www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 622 - Week 44 : van 25 tot 31 oktober 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ONBEMANDE FLITSCAMERA STOND IN ADEGEM

Gedurende twee weken heeft de onbemande flitscamera van de PZ Maldegem aan het kruispunt van de Staatsbaan en Adegem Dorp gestaan.

Gedurende die periode flitste hij 24u op 24u de voertuigen die te snel reden of door het rood licht reden. Van de 224 voertuigen die geflitst werden, waren er 8 die door het rood licht reden.

Op de plaats waar de onbemande camera stond opgesteld bedraagt de maximum toegelaten snelheid 50km/u.

Van de 216 voertuigen die te snel reden, waren er twee bij die een snelheid tussen de 80km/u en 85km/u haalden. Het is de bedoeling dat in de toekomst de onbemande camera ook op andere plaatsen wordt ingezet.


UITRIT PARKING EINDELIJK HERSTELD

UITRIT PARKING EINDELIJK HERSTELD

Terwijl er werken werden uitgevoerd aan de pastorij in Adegem, werd door een verkeerd maneuver met een vrachtwagen de hoek van de muur van de parking gedeeltelijk gesloopt.

Het heeft maanden geduurd maar nu mocht het personeel van de technische dienst de beschadigde muur herstellen.


EXTRA PATROUILLES TEGEN INBRAKEN

Nadat er de voorbije week opnieuw een viertal inbraken (Kraaienakker, Urselweg, Pot en Zuidhoutstraat en Lindestraat) waren, heeft de PZ Maldegem beslist om extra patrouilles in te lassen.


DAG VAN DE JEUGDBEWEGING
BEGON MET GEZANG

DAG VAN DE JEUGDBEWING BEGON MET GEZANG
Ook dit jaar was in onze gemeente de belangstelling voor de dag van de jeugdbeweging groot. Rond 7u30 stonden al tientallen jongeren in de outfit van hun jeugdbeweging op de markt.

De jeugddienst en de jeugdraad hadden voor koffiekoeken, koffie warme chocomelk en fruit gezorgd.

Waar leden van jeugdbewegingen samen zijn duurt het niet lang of er wordt gezongen en gedanst.

Dat was vrijdagmorgen niet anders op de markt in Maldegem. Rond 8u30 werd het stiller op de markt dan trokken de jongeren in hun uniform naar school.

Uit de cijfers van de jeugddienst blijkt dat er in onze gemeente dit jaar 630 jongeren aan de startdag van een van de jeugdbewegingen deelnamen.

Met zijn 154 leden is Chiro Vanoes van Kleit Maldegems grootste jeugdbeweging. KLJ Adegem, onze enige jeugdbeweging, heeft 115 leden.


CD&V OP BEZOEK OP VELDEKENS

Omdat de inwoners van de Kruipuit en Veldekens al meerdere malen hebben laten horen dat zij met vragen blijven zitten over hun vernieuwde straat, en zich het vergeten stukje van de gemeente voelen, heeft een delegatie van het CD&V bestuur zaterdagvoormiddag een bezoek gebracht aan Veldekens.

Bij een kop koffie kregen de inwoners de gelegenheid om hun positieve en negatieve bedenkingen bij hun vernieuwde straat en andere vragen waarmee ze zitten naar voor te brengen.

Het werd volgens Mia Taildeman niet alleen een gezellige maar ook een leerzame bijeenkomst.

"Er is naar onze vragen geluisterd en er zijn ook een aantal concrete antwoorden gegeven. Daarnaast heeft men ons ook uitgelegd dat er voor antwoorden op bepaalde van onze vragen eerst overleg moet gepleegd worden met het Agentschap Wegen en Verkeer.

Ik vond het wel jammer, dat van de vele mensen die kritiek hadden op de uitgevoerde werken in onze straat, er verschillende de kans hebben laten liggen om in gesprek te gaan met de mensen die mogelijks een oplossing op de problemen kunnen helpen bewerkstelligen" gaf mevr. Taildeman ons mee.


DOODSBRIEVEN VERDWENEN UIT HET
PORTAAL VAN DE SINT ADRIANUSKERK

DOODSBRIEVEN VERDWENEN UIT HET PORTAAL VAN DE SINT ADRIANUSKERK
In het portaal van de Sint Adrianuskerk hangt een prikbord waarop de doodsbrieven van mensen die in de Adegem begraven worden geprikt.

Doodsberichten van mensen die niet in Adegem begraven worden die er ook opgeprikt worden, verdwijnen soms vroegtijdig van het prikbord.

De afgelopen weken stelden Maldegemse ceremoniebedrijven vast dat er uit het portaal van de Sint Adrianuskerk in Adegem doodsbrieven verdwenen van mensen die niet in Adegem begraven worden nog voor de overledene begraven werd.

Het is in Adegem een publiek geheim dat er mensen zijn die doodsbrieven verzamelen en die al dan niet te vroeg de doodsbrieven uit het portaal weg halen.

Er zijn ook mensen die het er moeilijk mee hebben dat er in het portaal van de Adegemse kerk doosberichten hangen van overleden mensen die geen nauwe bindingen met Adegem hebben.

Ook die mensen worden er van verdacht dat ze de doodsbrieven wegnemen.

Om alle discussies te vermijden is er nu een regeling getroffen die voorziet dat de ceremoniebedrijven in het portaal van de kerk doodsbrieven van overledenen die niet in Adegem begraven worden op het prikbord mogen plaatsen als zij daarvoor de toestemming hebben gekregen van het hoofd van de dekenij Maldegem.

MODERNE VERSIE
Mocht er een schrijver van filmscenario's zijn, die de ambitie heeft om een moderne versie te maken van de films over Don Camillo, (tussen 1952 en 1965 werden er 5 van die films gemaakt) dan kan hij zeker inspiratie opdoen in de parochie Adegem.

Eerst was er de discussie rond de vernieuwde inrichting van het interieur van de Sint Adrianuskerk waarover het laatste woord nog niet gezegd is.

Deze week komt een deskundige naar Adegem om zijn onpartijdige visie op het interieur van de Sint Adrianuskerk te geven.

Nu is er het probleem rond de doodsbrieven.

Daar zit voldoende stof in voor minstens een film.


ONVERWACHT BEZOEK
VAN MONSEIGNEUR DE KESEL

Vorige week was Monseigneur Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, in Adegem om voor te gaan in de uitvaartplechtigheid van Magdalena Dezutter.

Na de plechtigheid wou de bisschop van Brugge voor hij terug naar Brugge vertrok, een sanitaire stop inlassen.

Omdat het begin dit jaar beloofde toilet in de Adegemse kerk in er nog altijd niet is, moest er een andere oplossing gevonden worden.

Voor D B in de pastorij in Adegem werd het haar mooiste dag van het jaar.

Zij kreeg onverwacht de bisschop van Brugge die zij al van in zijn kinderjaren kent even op bezoek.


VOORSTELLING NIEUWE
WEBSITE UITGESTELD

Het was de bedoeling dat de gemeente vorige vrijdag haar nieuwe website zou voorstellen.

Tijdens een van de laatste controles zijn er nog enkele foutjes in de programmatuur ontdekt.

De voorstelling wordt naar een nog later te bepalen datum verschoven.


WIE WORDT KONING
FRIKANDELLENETER VAN MALDEGEM?

Na de quiz "De Slimste stroate van Maldegem" gaat Maldegem nu ook op zoek naar de Koning Frikandelleneter van Maldegem.

De Koning Frikandelleneter van Maldegem wordt de man of vrouw die op 14 november in het café de Seven Seas in de Bogaardestraat binnen de 45 minuten het meeste frikandellen naar binnen kan werken

De wedstrijd begint om 17u. Er mogen slechts 15 personen die 18 jaar of ouder zijn, aan de wedstrijd deelnemen.

Deelnemen kost 10 euro. Inschrijven kan via het nummer 0476 25 00 74 of via de facebookpagina Frikandellen Koning van Maldegem.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home