www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 625 - Week 47 : van 15 tot 21 november 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM VERGEET ZIJN
OORLOGSSLACHTOFFERS NIET

ADEGEM VERGEET ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS NIET
Met een gedicht "Oorlog en Vrede" werd op het kerkhof de herdenkingsplechtigheid geopend.

Met een plechtigheid in de kerk, op het kerkhof en aan monument van de Grenadiers, herdacht Eendracht Maakt Macht Adegem het einde van WO I en alle slachtoffers die waar ook ter wereld vielen en vallen in oorlogen en conflicten.

De belangstelling voor de plechtigheid lag hoger dan de voorbije jaren. Ook dit jaar waren er delegaties van de VBS de Papaver en de GBS De Kruipuit.

Nadat er in de kerk werd gebeden voor de gesneuvelden en voor de vrede, werd de herdenkingsplechtigheid aan het monument op het kerkhof verder gezet met het gedicht "Oorlog en Vrede" door juffrouw Verbeke.

In haar toespraak pikte schepen Annelies Lammertyn in op de onlusten en de vluchtelingenstromen de dagelijks in de media verschijnen. Volgens schepen Lammertyn vergeten wij die geen oorlog hebben meegemaakt, te gemakkelijk de ellende en de vele doden die oorlogen met zich meebrengen.

Wij vergeten ook gemakkelijk dat onze grootouders die ellende hebben moeten meemaken omdat wij nu in vrede zouden kunnen leven. Het is volgens schepen Lammertyn daarom belangrijk dat wij herdenkingsplechtigheden als deze van 11 november in stand houden.

ADEGEM VERGEET ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS NIET
Met een bloemenhulde en de uitvoering van het Vlaams en het Belgisch volkslied, werd de plechtigheid op het kerkhof besloten.

Georges De Vos, voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem, verwees in het begin van zijn toespraak naar uitspraken in zijn toespraak van 11 november 2011. Toen al waarschuwde hij al voor de gevolgen die wat toen de "Arabische lente" werd genoemd voor de bevolking daar, maar ook voor Europa zou meebrengen.

In plaats van vrede en vrijheid, kennen de mensen daar nu zoveel ellende en doden, dat veel mensen, vooral jongeren en jonge gezinnen, hun land ontvluchten en proberen Europa te bereiken om hier een nieuwe en veiligere toekomst op te bouwen.

De heer De Vos vergeleek de vluchtelingenstromen die we via de media kennen met de vluchtelingenstromen die onze regio tijdens de beide wereldoorlogen gekend hebben. Toen waren het vooral oudere mensen en kinderen die veiligheid in Nederland en Engeland zochten.

De kinderen van de beide Adegemse scholen drukten met woorden en Belgische vlaggetjes hun eerbied en waardering uit voor de mensen die hun leven gaven voor de vrede en vrijheid die we nu kennen.


INFORMATIE EN VEEL
CONTROLES TIJDENS "1 DAG NIET"

INFORMATIE EN VEEL CONTROLES TIJDENS 1DAG NIET
De informatiestand rond inbraakpreventie vrijdagvoormiddag in het gemeentehuis was een onderdeel van het programma dat de PZ Maldegem in het kader van de actie "1 Dag Niet" had uitgewerkt.

De PZ Maldegem nam net als vorig jaar deel aan de actie "1 Dag Niet (een dag geen inbraken) die nationaal werd georganiseerd. Die actie is overgewaaid uit Nederland. Daar nemen naast de politie veel meer particulieren en verenigingen met acties deel aan die dag.

Wie vrijdagvoormiddag in het gemeentehuis moest zijn, werd er aangesproken door twee leden van de PZ Maldegem. Zij gaven tips in verband met inbraakpreventie en uitleg over de werking van het Maldegems Buurt Informatie Netwerk. Er stonden op de infostand ook verschillende sloten en ramen opgesteld die het inbrekers moeilijker maken om in een woning binnen te dringen.

INFORMATIE EN VEEL CONTROLES TIJDENS 1DAG NIET
Vrijdagnamiddag en avond, werden op plaatsen waar de afgelopen maanden inbraken werden gepleegd, controles georganiseerd.

Naast informatie pakte de PZ Maldegem vrijdag ook uit met extra controles. Cijfermateriaal geeft aan dat sommige leefkernen bij inbrekers beter in de markt liggen dan andere. Daarom weden er vrijdagnamiddag en avond in de inbraakgevoelige regio's (vooral Adegem en Kleit) extra controles georganiseerd. Een twintigtal leden van het korps werden voor die actie ingezet.

Ook in de late avond en nacht werden er extra patrouilles de weg opgestuurd Wie tegenslag had kon vrijdagnamiddag en avond meer dan eenmaal door de politie worden tegengehouden.


SINT LAUREINS HEEFT
VOORRANG OP ADEGEM

SINT LAUREINS HEEFT VOORRANG OP ADEGEM
Dankzij de onlangs geplaatste verkeersborden weten we nu dat het verkeer dat uit Sint Laureins komt op Celiebrug (de grens tussen Sint Laureins en onze gemeente) voorrang heeft op het verkeer dat uit Adegem komt.

Hoewel er geen officiële regeling bestond voor het verkeer op Celiebrug, zijn daar in het verleden weinig ongevallen gebeurd. De automobilisten die over de brug moeten weten dat het overzicht op het verkeer daar niet ideaal is.

Na overleg tussen de gemeentebesturen van Sint Laureins en Maldegem, hebben beide gemeenten een politiereglement goedgekeurd waardoor op Celiebrug het verkeer dat uit Sint Laureins komt voorrang heeft op het verkeer dat uit Adegem komt.

Over de voorrang op de brug zijn beide gemeenten het eens. Over de maximum snelheid langs beide zijden van de brug kwamen ze niet tot een overeenkomst.

Op het grondgebied van Sint Laureins mag er maximum 70 km/u gereden worden.

Van zodra automobilisten op het grondgebied van Maldegem zijn mogen zij hun snelheid tot 90km/u optrekken.

Het Maldegems gemeentebestuur had Sint Laureins voorgesteld om allebei in de omgeving van de brug een maximumsnelheid van 50km/u in te voeren.

Sint Laureins heeft Maldegem laten weten dat er in zijn gemeente een politiereglement bestaat dat aangeeft dat er op de gemeentewegen in Sint Laureins maximum 70 km/u mag gereden worden.

Men ziet bij onze buren geen reden waarom men in de omgeving van de Celiebrug van dat reglement zouden afwijken.

In Maldegem is er al jaren sprake van een dergelijk reglement, maar het is nog steeds niet uitgewerkt - laat staan gestemd.


HET GAAT ME
WEER NIET LUKKEN

De examens komen er aan; voor veel kinderen een periode waarin zij aan zichzelf beginnen twijfelen of hun verwachtingen te hoog stellen.

Het is voor de ouders niet eenvoudig om op de juiste manier op de faalangst en het perfectionisme van hun kinderen te reageren.

Om die ouders op de goede weg te helpen hebben de Gezinsbond Adegem en de ouderraad van de VBS De Papaver Marcel Hendrickx als gastspreker uitgenodigd op een avond rond faalangst en perfectionisme. Die avond gaat door op 25 november om 20 uur in de zaal van de Papaver in Adegem-Dorp.

De heer Hendrickx heeft ervaring in het coachen van mensen met faalangst en perfectionisme. Deelnemen aan die avond kost 4 euro.

Inschrijven kan tot 20 november via e-mail aan [email protected] of aan [email protected].


DANY DEBBAUT MALDEGEMS
EERSTE KONING FRIKANDELLENETER

DANY DEBBAUT MALDEGEMS EERSTE KONING FRIKANDELLENETER

Een weddenschap heeft er voor gezorgd dat Stefaan Willems op zaterdag 14 november bij Mario in de Seven Seas de eerste wedstrijd Koning Frikandelleneter van Maldegem organiseerde.

Er schreven zich acht deelnemers in, waaronder twee dames.

Om 18 uur mochten de eerste vier kandidaten beginnen aan hun 45 minuten frikandellen eten. Om 19 uur was het de beurt aan de volgende vier kandidaten om de frikandellenworsten naar binnen te werken.

In de eerste rond had Anne De Weerdt met 15 frikandellen achter haar naam de hoogste score.

In de tweede ronde werkte Dany Debbaut er een meer naar binnen en werd daarmee Maldegems eerste Koning Frikandelleneter.

Met zijn 12 worsten werd David Van Royen derde.

Voor de initiatiefnemer Willems staat het nu al vast dat er volgend jaar een tweede wedstrijd Koning Frikandelleneter komt.

Waarschijnlijk zullen dan ook menen van buiten Maldegem aan de wedstrijd mogen deelnemen.


EEN EXTRA VOORSTELLING
VAN EINDELIJK VRIJ

Op zondag 27 september brachten het Gemengd koor Canticorum en een Jazzcombo in den Hoogen Pad een dubbelconcert "Eindelijk Vrij".

Het dubbelconcert kwam er als hommage aan de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij in Amerika.

Meer dan 600 mensen hebben van het concert genoten.

Na de vele positieve reacties op het concert -en de vele vragen van mensen die het concert gemist hebben- om een extra voorstelling van "Eindelijk Vrij" te organiseren, heeft het koor en het Jazzcombo beslist om in te gaan op die vraag.

Dat extra concert komt er op donderdag 14 januari om 19u30.

Kaarten voor het extra concert kunnen besteld worden bij de Jan Wauters, dirigent van Canticorum en bij de leden van het koor.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home