www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 618 - Week 40 : van 27 september tot 3 oktober 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ARCHEOLOGISCHE
OPGRAVINGEN OP MALECOTE

ARCHEOLOGISCHE OPGRAVINGEN OP MALECOTE
Onder meer op het perceel grond van de familie Van Vooren - Buysse op Malecote werd in het kader van archeologisch onderzoek grond afgegraven en werden er paaltjes geplaatst.

In Malecote worden er momenteel in het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) door Aquafin in samenwerking met de gemeente Maldegem werken uitgevoerd.

In een gedeelte van de straat komt een dubbel rioleringsstelsel (een voor het afvalwater en een voor het oppervlakte water) in een ander deel komt er een drukleiding (enkel voor het afvalwater).

Inwoners van Malecote vroegen zich af waarom er in hun straat grond wordt afgegraven en er op sommige afgegraven percelen paaltjes geplaatst worden.

Het afgraven en de paaltjes hebben niets met de aanleg van de riolering te maken.

De wet voorziet dat er voor er dergelijke ingrijpende werken worden uitgevoerd moet worden nagegaan of er niets archeologisch waardevols in de ondergrond zit.

Daarom gebeurt die afgraving. Op de plaatsen waar het vermoeden bestaat dat er iets zit, zijn er paaltjes geplaatst zodat experten hun onderzoek en eventuele opgravingen op die plaatsen kunnen concentreren.

Mocht er in de ondergrond van Malecote of verder iets uit de oudheid worden gevonden dan kunnen de SPAM werken daar tijdelijk stilgelegd worden om het archeologisch onderzoek verder te zetten.


DRUKKE TIJDEN
VOOR CANTICORUM

DRUKKE TIJDEN VOOR CANTICORUM

Voor dirigent Jan Wauters en de leden van het Gemengd koor Canticorum waren het drukke maanden.

Naast het opluisteren van erediensten in en buiten Adegem, bereid het koor zich ook intensief voor het dubbelconcert "Eindelijk Vrij?", dat het op zondag 27 september (om 15u30 en om 20 uur) in den Hoogen Pad geeft.

Voor beide concerten waren er nog enkele kaarten beschikbaar.


GEEN PENSIOEN ZITDAGEN
MEER IN MALDEGEM

Ondanks het aandringen van zowel het gemeentebestuur als het OCMW, heeft de pensioendienst beslist dat er vanaf 1 oktober geen zitdagen meer gehouden worden in het Maldegems sociaal Huis in de Mevr. Courtmanslaan.

Inwoners van Maldegem die in de toekomst hun pensioendossier persoonlijk met een deskundige van de pensioendienst (loontrekkende of zelfstandige) wil bespreken moet daarvoor naar:

- het sociaal huis van Eeklo in de Kaaistraat 34 (3de donderdag van de maand van 9 tot 12 uur voor zelfstandigen, van 9 tot 12 uur en van 13 tot 15u30 voor loontrekkenden).

- Het Gemeentehuis van Aalter Europalaan 22 (elke 4de dinsdag van de maand-van 9 tot 12 uur voor zelfstandigen, van 9 tot 12 uur en van 13u30 tot 16 uur voor loontrekkenden).

- Het Gewestelijk kantoor Gent K Fabiolalaan 116 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 11u30 en van 13u30 tot 16 uur.

Voor het indienen van een pensioenaanvraag, het helpen invullen van formulieren en algemene informatie rond pensioenen kunnen wij nog steeds terecht bij de medewerkers van het Sociaal Huis in de Mevr. Courtmanslaan 92.


MALDEGEM BREIDT REGLEMENT
HUISVUILZAKKEN MEDISCHE REDENEN UIT

Volgens het bestaande reglement "huisvuilzakken medische redenen" hadden enkel incontinentie- en thuisdialysepatiënten gratis recht op een aantal grote huisvuilzakken.

Door een wijziging van het reglement hebben nu ook stomapatienten en patienten met sondevoeding recht op 20 grote huisvuilzakken.


WELKE STRAAT WORDT
DE SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM?

Op zaterdag 10 oktober organiseert het Adegems feestcomité in samenwerking met Erik Hebberecht (geestelijke vader van de quiz) in den Hoogen Pad de quiz "De Slimst Stroate van Maldegem". Het concept van de quiz: "een leuke ontspannende quiz voor iedereen", blijft volgens Erik Hebberecht die de quiz presenteert hetzelfde.

Er is dit jaar wel een "moeilijke vragenronde" aan de quiz toegevoegd. In die ronde mogen de ploegen alle hulpmiddelen (gsm, smartphone, IPad, laptop enz.) gebruiken. De ploeg moet die hulpmiddelen wel zelf meebrengen.

Er is een belangrijke wijziging in het quizreglement : er moet vanaf dit jaar maar 1 inwoner van de straat meer deel uit maken van de quizploeg die voor die straat uitkomt. Als op het einde van de quiz er twee ploegen evenveel punten hebben, dan gaat de overwinning naar de ploeg met de meeste spelers die in de straat wonen.

Alle deelnemende ploegen gaan ook dit jaar met een mooi prijzenpakket naar huis. Voor de winnende ploeg is er naast het felbegeerde straatnaambord ook een luchtdoop voor 4 personen.

Inschrijven voor de quiz die op 10 oktober om 20 uur begint kan via [email protected] of via feestcomité@adegem.net


GEEF EENS EEN M BON ALS CADEAU

Woensdagavond heeft de Maldegemse gemeenteraad het licht op groen gezet voor de M(aldegem) Bon. Hoewel de beslissing eenparig werd genomen was er toch enige commotie over wie (het schepencollege of Open VLD raadslid en voorzitter Peter Van Hecke) het idee van de M Bon gelanceerd had.

Volgens schepen lokale economie Marten De Jaeger heeft de ambtenaar lokale economie de afgelopen maanden de Maldegemse handelszaken aangeschreven om te peilen naar hun belangstellingstelling om mee te werken aan de M Bon. Een veertigtal handelszaken hebben hun medewerking al toegezegd. Schepen De Jaeger is er van overtuigd dat dat aantal nog zal groeien.

De M bon is een geschenkbon die bij de deelnemende handelszaken kan gebruikt worden. De cadeaucheques van 10 euro of 25 euro kunnen vanaf begin november in het gemeentehuis aangekocht worden. Bij de cadeaucheque zal ook een lijst zijn van de handelszaken waar hij kan gebruikt worden.

Mocht er veel vraag naar de cadeaucheques komen, zal er onderzocht worden of er ook nog andere verkooppunten kunnen gecreëerd worden.

Schepen De Jaeger gaf voor de stemming over de cadeaucheque in de gemeenteraad nog mee dat de gemeentelijke cadeaucheques geen uitvinding zijn van Maldegem. Onder meer in Aalter werd de cadeaubon al vroeger met succes gelanceerd.


MALDEGEM VERVANGT KLEPELMAAIER
DOOR ECOLOGISCH MAAITOESTEL

MALDEGEM VERVANGT KLEPELMAAIER DOOR ECOLOGISCH MAAITOESTEL
Vrijdagmiddag stelden Erwin Goethals (Groen), schepen van Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening, en de mensen van de Groendienst op de terreinen van het vroegere Elisabethrusthuis in Adegem het nieuwe ecologisch maaitoestel voor.

Maldegem heeft 700 km wegbermen te onderhouden. Volgens schepen Erwin Goethals wordt een deel van dat onderhoud uitbesteed aan een externe firma. Het ander deel wordt door de gemeente zelf onderhouden. De bermen worden tweemaal per jaar gemaaid. De eerste ronde na 15 juni en de 2de ronde na 15 september.

Voor het maaien van de bermen gebruikte de gemeente tot vorige week een klepelmaaier. Volgens schepen Goethals is het gebruik van een klepelmaaier bij het maaien van de bermen een ramp voor de bodemfauna. Naast het afgekapt gras wordt ook heel wat dierlijk leven mee opgezogen uit de bermen.

Omdat de klepelmaaier aan vervanging toe was heeft de gemeente besloten om voor de toekomst voor een ecologisch maaitoestel te kiezen. Tijdens de demonstratie werd aangetoond dat het nieuw maaitoestel, dat met een tractor gebruikt wordt, enkel het afgemaaid gras wordt meegenomen.

Het nieuwe ecologische maaitoestel is niet alleen milieuvriendelijker dan de klepelmaaier: dankzij de werkarm die samen met het maaitoestel werd aangekocht, is het voor de mensen die de bermen moeten onderhouden gemakkelijker (niet langer half gedraaid zitten) werken.

De aankoop van de maaier en de werkarm is voor de gemeente een investering van 147.000 euro. Schepen Goethals geeft toe dat het een zware investering is maar wijst er op dat er nu milieuvriendelijker kan gewerkt worden en er meer arbeidscomfort is. De maaier gebruikt ook minde brandstof dan een klepelmaaier.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home