www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 629 - Week 51 : van 13 tot 19 december 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM MORT

Adegem mag dan al sinds 1977 deel uitmaken van Maldegem, heel wat inwoners van ons dorp buiten de wereld hebben het verlies van de zelfstandigheid nog altijd niet verwerkt.

De afgelopen week zijn er bij de mensen van adegem.net verschillende reacties binnen gekomen over twee onderwerpen waarin de Adegemnaren zich te kort gedaan voelen.

In de eerste plaats was er de berichtgeving over de aanstelling van Jozef De Kesel als aartsbisschop. In de nationale pers werd Jozef De Kesel steeds omschreven als geboren Maldegemnaar.

In reacties met kopies van officiële documenten wijzen Adegemnaren er op Jozef De Kesel niets met Maldegem te maken heeft gehad: hij werd volgens die officiële documenten in Gent geboren en heeft in Adegem gewoond tot de kerk hem op een andere plaats nodig had.

Dat de gemeente de aartsbisschop wil huldigen vinden zij perfect maar hij moet volgens de reacties dan wel als Adegemnaar gehuldigd worden.

Ook de pas door de gemeente geïnstalleerde kerstverlichting in Adegem-dorp en de Adegemse Kerkstraat, ligt sommige Adegemnaren op de maag.

"Krijgen wij den overschot van Maldegem? Wat ze installeren werkt dan nog maar half" waren opmerkingen die wij de voorbije week meermaals mochten horen en lezen...


NOG EVEN GEDULD MET DE KALLESTRAAT

NOG EVEN GEDULD MET DE KALLESTRAAT
Zonder iemand in de Kallestraat en omgeving te verwittigen, sloot de firma Hyboma op dinsdag 17 november de Kallestraat, ter hoogte van de familie Sierens - Staelens, af voor het doorgaand verkeer.

De Kallestaat werd er opengebroken om de aansluiting van de riolering van de in opbouw zijnde verkaveling op de riolering van de Kallestraat mogelijk te maken. Afgelopen woensdag en donderdag, werd het opengebroken gedeelte van de Kallestaat hersteld.

Het zal volgens mensen van Hyboma nog tot 20 december (mocht het regelmatig regenen zelfs tot 24 december) duren voor het herstelde stuk Kallestraat voldoende is gehard en de straat voor het doorgaand verkeer kan worden opengesteld.


DE OPSTELLING VAN HET ALTAAR
EN DE STOELEN MOET ANDERS

Het ziet er naar uit dat de opstelling van de stoelen in de Adegemse kerk moet veranderen.

Op 30 november was priester Joris Polfliet, deskundige bij de interdiocesane commissie voor Liturgische Zielenzorg, op uitnodiging van de Kerkfabriek Sint Adrianus te gast in de Adegemse kerk om er zijn advies te geven over de nieuwe opstelling van het kerkinterieur (een initiatief van de parochieploeg).

Ik vermoed dat het best was dat de heer Polfliet er niet is geweest is, toen het altaar nog evenwijdig met de noordelijke zijmuur van de kerk stond. Hij had nu al weinig positieve woorden over voor de huidige opstelling van het altaar en de stoelen.

Zowel de leden van de Kerkraad, als de meeste leden van de parochiale raad, waren onder de indruk van de analyse die de heer Polfliet over de opstelling het altaar en de stoelen heeft gemaakt. Er wordt nu gewacht op een architect met ervaring in de opstelling van het kerkmeubilair.

Op aanraden van de heer Polfliet zal de Kerkfabriek ook nog deskundige adviezen inwinnen en zullen er kerken in de regio bezocht worden. Verwacht wordt, dat pas na het bezoek van de architect en de bezoeken aan de kerken, de Kerkfabriek een beslissing neemt over de definitieve opstelling van de kerkstoelen.

Het kan natuurlijk ook dat de parochieploeg vooraf nog beslist om een andere opstelling van het altaar en de stoelen uit te proberen...


PETER GEERNAERT WINT EERSTE
WEEKEND NAAR DISNEYLAND PARIJS

PETER GEERNAERT WINT EERSTE WEEKEND NAAR DISNELAND PARIJS
Het reisbureau Jet air - Magic Travel van Thea Maenhout in de Nieuwstraat Maldegem en McDonald's in de koning Leopoldlaan, verloten in december 4 reischeques, elk goed voor een weekend Disneyland Parijs voor 2 volwassenen en 2 kinderen.

Wie Disneyland Parijs al gezien heeft, of een ander uitstapje op het oog heeft, kan die reischeque ook voor dat uitstapje gebruiken.

Om in aanmerking te komen voor een van de reischeques, moet je bij McDonald's in december een Big Mac, een dessert en een koffie bestellen. Op de rekening die je krijgt vul je na de betaling uw naam en adres in. Het betalingsbewijs deponeer je in de tomboladoos.

Iedere week wordt uit die doos een winnaar getrokken. De eerste trekking was op maandag 7 december. De winnaar werd Peter Geernaert uit de Striepe in Adegem. Die was duidelijk tevreden met zijn prijs.


KERSTSTEMMING IN CAFE 't KRUISKEN

KERSRTSTEMMING IN CAFE 't KRUISKEN

Ook dit jaar hebben Koen en Christiane hun café 't' Kruisken zowel binnen als buiten extra versiert voor de eindejaarsfeesten.

Er hangen honderden kerstballen en lichtjes in het café. Er wordt ook een programma voor de eindejaarsperiode klaar gestoomd.


LOUIS DE ROO VERONGELUKT
OP 100M VAN ZIJN WONING

LOUIS DE ROO VERONGELUKT OP 100M VAN ZIJN WONING
Een ongeval op het kruispunt van de Warmestraat, Celieplas en Broekelken is Louis De Roo fataal geworden.

Maandagmiddag even voor 12u, werd eredijkgraaf Louis De Roo die met zijn fiets op terugweg van de markt in Maldegem naar huis was, op ongeveer 100m van zijn woning op het kruispunt van de Warmestraat, Broekelken en Celieplas aangereden door een bestelwagen die van de Expresweg kwam.

De heer De Roo werd opgeschept en vloog tegen de voorruit van de bestelwagen. Nadat de hulpdiensten bijna driekwart uur Louis gereanimeerd hadden, werd hij naar het AZ in Brugge overgebracht. Daar overleed hij in de namiddag aan de opgelopen verwondingen.

Volgens de chauffeur van de bestelwagen was hij verblind door de laaghangende zon. Hij had de fietsende Louis De Roo pas opgemerkt toen hij voor zijn wagen opdook.

Louis De Roo was niet alleen een familieman, hij was ook een graag geziene figuur in Maldegem en omgeving.

"Hoewel hij al eredijgraaf was, kwam hij nog altijd naar de vergadering van het polderbestuur en nam hij met zijn deskundigheid deel aan de discussies.

Vorige week zaterdag zijn wij nog samen op controle geweest in ons poldergebied" vertelde een aangeslagen gemeenteraadslid Boudewijn De schepper ons nadat hij het overlijden van zijn vriend Louis had vernomen.

Honderden mensen namen zaterdagvoormiddag samen met de familie in de Adegemse kerk afscheid van Louis De Roo.


MALDEGEM WIL ONTSPANNING
VOOR IEDEREEN BETAALBAAR MAKEN

MALDEGEM WIL ONTSPANNING VOOR IEDEREEN BETEAALBAAR MAKEN
Vrijdagavond werd in den Hoogen Pad het project "VRIJE TIJD VOOR IEDEREEN" voorgesteld en werd een engagementsverklaring ondertekend.

Al jaren probeert Maldegem om het socio- en sportleven vrijetijdsaanbod in Maldegem ook voor mensen met weinig financiële mogelijkheden bereikbaar te maken.

Toch stelde het gemeentebestuur en het OCMW vast, dat zij onvoldoende mensen uit de doelgroep bereikten. De morele en financiële drempel waren blijkbaar nog steeds te hoog.

Het gemeentebestuur, het bestuur van het OCMW en Welzijnsschakel ( geeft mensen met financiële beperkingen en stem) Maldegem, hebben de handen in elkaar geslagen om het vrijetijdsaanbod in Maldegem voor alle inwoners toegankelijk te maken.

Omdat de meester vrijetijdsactiviteiten door verenigingen worden georganiseerd, werden ook der verenigingen uitgenodigd om deel te nemen aan het overleg. Zowel burgemeester Marleen Van den Bussche, als OCMW voorzitter Stefaan Standaert, bedankten vrijdagavond de vertegenwoordigers van de 28 Maldegemse verengingen die nu al mee in het project gestapt zijn.

Van die verenigingen wordt in het project ook een financiële inspanning verwacht.

HISTORIEK
In september 2008 werd een eerste afsprakennota vrijetijdsparticipatie ingediend. Na veel overleg werd op 1 maart 2011 het participatiepas gelanceerd. Dat pasje voorzag een grote korting voor mensen die regelmatig ingingen op het vrijetijdsaanbod in de gemeente.

Omdat met de vrijetijdspas de kansarmen eerste het volledige bedrag moesten betalen, en pas daarna de korting terug kregen, bereikte het participatiepas de doelgroep niet waarvoor het bestemd was.

Daarom werd in 2013 het reglement van het participatiepas aangepast en werd voor de kansarmen met rechtstreekse kortingen gewerkt. Er werden door de dienst vrijetijd ook activiteiten georganiseerd om kansarmen vlotter in contact te brengen met het vrijetijdsaanbod en de organisaties die het aanbod organiseren.

KORTINGEN
Nu gaat de gemeente en het OCMW nog een stap verder. Zij trekken voor het project jaarlijks 70.0OO euro uit. Een belangrijk deel van dat bedrag zal naar de verenigingen gaan die kortingengeven aan de mensen tot de doelgroep van het project "Vrije Tijd voor iedereen" behoren.

Dat zijn de mensen bij wie de code op de klevertjes van de mutualiteit eindigen op xx1 /xx1. Voor de mensen die cliënt zijn bij het OCMW kunnen de verenigingen contact opnemen met hun maatschappelijk medewerker van het OCMW.

De verenigingen die vrijdagavond de engagementsverklaring ondertekenden, geven deze mensen 50% korting op hun lidgeld. Daarnaast kunnen de verenigingen die mensen ook nog 50% korting geven op de prijs die moet betaald worden om deel te nemen aan activiteiten of initiatieven.

De verenigingen die nemen 20% van het lidgeld en geld om aan activiteitendeel te nemen voor hun rekening.

De resterende 30% kunnen de verenigingen opvragen bij het fonds dat door de gemeente en het OCMW voor het project voorzien is.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home