschillende plaatsen snelheidscontroles uitvoeren.


TIJDELIJK NIEUWE GEZICHTEN
IN DE MALDEGEMSE GEMEENTERAAD

TIJDELIJK NIEUWE GEZICHTEN IN DE MALDEGEMSE GEMEENTERAAD
Omdat gemeenteraadslid Lies Dhondt (Groen) tijdelijk niet beschikbaar is, wordt zij in de Maldegemse gemeenteraad tijdens haar afwezigheidsperiode vervangen door Dino Lateste.

Dino Lateste had bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 349 voorkeurstemmen en werd daarmee in zijn partij de tweede opvolger. Bij het begin van de gemeenteraadszitting van december legde hij de eed af las raadslid.

TIJDELIJK NIEUWE GEZICHTEN IN DE MALDEGEMSE GEMEENTERAAD Omdat Maarten De Smet CD&V) wegens beroepsomstandigheden tijdelijk onbeschikbaar is legde Jacques De Taeye als zijn vervanger de eed af als raadslid.

Voor de heer De Taeye die bij de gemeenteraadsverkiezingen 675 stemmen haalde is het een tijdelijke terugkeer in de gemeenteraad. Hij zat in de gemeenteraad van 1989 tot 2006. Tijdens de laatste bestuursperiode was hij schepen van Burgerzaken.

Sedert 2007 zetelt de heer De Taeye in de Raad van het OCMW. Tijdens zijn vervangperiode in de gemeenteraad blijft hij verder deel uitmaken van de Raad van het OCMW.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home