www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 624 - Week 46 : van 8 tot 14 november 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

JOZEF DE KESEL VOLGT ANDRE LEONARD
OP ALS AARTSBISSCHOP

JOZEF DE KESEL VOLGT ANDRE LEONARD OP ALS AARTSBISSCHOP
Op 12 december wordt Jozef De Kesel officieel geïnstalleerd als de nieuwe aartsbisschop van aartsbisdom Mechelen - Brussel. Daarmee wordt hij de hoogste Belgische kerkelijke gezagsdrager.

Dank zij monseigneur Jozef De Kesel stond Adegem donderdag en vrijdag even in het centrum van de belangstelling.

Het persmoment waarop zou bekend gemaakt worden wie de opvolger werd van aartsbisschop André Leonard was voorzien voor vrijdagmiddag, maar donderdagnamiddag pakten alle kranten op hun digitale versies en de radio en TV stations al uit met het nieuws dat de bisschop van Brugge de nieuwe aartsbisschop wordt. Alle redacties stuurden meteen een ploeg uit naar Adegem om alles te weten te komen over de familie en de jeugd van Jozef De Kesel.

Monseigneur De Kesel had het heugelijke nieuws donderdagnamiddag al via de telefoon aan zijn oudste zuster Maria verteld. Zij zou dat nieuws tot vrijdagmiddag geheim houden.

Tijdens de persconferentie vrijdagmiddag zei Mgr. De Kesel dat hij verrast was dat hij door de paus werd aangezocht om de nieuwe aartsbisschop van België te worden. Net als vele andere mensen die de opvolging van huidig aartsbisschop Léonard van nabij volgen was hij er van overtuigd dat de keuze van de paus op Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, zou vallen.

In Adegem werd enthousiast gereageerd op het kerkelijk nieuws. De familie De Kesel in het algemeen en Jozef in het bijzonder werd donderdag en vrijdag hét gespreksonderwerp van de dag.

Verschillende mensen hebben Mgr. De Kesel enkele weken terug nog in Adegem gezien tijdens een begrafenis. De bisschop van Brugge is zelfs nog even samen met Laurette Veirman op bezoek geweest bij D.B. in De Pastorij.

ZIJN LEVEN
Jozef De Kesel werd op 17 juni 1947 geboren. Toen hij in het lager onderwijs in Adegem zat was het al duidelijk dat zin toekomst in de kerk lag: in de woning van toenmalig burgemeester Albert De Kesel was een kamer als kapel ingericht. Er stond een altaar en alle attributen waren aanwezig om er een eucharistieviering te organiseren. Dat deed Jozef De Kesel dan ook regelmatig - ik was trouwens zelf een van zijn leeftijdsgenoten die daar toen regelmatig als misdienaar optrad!

Jozef studeerde verder, eerst in het college in Eeklo, daarna aan het Sint Paulusseminarie in Gent, de KU Leuven en in Rome.

Op 26 augustus 1972 werd hij in de St Adrianuskerk in zijn geboortedorp door zijn oom hulpbisschop en zes priesters (allen ooms en neven van Jozef) tot priester gewijd.

Na zijn priesterwijding was hij actief in het onderwijs. Hij doceerde aan verschillende onderwijsinstellingen. Op 20 maart 2002 werd hij hulpbisschop van het bisdom Mechelen - Brussel.

Toen eind 2007 Kardinaal Godfried Daneels zijn afscheid aankondigde werd Jozef de Kesel door verschillende media als zijn opvolger naar voor geschoven. Bisschop André Leonard werd de nieuwe aartsbisschop en die benoemde op 16 maart 2010 Mgr. De Kesel tot hulp bisschop van Mechelen en Vlaams Brabant.

Op 2o juli 2010 werd monseigneur De Kesel officieel aangesteld als nieuwe bisschop van het bisdom Brugge. Een nieuwe en zware uitdaging.

Op 6 november 2015 werd hij officieel voorgesteld als de opvolger van aartsbisschop Léonard. Op 12 december wordt monseigneur De Kesel officieel in Mechelen geïnstalleerd. Het is voor hem een beetje thuiskomen.

LUISTEREN EN RESPECT
Hoewel Jozef De Kesel al lang niet meer in Adegem woont, spreekt hij nog altijd een aardig mondje Oigems. Hij is nog altijd de zachtmoedige die hij tijdens zijn jeugd in Adegem was: steeds klaar om goed te doen.

Ook tijdens zijn eerste persconferentie vrijdag liet hij er geen twijfel over bestaan dat hij de aartsbisschop wil zijn die naar de mensen luistert en die respect heeft voor alle mensen, ook als die er een andere geloofsovertuiging op na houden. Ook zijn houding tegenover Homoseksuelen is voor de kerk progressief.

Hij liet er tijdens zijn persconferentie geen twijfel over bestaan dat hij niet de man is van de straffe uitspraken. Hij wil bouwen aan een kerk die haar nieuwe plaats in de snel wijzigende maatschappij moet vinden.

Niet alleen de familie De Kesel en de Adegemse bevolking is trots op Jozef (velen noemen hem nog altijd "Tjefken") De Kesel; ook burgemeester Marleen Van den Bussche liet al weten dat de gemeente Maldegem aartsbisschop Jozef De Kesel op een passende wijze zal huldigen.

Voor de inwoners van Adegem mag dat in zijn geboortedorp gebeuren...


DRIE KILOMETER
NIEUWE RAILS

Een gedeelte van het spoorwegtraject tussen Eeklo en Maldegem is aan nieuwe rails toe. De leden van de vzw Stoomcentrum zullen de nieuwe rails zelf leggen. Vorige week woensdag is een speciale NMBS trein naar Maldegem gekomen met de nieuwe rails.

Een spoorstaaf is 300m lang. Het Stoomcentrum koos voor de NMBS om de nieuwe spoorstaven naar Maldegem te brengen. Door die keuze was het mogelijk om de 300m lange spoorstaven in één enkele rit te vervoeren.

De spoorstaven over de weg vervoeren zou betekenen dat de spoorstaven veel korter moeten zijn en dat er tientallen vrachtwagens of ritten met vrachtwagens nodig zouden zijn om de staven naar Maldegem te brengen.

De spoorstaven liggen nu langs de spoorwegbedding. Vermoedelijk over twee jaar zullen de huidige rails vervangen worden.


LAATSTE BROODWIJDING
DOOR DIAKEN CAMIEL VAN WAES

LAATSTE BROODWIJDING DOOR DIAKEN CAMIEL VAN WAES
Dinsdagmorgen wijdde diaken Camiel Van Waes voor de laatste maal het brood in de bakkerij Baert in Maldegem.

Het is een kerkelijke traditie dat er op Sint Hubertus (3 november) brood gewijd wordt. Mens en dier eten dat gewijd brood om zich te beschermen tegen hondsdolheid.

Diaken Camiel Van Waes wijdt al 15 jaar op St Hubertus in de vroege morgen broodjes in de bakkerij Baert in de Vakebuurtstraat. De Heer Van Waes, die volgend jaar 80 jaar wordt, heeft besloten om, samen met zijn echtgenote die net als hijzelf 35 jaar geleden de opleiding van diaken volgde, op rust te gaan.

Zij verlaten begin 2016 Maldegem om hun intrek te nemen in een serviceflat in het WZC Morgenster in Sijsele Damme. Die nieuwe serviceflats van de residentie Keizershof zijn gebouwd op de site van het AZ Alma.


OTIS BELEEFDE DE DAG VAN
ZIJN NOG JONGE LEVEN

OTIS BELEEFDE DE DAG VAN ZIJN NOG JONGE LEVEN
De 7 jarige Otis de Schrijver uit Sinaai beleefde dank zij de mensen van de Make-A-Wish Foundation, de NMBS en de vzw Stoomcentrum de dag van zijn leven.

Otis De Schrijver is amper 7 jaar, maar hij lijdt aan een chronische nierziekte. Iedere nacht moet hij thuis aan de dialysemachine. Hij staat op de wachtlijst voor een niertransplantatie.

Otis, die ook nog autistisch is, heeft constant medische verzorging en aandacht nodig. Het grootste deel van die zorgen nemen zijn ouders voor hun rekening.

De Make-A-Wish foundation is een organisatie van vrijwilligers die een droom of wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte in vervulling laten gaan als dat praktisch realiseerbaar is.

Otis is gek op treinen. Hij heeft er thuis veel maar het liefste is hij in de onmiddellijke omgeving van echte grote treinstellen. Zijn mama gaat dan ook regelmatig met Otis naar het station van Sinaai waar ze wonen om enkele treinen te zien passeren. Dat maakt Otis gelukkig.

De Make-A-Wish Foundation, die van de droom van Otis op de hoogte werd gebracht, heeft voor hem en zijn ouders een treindag in elkaar gestoken. Voor de verwezenlijking van die droom, die woensdag doorging, kon de foundation rekenen op de medewerking van de NMBS en van de vzw Stoomcentrum uit Maldegem.

Otis en zijn ouders werden thuis afgehaald en naar het station gebracht. Voor ze van uit het station van St Niklaas naar Eeklo treinden (Otis mocht kaartjes knippen) kreeg Otis daar een rondleiding en ook een pet van de NMBS.

In Eeklo stond een "Kamielken" van het Stoomcentrum te wachten om het gezelschap naar Maldegem te brengen. Otis mocht zelfs bij de machinist zitten.

Na een lekkere maaltijd in Café De Statie en een rondleiding in het stoomcentrum vertrok het gezelschap terug richting Sinaai.

Voor Otis werd het een onvergetelijke dag.


ALLERHEILIGEN
MET MUZIEK

ALLERHEILIGEN MET MUZIEK

Onder de banier van Reveil werd er op verschillende kerkhoven in Vlaanderen op Allerheiligen met muziek hulde gebracht aan de mensen die daar begraven liggen.

Renée Sys en haar groep -die gevraagd waren om op een kerkhof in Brugge muziek te brengen- verkoos om haar muzikale hulde op het kerkhof van Donk te brengen.

Veel mensen hebben op 1 november hun bezoek aan het kerkhof in Donk uitgesteld tot na 17 uur om deel te kunnen nemen aan het herdenken met muziek van overleden familie en vrienden.

De groep speelde nummers die de mensen in gedachten dichter bij hun dierbare overledenen brachten.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home