www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 617 - Week 39 : van 20 tot 26 september 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

SONJA DE WAELE EXPOSEERT SLAVERNIJ

SONJA DE WAELE EXPOSEERT SLAVERNIJ
Met een tentoonstelling van meer dan 60 schilderijen, geeft Sonja De Waele een beeld van mensen die hun levenslang gebukt gingen onder slavernij.

Kunstschilder Sonja De Waele moest niet lang nadenken om, toen haar dat door de verantwoordelijken van het Gemengd koor Canticorum gevraagd werd, mee te werken aan een project "Eindelijk Vrij?"...

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten, had het koor Canticorum het plan opgevat om een evocatie-concert rond de afschaffing van de slavernij te organiseren.

Om de mensen nog een beter inzicht te geven in de tijd waarin mensen niet alleen in Amerika als slaven uitgebuit werden, kwam het koor anderhalf jaar geleden overeen met kunstschilder Sonja De Waele om in den Hoogen Pad, waar het dubbelconcert op zondag 27 september ('s namiddags en 's avonds) doorgaat, een tentoonstelling te organiseren met schilderijen rond slavernij.

VOORBEREIDING
"Beelden van slavernij, gezichten en uitgeleefde lichamen van mensen die geleden hebben onder de slavernij, spreken mij aan en hebben een diepe indruk op mij gemaakt.

Voor ik aan het eerste schilderij van mijn tentoonstelling begon, heb ik wekenlang opzoekingen gedaan op de sociale media en boeken over het onderwerp gelezen.

Ik heb zelfs "De Hut van Oom Tom", een boek dat wij als scholier moesten lezen, opnieuw gelezen. Daarmee kwamen ook de lessen geschiedenis die wij toen over de slavernij in onder meer Afrika kregen weer voor de geest.

Ik kreeg een berg informatie te verwerken. Pas toen ik alles voldoende verwerkt had kwam het schildergerief boven water" vertelde Sonja een paar dagen voor de vernissage.

HARDE REALITEIT
Het was aanvankelijk de bedoeling om enkel in de inkomhal van den Hoogen Pad schilderijen op te hangen. De kunstschilder in Sonja had echter zoveel indrukken over het onderwerp weer te geven, dat zij meer dan 60 werken over slaven en slavernij heeft gemaakt. Een deel van die schilderijen hangen in de vergaderzaal naast de inkomhal.

Sonja heeft met vroegere werken al bewezen dat zij de harde karaktertrekken in de gezichten en de vermoeide lichamen van mensen perfect kan weergeven. Met haar meer dan 60 schilderijen, waarvan er een 3 bij 2m is, geeft Sonja de harde realiteit van de slavernij weer.

"Ik toon wat er nog overblijft van mensen die moesten overleven in een wereld waarin ze eerst werden uitgebuit en daarna, als zij hun meesters niet meer van dienst kon zijn, letterlijk aan de kant werden gezet" legde Sonja de inhoud van haar tentoonstelling uit.

De schilderijen van Sonja De Waele zijn tot en met zondag iedere werkdag tussen 9 en 12 uur en op woensdag ook tussen 14 en 17 uur gratis te bewonderen. Ook op zondag 27 september kunnen de mensen voor en na het concert ervaren hoe Sonja De Waele de slavernij door de ogen van de slaven bekijkt.

TOEKOMST
Voor de kunstschilder eindigt het project rond slavernij niet op 27 september : er staat Volgens Sonja De Waele terecht een vraagteken achter de titel van het project Eindelijk Vrij.

"De opzoekingen die ik in het kader van het project heb gedaan, hebben mij in mijn overtuiging versterkt, dat de slavernij niet is afgeschaft maar in onze moderne maatschappij een ander gezicht heeft gekregen.

Ik wil in de toekomst een reeks werken maken rond de moderne slaven en slavernij" besloot Sonja onze wandeling door haar tentoonstelling.


VELDEKENS WIL GEEN
HAAGJE MAAR MEER VEILIGHEID

VELDEKENS WIL GEEN HAAGJE  MAAR MEER VEILIGHEID
Namens de inwoners van Veldekens heeft Marcel Steyaert een aantal voorstellen in verband met de verdere afwerking van hun straat gedaan. Een van de probleempunten is het kruispunt op de Kruipuit.

Toen in augustus het Maldegemse schepencollege besloot om een einde te maken aan de soap rond het haagje en het onkruid in de bermen tussen de rijweg en het fietspad op Veldekens, nodigde het de inwoners van de wijk uit om zelf voorstellen te doen in verband met de aanleg van de beide bermen.

De inwoners van Veldekens zijn niet bij de pakken blijven zitten: zij hebben een aantal voorstellen geformuleerd in verband met de aanleg van de bermen. Die voorstellen werden door gewezen Open VLD raadslid Marcel Steyaert op papier gezet en door verschillende mensen van Veldekens en de Kruipuit ondertekend.

Het is duidelijk dat de inwoners van Veldekens geen haagje in de bermen willen; zij stellen voor om in de bermen ofwel gras te zaaien, ze te asfalteren of er kasseien te leggen. In elk van die drie voorstellen willen zij bovendien dat er in de bermen fluorescerende meegevende paaltjes worden geplaatst die de fietsers een groter veiligheidsgevoel moeten geven.

Naast de voorstellen over de aanleg van de bermen hebben de mensen van Veldekens ook vragen bij de veiligheid van de zwakke weggebruikers ter hoogte van het kruispunt op de Kruipuit. Zij wijzen er op dat er voor het ganse kruispunt slechts een enkel zebrapad is, en dat de oversteekplaats voor fietsers die uit de richting Oostwinkel komen, ook voor verwarring zorgt.

De petitie werd vrijdag overgemaakt aan het schepencollege. Op Veldekens hoopt men dat er met de voorstellen en opmerkingen rekening gehouden wordt en dat het schepencollege, nog voor het de overname van Veldekens en de Zwepe op de gemeenteraad brengt, een informatieavond organiseert op de Kruipuit zodat de mensen daar hun opmerkingen over hun, volgens hen onveilige, straat kunnen verwoorden.


OOSWINKELDORP MAANDEN DICHT

Wie de komende maanden van de Kruipuit naar Oostwinkel of Zomergem moet, krijgt met grote omleidingen te maken.

Op 21 september beginnen de werken vanaf de grens van Adegem met Oostwinkel tot in het centrum van Oostwinkel.

De eerste fase van werken zal tot vermoedelijk mei 2016 duren.


NIEUWE UITBATERS IN DE KOETSHOEVE

NIEUWE UITBATERS IN DE KOETSHOEVE
Voor de tweede maal dit jaar heeft de Koetshoeve op Berlaars nieuwe uitbaters. In mei namen Kathleen Pattyn en Christophe Lacoste de zaak over van Patrick Van Hoorebeke.

Eind augustus sloot de oude Koetshoeve haar deuren. Woensdagavond openden de nieuwe uitbaters, de familie de Vreeze uit Aardenburg, de volledig vernieuwde zaak.

De nieuwe uitbaters zijn geen onbekenden in de streek: zij zijn reeds uitbaters van "'t Koffieboontje" in de Nieuwstraat in Maldegem.

De nieuwe uitbaters willen al het goede dat in de vroegere koetshoeve gebeurde meenemen in de toekomst maar ook hun eigen stempel op hun zaak drukken.


MINDER BELANGSTELLING MAAR
MEER SFEER OP HEDENKINGSPLECHTIGHEID

MINDER BELANGSTELLING MAAR MEER SFEER OP HEDENKINGSPLECHTIGHEID
Met zijn 96 jaar is Sidney Cole de oudste Canadese oud-strijder die ook dit jaar aan de herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof deel nam.

Meer lege stoelen in de zone van de genodigden en minder publieke belangstelling voor de jaarlijkse herdenkings-plechtigheid op het Canadees kerkhof.

Het was nochtans de meest sfeervolle herdenkingsplechtigheid die wij ooit hebben meegemaakt.

In haar toespraak benadrukte burgemeester Marleen Van den Bussche dat de eerbied en het respect voor de Canadese, Poolse en Britse soldaten die sneuvelden bij onze bevrijding eeuwigdurend is.

De plaats waar ze hun laatste rustplaats kregen is een stukje Canadees, Pools en Brits vaderland geworden.

MINDER BELANGSTELLING MAAR MEER SFEER OP HEDENKINGSPLECHTIGHEID Tijdens zijn toespraak kondigde Denis Robert het naderend einde van zijn verblijf in België aan.

Voor Denis Robert, de Canadese ambassadeur in België, was het zondag een bijzondere plechtigheid; het was waarschijnlijk de laatste plechtigheid die hij als ambassadeur meemaakte.

De ambassadeur wees op de familiebanden die hij met België heeft. Net als de ambassadeurs van Polen en Groot Brittannië stond ook ambassadeur Robert stil bij het leven en de dood van twee landgenoten die op het Canadees kerkhof begraven liggen.

Een van de Canadese scholieren die tijdens de plechtigheid het woord nam legde de link van de soldaten die in Adegem begraven liggen en haar landgenoten die nu sneuvelen in oorlogsgebieden.

MINDER BELANGSTELLING MAAR MEER SFEER OP HEDENKINGSPLECHTIGHEID Diaken Dirk De Zutter ging voor in het Oecumenisch bezinningsmoment.

Het gelegenheidskoor van de VBS De Papaver en de GBS De Kruipuit zong over de hoop op een betere wereld en het gemengd koor Canticorum bracht een schitterde vertolking van "The proud Canadian Soldier".

Op het einde van de plechtigheid bracht het koor samen met de Koninklijke Muziekkapel van de Marine nog de vier nationale hymnes in hun eigen taal.

Na de bloemenhulde en de uitvoering van de nationale hymnes, verlieten de oud-strijders en de Vaandeldragers onder luid applaus het Canadees Kerkhof.

NIET DE SCHULD VAN DE SCHOLEN
Na de plechtigheid maakten verschillende mensen uit het publiek de opmerking dat, als de trend zich verder zet, er over enkele jaren meer Canadese, Poolse en Britse scholieren aan de plechtigheid zullen deelnemen dan Adegemse leerlingen.

Daarvoor de schuld bij de scholen leggen was een brug te ver: in beide scholen werd aan een klas gevraagd om aanwezig te zijn op de plechtigheid.

Het was dan aan de ouders om er voor te zorgen dat hun kind aanwezig was op de herdenkingsplechtigheid ter ere van soldaten die er mee voor gezorgd hebben dat wij nu in vrede en vrijheid kunnen leven.


SINT LAUREINSE STEENWEG TOT
BEGIN 2016 GESLOTEN VOOR HET VERKEER

Het Agentschap Wegen en Verkeer legt langs de Sint Laureinsesteenweg in Balgerhoeke (voor de verbrandingsoven) een rotonde aan.

Die werken kaderen in de omvorming van de expresweg tot autostrade. De aanleg van de rotonde zal vermoedelijk tot begin volgend jaar duren.

Gedurende de werken is de straat afgesloten voor het doorgaand verkeer. Als de Expresweg tot autostrade wordt omgevormd, verdwijnt het kruispunt aan de verbrandingsoven en komt er een tunnel onder de autostrade.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home