www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 623 - Week 45 : van 1 tot 7 november 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BEZOEK DESKUNDIGE GING NIET DOOR

Afgelopen woensdag zou een deskundige naar de Sint Adrianuskerk komen om er de huidige opstelling van het interieur van de kerk te bekijken en zijn advies te geven over de inrichting van de kerk.

De deskundige heeft woensdag moeten afzeggen. Een nieuwe datum voor zijn bezoek aan de Adegemse kerk is er nog niet.

De reden van het afgelasten van het bezoek was in de kranten van zaterdag te vinden.


GEMEENTE WEERT ZWAAR
SLUIPVERKEER UIT HET NOORDEN VAN DE N9

Door een besluit van burgemeester Marleen van den Bussche, zijn behalve plaatselijk verkeer, voortuigen van meer dan 3,5 ton verboden in Broekelken, Kleine Moerwege, Waleweg, deel Celieplas, Canadezenlaan, Moerwege, Striepe, Dappersbroekelken, Deisterweg, Lenen, Walland, Duinen en Bilken. Het burgemeestersbesluit zal op de gemeenteraad van november bekrachtigd worden.

Het burgemeestersbesluit is er gekomen na klachten van de mensen die ten noorden van de N9 wonen.

Zij ondervinden dat het aantal voertuigen dat door hun straten rijdt sinds eind september fors is toegenomen.

Op basis van die klachten zijn er door de politie metingen uitgevoerd.

Die metingen bevestigen dat zowel het aantal gewone voertuigen als het zwaar verkeer ten noorden van de N9 nog steeds toeneemt. Ook de snelheden die door dat sluipverkeer wordt ontwikkeld is te hoog.

ROTONDE EN TUNNEL

Oorzaak van het drukker verkeer ten noorden van de N9, zijn de werken die sedert eind september uitgevoerd worden in Balgerhoeke. Daar wordt momenteel in opdracht van het Agentschap Wegen en verkeer een Rotonde aangelegd.

Na de aanleg van de rotonde zal er onder de Expresweg een tunnel worden aangelegd.

Vermoedelijk tot eind 2018 zal er tussen de Expresweg en Balgerhoeke enkel plaatselijk verkeer mogelijk zijn.

Voor het verkeer dat van uit Sint Laureins naar de N9 moet is er een omleiding voorzien langs de Expresweg en de Ringlaan.
SLUIPWEG

Steeds meer personenwagens en vrachtwagens laten de aangeduide omleiding links liggen en rijden vooral via Celieplas ( over de Expresweg), Broekelken en de Waleweg naar de Staatsbaan.

Na mondelinge klachten hebben inwoners van de Waleweg in oktober ook een petitie tegen de gestegen verkeersdruk in hun straat ingediend bij het schepencollege.

Naast het verbod van zwaar verkeer zullen er, om de snelheid van de voertuigen te drukken, in de nabije toekomst zoals in de Canadezenlaan in de Waleweg verkeerskussens worden aangelegd.

Het is ook de bedoeling dat de politie een oogje in het zeil houdt op de naleving van het burgemeestersbesluit.


't FOLKLOORKE BAKTE
PANNENKOEKEN IN DE KASTELEIN

't FOLKLOORKE BAKTE PANNENKOEKEN IN DE KASTELEIN

Wie 't Folkloorke een warm hart toedroeg was vorige week zondagnamiddag te gast in De kastelein in Oostwinkel. Daar bakte op uitnodiging van de uitbaatster Jacqueline ( de schoondochter van Denise van café t Blondje) pannenkoeken. De leden van 't Folkloorke waren er van overtuigd dat hun koekenbak rond 19u00 zou gedaan zijn.

De vraag naar pannenkoeken was echter zo groot dat er tot 21u30 moest gebakken worden.

Als dank voor het ter beschikking stellen van haar accommodatie werd Jacqueline door Keizer Frank en het bestuur van 't Folkloorke tot Ridder in de Orde van 't Folkloorke geslagen.

Een eer die nog maar een paar mensen waaronder ereburgemeester Johan de Roo is te beurt gevallen.


KOTK MALDEGEM SLOOT
ZIJN ACTIE 2015 AF IN DEN HOOGEN PAD

KOTK MALDEGEM SLOOT ZIJN ACTIE 2015 AF IN DEN HOOGEN PAD

Vorige week zondag waren de eerste leden van het Maldegems KOT team al in den Hoogen Pad aanwezig om er de slotdag van de KOTK actie voor te bereiden.

Tegen de middag kon burgemeester Marleen van den Bussche aankondigen dat de actie al meer dan 57.000 euro had opgebracht.

KOTK MALDEGEM SLOOT ZIJN ACTIE 2015 AF IN DEN HOOGEN PAD

Ook dit jaar stond er op de slotdag een uitgebreid KOTK ontbijt op het programma. Meer dan 700 mensen schoven tussen 8u00 en 10u30 aan bij het lekker en uitgebreid ontbijtbuffet.


RITA MARTENS WON
EERSTE KOTK FOTOZOEKTOCHT

RITA MARTENS WON EERSTE KOTK FOTOZOEKTOCHT
Rita Martens uit de Zandakkers was een van de deelnemers die het juiste antwoord op alle vragen van de eerste KOTK Fotozoektocht wist.

Dankzij haar goede schatting bij de schiftingsvraag mocht zij als eerste voorbij de prijzentafel passeren. Met Dirk Temmerman heeft het Maldegems KOTK comité nu een lid in zijn rangen die thuis is in de wereld van de zoektochten.

Voor de KOTK actie van dit jaar stak hij 2 zoektochten in elkaar. De eerste, een foto zoektocht die hij als de gemakkelijkste omschreef en een tweede waarbij enige ervaring in het deelnemen aan zoektochten een voordeel was.

De belangstelling voor de beide zoektochten overtrof de gestelde verwachtingen.

Rita Martens uit Adegem had in de fotozoektocht alles juist en scoorde het best op de schiftingsvraag. Voor de moeilijkste zoektocht in het centrum van Maldegem kwamen de deelnemers uit 5 verschillende provincie en 44 verschillende gemeenten. Eric Jacobs uit Buggenhout wist de juiste antwoorden op alle vragen en won deze zoektocht.

Met zijn 2 zoektochten heeft de heer Timmerman de deelnemers alle mooie plekjes en bezienswaardigheden in het centrum laten zien.

Zondag tijdens de prijsuitreiking kondigde hij aan dat er in 2017 opnieuw een foto zoektocht komt.

De tweede en moeilijker zoektocht zal een zoektocht zijn van ongeveer 30 km die met de auto of de fiets kan gedaan worden. Met die zoektocht wil hij de deelnemers langs alle mooie plekjes

in onze gemeente laten passeren.


POLITIE EN PARKET ZOEKEN DADERS
VAN AANRANDING IN SINT ANNAPARK

POLITIE EN PARKET ZOEKEN DADERS VAN AANRANDING IN SINT ANNAPARK
Dit zijn de robot foto' s die op basis van het getuigenis van het slachtoffer werden opgemaakt.

Op maandag 28 september wandelde een minderjarig meisje op het centraal wandelpad van de speelweide in de richting van de markt.

Toen zij in het Sint Annapark kwam stonden daar plots 2 mannen van rond de 30 jaar en ongeveer 1,85m en 1,85m met een getaande huidskleur en een platte neus voor haar.

Zij was die mannen op de speelweide al eens gepasseerd. De mannen sleurden haar mee in het park en vergrepen zich aan haar.

Uit de persoonsbeschrijving van het meisje blijkt dat de grootste verdachte ( met lang gezicht en baard) een lichtblauwe trainingsvest met witte strepen, een jeansbroek en kapotte schoenen droeg.

De 2de verdachte (met fijne wenkbrauwen en een dikke onderlip) zou een veelkleurige trainingsvest en een donkblauwe jeansbroek gedragen hebben. Hij had vuile witte Adidas schoenen aan.

Mens die informatie hebben over de feiten of de verdachten kunnen contact opnemen met 0800/30 300.


GBS DE KRUIPUIT NAM LEESHUT IN GEBRUIK

GBS DE KRUIPUIT NAM LEESHUT IN GEBRUIK
Met het voorlezen van een verhaal nam de GBS De Kruipuit zijn leeshut en boekenkar in gebruik.

Vorig jaar sloot de gemeente Maldegem een huurcontract af met de eigenaars van de woning naast de gemeenteschool op de Kruipuit.

Na de nodige aanpassingswerken konden enkele diensten, onder meer de directie, de zorgklas en de leraarskamer naar de bijwoning verhuizen.

Om het bij huis in de school te integreren, zal de school dit en de komende jaren een aantal nieuwe projecten opstarten. Na het eerste project, de inrichting van een snoezelruimte in het bij huis, ging vorige week het tweede project, de leeshut en de boekenkar van start.

Met dat project wil de school het lezen bij zijn leerlingen aanmoedigen.

Anneleen Van den Bossche, die samen met Manu Buysse het directieteam van de school vormt, en ook halftijds zorglerares is, heeft samen met juffrouw Evi Coppens het project opgestart. De leeshut met boeken is in de tuin van het bij huis opgesteld.

Voor de leeshut staan bankjes opgesteld zodat de kinderen als het mooi weer is in openlucht kunnen lezen.

Met het voorlezen van een sprookje, werd de leesrhut donderdag en vrijdag officieel in gebruik genomen.

De boekenkar is dankzij de medewerking van de ouders al goed gevuld.

De kleuters kunnen samen met hun juffrouwen af en toe een bezoek brengen aan de leeshut. De leerlingen van het lager onderwijs die kunnen op dinsdag- en donderdagmiddag in de leeshut terecht.

Iedere klas zal een aantal leeskaarten krijgen die nodig zijn om in de leeshut te mogen. Omdat de leerlingen van het vijde en zesde leerjaar al dikkere boeken lezen, is er voor hen een regeling uitgewerkt die hen toelaat, om het boek dat zij in de leeshut begonnen te lezen, mee naar huis te nemen om het daar verder te lezen.

" De verdere uitbouw van de leeshut en de boekenkar zal afhangen van het succes dat het project kent.

Wij denken er ook om tijdens de koudste maanden van het schooljaar de leesmiddagen in de zaal van de school te laten doorgaan" vertelde directeur Buysse ons.

Het volgend project wordt de permanente tentoonstellingsruimte in het bij huis van de school.

Daar komen in de eerste plaats kunstwerken die door de leerlingen gemaakt worden in.


WALTER EN JACQUELINE VIERDEN
HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

WALTER EN JACQUELINE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Walter Van Kerschaever en Jacqueline Vercauteren samen met hun familie zaterdagvoormiddag in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Wie de afgelopen dagen door de Ringbaan wandelde of reed kon er niet naast kijken.

De versierde woning van Walter en Jacqueline verklapte dat daar een gouden paar woont. Jacqueline is op 8 mei 1944 in Kaprijke geboren.

Zij liep er school tot zij 14 jaar was. Zij bleef daarna thuis om op het landbouwbedrijf van haar ouders te helpen.

Walter zag op 26 april 1941 in de Hillestraat in Adegem het levenslicht.

Hij liep school in Adegem tot zijn 14de levensjaar. Toen begon hij te werken in de melkerij Stassano. Na zijn tewerkstelling in de melkerij werd Walter postbode.

Hij werkte achtereenvolgens in Maldegem, Gent en Bentille. Hij was nog een van die facteurs die sociaal ingesteld was. Na 35 jaar dienst ging hij met pensioen.

De wegen van Walter en Jacqueline kruisten elkaar in dancing de Venus.

Daar raakten ze niet samen op de dansvloer. Wat niet lukte in de Venus lukte in 1962 wel in de Rodeo in Balgerhoeke. Na hun eerste dans is hun romance begonnen.

Drie jaar later werd er in Kaprijke voor de wet en de kerk getrouwd.

WALTER EN JACQUELINE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM Schepen Erwin Goethals overhandigde het gouden paar het gemeentelijk geschenk.

Jacqueline en Walter vestigden zich tijdelijk op 't Kruisken in Adegem. Samen bouwden zij hun woning in de Ringbaan waar ze nu nog altijd wonen. Zij kregen samen 5 kinderen en zijn ondertussen de grootouders van 10 kleinkinderen geworden. Jacqueline is altijd een huisvrouw met groene vingers.

De groenten die op tafel komen, worden in de eigen tuin gewonnen. Walter heeft een grote passie, zijn paarden. Hij kweekte paarden, Welsh Cobs.

De trofeeën die in de ringbaan staan bewijzen dat Walter regelmatig met zijn paarden in de prijzen viel. Hij was zelf ook gedurende 33 jaar inrichter van paardenkeuringen.

Niet alleen in Adegem Ook in Sint Laureins en in Bellem. Jacqueline en Walter genieten op hun eigen manier van het leven.

Uitstapjes naar Wales en een jaarlijkse reis horen daarbij. Zij hopen nog vele jaren samen gezond en gelukkig op de Ringbaan te kunnen zijn.


CYRIEL EN FRIDA
VIERDEN HUN DIAMANTEN JUBILEUM

CYRIEL EN FRIDA 
	    VIERDEN HUN DIAMANTEN JUBILEUM

prieeltje achter het kasteeltje heeft in het jonge leven van Cyriel Vancanneyt ( nu 84j) en Frida Standaert ( nu 81j) een niet onbelangrijke rol gespeeld.

In 1955 werd de romance die daar is open gebloeid bezegeld met hun huwelijk.
Zondag 25 oktober hebben Cyriel en Frida op hun hoeve in de Kleine Warmestraat waar hun kinderen Danny, Eddy en Marie-Louise opgroeiden en waar hun Kleinkinderen Koenraad, Mieke, Sander en Sofie regelmatig op bezoek komen, samen met hun familie hun diamanten huwelijksjubileum gevierd.


De kinderen en kleinkinderen weten dat de deur in de kleine Warmestraat altijd voor hen openstaat.

De kleinkinderen zien mémé Frieda vooral als de specialist in het bakken van oliebollen en het maken van Hollandse spekken. Pepe Curiel was de man die hen meenam naar de dieren die ze mochten helpen voederen.

Pépé zorgde er ook voor dat zij veilig naar school gingen en terugkwamen.
De kleinkinderen luisterden toen zij klein waren gefascineerd naar de verhalen die hun grootouders over de oorlog vertelden.

Hoe ouder ze worden hoe beter zij begrijpen welke moeilijke tijden hun mémé en pépé tijdens de oorlog hebben meegemaakt.

De kinderen en kleinkinderen hopen dat mémé en pépé nog lang samen gelukkig in de Kleine Warmestraat kunnen wonen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home