www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 589 - Week 11 : van 8 tot 14 maart 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BAKKERIJ VERHUISDE VAN
VELDEKENS NAAR DEN APPELBOOM

BAKKERIJ VERHUISDE VAN VELDEKENS NAAR DEN APPELBOOM
Omdat hun winkel door werkzaamheden op Veldekens tijdelijk
niet bereikbaar is hebben Tom Blomme en Sofie Hoornaert hun
bakkerszaak tijdelijk overgebracht naar een containerwinkel
op den Appelboom.

De inwoners van Veldekens waren opgetogen toen zij hoorden dat hun straat een bovenlaag zou krijgen en ook de fietspaden onder handen zouden genomen worden.

Zij hadden het er echter moeilijk mee dat zij pas 14 dagen voor het begin van de werken op de hoogte werden gebracht door het Agentschap Wegen en Verkeer en dat hun straat tijdens de duur van de werken volledig voor het doorgaand verkeer werd afgesloten.

Tijdens een infoavond die niet door het Agentschap Wegen en Verkeer maar door de gemeente Maldegem werd georganiseerd vroegen de handelszaken zich af hoe hun bevoorraders hun zaak zullen kunnen bereiken tijdens de werken en hoe hun klanten tot aan de zaak zullen geraken.

Een pasklaar antwoord kon noch de gemeente noch de vertegenwoordiger van de firma ASWEBO die de werken uitvoert, daarop geven.

Tom Blomme en Sofie Hoornaert hebben dan voor een drastische oplossing gekozen. Omdat hun bakkerswinkel tot en met de paasvakantie niet bereikbaar zal zijn voor de klanten hebben zij hun winkel voor die periode verplaatst naar een container op den Appelboom.

Het is niet ideaal, maar een betere oplossing zagen de uitbaters en hun klanten niet.


IN DE FILE VOOR
VUILNISZAKKEN

IN DE FILE VOOR VUILNISZAKKEN
Er stond zaterdagvoormiddag doorlopend een file
van minstens 20 personen aan den Hoogen Pad.

Sedert vorig jaar zijn de prijzen van de vuilniszakken in onze gemeente fors de hoogte ingegaan. Om die verhoging te compenseren besliste de gemeente dat ieder gezin afhankelijk van het aantal personen waaruit het bestaat een of meerdere rollen vuilniszakken gratis krijgt.

In alle deelgemeenten werden verdeelmomenten georganiseerd. Op de meeste plaatsen gebeurde de bedeling in de bureauwagen van de politie. Naast een lid van het gemeentepersoneel was ook een agent aanwezig.

Ook dit jaar worden er gratis huisvuilzakken bedeeld. Door de maatregel die in het kader van de terreurdreiging genomen werden kan de politie dit jaar niet meewerken aan de vuilniszakkenbedeling. De bedeling gaat dit jaar door in gemeentelijke lokalen of in lokalen van scholen.

IN DE FILE VOOR VUILNISZAKKEN
Wie zijn rol(len) vuilniszakken afhaalt moet zien dat hij zijn meldingsbrief bij zich heeft. Op basis van de code die op die
brief staat kunnen de mensen van de gemeente de vuilniszakken uitdelen.

In Adegem worden vijf bedelingsmomenten georganiseerd.

De eerste bedeling ging door op zaterdag 7 maart tussen 8u30 en 12u30 in den Hoogen Pad. Op zaterdag 14 maart (tussen 13u30 en 16u30 en op zaterdag 21 maart tussen 8u30 en 11u30) worden er nog eens in den Hoogen Pad vuilniszakken bedeeld.

In de school van de Kruipuit kunnen de mensen voor hun gratis huisvuilzak(ken) terecht op vrijdag 13 maart (tussen 13u30 en 16u30) en op donderdag 19 maart (tussen 15 en 18 uur).

OPLEG
Gezinnen die uit een of twee personen bestaan hebben recht op één rol kleine vuilniszakken. Wie bij de afhaling 5 euro oplegt krijgt in plaats van die ene rol kleine een rol grote vuilniszakken.

Op de brieven die de inwoners van Maldegem gekregen hebben staan alle data en plaatsen van de huisvuilzakkenbedeling vermeld.

Iedereen kan op om het even welke plaats zijn zak(ken) afhalen op voorwaarde dat hij of zij zijn brief die hij van de gemeente heeft gekregen bij zich heeft.

Wie geen tijd gevonden heeft om op een van de bedelingsdagen zijn vuilniszak(ken) af te halen kan dat vanaf maandag 23 maart en tot 30 september tijdens de kantooruren bij het onthaal in de Bloemestraat 45 doen.


DREAMDAY IN DE
MEVR COURTMANSSCHOOL

DREAMDAY IN DE MEVR COURTMANSSCHOOL

Als voorbereiding op de overstap naar het hoger onderwijs organiseerde de Mevr. Courtmansschool in samenwerking met Rotary Club Maldegem een "Dreamday" voor de leerlingen van de laatstejaarsklassen van het TSO en het ASA .

De dreamday begon met een gesprek van de leerlingen met Catherine De Kesel van het coaching bureau "Latent Talent".

Mevr. De Kesel legde de leerlingen uit dat zij voor zij een beslissing nemen over hun studiekeuze eerst een zelfonderzoek moeten doen om na te gaan welke talenten en interesses zij hebben en hoeveel energie zij hebben om in hun hogere studies te steken.

Lindsey Van Aevermaet, docent en studentenbegeleidster aan de Hoge School in Brugge, had het met de studenten over de wijzigingen die er in hun studeermethodes moeten komen en over de ondersteuning die zij bij hun studies kunnen krijgen.

Voor de leerlingen die na het laatste jaar kiezen voor de arbeidsmarkt was er Steven Regelbrugge van de VDAB die hen uitlegde bij welke diensten zij kunnen aankloppen om hun weg op de arbeidsmarkt te vinden.

In voorbereiding van hun dreamday hadden de leerlingen mogen opgeven in welke bedrijf of instelling zij een namiddag stage wilden lopen. Dinsdagnamiddag zwermden de leerlingen uit naar het door hen gekozen bedrijf.

Van de leerlingen die bij ergotherapeute Sara Govaert stage hadden gelopen in het Woonzorgcentrum Het Warmhof hoorden we achteraf dat wat zij te zien en te doen kregen aan hun verwachtingen voldeed. Zij zijn vast besloten om hun studies in die richting te sturen.


FEMMA ADEGEM VOOR HET
EERST AAN DE QUIZTAFELS

FEMMA ADEGEM VOOR HET EERST AAN DE QUIZTAFELS
De zusjes wonnen de eerste quiz die door Femma Adegem
voor zijn leden en hun familie werd georganiseerd.

Om hun bijeenkomst aantrekkelijk en ontspannend te houden is het voor de besturen van socio-culturele verenigingen steeds zoeken naar nieuwe initiatieven. Bij Femma Adegem lanceerde Anne Wille, een van de nieuwkomers in de bestuursploeg, het idee om eens een quizavond voor de leden en hun gezin te organiseren.

Het moest een quiz worden die vooral ontspannend en een beetje inspannend was. Rebecca Derudder en Gudrun Longueville waren onmiddellijk bereid om mee te werken aan de organisatie van de quiz.

Eventjes surfen op internet en en een duik in het Femma archief was voldoende om voldoende materiaal bijeen te sprokkelen om een quiz samen te stellen voor mensen die geen quizfanaten zijn.

PLOEGNAMEN
De Femma leden die het nog niet aandurfden om op vrijdag 27 februari op de quiz in den Hoogen Pad af te komen hadden ongelijk: er is tijdens de quizavond veel gelachen!

Het begon al toen de ploegen werden samengesteld en zij voor zichzelf een passende ploegnaam mochten kiezen. Ook in de vragenreeksen zaten vragen die ludieke antwoorden uitlokten.

Van zodra een vragenreeks verbeterd was werden de ludiekste antwoorden met de deelnemers aan de quiz gedeeld. Er waren in totaal zeven vragenronden, telkens gevolgd door een beeld vraag.

Na ruim twee uren quizzen kon de eindstand worden opgemaakt. Na hun twee sterke laatste ronden wonnen de Zusjes met 56,5 punten de eerste Femma Adegem quiz.

Met 1,5 punten minder eindigde de ploeg Nooit Gedacht als tweede, en met zijn 52,4 punten maakten de Hippe Oma's het podium volledig. Daarna volgden Mager, de 3 Musketiers, de verpleegsters en de Zoekfamilie.

Zowel de deelnemers aan de quiz als de inrichters hadden zich kostelijk geamuseerd. Voor hen mag er volgend werkjaar opnieuw een quizavond in het jaarprogramma worden opgenomen.


RUIME BELANGSTELLING VOOR
INFOMARKT IN DEN HOOGEN PAD

RUIME BELANGSTELLING VOOR INFOMARKT IN DEN HOOGEN PAD
Mensen van Adegem en omgeving namen afgelopen dinsdag rustig de tijd om in den Hoogen Pad de plannen voor de
nieuwe 380.000 volt hoogspanningslijn te bekijken.

Het dossier van de nieuwe hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge -die ook over onze gemeente zal lopen- zorgt al enkele jaren voor veel beroering. Maldegem was een van de voornaamste dwarsliggers.

Aangemoedigd door het actiecomité van Strobrugge dat zich met gefundeerde argumenten tegen de bovengrondse aanleg van de hoogspanningslijn boven Strobrugge verzette, ging de gemeente met haar klachten naar de Raad van State.

Pas nadat Elia, de bouwer en beheerder van de nieuwe hoogspanningslijn, een aantal toegevingen gedaan had heeft Maldegem zijn klacht bij de RvS ingetrokken.

FAZEN
Ondertussen zijn aan Elia alle nodige vergunningen afgeleverd om te starten met de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn van 380.000 volt en zijn twee tussenstations.

De voorbereidende werken zijn al aangevat. De werken aan de hoogspanningslijn zelf beginnen begin april. Er wordt op hetzelfde moment in Zomergem, Damme en Zeebrugge met de werken begonnen. Verwacht wordt dat rond de vakantieperiode in Maldegem werken zullen uitgevoerd worden.

INFOMARKTEN
Voor de mensen die in de omgeving wonen waar de nieuwe hoogspanningslijn komt organiseert Elia een viertal infomarkten.

Vorige week dinsdag ging de eerste infomarkt door in den Hoogen Pad. Meer dan 150 mensen zakten dinsdag na de middag naar Adegem af om er te vernemen hoe de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn in zijn werk zal gaan. Hoewel alle vergunningen zijn afgeleverd waren er toch nog een aantal mensen die zich niet konden verzoenen met het project.

Elia hoopt dat over twee jaar de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn een feit is. Daarna kan de stroom die door het windmolenpark in de zee wordt opgewekt via deze hoogspanningslijn naar het binnenland getransporteerd worden.

ONDERGRONDS
Elia is niet ingegaan op het voorstel van Maldegem om de hoogspanningslijn in Maldegem ondergronds aan te leggen. Van bij het begin van de onderhandelingenstond het wel vast dat de hoogspanningslijn die nu over Adegem, Kleit en 't Vossenhol loopt zal verdwijnen.

Vorig jaar heeft Elia nog beslist om met de jaren ook de hoogspanningslijn die nu over Strobrugge loopt af te breken. Die hoogspanningslijn zal vervangen worden door een kabel die in de grond zal zitten.

Van de vertegenwoordiger van Elia vernamen wij dat het nog niet te zien was op de kaarten in den Hoogen Pad waar die ondergrondse kabel zal komen, maar het zal zeker niet op het tracé van de huidige hoogspanningslijn zijn.


DE FLANDRIENS STARTTEN HUN
NIEUW SEIZOEN IN 't KRUISKEN

DE FLANDRIENS STARTTEN HUN NIEUW SEIZOEN IN 't KRUISKEN

Ook voor de Flandriens, een van de oudste wielerclubs uit onze regio is een nieuw seizoen begonnen. Zoals steeds begon hun seizoen zondagvoormiddag met een korte rit naar hun clublokaal 't Kruisken. Daar werden de wielertoeristen opgewacht door de familie Meerschman die met hun firma Mevaco de wielerclub al 13 jaar sponsort.

Volgens voorzitter Armand Dobbelaere zijn er in het Meetjesland uit de Flandriens alle verschillende nieuwe clubs ontstaan.

De Flandriens tellen momenteel 90 actieve leden. Die zijn, afhankelijk van de fietssnelheid die ze kiezen, ingedeeld in een van de drie groepen die de wielerclub heeft.

Volgens zijn voorzitter vallen de Flandriens op door hun sportieve prestaties en hun prachtige outfit...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home