www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 630 - Week 52 : van 20 tot 26 december 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

NOG ENKEL PLAATSELIJK VERKEER
IN DE WALEWEG

NOG ENKEL PLAATSELIJK VERKEER IN DE WALEWEG
Deze betonblokken zorgen er voor dat het in de Waleweg opnieuw verkeersrustig wordt. De blokken blijven er voorlopig tot 4 februari 2016 staan.

Door de werken in de Sint Laureinsesteenweg (aanleg van een rotonde en daarna een tunnel onder de N49) die al een drietal maanden bezig zijn, is de afrit van de N49 ter hoogte van de verbrandingsoven richting Balgerhoeke afgesloten.

Het verkeer op de N49 dat richting Eeklo of Maldegem moet, moet de afslag den Teut en de Ring in Eeklo nemen om de N9 te bereiken.

Omdat Maldegem overlast van sluikverkeer verwachtte in de Waleweg en aanpalende straten werden die straten verboden voor vrachtwagens wan 3,5 ton en meer.

Er lapten niet alleen veel vrachtwagens dat verbod aan hun laars ook het aantal bestelwagens en personenwagens dat de officiële omleiding links liet liggen en voor de afrit Celieplas koos ging angstwekkend de hoogte in.

TELLINGEN
Het werd zo druk in de Waleweg dat er tijdens de piekuren sprake was van filevorming.

Na klachten van de te hoge en nog steeds stijgende verkeersdruk in de Waleweg werden er door de PZ Maldegem in oktober en december gedurende een aantal dagen verkeertellingen gedaan, waaruit bleek dat er ongeveer 400 voertuigen (fietsers inbegrepen) per dag door de Waleweg reden. De Waleweg is echter niet aangelegd om een dergelijke verkeersstroom te verwerken.

Er werden in de Waleweg ook snelheidscontroles uitgevoerd. In december reden daar 21,5% van de voertuigen die richting N9 reden te snel. Van de voertuigen die van de N9 de Waleweg insloegen reden er bijna 28% te snel.

BURGEMEESTERBESLUIT
De klachten van de inwoners van de Waleweg en omgeving, de cijfers van de tellingen en het overleg tussen burgemeester Marleen van den Bussche, de politie en mobiliteitsambtenaar hebben er voor gezorgd dat op vrijdag 18 december een burgemeesterbesluit van kracht werd waardoor op het kruispunt van Celieplas, de Waleweg en de Warmestraat betonblokken geplaatst worden, zodat de Waleweg afgesloten wordt voor het gemotoriseerd verkeer dat uit de Warmestraat of uit Celieplas komt.

Het gemotoriseerd verkeer kan van uit de Waleweg ook niet meer de Warmestraat of Celieplas bereiken.

Donderdagavond werden de gemeenteraadsleden van het burgemeesterbesluit op de hoogte gebracht. Vrijdag ontvingen ook alle inwoners van de Waleweg en omgeving een schrijven van de gemeente met uitleg over de nieuwe regeling.

BOZE TELEFOONTJES
De proefopstelling van de betonblokken blijft er tot 4 februari. Begin februari komt er een evaluatie van de toestand. Er zal ook geluisterd worden naar de reacties de mensen die in de Waleweg en omgeving wonen.

Vrijdag stond de telefoon in het gemeentehuis roodgloeiend van mensen die ontevreden waren over de nieuwe regeling. Maar toen de burgemeester hen de cijfers van de telling meegaf konden de meeste bellers wel begrip opbrengen voor de genomen maatregel.


LAURETTE EN ANTOON STRAALDEN
ALS GOUDEN PAAR

LAURETTE EN ANTOON STRAALDEN ALS GOUDEN PAAR
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Laurette De Meyere en Antoon Geirland samen met hun familie in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Precies 50 jaar nadat hun kerkelijk huwelijk was ingezegend werden Laurette De Meyere en haar echtgenoot Antoon Geirland samen met hun familie door schepen van burgerlijke stand Annelies Lammertyn in het gemeentehuis ontvangen.

Laurette werd op 17 maart 1946 in haar ouderlijke woning in de Molenstraat geboren. Zij liep school in de meisjesschool en ging daarna werken in de textielnijverheid in Eeklo.

Antoon zag op 16 mei 1945 samen met zijn tweelingbroer André het levenslicht in hun ouderlijke woning in de Vulderstraat. Hij liep tot zijn 14de school op de Kruipuit en begon daarna met een leercontract te werken als schrijnwerker.

Toen Antoon 17 was zag hij tijdens een fietstocht met een vriend Laurette en haar vriendin. Het was liefde op het eerste zicht. Er volgden daarna nog verschillende afspraakjes.

Vier jaar later werd er op 16 december voor de wet getrouwd in het Adegemse gemeentehuis en twee dagen laten stonden Laurette en Antoon voor pastoor De Malsche in de Sint Adrianuskerk.

LAURETTE EN ANTOON STRAALDEN ALS GOUDEN PAAR
Burgemeester Marleen van den Bussche overhandigde het goudenpaar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis

Het jonge paar ging eerst in de Oude Weg wonen. Daarna verhuisden zij naar Aalter om er gedurende zeven jaar het Café De Kroon open te houden. Vanuit Aalter keerden zij terug naar de Pater Tuypenslaan in Adegem waar ze nu nog altijd wonen.

Antoon en Laurette kregen vier kinderen en zijn nu ook de trotse grootouders van zeven kleinkinderen. Laurette bleef thuis om de kinderen op te voeden. Antoon, die als chauffeur had gewerkt, ging in Kleit aan de slag als schrijnwerker.

Toen die firma stopte nam Antoon een eerste maal deel aan een examen om aan de gemeente te werken. Hij werd niet aangenomen omdat er voor de openstaande functie iemand was die al in dienst was voorrang kreeg.

Bij de tweede poging was het wel prijs: hij begon als metser bij de gemeente. Hij heeft daarna ook nog geschilderd om zijn beroepsloopbaan bij de gemeente als schrijnwerker af te sluiten.

Sport is de belangrijkste hobby in het leven van het gouden paar. Laurette en Antoon waren de trouwe supporters van zijn tweelingbroer Andre die wielrenner was.

Toen Antoon 32 jaar was begon hij zelf te koersen en werd Laurette zijn trouwste supporter. Hij koerste tot hij 55 jaar was. Van de ruim 400 wedstrijden die hij reed won hij er 75. Hij werd bij de WAOD zelfs tweemaal kampioen van België.

Nu zij met pensioen zijn doen zij het rustiger aan. Laurette en Antoon gaan regelmatig samen wandelen. Antoon is actief binnen de wielercel en als er activiteiten zijn staat ook Laurette klaar om de handen uit de mouwen te steken.

Antoon en Laurette hopen samen nog vele jaren gezond te kunnen genieten van het samenzijn met hun kinderen en kleinkinderen en af en toe ook nog een reisje maken met de caravan.


DE PAPAVER ZAMELDE
TWEE CONTAINERS PAPIER IN

DE PAPAVER ZAMELDE TWEE CONTAINERS PAPIER IN

Enkele weken terug had de VBS De Papaver een oproep gedaan om oud papier en karton te sparen en het op zaterdag 19 december naar de school te brengen.

Veel mensen hebben gevolg gegeven aan de oproep: na iets meer dan een uur was de eerste container overvol. Toen zaterdagnamiddag rond 15 uur de actie werd afgesloten stond ook de tweede container met een toren.


GEZELLIG APERITIEVEN
MET GEERT EN MARNIX

GEZELLIG APERITIEVEN MET GEERT EN MARNIX
Met Geert De Baets als centrale gast en Marnix van de Kerckhove als gesprekspartner was het zondagvoormiddag een gezellig aperitiefgesprek in den Hoogen Pad.

Toen Geert De Baets door De Gezinsbond en Het Davidsfonds Adegem gevraagd werd om als centrale gast op te treden voor hun jaarlijkse aperitiefgesprek probeerde hij hen er van te overtuigen dat hij te weinig te vertellen had om een aperitiefgesprek te vullen. Met Marnix Van de Kerckhove als interviewer kwam echter Geert tijd te kort om alles te vertellen wat Marnix hem wou laten vertellen.

Geert deed zijn klapke in een Oigems dat veel Adegemnaren hem niet (meer) kunnen nadoen. Er is volgens hem trouwens nood aan een 'schooltje' dat vooral de jeugd dialecten zoals het Oigems aanleert...

Bij het begin van het gesprek keerde Geert terug naar zijn jeugd- en kinderjaren in Adegem. Hij keek wel eerst even goed rond in de cafetaria om te zien of hij wel alles kon zeggen wat hij kwijt wou over die periode.

Zondagvoormiddag nam Geert zijn publiek ook mee naar de vele landen waar hij geleefd en gewerkt heeft. Dat hij in de jaren dat hij door de muziekmicrobe gebeten was ooit nog eens samen met Toots Thielemans en Bruce Springsteen gespeeld heeft was voor de meeste aanwezigen een verrassing.

GEZELLIG APERITIEVEN MET GEERT EN MARNIX
Het aperitiefgesprek zorgde er voor dat de ganse ploeg van adegem.net nog eens samen was.

Geert mag dan al 35 jaar in het buitenland wonen, hij is nog altijd een 'echte' Adegemnaar, die het er moeilijk mee heeft dat hier al wat oud, mooi en waardevol is wordt afgebroken. Wij hebben volgens Geert de trieste eer om de sloopkampioenen van Vlaanderen te zijn.

Tijdens het gesprek met Marnix mochten adegem.net en zijn Facebookvrienden van "de Bende van de Kromme Sperre" (waarvan er verschillende leden in de zaal aanwezig waren) niet ontbreken. Toen hij het verhaal van de kromme sperre vertelde waren er toch mensen in het gezelschap die de échte kromme sperre gekend hebben.

Na het aperitiefgesprek nam Geert zijn tijd om oude bekenden te ontmoeten. Daarna verdween hij samen met De Bende van de Kromme Sperre...


DE PAPAVER EN LISA DEL BO
ZORGDEN VOOR KERSTSFEER

DE PAPAVER EN LISA DEL BO ZORGDEN VOOR KERSTSFEER
Het koor van de VBS De Papaver mocht het kerstconcert in de Sint Adrianuskerk openen en deed dat schitterend.

Het kinderkoor van de VBS De Papaver en Lisa Del Bo hebben vorige week zondag een kerstconcert gebracht om van te snoepen.

Zowel het kinderkoor als Lisa De Bo brachten een mengeling van klassieke en moderne kerstliederen. Het was een plezier om te zien hoe de leerlingen van de Papaver onder de leiding van Annelies Lammertyn zelf genoten van hun optreden.

DE PAPAVER EN LISA DEL BO ZORGDEN VOOR KERSTSFEER
Het was voor Lisa Del Bo haar eerste kerstconcert van dit jaar.
Zij bracht kerstliederen die jong en oud bekoorden.

Ook Lisa Del Bo -die haar kleed iets te lang had gekocht- voelde zich thuis in de Adegemse kerk. Zij slaagde er vlot in om een groot deel van het publiek de klassieke kerstliederen te doen meezingen.

Zij bezorgde de kinderen van het koor een onvergetelijk moment toen zij, nadat zij samen met hen het slotlied had gezongen, nog enkele minuten samen met de kinderen op het podium bleef.

Dat het publiek genoten had van het kerstconcert bleek uit het minutenlange applaus waarmee het Lisa Del Bo en het koor bedankte.


GBS DE KRUIPUIT OPENDE ZIJN
PERMANENTE TENTOONSTELLINGSRUIMTE

GBS DE KRUIPUIT OPENDE ZIJN PERMANENTE TENTOONSTELLINGSRUIMTE

Het begin van de kerstvakantie was voor de directie, de leerkrachten en de ouderraad van de GBS De Kruipuit de ideale gelegenheid om de ouders van de leerlingen uit te nodigen op de opening van de permanente tentoonstellingsruimte in het schoolhuis.

Dat de ouders meeleven met wat er in de school op de Kruipuit was te merken aan de ruime opkomst.

Directeur Manu Buysse onderstreepte dat er in de tentoonstellingsruimte in de eerste plaats ruimte zal zijn voor de kunstwerken die door de eigen leerlingen gemaakt worden.

Hij kondigde voor volgend jaar ook de aanleg van de tuin aan. Die zal uitgewerkt worden als een oase van rust voor leerlingen die even weg willen de drukte op de speelplaats.


TWEEDEHANDSBEURS
LOSTE DE VERWACHTINGEN IN

TWEEDEHANDSBEURS LOSTE DE VERWACHTINGEN IN

Omdat er in den Hoogen Pad zondagvoormiddag nog andere activiteiten plaats vonden was het voor het Adegemse feestcomité even improviseren om zijn tweedehandsbeurs een gezellig verloop te laten kennen.

De mensen die als standhouders een plaatsje gereserveerd hadden waren tevreden over hun komst naar Adegem. "Het was nooit super druk maar er was altijd behoorlijk volk in de zaal. De bezoekers konden tussen de verschillende standen wandelen en kijken. Wij mochten niet klagen" vertelden ons enkele van de verkopers.

Ook de leden van het Adegemse feestcomité zijn tevreden over het verloop van de tweedehandsbeurs.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home