www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 603 - Week 25 : van 14 tot 20 juni 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

REPETITIEMARATHON BIJ CANTICORUM

REPETITIEMARATHON BIJ CANTICORUM

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij in de Verenigde staten, organiseert het Gemengd koor Canticorum onder de leiding van dirigent Jan Wauters op 27 september om 15u30 en 20u onder de titel "EINDELIJK VRIJ" een evocatieconcert in den Hoogen Pad.

Voor deze optredens kan het koor rekenen op de muzikale ondersteuning van een jazzorkest.

In voorbereiding van deze concerten organiseerde Canticorum vorige week zaterdag een marathon repetitie van 6 uren in de zaal van de VBS De Papaver.

Kaarten voor het evocatieconcert zijn te koop bij de leden van het koor.

Voor meer informatie en reservatie kan contact opgenomen worden met dirigent Jan Wauters 0484-95.43.44. of via [email protected]


GEZINSBOND ADEGEM
VIERDE ZIJN 90STE VERJAARDAG

GEZINSBOND ADEGEM VIERDE ZIJN 90STE VERJAARDAG
Met een receptie en een feestmaal voor de leden en een gezellige namiddag voor iedereen, vierde de Adegemse afdeling van de gezinsbond vorige week zondag zijn 90ste verjaardag.

Er waren zondagvoormiddag woorden van lof van zowel burgemeester Marleen van den Bussche als Joost Vermeersch, nationaal ondervoorzitter van de Gezinsbond, voor de Adegemse afdeling van de Gezinsbond dat na 90 jaar met zijn bestuur waarin alle generaties vertegenwoordigd zijn nog altijd bruist van dynamisme.

De nationaal ondervoorzitter noemde de Adegemse afdeling als een van de voorbeelden voor de andere Gezinsbondsafdelingen.

Het was in 1923 dat in Adegem onder impuls van de eerste voorzitter August De Kesel, zijn secretaris Edmond de Baets en bestuurslid Alfred De Keyser de Bond van kroostrijke Jonge en Grote Gezinnen uit de startblokken schoot.

Een eerste grote groei van het leden aantal kwam er toen Jozef De Keyzer het secretariaat van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen op zich nam.

Een belangrijke uitbreiding van het bestuur kwam er tijdens de periode dat Albert De Kesel voorzitter en André Blondeel secretaris waren.

De uitbreiding van het bestuur zorgde voor nieuwe ideeën en initiatieven.

De ingrijpende vernieuwing zorgde voor een nieuwe stijging van het aantal leden. Met zijn 90 jaar en zijn 350 leden is de Gezinsbond een van de oudste en grootse verenigingen van onze gemeente.

In de eerste decennia van zijn bestaan wast het luik ontspanning in het jaarprogramma niet zo belangrijk.

Toen was Den Bond er vooral om zijn leden bij te staan bij het invullen formulieren om aanspraak te kunnen maken op tegemoetkomingen.

De laatste decennia is het onderdeel vorming en ontspanning steeds belangrijker geworden.

De gezinssportfederatie die 30 jaar geleden wed opgestart, is nu een van de pijlers van de afdelingswerking.

Het bestuur van de Gezinsbond heeft zijn visie op het gezinsbeleid in de gemeente. Het bestuur zorgt er voor dat die visie ook gekend is bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor het beleid.

Als de beleidsmensen te kortschieten niet of onvoldoende ingaan op aandachtspunten van de Gezinsbond, schuwt bestuur de actie niet. Piet Blomme verwees in dit verband naar de acties om in Adegem - Dorp de zone 30 in.

Tijdens de receptie bedankte voorzitter Dorine De Vlieger zondag haar bestuur voor zijn inzet en de leden voor de manier waarop zij op de initiatieven van het bestuur reageren.

Voor zowel voorzitter de Vlieger als burgemeester Van den Bussche was de viering van de negenstigste verjaardag voor de Gezinsbond Adegem geen eindpunt maar de eerste stap op weg naar de 100ste verjaardag.


MALDEGEM ONTVING
MEDAILLEWINNAARS VAN DE VIERKLAVER

MALDEGEM ONTVING MEDAILLEWINNAARS VAN DE VIERKLAVER
Verschillende bewoners van de Vierklaver in Adegem hebben dit jaar deelgenomen aan de Special Olympics die in Brussel werden georganiseerd.

Omdat zij de eer van de Vierklaver en de gemeente op die spelen hoog hebben gehouden, werden zij vorige week donderdag door een delegatie van het Maldegems schepencollege in het gemeentehuis ontvangen.

Voor alle medaillewinnaars was er een attentie. Die medaillewinnaars waren Koen Boudonck (brons - 1km fietsen), Wesley Caryn ( goud - Bowling), Ruth Claeys ( goud- 100m snelwandelen, zilver 400m snelwandelen), Evelyn De Clercq ( goud - bowling), Jurgen De Pree ( goud - 100m lopen, goud - 200m lopen), Christophe Mollinarolli (goud- 400m snelwandelen, goud verspringen staand, goud - softbal), Thijs Van De Steene (goud - goud verspringen staand), Adam Van Poucke ( deelnemersmedaille voor aangepaste fysieke activiteiten) en David Wittenbol ( zilver - kogelstoten).

Er was ook een attentie voor Stefanie Van Wynsberghe die wegens medische redenen forfait moest geven voor de Special Olympics.


OPENTUINDAGEN BIJ
ANNEMIE VAN DEN ABEELE

OPENTUINDAGEN BIJ ANNEMIE VAN DEN ABEELE
Het ontwerpen van de tuinen is het werk van Annemie voor de het onderhoud en de groeibegeleiding kan Annemie rekenen om de medewerking van haar echtgenoot Ronny Van Hecke.

Op 27 en 28 juni en 5 juli organiseert de Landelijke Gilde in Vlaanderen zijn opentuindagen.

Die dagen gaan door onder de vlag van "De Eetbare Tuin". Annemie Van den Abeele uit de Oude Staatsbaan 139G in Adegem is met haar "Roans groene oase" een van de Meetjeslandse deelnemers aan die opentuindagen.

Annemie kijkt met gemengde gevoelens terug op de opentuinendagen van vorig jaar.

Over de publieke belangstelling en de positieve reacties had zij niet te klagen. Het waren de weersomstandigheden die vorig jaar als spelbreker optraden.

Wie een bezoekje brengt aan de tuinen in de Oude Staatsbaan 139G moet er de nodige tijd voor uittrekken. Voor de 1,50 euro die je als inkom betaalt krijgt je meer dan 1000 verschillende plantensoorten te zien.

De 4 tuinkamers ( koude kleuren, warme kleuren, kinderboerderij en de moestuin ) en de 25 laagstammige fruitbomen en spreiden zich samen met de ponyweide uit over een oppervlakte van 5.000m².

Voor de aanleg van en vernieuwing in haar tuin put Annemie uit de ervaring die ze opgedaan heeft in de 1 jaar opleiding in de tuinarchitectuur.

Daarnaast heeft zij veel boeken gelezen over tuinen en heeft zij samen met haar echtgenoot veel tuinen in binnen en buitenland bezocht.

De aanleg van de tuinenkamers en de vernieuwingen die er in de loop der jaren zijn doorgevoerd, zette Annemie altijd eerst op papier.

De ervaring heeft haar geleerd dat zelfs die aanpak geen zekerheid geeft dat de op papier uitgewerkte bloemen en plantencombinaties het in de realiteit ook goed doen.

Uit die tegenvallers moet je als tuinman of tuinvrouw de juiste lessen trekken. In de Oude Staatsbaan worden de weersvoorspellingen aandachtig gevolgd.

Willen de tuinen er tegen de opendeurtuinendagen op zijn mooist uitzien, dan hebben ze de komende dagen zon maar ook regelmatig de nodige regen nodig.

NEVENACTIVITEITEN

Tijdens de wandeling door Roans Groene Oase kunnen de bezoekers ook kijken en meewerken aan bloemschikken, juwelen maken, beelden maken en kaarsen gieten.

Er kan ook confituur en honing geproefd en gekocht worden. Tussen de bloemen en planten zijn ook beeldhouwwerken van Ivy en Rita Craeynest en Annemie te bewonderen.

De verwenning van de innerlijke mensen wordt tijdens de opentuindagen ook niet vergeten.


PLANNEN VOOR SPEELPLEIN
DAPPERSBROEKELKEN VOORGESTELD

PLANNEN VOOR SPEELPLEIN  DAPPERSBROEKELKEN VOORGESTELD
Zaterdagvoormiddag stelden schepen Valerie Taeldeman samen met Schepen Annelies Lammertyn en de mensen van de Jeugddienst in het Dappersbroekelken in Adegem het plan en de planning voor het speelplein van de wijk voor.

In het kader van haar studies Gezinswetenschappen moest Rebecca Derudder in 2012 onderzoek doen naar de gezinsvriendelijkheid in woonwijken in Vlaanderen.

Voor haar onderzoek concentreerde mevr. Derudder zich op Dappersbroekelken, een nieuwe wijk in ontwikkeling in Adegem.

Daar ging zij bij alle gezinnen peilen naar hun verwachtingen in verband met de leefomstandigheden in hun nieuwe wijk.

De bevindingen die zij daar had opgedaan heeft mevr. Derudder voorgelegd aan het toenmalig schepencollege.

Zaterdagvoormiddag verwees schepen Taeldeman naar het onderzoek van mevr. Derudder als de basis van het dossier van het speelplein dat nu in Dappersbroekelken wordt aangelegd.

De gemeente schreef eerder dit jaar 400 brieven naar de inwoners van Dappersbroekelken en omgeving om te peilen naar hun verlangens in verband met een gemeentelijk speelplein in Dappersbroekelken.

Er kwamen slechts 29 reacties op die gemeentelijke oproep binnen. Met de gemaakte opmerkingen en gedane voorstellen werd volgens schepen Taeldeman en schepen Lammertyn zoveel als mogelijk rekening gehouden.

Bij het begin van de vakantie zullen de eerste speeltuigen op het speelplein staan. Op vraag van bewoners zal de lage beplanting rond het speelplein later op het jaar verwijderd worden.

Die lage beplanting wordt door verschillende mensen gebruikt om er afval in te dumpen.


DE VESPA BRIGADE DEELDE
EXAMEN SURVUIVAL KITS UIT

DE VESPA BRIGADE DEELDE EXMEN SURVUIVAL KITS UIT

In het kader van de actie Teak a break van Beweging.net ( het vroegere ACW) bezorgden 5 afdelingen, waaronder Maldegem, in het Gewest Gent Eeklo op zaterdag 13 juni pretpakketten of examen survival kits aan huis bij studenten die zich op hun examens voorbereiden.
In dat pakket zat onder meer een zakje muesli, een zakje badzout, een stift, een vliegertje om in elkaar te knutselen, een stift een condoom enz.) In Maldegem konden de studenten zich via faceboock aanmelden voor een dergelijk pakket.
" Wij hadden aan het gewest 100 pakketten aangevraagd maar dachten dat wij die moeilijk zouden kwijt geraken.
De belangstelling was echter zo groot dat wij de inschrijvingen voortijdig moesten afsluiten" vertelde Leandra Decuyper een van de initiatiefneemsters van de actie in Maldegem.
Voor deze actie werd in Maldegem de Vespa-brigade nog eens van stal gehaald.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home