www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 619 - Week 41 : van 4 tot 10 oktober 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

REUNIE VAN DE
ADEGEMSE ZEVENTIGJARIGEN

REUNIE VAN DE ADEGEMSE ZEVENTIGJARIGEN
De Adegemnaren die in 1945 geboren zijn en zij die zich later in Adegem gesetteld hebben, waren vorige week donderdagmiddag verwacht op de reünie van de 70 jarigen in Huize De Baere.

De voorbereiding van de reünie was in handen van Lieva Bonte, Willy Boulez, Eric Sierens en Eddy Van Vooren. Het was het zelfde comité dat ook de reünie op de 50-jarige, 60-jarige en 65-jarige leeftijd hebben georganiseerd.

Een speciaal programma is er voor een dergelijke reünie niet nodig: met een lekker etentje en veel tijd om bij te praten is iedereen tevreden.

Volgens Eddy Van Vooren was de opkomst het grootst op de reünie in 1995 die doorging in de zaal D'Havé in Adegem. De heer van Vooren kon onmiddellijk een aantal namen van mensen opnoemen die tussen de reünie van 1995 en nu overleden zijn.

Het ging er donderdagnamiddag gezellig aan toe. Alle aanwezigen hopen elkaar terug te kunnen ontmoeten op de reünie van 2020.


STARTDAG BIJ
KLJ ADEGEM

STARTDAG BIJ KLJ ADEGEM
Zondag 27 september was de startdag bij KLJ Adegem. Adegems enige jeugdbeweging is aan zijn 6de jaargang toe.

De startdag begon om 9 uur aan het lokaal op de Zandakkers. Nieuwe leden konden zich nog tot 14 uur inschrijven.

Het eerste gedeelte van de startdag is een hernieuwde kennismaking tussen de leden en de leiding. Die leiding bestaat uit 15 mensen.

Vorig jaar sloot KLJ Adegem af met 120 leden. De stijgende trend zet zich ook dit jaar verder.

De leden zijn ingedeeld in drie leeftijdsgroepen. Voor de leden tot 16 jaar is er om de 14 dagen op zondag een activiteit. De + 16 jarigen komen om de drie weken op vrijdagavond samen.

Ook dit jaar zal de jeugdbeweging deelnemen aan verschillende sportfeesten die door zusterorganisaties in de regio worden georganiseerd.

De leiding vindt dat zij op de Zandakkers met de speelweide een ideale locatie hebben. Enkel als het regent en alle activiteiten binnen moeten gebeurtenis het nogal krap in de lokalen op de Zandakkers.


INTERCLUBWEDSTRIJD GEHOORZAAMHEID
BIJ HOND EN MEESTER

INTERCLUBWEDSTRIJD GEHOORZAAMHEID BIJ HOND EN MEESTERINTERCLUBWED
Enkele weken terug was "Hond en Meester" inrichter van een nationale wedstrijd "Gehoorzaamheid".

Vorige week zondag ontving de voorzitter 10 van de 11 clubs die zich voor een interclubwedstrijd "gehoorzaamheid" hadden ingeschreven.

"De wedstijd kwam voor ons organisatorisch op een moeilijke datum: een aantal van onze leden is namelijk voor een nationale wedstrijd Agility ingeschreven. Daardoor hadden wij minder mensen voor onze eigen organisatie" vertelde voorzitter Norbert Deuninck tussen twee proeven in.

De oefeningen die de honden tijdens een interclubwedstrijd krijgen opgelgd, zijn dezelfde als tijdens een nationale wedstrijd.

Aan een interclubwedstrijd doen er wel meer honden mee die zelden of nooit aan een nationale wedstrijd deelnemen.

Hoewel er voor de wedstrijd 150 honden waren ingeschreven, was de wedstijd zoals voorzien om 18 uur afgelopen.


KOMEN ER OOK VLUCHTELINGEN
NAAR HET VLIEGVELD IN URSEL ?

Sedert enkele weken zitten er 400 vluchtelingen in de kazerne in Sijsele. De kans bestaat dat er binnenkort ook vluchtelingen in de gebouwen op het vliegveld van Ursel worden opgevangen.

Zeker is dat Fedasil op bezoek is geweest en dat er opmetingen op het militair domain werden uitgevoerd. Na die opmetingen heeft het gemeentebestuur van Knesselare niets meer van Fedasil gehoord.

Dat het militair domein op de lijst van Fedasil staat om er vluchtelingen in onder te brengen, staat vast.

Scholen die nu een aanvraag doen om sportproeven op het militair domain te mogen doen, krijgen in tegenstelling met vroeger nu (voorlopig) geen toestemming meer.

De vliegclubs die er actief zijn mogen hun activiteiten voorlopig wel verder zetten.

Het ministerie van defensie wil het militair domein in Ursel vrij ter beschikking van Fedasil houden.


"EINDELIJK VRIJ?" WAS GEWOON PRACHTIG

EINDELIJK VRIJ? WAS GEWOON PRACHTIG
Met zijn evocatieconcerten heeft het Gemengd koor Canticorum getoond dat het veel meer kan dan erediensten opluisteren.

Aan de twee concerten die vorige week zondag in den Hoogen Pad doorgingen, gingen anderhalf jaar aan zoeken naar geschikte muziek en songs en repetities vooraf.

Het Gemengd koor Canticorum, onder de leiding van dirigent Jan Wauters, en het Jazzcombo hebben meer dan 650 mensen een concert bezorgd dat bij hen nog lang zal blijven hangen.

Voordat de mensen de zaal ingingen, werden zij in de inkomhal al geconfronteerd met de sprekende prachtige schilderijen en tekeningen die Sonia De Waele in het kader van "Eindelijk Vrij?" heeft gemaakt.

De koorleden waren voor de gelegenheid in het zwart uitgedost, de kleur die, zoals in de schilderijen, het harde leven van de slaven het best weergeeft. De witte roos symboliseerde de hoop en het godsvertrouwen van de slaven. Zij verwees ook naar de katoenteelt waarin veel slaven werden uitgebuit.

Het koor bracht sommige nummers a capella, andere nummers werden ondersteund door een jazzcombo, bestaande uit Stijn Wauters (Piano), Jean Van Lint (Bas en zang), Greg an Lint (drums) en Vincent Martens.

EINDELIJK VRIJ? WAS GEWOON PRACHTIG

Het Jazzcombo was er niet alleen om Canticorum muzikaal te ondersteunen; het bracht ook zelf enkele prachtige nummers waaronder What a wonderful world.

Het concert opende met Go Down Moses, een lied dat Moses oproept om zijn volk te bevrijden uit Egypte. De koorleden zongen het concert zonder partituur omdat zij hun handen vrij moesten hebben, om met de beweging van hun handen en lichaam de betekenis van de worksongs zoals "Pick a bale o'cotton" extra te onderstrepen.

Om het publiek nog meer mee te nemen naar de tijd van de slavernij, verschenen op een groot scherm naast de teksten van de songs die gebracht werden, ook beelden van slavernij en het leven dat de slaven ondergingen.

Zoals het hoort lag het hoogtepunt van het concert op het einde. Bij de uitvoering van Go like Elijah (Chi Coltraine) was er een prachtig samenspel met zanger Jan Van Lint, het Jazzcombo en Canticorum. Met een zalige versie van het hoopvolle "This Little Light of mine" werd het prachtige concert afgerond.

Het publiek dat soms met ingehouden adem het concert had gevolgd, bedankt het koor en het Jazzcombo met een staande ovatie en een minutenlang applaus.


PENSIOENZITDAGEN
BLIJVEN (TIJDELIJK) BEHOUDEN

Vorige week stond het nog vast dat er onder meer in Maldegem geen maandelijkse zitdagen van de pensioendienst meer zouden georganiseerd worden. Wij zouden voor een persoonlijk contact met iemand van die dienst naar Aalter, Eeklo of Gent moeten gaan.

De gemeente Maldegem en het Maldegems OCMW zijn niet de enige besturen die tegen de afschaffing van die zitdagen in hun gemeente hebben geprotesteerd. Er zijn bij de bevoegde minister zoveel reacties van gemeenten binnen gekomen, dat hij beslist heeft om de genomen maatregel tijdelijk in te trekken.

Hij wil de komende maanden overleggen met de gemeenten over de organisatie van de zitdagen.


ZWEMMARATHON VAN 40 UREN
VOOR HET GOEDE DOEL

ZWEMMARATHON VAN 40UREN VOOR HET GOEDE DOEL
Het Marathonteam zwom 40 uur lang in het Sint Annazwembad.
Na die prestatie kon er nog een lachje af.

Er was heel wat politiek getouwtrek aan vooraf gegaan, maar op 20 september 1975 werd het Sint Annazwembad in Maldegem officieel geopend. Met verschillende activiteiten wordt dit jaar het 40 jarig bestaan van het zwembad gevierd.

Vorige week vrijdag was er een officiële viering met een academische zitting rond de kuip van het zwembad. Een academische zitting bij een temperatuur van 33 graden is geen aanrader! Op het einde van de zitting gaf burgemeester Marleen van den Bussche de start van een zwemmarthon die 40 uren zou duren.

Deze sportieve prestatie was een initiaitef van Thomas Bollé, Marlies Van Leeuwe en Kelly Battist. Samen lagen zij 40 uren (elk 5uren) in het water en legden ongeveer 120km af. Zij lieten zich voor die sportieve prestatie sponsoren.

Naast het vast team betaalden ook nog meer dan 300 mensen 2,50 euro om samen met de leden van het Marathonteam te zwemmen. In totaal bracht de zwemmarathon 1.721 euro op.

Dat bedrag wordt aan G- Sport en de kinderafdeling van het brandwondenafdeling van het UZ Leuven geschonken. Naast felicitaties kregen de initiatiefnemers van de zwemmarathon ook nog een attentie van de gemeente.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home