www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 588 - Week 10 : van 1 tot 7 maart 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE PASSAGE
OPENDE HAAR DEUREN

DE PASSAGE OPENDE HAAR DEUREN
Vorige week zaterdag konden de families van Geert en Ilse samen met een delegatie van het Maldegems schepencollege al een bezoekje brengen aan De Passage in de Staatsbaan.

Dinsdag 24 februari openden Geert Bert en zijn partner Ilse Hermie hun nieuwe Brasserie - Tearoom De Passage in de Staatsbaan 48.

Je kunt er iedere dag van dinsdag tot en met zaterdag terecht voor snacks, warme schotels of een dagschotel. Ook ijscoupes, gebakjes, wafels pannenkoeken en appelbeignets staan ook op de kaart voor 's namiddags.

Voor de warmere dagen beschikt De Passage naast zijn gezellig ingericht interieur ook over een terras waar de klanten onder de zon de innerlijke mens kunnen verwennen.

Naast de parkeermogelijkheden langs de Staatsbaan heeft De Passage ook nog een eigen parking en zijn er ook voorzieningen voor mensen die met de fiets komen.

Voor Ilse is in de Horeca werken een nieuwe uitdaging. Voor Geert is het uitbaten van De Passage in Adegem een terugkeer naar zijn roots: het zal ongeveer 30 jaar geleden zijn dat Geert in Adegem - Dorp Den Osschaert opende.

Toen hij na een aantal jaren aan een nieuwe uitdaging toe was liet hij Den Osschaert over aan een nieuwe uitbater. Hij werd het gezicht van de cafetaria en de Keuken van Het Leen.

Toen er geen verlenging van de concessie in Het Leen kwam keken Geert en Ilse uit naar een nieuwe locatie waar Geert zijn jaren lange ervaring in de horeca mee naartoe nemen.

"Wij hadden een oogje op een nieuwe locatie in Eeklo maar toen wij hoorden dat er in de Staatsbaan 48 in Adegem een ideaal pand voor een Brasserie - Tearoom vrij kwam hebben wij besloten om voor Adegem te kiezen. Ook naar een naam moesten wij niet lang zoeken. Langs de Staatsbaan is er veel passage. Dat werd dan ook de naam van onze nieuwe zaak" vertelde Geert ons tijdens de opening.

Wie contact wil opnemen met De Passage kan dat via het nummer 050 73 29 44 of binnenkort via www.depassage.net.


WILLY RUEBENS OVERLEED
IN WESTKAPELLE

WILLY RUEBENS OVERLEED IN WESTKAPELLE

Vorige week zondag veroorzaakte de 78 jarige Willy Ruebens uit de Pater Tuypenslaan in Adegem een ongeval in Westkapelle. Willy overleed bij het ongeval.

Achteraf is gebleken dat niet het ongeval de dood van de heer Ruebens veroorzaakte maar wel een hartaandoening. Die aandoening zou aan de basis van het ongeval liggen.

De familie nam afgelopen vrijdag in intieme kring afscheid van Willy Ruebens.


ELIA INFOMARKT
IN DEN HOOGEN PAD

Om de stroom die in zee voor onze kust door de windmolens wordt opgewekt naar het binnenland te transporteren moet er door Elia tussen Zeebrugge en Zomergem een nieuwe hoogspanningslijn van 380 kilovolt worden aangelegd.

Vermoedelijk begin april zal er gestart worden met de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn die ook over onze gemeente loopt. Vooral op Strobrugge waar de nieuwe hoogspanningslijn boven enkele huizen loopt ontstond er veel commotie over het bovengronds aanleggen van de lijn.

Via een klacht bij de Raad van State werd nog geprobeerd om de hoogspanningslijn in Maldegem ondergronds te laten aanleggen. Elia heeft echter met de gemeente een akkoord gesloten waardoor de klacht bij de Raad van State werd geannuleerd.

Voordat Elia begint met de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn organiseert de firma op 4 plaatsen een infomarkt over de werken die zullen uitgevoerd worden.

Op dinsdag 3 maart is er tussen 15 en 20 uur een infomarkt in den Hoogen Pad in Adegem. Daar zullen mensen van Elia uitleg geven over het verloop van de werken.

Volgens de overeenkomst die Elia met onder meer Maldegem heeft afgesloten zal, van zodra de nieuwe hoogspanningslijn stroom transporteert, de hoogspanningslijn die nu over Adegem, Kleit en het Vossenhol loopt worden afgebroken. De lijn die nu al over Strobrugge loopt blijft echter behouden.


NIEUWE VERKAVELING
LANGS DE STAATSBAAN

Binnen afzienbare tijd verdwijnen de gebouwen van de vroegere Intermarché langs de Staatsbaan in Adegem.

De Maldegemse gemeenteraad heeft in zijn zitting van donderdag 26 februari het licht op groen gezet voor de Ascot-verkaveling in de Staatsbaan. Het gaat over een verkaveling met 42 woningen.

Er zouden ook 3 loten onbebouwd blijven. Een daarvan zou als park worden aangelegd. Op een tweede perceel wordt de inrichting van een fietsenstalling voorzien en het derde perceel zou als gezamenlijke composteerplaats kunnen ingericht worden.

Nu het tracé van de verkaveling werd goedgekeurd kan de verkavelaar zijn plannen verder uitwerken.


IRIS VAN DE CASTEELE
IS NIET MEER

IRIS VAN DE CASTEELE IS NIET MEER
Op 13 februari is in Paraguay de in Adegem geboren
dichteres en uitgeefster Iris Van de Casteele overleden.

Iris werd op 23 november 1931 in Adegem geboren als dochter van Achiles Van de Casteele en Elvira Matthys (Café 't Vliegkasteel).

Nadat zij in Adegem en Maldegem school had gelopen trok ze naar Brussel en leerde daar zes talen.

Het dichten zat er bij Iris al in van in de lagere school in Adegem.

Dat werd haar niet altijd in dank afgenomen, maar hoewel ze in onze eigen gemeente, provincie en land nooit de erkenning heeft gekregen die ze verdiende heeft Iris toch haar weg gemaakt in de wereld van de poëzie en de literatuur.

Door haar huwelijk in 1982 met harpist en gitarist Cacho Aguire is haar belangstelling en liefde voor Paraguay nog dieper geworden.

In Paraguay kreeg zij voor haar inzet voor de cultuur en de taal van het land ook een eretitel op universitair niveau van het erkend Instituto De Educacion Superior.

Gedichten van Iris werden in verschillende talen vertaald.

Sedert 1979 bezocht ze samen met haar echtgenoot regelmatig zijn geboorteland. In 1998 en 1999 woonde zij er.

Vervolgens keerde ze tot 2006 terug naar België. Vanaf 2006 vestigde het koppel zich definitief terug in Paraguay.

In Maldegem zal Iris blijven voortleven als de redactrice van de Poëzietuin, een literair luik van Vrij Maldegem waarvan zij de redactrice was.

Die uitgave bleef zij zolang haar gezondheid het toeliet ook verzorgen terwijl zij in Paraguay woonde.

In 1990 werd zij ook de bezielster en verantwoordelijke van de Poëzie-uitgaven De Distel.

Iris heeft ook een tijdlang meegewerkt aan www.adegem.net.

Een overzicht van haar leven en werk is terug te vinden op Adegem Literair.


BEDRIJFSGILDE VIERDE
125 JAAR BOERENBOND

BEDRIJFSGILDE VIERDE 125 JAAR BOERENBOND

De Maldegemse Bedrijfsgilde nodigde vorige week zondag alle leden van de verenigingen die onder de vlag van de Belgische Boerenbond actief zijn uit in het dienstencentrum Oud Sint Jozef om er te klinken op het 125 jarig bestaan van de Belgische Boerenbond.

Voorzitter Eric Cuelenaere gaf op een ludieke wijze uitleg bij de stamboom van de Boerenbond.

Els Martens, secretaresse van de Bedrijfsgilde, en Lut D'Hondt hadden het over de goede samenwerking binnen de Bedrijfsgilde en over de samenwerking met andere organisaties en de gemeente die tot goede resultaten heeft geleid.


STRAATNAMEN IN NIEUWE
ADEGEMSE VERKAVELINGEN

De Maldegemse gemeenteraad heeft voor enkele nieuwe verkavelingen in Adegem straatnamen voorgesteld.

Voor de Verkaveling op het voormalige terrein van FC De Geuzen zijn dat De Geuzen en Het Geuzenpad (verbinding met De Preststraat).

Voor de verkaveling Hyboma in de Kallestraat werd gekozen voor Lekvijversdreef. De aansluiting met de Albert De Keselstraat zal de naam van die straat dragen.

Die voorstellen worden nu voor advies overgemaakt aan de cultuurraad. Als de adviezen binnen zijn komen de dossiers voor een definitieve beslissing terug op de gemeenteraad.

Voor de verkaveling bij Middelleen werd reeds advies gegeven. De straat in die verkaveling krijgt Houtstuk als naam.


AZ 77 MALDEGEM ORGANISEERT
QUIZ IN ADEGEM

Op zaterdag 14 maart organiseert de minivoetbalploeg AZ 77 zijn voetbalquiz in den Hoogen Pad.

Om 20 uur vuurt de quizmaster de eerste vragen op de deelnemende ploegen af.

De meeste van de vragen hebben betrekking op het voetbal van de afgelopen 5 jaar. De vragen gaan over de grote en kleine nieuwsjes en de faits divers uit de voetbalwereld.

Het wordt volgens Dominique Lampo een voetbalquiz waarin zowel de doorwinterde quizzers als de modale voetballiefhebbers plezier kunnen beleven.

De ploegen bestaan uit minstens 2 en maximum 4 leden. Deelnemen kost 20 euro per ploeg. Voor iedere ploeg is er een waardevolle natura prijs.

Inschrijven voor de voetbalquiz kan tot 8 maart bij Dominique Lampo op het nummer 478 27 43 65 of bij het bestuur van minivoetbalclub AZ 77.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home